Ny upptäckt

    
 Man kan ändra sig om olika saker och det gjorde jag igår. Det blev en ny upptäckt för mig; en marknadsrunda under sakkunnig ledning och jag tyckte det var riktigt trevligt.
Annars om jag går till fredagsmarknaden här inne i Torrevieja har jag oftast trängts på blom-frukt och grönsaksgatorna och sedan hoppat över det andra av pur utmattning.
 Ledningen igår, den mentala och fysiska, bestod av vännerna Ami och Carita som lotsade mig runt inder glada och pigga till och utrop.
 Ett par inköp i form av väskor, modell mindre mellanstorlek blev det också. Behövligt.
Men att gå här med små barn som jag gjorde ett kort tag förra fredagen, det kan man hoppa över för barnen har ingen glädje av det i värmen.
Efter marknade kan det kännas behagligt att vila sig i form och det gjorde vi i skuggan på en liten kinesisk bar/restaurang i närheten.
Trots att vi haft den spanska sommarstugan i några år är detta ett ställe jag missat. Men inte nu längre.
Ännu en ny upptäckt!
Ägarfamiljen är kineser ochnär jag försökte mig på några fraser då vi beställde tittade mannen på mig med förvåning.  Han tyckte inte att det stämde med mig och kinesiskan.
 En del kinesiska kommer jag ihåg trots att jag numer sällan hör eller tränar språket.
Borde  absolut lägga lite mer energi där.
Att höra ett språk och vistats i miljön där det pratas är ju viktigt och vare sig här eller i Stockholm är jag omringad av just mandarin.
Här blir det att jag tragglar med spanskan några timmar i veckan och visst gör jag framsteg.
Jag tycker ju att om man vistas ett tag i ett land (kanske inte en kortare semester) så hör det också till att man efter bästa förmåga försöker lära sig lite av landets språk för det ger så mycket tillbaka.
Finns ju alltför många i Sverige som tycker att våra invandrare inte lär sig svenska men jag undrar hur vi själva gör. Och undra kan man ju få göra.
 
Att sitta på ett café här är alltid att vara mitt i händelserna och på olika sätt. Vi tittade länge på scenariot nedan.
En polisbil har parkerat väldigt "strategiskt" och i en korsning, vilket gör att biar som vill förbi får ta sig en svängupp på den höga trottoaren för att kunna passera.
 
Det gick att ta sig förbi den parkerade polisbilen, dock med viss möda.
 
Vi sammanfattar marknadsrundan, har fullt upp med allt som händer runt oss
och samtidigt hjälper Ami och Carita mig att spana efter en röd rollator och
en hund i sele som ledsagar en synskadad. (Till bloggvännen Bosses utmaing)
Visst napp fick vi och jag hann ta kort.

Dagens agenda har varit tom och jag har ägnat mig åt visst praktiskt hemarbete, besök i butiker och med många vilopauser inlagda.
En bok har lästs ut; Brobyggarna av Jan Guillou och jag har läst om den för jag hade svårt förra gången att komma in i den. Nu gick det betydligt bättre och jag tyckte om den.
Boken är en äventyrsroman i historisk miljö och handlar om tre bröders öden i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet och där händelserna utspelar sig både i Norge, Tyskland , Tyska Östafrika och London.
Tack BP för tipset!
Lite spanska fick också hänga med när jag ändå var i läsartagen.
 
Dagen har varit varm och jag ser fram emot en ljummen och trevlig utekväll tillsammans med goda vänner.
Och jag kan konstatera att jag bara saknar Stockholm lite grann just i nu.
 
 
 
 
The Swedish Wildflower

Härligt att höra att ni har det gott i solen Ditte och vad roligt att göra nya upptäckter tillsammans med vänner. Jag minns intensiteten i de marknader jag besökte tillsammans med mina föräldrar då vi var i Grekland, Spanien och Italien då jag var liten. Det var mycket folk, trångt och oändliga gator med marknadsstånd. Kanske skrämmande och tröttsamt för en del barn men jag minns att jag älskade det. Jag kunde inte få nog av dofterna, smakerna, ljuden och alla samtal. Intensiteten och energin. Livet. Än idag älskar jag att besöka marknader då jag besöker nya städer och länder.

Mycket kloka tankar i ditt inlägg idag kära Ditte och som alltid är det en ren fröjd att kika in hos dig och få små glimtar av ditt liv. :) Ta hand om er och ha det fortsatt gott i solen.♥

Kram Lotta

Svar: Vi har det gott och jag tillbringar tiden i skuggan men solen får gärna skina på andra. Ja, marknader är speciella men just med yngsta barnbarnet påtre år blebv det att få sitta i vagnen och det gillades ju inte. (För lätt att komma bort annars.)
Jag går också ibland på marknader utomlands memn har svårt för om det är hett och väldigt trångt.
I Peking gick vi ofta på marknader men det var luftigare.
Önskar dig en fin söndag Lotta och ha det allra bäst.
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Nej, grönsaks- och blomgatan är inte vidare kul att vandra på i trängseln. Har ju dock mina favoritoliver där så jag brukar bita ihop. Innan det inköpet går jag alltid till en speciell skohandlare som har billiga skinnskor tillverkade i Spanien. Där är det inte lika trångt och kan man göra ett kap har det en positiv inverkan på humöret och Golgatavandringen till oliverna blir betydligt enklare mentalt. :) Dessvärre kommer vi ju den här gången på fredag kväll så vi blir utan oliver under veckan - om inte man skulle kunna skicka en kurir? ;)

Kram!

Svar: En kurir till oliverna kan du ju skicka. Jag är väldigt lämpad för uppdragettrots att det är som en "Golgatavandring". Jag tar mig an utmaningar vet du...Skomannen letade vi efter men jag tror inte vi hittade honom. Jag behöver nya skor så ett besök där är behövligt.
Kram i den ljumma. sena kvällen.
Ditte

BP

Tycker det är så himla roligt hur den spanska polien föregår med gott exempel och parkerar bilen. Inte att undra på att spanjorer är så påhittiga med att ställa bilen på de mest konstiga ställen och inte får några böter.

Eftersom jag läser AMAs blogg så har jag lärt mig att dessa två tjejer har gett "att gå på marknaden" en helt annan innebörd. Nu vet du:-)

Kul att du gillade Brobyggarna efter andra läsningen. Du kan ju läsa följdböckerna också, men personligen tycker jag att Brobyggarna var en bästa i serien. Ska bli intressant att höra vad du tycker om du läser de andra böckerna också. 1 000 tack för länken:-)

Svar: Visst är det intressant med poliser som visar hur det ska gå till. Vi tittade länge. Och mängder av bilar försökte tråckla sig förbi med trottoarkörning osm resultat för att komma runt hörnet.
Jodå, nu har marknadefått en annan innebörd för mig också, Bra handledning är nog A och O och jag har fått grundkursen. Vi hade jätteroligt dessutom.

Brobygggarna gick mycket bättre nu och jag tyckte om den. Bra att jag inte gav mig och att du "försiktigt" tryckte på.
Är nog lite sugen nu även på de andra böckerna .
Ditte

Christina

Läsning, hemarbete och ljummen utekväll låter alldeles underbart!

Hoppas att du/ni får en riktig toppenkväll!

Kram

Svar: Tack! Ja, det har varit en varm dag och det kändes skönt att inte just göra något särskilt. Vi har haft en härlig utekväll, ljummen vid havet med mysig samvaro mycket prat och skratt. Visserligen är jag väl 20 år äldre än de andra men ibland spelar åldern ingen roll.
Kram!
Ditte

Ami

Så bra! Då vet vi att du går med flera fredagar nu framöver :) Och som belöning får man ju alltid ett glas vin :)
Brobyggarna har jag också läst....eller hört den på ljudbok. Men bra var den i alla fall!
Tack för en trevlig kväll!
Kram

Svar: Jadå! Jag är omvänd! Bra handledare, roliga och stöttande kan ordna det mesta och t.o.m. få en äldre dam att ändra sig. Bra jobbat där!Tack själv för en jättetrevlig och rolig kväll.
Kram och natti!
Ditte

Marja

Jag vill också gärna lära mig landets språk om jag vistas en längre tid där eller far ofta dit. På 80-talet var jag i Grekland varje sommar på danskurser och då läste jag grekiska på vintrarna för att kunna kommunicera lite grann i alla fall. Det enda landet jag har haft riktiga svårigheter i är Ryssland. Fattade ingenting och hade nödtorftigt lärt mig bokstäverna.
Men man måste ju hela tiden hålla språket levande. Det märker jag bara jag åker till Finland. I början hittar jag inte ord, men efter ett par dagars aktiv träning, går det mycket bättre.
Ha en skön söndag!
Kram!

Svar: Visst är det roligt om man kan några fraser på ett lands pråk. Och vad gäller både grekiska och ryska så är det ju ett annat alfabet än vårt. I Kina lärde jag mig aldrig skriva elle rläsa tecken för den tiden hade jag inte. Jobbade ju 100%, minst. Men jag kunde hyfsat klara mig ute på stan och det gav mycket. Nu har jag glömt mycket för jag hör ju inte mandarin så ofta så det lever inte inom mig. Men lite kommer jag ihåg.
Nu är det spanska som hörs runt mig här och jag förstår mer och mer men saknar många ord och får bara till enkla meningar. Ibland kan jag öra mig förstådd och då blir jag glad.
Förstår hur du känner när du kommer tillbaka till Finland för du använder ju inte finskan dagligen. Men den finns där i bakhuvudet.
Önskar dig en fin söndag.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Jodå, Ami och Carita kan det där med att "gå på marknaden" ;-) Man kan faktiskt hitta riktigt bra grejer där också, utöver frukt och grönt. Sen är ju vissa gator mer igenproppade än andra. Det blev mer trångt när dom byggde murarna runt ödetomterna.

Ha en skön söndag! För jag antar att du sussar gott just nu :-)

Svar: Jag fick en "marknadskurs" och en trevlig sådan av bra handledare. Och vi höll oss där det var hyfsat med plats. Ett par inköp blev det också för min del. Här strålar solen och jag håller mig i skuggan. Går alldeles utmärkt.
Önskar er en fin söndag och spännande att se var ni är idag.
Ditte

wiolettan

Men, hur har den ställt sig, polisbilen? Är det inte meningen att ni ska få gå där, eller har det hänt något?
Att sitta på en uteservering och se människorna vandra förbi, eller stanna till, alltid upptäcker man något nytt eller intressant. Bra sätt att kolla in det som Bosse hade i sin tävling, kan jag tänka mig.
Guillou var med på en kryssning till Åland där han berättade om sina böcker och bland annat om de historiska böckerna han har skrivit. Det var mycket intressant och lärorikt. Han var annorlunda i verkligheten än vad jag hade föreställt mig. Att se en person på TV eller i en tidning, det blir inte riktigt detsamma. Mest längden, eller brist på längd. Det där var väl lite kryptiskt.
Fina bilder och fortsätt och njut.
Varm kram till dig.

Svar: Nej, då! Inget hade hänt. Tror polisbilen parkerade där och sedan gick ett varv på marknaden, de brukar finnas där för ibland förekommer fickstölder. Vi satt ju i godan ro men vi såg ju bilisterna som ville svänga in på gatan och de fick ta omvägen över höga trottoarkanter. Vad roligt att du hört Guillou berätta om just dessa böcker. Han gör ju alltid väldigt noggrann research inna han skriver. (Ja, kort är Jan Guillou och jag vet förr när han var med i tv så stod han på en pall för att komma i höjd med andra.)
Vi har det bra och jag håller mig i skuggan, gärna vid havet. (Dock ej på någon strand)
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Hej på dig :) va trevligt, med marknad och kul med inköp trodde jag skulle få se vad det blev he he jag kan förstå att du saknar bara lite :) hi hi det är väl super skönt hos dig nu :) mys på o fin söndag kram

Svar: Jag visar ganska sällan mina inköp men ibland händer det...Vi hade en trevlig marknadstur och många skratt blev det.
Varmt är det här och under dagen är jag helst i skuggan men kvöllarna är desto behagligare.
Jag solar ju inte och tillbringar inte heller tid på stranden....Jo, på en strandsevering i skuggan.
Önskar dig en fin söndag!
Kram!
Ditte

Eva – People in the Street

Vad härligt du har det! Förstår att du har det underbart och njuter av tillvaron :)
Kul att du kunde använda dig av dina språkkunskaper på den kinesiska restaurangen. Jag tror det är riktigt uppskattat!
Ha en underbar söndag!

Svar: Vi har det bra dock lite väl varmt för långpromenader på dagtid. Gillar ju att gå och se mig omkring. Här finns ganska många kineser både som har butiker och restauranger, men de flesta tror de hör fel när jag säger något. Jag har liksom utseendet emot mig. Men jag vill gärna testa det jag minns av språket och uppskattat är det säkert.
Önskar dig också en fin söndag.
Ditte

Leffe

Gomidda Ditte! Jag håller med om att man borde lära sig landets språk, sen kan det vara att man blivit för gammal, för korkad och för lat för att klara av det. :-(
Jag får se när vi bor där en längre tid dät om jag ska ta mej i kragen eller om jag ska tvinga Karlsson?
Jag är ju inte den där sociala typen och säger inte så mycket. Verkar som om även svenskan fallit i glömska till en del. :-(

Svar: God förmiddag! Kanske är det den tillfälliga "språklättjan" som ibland slår till, men ni har ju heller inte ännu stannat mer än semestertid, och då är det klurigt att få tiden att räcka till. Ni har ju haft fullt upp med annat. Vad gäller "korkhet" så tror jag inte den finns och absout inte hos er.....Tror du och Karlsson kan "kraga" ihop er och roligt är det med spanskan.
Och man behöver ju inte säga så mycket. Lite räcker gott. Så blir dte för mig, men lite kan också vara "gott".
Ditte

Comsi ComsaTänk att väskor alltid får plats, vad är det egentligen med väskor? :-)

Att kunna landets språk som man
vistas i underlättar mycket!

Kram ♥

Svar: Visst får väskor plats! Och man kan ju placera de mindre i de större så ryms ännu fler. Att kunna några fraser på ett lands språk ger så mycket och är man ofta och länge någonstans är det absolut värt att öka på sina fraser som ofta ger mycket glädje tillbaka.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Jag har reagerat på samma sak. Många klagar om inte invandrarna i Sverige lär svenska snabbt nog. Och de ska ta seden dit de kommer. Men hur gör svenskarna själva när de flyttar till Spanien eller Thailand. Intressant att reflektera över tycker jag. Alla är vi människor, kanske är vi inte alltid så olika som vi tror ;)

Svar: Tänker och tycker precis som du.
Och vi försöker när vi reser att se mer av världen runt oss.
Men visst är det svårt med inhemska kontakter ibland när man inte kan språket, men det räcker med några fraser för att bryta isen. Vi har här bara spanska grannar och några ord och fraser går det alltid att få till och det ger så mycket.

Och inte är vi människor så olika!
Ditte

Tove Olberg

En marknad är en marknad
en dag si
och en en annan så
bäst som det är
så blir marknaden
full av möjligheter
Marknadskram!

Svar: Visst blir den! Och en kan ändra sig vet du. Flexibilitet! Och flexibilitet ger nya möjligheter. Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: