Rundtur

    
 I det "nygamla" resejobb som jag nu och då ägnar mig åt blir av förklarliga skäl en del resor och hitintlls har de varit inom Sverige.
Ett uppdrag som är väldigt roligt, intressant och utvecklande och det är ju aldrig för sent att fylla på förrådet av både kunskaper, erfarenheter och upplevelser. Under årens lopp har jag rest i alla de 25 svenska landskapen.  Några har jag lärt känna mer och andra lite mindre.  Likadant är det  med många städer och platser.  En hel del har besökts, andra har passerats flyktigt och en del inte alls.
(Jag har tidigare i livet då och då arbetat som reseledare, guide och platschef utomlands på olik aplatser och som guide i Stockholmsområdet.)
Nyårsresan till Göteborg blev ett väldigt lyckat besök  på alla sätt i trots regn och mulet men även resan dit och tilllbaka till Stockholm belv en resa i  resan med fina upplevelser och vyer och där  bra val av lunch och kaffeställen blev det där lilla extra. 
Och just maten under en resa är viktig och att det fungerar bra med allt det praktiska när en grupp på 45 personer gör entré.
Från Stockholm körde vi längs Mälarens norra del, via Enköping, Västerås, Arboga  (utanför städerna) och till Örebro. 
Redan längs denna sträcka finns en stor del av Sveriges historia. (Jag ska bespara er den, men Västerås är en gammal stad, jämngannal med Sigtuna och  Lund och de städerna grundades på 990 talet.)
I Arboga ägde Sveriges första riksdag rum 1435 och där landet gavs möjligheter att själva bestämma över sina angelägenheter. (Tidigare var stora delar av Sverige danskinfluerat)
Två timmar efter start var det dags för Örebro och en jättegod och fräsch buffélunch på Svampens restaurang; soppa, fisk, kycklingfilé, vegetarisk varmrätt och kycklingfilé (man kunde smaka allt) serverades med kokt potatis, potatisgratäng eller ris. En riklig salladsbuffé ingick och som avslutning några olika desserter, ostar,kaffe och kakor.
Restaurangen ligger högst upp i själva hatten och utsikten en klar dag är vidsträckt. (Det var den inte vid vårt besök.)
En bra lunchrestaurang med ett utbud som passar alla  och det är väl värt att ta vägen inom Örebro för en lunch här.
 
Bilden på Svampen är INTE tagen i svartvitt, men detta var det bästa färgmässigt som jag kunde få till.
Svampen, byggd 1956-58, är ett vattentorn som är 58 meter högt och i själva hatten ligger vattendepån med 9 miljoner liter vatten. Man började med att gjuta hatten, vattenreservoiren, i en träform på marken och sedan hissades den 3200 ton tunga hatten upp och foten göts underifrån med en tllväxt av 58cm/dygn.
 
Örebro lämnades och vi satte kurs mot Skara, Sveriges äldsta stad och grundad redan 980.  (Birka i Mälaren är äldre, grundades på 700 -talet men bebos inte idag och därför räknas den i en annan klass.)
Nationalparken Tiveden med sina röda näckrosor i Fagertärn, Göta kanal från början av 1800-talet - Sveriges största byggnadsverk genom tiderna och delar av "Arns traketer" i Västergötland (Jan Guillos böcker)  passerades innan det var dags för lilla Skara att möta oss med kaffe och nybakade, varma wienerbröd på Nockes konditori alldeles vid domkyrkan. 
Jag har lite "snöat in på" ortsnamn och namnet Skara kommer från ordet skära/skåra och syftar på en eller flera nedskärningar i naturen som fanns i området.
(Och med så mycket historia i trakterna vill det till att inte prata för mycket utan finna ett lagom läge.
Tror jag lyckades bra med det. )
 
De som önskade hann med att titta in i Skaras vackra domkyrka med delar från 1000-talet.
Nuvarande utseende kom till på 1800-talet.
                                                                                    
Jag hann med en snabb titt i domkyrkan innan vi rullade vidare mot Göteborg.
(Ordet "dom" kommer av latinets ord domus och som betyder hem eller hus.)
 
   Göteborg, Götaplatsen och Carl MiIlles  sju meter höga skulptur från 1931,"Poseidon med brunnskar" önskade oss välkomna.
                                                                                        
Poseidon är havsguden och står här blickandes med en fisk i högerhanden och en snäcka i den vänstra.
I brunnskaret finns sex mindere figurer, najader, sjöjungfrur och fiskar.
 
Två kvällar och en hel dag senare lämnade vi Göteborg och nu blev det en resa genom den gamla "knallebygden" i Västergötland, (Borås- Ulricehamn m.fl. ) mot Småland och Jönköping. Vidare längs Vättern förbi Husqvarna och Gränna och in i Östergötland där lunch väntade på oss i Ödeshög.
 
Längs Vätttern där Småland, Östergötland, Västergötland och nÄrke har var sina delar.
 
Lunch i Ödeshög på "Ödeshögs festvåning" som denna nyårsdag hade öppet för oss.
Vackert dukade bord och även här buffélunch; inkokt lax med örtagårdssås,
 tunt skivad och marinerad fläskfilé med en rödvinssås och en kall sås och till detta olika
kalla och varma grönsaker. Just buffélunch är väldigt bra om man kommer en stor grupp och ska äta lunch eftersom serveringen då går mycket fortare. (Ofta är lunchstoppen ca en timme)
Till middag känns det alltid väldigt trevligt att bli serverad och då finns i allmänhet tiden.
 
 
Genom Östergötland via Linköping och Norrköping mot Nyköping i Södermanland för ett kaffestopp på hotel Blommenhof. Kladdkaka med vispgrädde smakade bra men jag tror de flesta fortfarande var nöjda efter lunchen. Men en bensträckare varannan timme gör att resan känns kortare och lite piggare blir man av att rra sig.
Mat och kaffepauser är trevliga och något jag tänkt mer på under året jag resejobbat är att det finns många bra mat och kaffeställen bara man lämna de stora vägarna och gör en kortare avstickare.
Väl värt det!
Åtta landskap; Uppland, Västmanland, Närke, Västergötland, Småland, Östergötland och Södermanland har passserats, likspm många orter och städer. Upplevelserna har byggts på och erfarenheterna utökats. 
Och visst är det så att "den som gör en resa har alltid något att berätta". 

Mot Stockholm! Och resan slutade fysiskt där den började, vid Citytreminalen
men de fina upplevelserna tar nog alla med sig vidare.
 
 
                        
                                                                                                    
TantGlad

Visst är det så att den som gör en resa alltid har nåt att berätta och du har ju alltid en massa intressanta saker att berätta om i din blogg Ditte. Det är bra för mig som ytterst sällan reser. Jag är en hemkär typ. Gillar bäst att vara hemma, men jag läser och tittar gärna på alla fina bilder mina resvana bloggvänner visar. Härligt.

Vilken urtjusiga kyrka. Så vacker.

Nu får du Ha en fin kväll och Varm kram från mig

Svar: Jag är också ganska hemkär, men gillar omväxlingen och dte är alltid fint att komma hem igen. Du har ju ockås dina kattvänner och då är det inte så enkelt att ge sig iväg och vi är alla olika. Och sicken tur det är. Vi delar med oss till varnandra och får se och uppklev asp mycket hos varandras bloggar och det ger så mycket.
Önskar dig också en fin kväll.
Kram!
Ditte

BP

Kul att åka snålskjuts med dig här! Å visst har man alltid nå't att berätta och att dela med sig när man reser. Roligt att det blev en rundtur eller en loop som min man brukar säga och inte snabbaste vägen ner till Göteborg och samma väg tillbaka. Tror dina gäster blev väldigt nöjda trots vädret. Å det kan man ju faktiskt inte göra något åt.

Svar: Du är välkommen med! Hade nog fått än fler goa skratt med dig på plats. Alla gäster kändes väldigt nöjda för här är ju resan, själva transporten, ochså en stor del av upplevelsen. Extra viktigt med stopp och bra mat i trevliga miljöer och förhoppningsvis en pigg och påläst reseledare. Gjorde mitt bästa här....
Vädret kan man ju inte påverka men jag upplevde att allla var väldigt nöjda med resan och det var heller aldrig jäktigt och alla passade också alla avgångstider, vilket är ett stort plus.
Ditte

Ami

Så trevligt att få följa med här på resan! Känns nästan som man är med på riktigt!
Och visst är det roligt att åka på bussresor! För det mesta är det väldigt trevliga människor man möter!
Önskar er en fin kväll!
Kram

Svar: Kul att ha dig med! Och för mig som så lätt blir åksjuk har dte fungerat riktigt bra. Men å andra sidan sitter jag längst fram och ser perfekt, ingen skymd sikt. Och jag har på alla resor haft så trevliga och positiva gäster, verkligen jätteroligt.
Önskar er också en fin kväll och fest blir det ju....
Kram!
Är med i tankarna.
Ditte

Eva – People in the Street

Kul att följa med på resan :)
Ha en fortsatt fin helg!

Svar: Kul att du följde med!Önskar er också en fortsatt bra helg.
Kram!
Ditte

ToveOlberg

Utan dig skulle det vara trist på min resefront :-)
Njuter bilder och matskriv!
Stor kram!

Svar: Det är så fint att ha dig med. Du ger mig så mycket glädje och stimulans och det var du än är. Stor kram!
Ditte

Anonym

Appropå helt ingenting... el vattentornet, egentligen, så var det en restaurang uppe i Kalmars vattentorn när jag var liten. Minns att det var spännande och att farmor gnällde över priserna. Den stängdes sedan, säkerhetsskäl. Många år sedan nu men vi är många som är nostalgiska när man ser denna bilden.
http://www.kalmarlansmuseum.se/samlingar/vara-samlingar/veckans-bild/restaurangen-i-kalmars-nya-vattentorn/

Svar: Kul att Kalmar också hade ett vattentorn, ska gå in på länken. Men här i Svampen har restaurangen funnits sedan tornet var nytt, 1958. Jag var här då och har varit det många gånger sedan dess. När stota vägen så småningom gick utanför Örebro blev det lätt att man åkte förbi. Och visst kan man få bli nostalgísk.
Ditte

Ruth i Virginia

Utmärkt bevis på att man inte behöver resa långt och/eller långt för
nya upplevelser. Låter som per perfekt bussutflykt, där både landsbygd
och stad fick visa sina bästa sidor. Och att ha en kunnig och trevlig ledare
ger givetvis extra krydda.
Vem gör grundplaneringen för dina turer? Den verkar ju vara perfekt,
vad gäller kafferaster och måltider för att inte tala om hotellvalet i Göteborg!
Trevlig chaufför måste man ju också ha, eller hur? :)

Svar: Visst är det så! Dessa resor är väldigt omtyckta och är oftast fullbokade. Resebyrån är ganska liten och privatägd vilket innebär att kundernas ömskrmål lättare kan upfyllas, många gäster återkommer. Planeringen inför varje resa görs av dels ägaren till resbyrån och dels av anställd personal. Här finns alltid bra hotell och bra val mat och kaffestopp. Även besöksstoppen/avstickarna under resan är noga utvalda och allt finns beskrivet både i en liten katalog och på resebyråns hemsida. Här kan man ringa och bka sina resor och få bra och personlig service- inte så vanligt idag.

En lugn, serviceminded och skicklig chaufför är väldigt viktigt att ha med förstås.
Ditte

Ruth%20i%20Virginia

Kom just ihåg, att jag var upp i Svampen 1960, första ggn
jag kom tillbaka till Sverige på ca 9 år.

Svar: Vad roligt! Och då var den hu nästan nybyggd.
Ditte

wiolettan

Så intressant.
Mysingen och jag har gjort många resor och flera har utgått ifrån Cityterminalen., dom flesta förresten, om vi har åkt buss.
Känner igen en del av dina bilder, Örebro och svampen, där uppe har vi ätit flera gånger. Göteborg har vi också besökt, men då bara vi två.
Har alltid beundrat dessa reseledare som outtröttligt, verkar det som, berättar och svarar på frågor. Mat och toalettpauser, de måste prickas in med jämna mellanrum. Inte alltid så lätt kanske, men planering är A och O.
Tänk att du har varit i alla Sveriges landskap. Undrar om jag har det? Nej, Gotland har jag i alla fall kvar och flera också kan jag tänka mig.
Ha det bra och trevlig söndag.
Varm kram!

Svar: Jag tycker det är så roligt och givande med dessa resor och tänk vad även jag lär mig. Måste repetera och läsa på mycket för ofta är det historiker med på resorna (som jag ju inte allas vet om utan de brukar erätta det undervägs...) så allt som sägs måste vara väl underbyggt. Planeringen inför resan är A och O och alltid gästerna i fokus.
även om kah besökt alla landets landskap så är det mycket att läsa in ändå men jag har i alla fall det geografiska väldigt klart för mig.
Vad trevligt att du och Mysingen också gjort bussresor så då vet du så väl vad som är viktigt.
Önskar dig och mysingen också en fin söndag.
Stor kram!
Ditte

Marina

Tack för en trevlig tur! Det där med ortsnamn tycker jag är jättespännande och kan verkligen snöa in på det. Svampen i Örebro var vi till på en skolresa i fjärde klass, undrar vad det var vi egentligen skulle titta på...just det har jag inga större minnen av...;)

Svar: Tack själv för att du hängde med. Ortsnamn har jag verkligen"snöat in på" och det verkar som om mina gäster också tycker det är spännande att höra vargör estäder /platser heter som de gör. Men jag tar ju inte alla....Får räcka med de mer centrala platserna.
Vad gäller Svampen i Örebro tror jag det förr hörde till med ett besök här för själva byggnadens konstruktion är unik, men det kanske man inte talade om det. Minns att jag var här när Svampen just var klar och sedan hade vi kaffestopp här på vägen från Stockholm till vårt torp I Västergötland. Det hörde liksom till. Men jag tyckte nog man kunnat ha stopp på andra platser.
Nu var det väldigt roligt att komma hit igen för det är många år sedan jag var här.
Ditte

Ama de casa

Roligt att resa runt och se så mycket av Sverige! Det är verkligen fint, men själv har jag (skam å sägandes) inte sett så mycket av landet. När det blev ledigt så åkte vi så gott som uteslutande till andra länder, och resorna i jobbet... Ja, det var en annan sort jobb än det du har nu, så det blev mest insidan av kontorsbyggnader jag såg.

Får åtgärda det nån gång tror jag :-)

Ha en härlig dag!

Svar: Visst är det! Våra döttrar sa när de växte upp att de hade sett stora delar av världen men låg efter vad gälllde Sverige. Och så var det. Vi tyvckte att Sverige kan vi ta sedan när vi inte orkar resa så långt. Men när jag sammanfattar resor i Sverige under alla år och åren är många, ka jag konstatrera att dte livit en hel del . Ja, även Norge och Finland har fått flera besök.
Nu i resejobbet blie det en del andra upplevelser men jag är glad att jag besökt alla landskap och kan en del om dem.
Jobbresor är ju liye annat om de inte är som mina nu förstås. Då hinner man både se och uppleva.
Här är det febrigt och småkrassligt med det blir en bra dag ändå.
Tänker på er!
Ha det gott och roligt!
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Att få uppleva resor med dig är alltid trevligt, som en bok liksom :) sen har du en viss förmåga att formulera dig på ett tilltalande sätt, som att lyssna på en bra föreläsare det är oxå a & o även jag aldrig mött dig irl :) stor kram å fin söndag <3

Svar: Tack för dina vänliga ord! Jag läser ju på mycket innan resorne och fhämtar info från olika håll och sedan vill det till att få till all info så att den blir ens egen och inte avskrifter från sådant spm redan finns. Men jag tycker detta är roligt. Kanske ses vi vid tillfälle i.r.l. Hoppas på det.
Önskar er också en fin söndag.
Kram!
Ditte

Veiken

Det är verkligen härligt att kunna ta upp gamla yrken på det sättet som du gör. Dessutom gillar jag att få följa med på din resa helt gratis! Kramar

Svar: Ja, pensionärstillvarom kan bjuda på mycket roligt. Och du var ju delaktig i denna byårsresa på flera sätt. Är djupt tacksam över det. Att resa med mig så här är helt kostnadsfritt.
Kramar!
Ditte

Znogge

Vilken trevlig tur ni kom ut på. Finns så mycket intressant att se i vårt avlånga land!

Kram och trevlig söndag :D

Svar: Extra trevligt är det ju när resan/transporten i sig också blir bra och imväxlande. Och mycket att se finns det förvisso.
Ska dock uppdatera mig mer på Skåne. Blev inte av i somras så det finns som mål för i år.
Kram!
Ditte

Geddfish

Svampen har funnits med i nästan hela mitt liv, ja ända sen det byggdes. Mina föräldrar och jag åkte till släktingar i Sala i Västmanland och det var lagom att rasta där. Numera bor ju ena sonens familj där också, i Örebro. Fin stad.
Härligt att få åka med på "nätet" och du är duktig, Ditte! Kul!
Ler lite, min man var så noga med att inte åka samma väg tillbaka, när vi var ute... helt rätt tänkt.
Varm och stor kram ♥

Svar: Så är det även för mig med Svampen men besöken de snate åren har varit få alltsedan vägen drogs utanför Örebro. Men det ska bli ändring på det. Restaurangen var värt ett besök i sig. Visst är örebro en fin stad och den växer ju så det knakar.Roligt med både universtetet och annat som kommit dit.
Roligt att du följer med via blogg/nätet och instämmer helt i att det är roligt att ta olika vägar. Upplevelsen blir klart större.
Kram och många tankar från mig till dig.
Ditte

FREEDOMtravel

Vilket spännande och roligt jobb! Gissar att du måste läsa på en del och lär dig saker själv också. Men intensivt och tröttande kanske? Men så är det ju iofs ofta när man gör något roligt! ;)

Svar: Det är verkligen jätteroligt och intressant men också väldigt mycket att läsa in. Bra att hålla hjärnan igång. Intensivt blir det för dagarna/kvällarna blir långa. Men väldigt givande och jag får verkligen uppleva mycket. Även om jag besökt Sveriges alla landskap så är de ju stora och har väldigt mycket både vad gäller historia, konst, litteratur och annat som ska läsas in.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: