På hjul i Göteborg

    
 Tänk så mycket trevligt man kan uppleva under en helg! Och det gjorde verkligen både gästerna och jag under den jobbrelaterade resan till Göteborg under nyårshelgen.
Vi bodde centralt mitt i stan, nära centralstationen, på Scandic Crown (finns fler Scandichotell med centrala lägen i Göteborg) och härifrån är det i princip gångavstånd till det mesta och både spårvagnar och bussar går alldeles utanför.
Men Göteborg bjuder på många mysiga hotell så kanske är det mer en prisfråga vilket man väljer. Ingen sponsring här inte!
Hotell Eggers 4**** i Nordstan, vid Centralstationen, är ett anrikt och läckert äldre hotell med perfekt läge och med rumspriser på lite över tusen kronor/billigaste dubbelrum.
Hotell Pigalle, Södra Hamngatan 2, också ett 4***  hotell, ett läckert boutiquehotell inrett i fransk stil och med prägel av Paris och tidigt 1900 -tal . Mycket central läge även det och med ett dubbelrum för drygt  1000 kronor inklusive frukost. 
Jag tittade också in på hotell Dorsia  5 ***** med adress Trädgårdsgatan 6 (också centralt i Göteborg) och jag förstod först inte att jag var på väg in i ett hotell och restaurang utan det kändes som om jag hamnat hemma hos en exentrisk fransk dam under början av förra seklet.( Prinivån här är betydligt högre med dubbelrumspriser från 2555 kr och upp mot 7000 kr.)
(Det var väninnan Veiken, boendes i Göteborg och som känner staden, som tog mig med hit för en titt som vi hann med under vår korta men väldigt trevliga lunchdate på nyårsafton )
 
Exteriören på hotel Dorsia.
Hotelskylten är den lilla i mässing som ses till vänster om entrén.
 
En del av receptionen på Dorsia.
En hastig titt fick det bli.
 
Nyårsafton inleddes för min del med en härlig hotellfrukostbuffé i lugn och behaglig mijö och sedan väntade en sightseeingtur per buss i Göteborg. Tyvärr var inte vädret det bästa så det blev mest att se staden från bussfönstren. Men det gick bra det också. 
Lilla Ullevi - nya, gamla Ullevi fotbollsarenan från 1800-talet som revs, byggdes upp på nytt och återinvigdes 2009. Hemmaarena för IFK Göteborg, GAIS och Örgryte och nationalarena för damlandslaget i fotboll. Även Stora Ullevi och inomhusarenan Scandinavium passerades liksom Liseberg.
Universeum, Sverges nationella vetenskapscentrum och Nordens största sciencecenter en byggnad i sju våningar och med en besökstya på 9000m2 är värt ett eller flera besök. Här finns bla. regnskogsavdelningar, akvarium, teknotek, rymdavdelningar, experimentavdelningar och mycket mer. Och Universeum är öppet alla dagar på året. En hel värld av upplevelser. 
Hotell Gothia Tower med sin restaurang "Heaven" där en gigantisk räkmacka kan inmundigas samtidigt som man ser ut över nejden körde vi förbi för att fortsätta mot Götaplatsen och Göteborgs paradgata, Kungsportsavenyn som kom till 1865. 
Vidare mot "Feskekörka" och sedan stadsdelen Haga.
Haga är Göteborgs äldsta stadsdel, från 1600- talet och fick sitt namn från de hagar som då fanns här.  Haga är Göteborgs första förstad och kom till på order från drottning Kristina. Redan 1637 nämns stadsdelen och då som Hagen. 
De så typiska "landshövdingehusen", med sten längst ner och två våningar i trä, byggdes i slutet av 1800 och början av 1900- talet. hUsen fick inte vara högre än två våningar med tanke på brandrisken, men med sten i botten kunde de få var tre våningar.
Fram till 1970- talet var dte i Haga ganska låg boendestandard  och sedan förbättrades den och en del hus revs och andra byggdes upp men i gammal stil.
(Liknande "landshövdingehus" fanns också i stadsdelarna Eriksberg, Lindholmen och Majorna.)
Vi arbetade oss uppåt med bussen, genom de smala gatorna och såg uppe på Risåsberget Skansen Kronan,
en försvarsanöäggning från slutet av 1600-talet.
Och till sist kom vi upp på Stigberget och Matshuggskyrkan.
 
Masthuggskyrkan stod klar 1914 och här uppe kan man ha en fantastiskt vacker utsikt över Göteborg
och dess inlopp, särskillt om det är klar sikt.
Det var det inte denna nyårsafton, dimman låg tät.
Fotot är från ett vykort jag köpte.
 
När kyrkan skulle byggas utlystes en tävling och fyra arkitekter bjöds in. Kyrkorådet gav tydliga anvisningar om hur kyrka skulle se ut; låg kostnad, den skulle rymma 1200 personer, avståndet i bänkarna skulle vara 85 cm och bredden 55 cm. Kyrkan skulle också vara byggd i enkel stil som passade in i miljön. Arkitekten Sigfrid Eriksson fick uppdraget och kyrkan byggdes i nationalromantisk stil.
Kyrkans innertak och många övriga delar är byggda av trä och och väggarna är vitkalkat tegel.
Masthuggskyrkan med sina röda, stora, och handslagna tegelstenarna och sin vackra, enkla träinteriör är välkomnande och en plats dit många återkommer.
Detta är en öppen kyrka och man känner sig välkommen och det vare sig man är troende eller inte.
 
 
 
 
Vackra detaljer går igenom i hela kyrkan. 
                                                                               
Orgeln finns uppe på läktaren.
 
Altartavlan.
 
Besöket här uppe på Stigberget och i Masthuggskyrkan uppskattades och detta blev slutet på min sightseeingtur i Göteborg. 
Lunch på egen hand och vidare titt på staden innan kvällens festligheter på Göteborgsoperan med Göteborgpostens fyrverkeri, champagne och operan Carmen tog vid.
Supé med tre rätter och inringning av det nya året skedde på hotellet. Och visst kändes det som om 2017 blir ett bra år.
 
 
 
Ama de casa

Verkar ha varit en trevlig helgresa, trots jobb ;-)

Hoppas att något eller helst alla dom där hotellen kommer på att dom ska sponsra dig nu :-D

Svar: Det var en väldigt trevlig resa på alla de sätt. Vad gäller hotellen så är det roligt med något som inte är "mainstream". Men sponsringen kan jag nog glömma....
Ditte

BP

Har sällan bott på hotell i just Sverige, men herregud så dyrt det blivit!
I samband med egna fotbollsturneringar och som åskådare på Gothia Cup har jag varit i Göteborg några gånger. Då gällde övernattning på vandrarhem...

Kul att se interiören på Masthuggskyrkan, för exteriören är riktigt maffig!

Dorsia hotellet påminner om gamla hotell med heltäckningsmattor i England. Å eftersom hotellet verkar gå i en av färgerna jag avskyr intensivt, så skulle jag nog inte vilja bo där.

Däremot har jag bara hört gott om Gothia Towers, inte bara deras kända rämackor utan även rummen och utsikten.

Svar: Vad gällr just Gothia Towers hotelldel så är de inte så högt rankat och känns inte så personligt, men visst är utsikten bra om man bor högt upp. Har testat räkmackan där uppe på Heaven och då var vi två som delade och den räckte gott och väl. Utsikten ingick i priset. Skulle nog ta hotell Eggers eller Pigalle om jag kom tillbaka privat, men det Scandic Crown vi bodde på var helt ok. Trots färgen på Dorsia så var det väldigt läckert. Och heltäckningsmattorna finns nog inte alls. Jag är ju inte alls en rosa person men priset skulle avskräcka mig.Precis som i Stockholm finns det mängder av hotell och vadrarhem i Göteborg och ett för var och ens smak skulle jag tro.
Masthuggskyrkan var verkligen både enkel och fin.
Ditte

Ami

Vilket fint och mysigt hotell! Verkligen ombonat, både på utsidan och insidan!
Önskar er en fin kväll!
Kram

Svar: Jadå, här var det allt extra som gällde. Skulle gärna bo här men prisläget hindrar mig en smula. Kram!
Ditte

ToveOlberg

Tack för giudning på detta fina sättet!
Kyrkbilderna är vackra, är något speciellt med kyrkor tycker jag!
Stor kram och ha en fortsatt fin Trettondagsafton!

Svar: Vad roligt att du var med mig. Tänker ofta och mycket på dig. Och Masthuggskyrkan var väldigt speciell och vacker i sin enkelhet.
Önskar dig en fortsatt fin kväll och att du ska må bättre.
Kram och hälsningar från oss båda.
Ditte

Susjos

Vilken härlig tripp du har gjort, och så mycket ni hann med att se! Jag vet av erfarenhet att mellohelgerna är intensiva, så så mycket sightseeing lär vi inte hinna med! Men visst har jag ätit en supergod räkmacka på Gothia Towers Heaven, faktiskt bodde vi där och firande nyår med vänner för några år sedan!
I februari i år så ska vi bo på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Göteborg,som jag tror blir bra, ska bli så kul!
Å tänk att du varit på anrika Studio 54 i New York, nu blir jag avis! kram och ha en trevlig kväll!

Svar: SAS Radisson Blue brukar vara trevligt och här i Göteborg som i andra städer så är läget bra. Vad roligt ni kommer att ha!Så myckte sightseeing lär ni inte hinna men jag rekommenderar både ett besök på Dorsia om inte annat så i baren, och gärn ett besök på det urläckra "Le pain francais", där det nog är schlagerös hela natten.
Studio 54 var i slutet av 70-talet väldigt roligt och även om det var "inne" så var det så roligt och opretentiöst. Man mötte kändisar men inget konstigt me det.
Önskar dig också en fin kväll.
Kram!
Ditte

Marja

Mysigt hotell, det där lilla rosa. :) Jag har varit några gånger i Göteborg som barn och även som vuxen, men har som inte kommit underfund med staden. Tyvärr.
Ha en skön helg!
Kram!

Svar: I Göteborg finns många fina mindre hotell men vi var ju en stor grupp på 45 personer så jag tycker att vi bodde bra på Scandic Crown. Bra läge. Göteborg är ju väldigt lättillgänglig som stad så kanske kommer du underfund med den nästa gång.
Kram!
Ditte

Geddfish

Hotell Dorsia faller mig på läppen. Vi valde mellan det och Pigalle, då vi bokade i augusti, men så hade Pigalle extrapris. Dyra hotell annars. Dorsia verkar så färgglatt, Pigalle något mörkare, fina båda två.
Vilken härlig nyårshelg - trots jobb - kanoners!
Ha en skön trettondehelg! Kram!

Svar: Ttckte att både Dorsia och Pigalle påminde om varandra och visst är det roligt med hotell som inte tillhör de stora kedjorna, de blir mer personliga. Och hittar man extrapris är dte bara att slå till.
Ska försöka bo på något av dem nästa gång. Mne man kan ju inte komma hit med en stor grupp så jag tycker att vi bodde bra där vi bodde över nyår.
Nyårsresan var verkligen bra trots mycket jobb. Men jag gillar det här.
Önskar dig en skön och trevlig kalasfredag.
Kram!
Ditte

Piedra

Härliga bilder! Jag älskar att titta på gamla kyrkor. Ja, andra gamla byggnader också för den delen. Det är någonting med historiens vingslag.
Kram <3

Svar: Tack! Masthuggskyrkan är så vacker och väldigt annorlunda med allt rrä som finns inuti. Utsikten från Stigberget är magnifik och särskilt om det hade varit klart väder. Jga tycker också att kyrkor har något historiskt att berätta och det tycker jag om.
Kram!
Ditte

Anette

Vilken fin Göteborgstur.
När vi var i staden i somras bodde vi på hotellet som en gång varit posthus.
Centralt och bra läge. Tyvärr regnade det en hel del, jag tycker alltid att det regnar när jag är i Göteborg som annars är en trevlig stad.

Svar: Det gamla posthuset, Clarion Post, Stordalens hotell, passerade jag och tittade in. Verkligen fint! Flera av mina gäster år lunch där och var väldigt nöjda. Och visst tenderar det att regna i Göteborg....
Men en fin stad är det och väldigt "hanterbar". Det mesta ligger nära.
Ditte

Znogge

Veikens hotell är helt i min smak och jag väljer gärna något liknande. Tyvärr är prisbilden oftast betydligt högre än stora kedjors men ibland får man unna sig. Göteborg är en trevlig stad och visst finns det väldigt mycket att se!

Kram och ha en bra Trettondedag!

Svar: Visst är det roligt med hotell som inte tillhör en stor kedja där mycket ser likadant ut vart man än kommer. Men i Sverige, precis som i övriga världen är hotellen stundtals dyra. Dock går det ju att hitta bättre priser om man letar och inte åker de stora helgerna eller skolloven. Göteborg är fint och nästa gång ska jag ta mig dit tidig höst, sen vår eller sommar. Har mycket kvar att göra där.
Önskar dig också en trevlig Trettondag.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: