Grunden är lagd.

    
 Det vackra sensommarvädret lockade  mig ut och jag bestämde mig för att  ta en promenad och återuppta bekantskapen med Sveriges nationalbibliotek, Kongliga Biblioteket, som ligger i Humlegården i Stockholm.
Detta är ett bibliotek som samlar in och bevarar allt tryckt material  som ges ut i Sverige sedan 1661 och sedan 2009 blev Statens ljud och bildarkiv en del av KB. (Kongl. Bibloteket)
Biblioteket är öppet för alla men riktar sig mest mot forskarvärlden, står det att läsa på bibliotekets hemsidan.
Och just forskaren har jag på åldernas höst inte tänkt att bli.
(Däremot finns annat inom resebranschen som lockar mig en hel del.)
För min del var jag senaste gången, förutom idag, här på KB 1979. Tänk vad åren går och det är  knappast man hinner med. 
Grunden för det som idag kallas Kungliga bibloiteket har anor tillbaka till Gustav Vasas dagar för han införskaffade kartböcker och andra böcker i bland annat historia, teologi, naturvetenskap.
Snare utökade Gustav Vasas söner boksamlingarna och en del utländska böcker köptes in och allt förvarades i slottet Tre kronor.
Så småningom  skänkte kung Gustav II Adolf bort delar av boksamlingarna och de kom att bli grunden till Uppsala universitetsbibliotek.
Boksamlingarna på slottet i Stockholm växte och växter och efter hand krävdes ett nytt hem för dessa kungliga samlingar och det Kongliga biblioteket i Humlegården byggdes och det mesta flyttades hit
 
 
Kungliga biblioteket flyttade in i den här byggnaden 1877/78 och
 ritades av Gustaf Dahl. De två flyglarna byggdes till i början av 1900-talet
och hela byggnaden är 1935 ett statligt byggnadsminne.
 
Även om jag inte tillhör student eller forskarkretsen så har jag idag införskaffat mig ett lånekort till detta anrika bibliotek och vid närmare eftertanke hade jag ett för så där en 37 år sedan. Nu har jag i alla fall ett nytt i min hand och klart att det måste användas. Men i vilken utsträckning vet jag ännu inte. 
Till saken hör att man inte går runt och botaniserar bland hyllorna och får inspiration för böckerna finns inte framme utan måste med god framförhållning, på en halv dag eller mer, beställas fram.  De finns i underjordiska arkiv.
Dessutom får inga böcker lånas hem utan måste läsas  på plats i någon av läsesalarna.
Nu har jag i alla fall ett lånekort.
 
 
 
 
 
 
 
Znogge

Du har i alla fall möjligheten att läsa dem vilket är en god början. Fast själv föredrar jag att låna hem...

Kram och god kväll!

Svar: Absolut! Här är det nog mest så att man sitter med faktalitteratur. Skönlitteratur lånar man nog helst hem från andra biblitek. Men allt finns här. Precis allt.
KB är en spännnande byggnad och som rymmer mycket historia av alla de slag.
Perfekt för studier.
Kram och natti.
Ditte

Torrebloggen

Spännande med ett nytt lånekort!
Lät lite jobbigt med att man måste beställa fram böckerna någon dag innan besöket, det gör ju att man inte kan göra några direkta spontana besök på biblioteket.
Trevlig kväll!
Kram!

Svar: Spontana besök kan göras, men mest för att beställa fram böcker till nästa dag. Men arkivet är så gigantiskt att inget annat skulle fungera. Alla böcker som getts ut i Sverige måste finna här, åtminstone i ett ex.
Miljön, med de olika läsesalarna är så häftig och här sitter gamla som unga sida vid sida och studerar.
Men som sagt att spontant låna något låter sig inte göras...
Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Ska bli intressant att få höra vad du kommer att få beställa fram och sitta där och läsa!

Svar: Ja, utbudet är digert och man måste veta vad man vill beställa fram.Det ska bli spännande att blli student på nytt. Var ett tag sedan senast. Mne jag gillar ju studier.
Ditte

BP

Hoppas du gjorde en rundtur på biblioteket när du ändå var där. Det underjordiska arkivet är helt enormt och glastrappan ner till gömmorna är suverän. Där finns även ett mikrofisch-arkiv av alla svenska dagstidningar. Här kan du börja släktforska om du känner för det.

Gick en guidad tur där för två år sedan och blev verkligen impad. Där måste ju finnas miljarder av papper. Dessutom måste alla svenska förlag (jag jobbade ju på ett) lämna två exemplar av varje utgiven bok till KB. Undrar hur dom får plats med alla dessa böcker/tidskrifter.

Svar: Jag skall tillbaka imorgon med en god vän och fortsätta titta och kanske blir det en guidad rundtur, annars får det bli nästa gång. Vet inte hur och när de ges.Vad roligt att du gått en sådan, blir klart intresserad.
Var här en del under de akademiska åren och utbudet av all litteratur är ju enorm. Och större har den blivit.
Jag förstår att man måste beställa fram det som önskas för sortimentet är ju enormt.
Jag vet ju att alla förlag måste lämna ex av böcker här och det måtte ju ha blivit ansenliga mängder under årens lopp som samlats här, tänk sedan 1500-talet.
De underjordiska gångarna är nog både långa och många.
En läcker miljö är det men det ärt så länge sedan jag senats var här. Men nu har jag ju lånekort...
Vad roligt att du jobbat på ett bokförlag...Verkligen intressant!
Ditte

Marja

Kongliga Biblioteket är en absolut vacker byggnad, men jag har aldrig varit inne i det. Skulle gärna gå en guidad tur.
Lyxigt med lånekort. :)
Kram!

Svar: Nu var det så länge sedan jag var där så det kändes som om det ar första gången.Byggnaden och miljön är verkligen speciell och det var roligt att komma dit på nytt.
Idag blir det lite studier där.
Nu har jag ju dessutom lånekort.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Jag har också ett tämligen nytt lånekort, fast på nätet då. Nu slipper jag snika på Anders lånekort när jag tar hem böcker till plattan :-)

Den är en mycket vacker byggnad! :-)

Svar: Visst är det bra och praktiskt med nätlånekort! Hemma läser jag helst "pappersböcker" men vid resor är det ju perfekt att ha många böcker med sig utan att de väger något, dessutom kostnadsfritt. Jag laddar gärna ner talböcker för är inte riktigt bekväm med att läsa på en skärm. Men jag gör det ibland-
Miljön på KB är speciell och byggnaden någort extra för att inte tala om det otroliga utbudet av titlar.
Blir ett nytt besök idag.


Ditte

kolonilotta

Det där valvet med alla böckerna lät ju spännande.
Men sitter folk verkligen och läser i biblioteket?
Trodde vi levde en allför stressad tillvaro för att folk skulle unna sig det. Men det låter helt fantastiskt! Hoppas du finner ro till att göra det nångång!
Trevlig fredag!
Kram.

Svar: Jodå, här var det många som satt i de enorma läsesalarna och i alla åldrar. Jag var inte äldst...Många sitter här och studerar kunde jag se och miljön är ju perfekt för det. Inget annat som distraherar.
Jga skall dit idag och läsa ett par timmar innan lunch och innan dagen sparkar igång med annat.
Jag önskar dig också trevlig fredag.
Kram!
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Jag blir nästan lite andäktig nu när jag läser detta, historiskt i tidens gång, ser för mig de läsande och hör bläddrande och gissar mig till känslan när de hittar det de söker - eller hittar något helt annat!
Mäktig byggnad!
Tack för detta Ditte! Jag sitter ibland på lilla biblioteket här på området och läser tidningen, en dag fann jag mycket om konstnärer och biografier bakom bordet där jag satt - det är något visst med böcker!
B
Kunglig-bok-kram!

Svar: Det kändes lite högtidligt att kliva in här i dettta gigantiska bibliotek och se flitens lampa lysa i de enorma läsesalarna och där jag tassade runt. Var så länge sedan jag var här.
Och visst är det något speciellt med bibliotek, vare sig de är små eller stora.
Stor läsekram!
Ditte

Piedra

Om bara min utbrända hjärna hade klarat av det skulle jag gärna blivit forskare. Litteraturforskare. Jag hade älskat det! Men jag har fått nöja mig med att skaffa lånekort på universitetsbiblioteket. De har lite annat utbud än vanliga biblioteket, och då speciellt den pyttelilla filial som finns här i byn.
Kram 💕

Svar: Vad spännande att du kunde tänkt dig bli forskare. Du hade säkert lyckats väldigt bra. Jag har inte varit här sedan slutet av 70- talet då jag satt här och pluggade då och då. Och det är ju så bra att allt som är utgivet i Sverige finns här och kan beställas fram. Visserligen kan det ta några timmar eller till nästa dag så det är ju bra att bo i närheten.
Kram!
Ditte

Ami

Det är verkligen en vacker byggnad! Och ett lånekort är alltid bra att ha om man blir lässugen :)
Kram och trevlig fredag

Svar: Visst är byggnaden vacker och det var en speciell känslla att sitta här och läsa- Men skönlitterartur vill jag ju läsa hemma. (Här får man inte låna med något hem.)Men att sitta här med faktaböcker är ju perfekt.
Kram och trevlig kväll.
Ditte

Fia

Åh så roligt att du varit på KB! Jag har ju som du förstår besökt detta bibliotek ett otal gånger och går dit så ofta jag kan nu också för att träffa f.d. kollegor. Den senaste ombyggnaden gjorde ju biblioteket mera öppet och tillgängligt och blev ett ordentligt lyft!
Kram

Svar: Jättetrevligt att komma tillbaka hit. Var ju x anta år sedan jag satt här och pluggade. Men nu har jag en del att läsa in och då är det skönt att sitta här och materialet finns ju . Men man får ju ha framförhållning.
Förstår att du söker dig hit och visst känns K.B. både lite högtidligt och spännande. Ska försöka gå med på en visning här vid tillfälle.
Kram!
Ditte

Fia

Åh så roligt att du varit på KB! Jag har ju som du förstår besökt detta bibliotek ett otal gånger och går dit så ofta jag kan nu också för att träffa f.d. kollegor. Den senaste ombyggnaden gjorde ju biblioteket mera öppet och tillgängligt och blev ett ordentligt lyft!
Kram

Anna, New York - My Bite of the Big Apple

Vad kul med nytt kort där! Kungliga Biblioteket är verkligen imponerande. Förutom att byggnaden är vacker, så är det en svindlande tanke att arkiven fortsätter så långt ner under jorden. Jag jobbade nära Humlegården i hela 18 år, på Brahegatan. :)

Ha en fin helg. Kram!

Svar: Brahegatan passerade jag idag, ska tänka extra på dig nästa gång jag gör det. K.B. är ju speciellt och nu kändes det som om jag var student igen (klar överliggare,,,)
när jag smög mig in i läsesalen med mina böcker. Men eftersom man inte får låna hem böcker så passar det ju bäst att läsa facklitteratur här och det har jag gjort. (Idag om Evert Taube och bohuslän bl.a.)
Önskar dig också en fin helg.
Ditte

TantGlad

Det ser fint ut där på j blioteket. Tjusig byggnad . Är själv dålig på att besöka bibliotek, Men man kan ju bättra sig.

Stor kram

Svar: Detta bibliotek är verkligen fint och roligt att komma tilllbaka hit efter alla år. Satt en del här när jag pluggade för många, många år sedan. kul att vara tillbaka och jag letade en del faktalitteratur och det hittar man här. Stor kram!
Ditte

Veiken

Jösses. Det är inte dåligt! Men en fråga från någon som är lite trög i cellerna på fredagseftermiddagen: Vad ska man med ett lånekort till om man inte kan ta hem böckerna och läsa i lugn och ro! Kram

Svar: Jag satt här en del när jag pluggade för allt finns här och det är nog mest faktalitteratur man läser på K.B. Har suttit här både igår och idag med lite fakta, faktiskt om bl.a. Bohuslän och Evert Taube. Här finns ju allt och på en del andra bibliotek kan ju faktalitteraturen vara utlånad.
Men jag skulle inte låna skönlitteratur här, dock finns allt. Vill läsa hemma.
Det måste finnas ett ex på K.B. av allt som getts ut i Sverige även om det är i liten upplaga. (Mail kommer till dig.)
Kram!
Ditte

Anonym

Det var evigheter sen jag var i dom krokarna. Jag är annars fascinerad av sådana ställen. Snacka om att höra historiens vingslag

Svar: Jadå, här på K.B. både hörs och känns historiens vingslag. Och det var riktigt mysigt att på nytt känna sig som student.
Ditte

Gunnar

Hur blev jag anonym ? Försöker igen. Min kommentar ovan /Gunnardeckare

wiolettan

Kungliga biblioteket är ju inte direkt som andra bibliotek, mycket stort och det finns så mycket där, nästan allt. Så, jag vet att man måste beställa i förväg den bok man vill läsa och att det inte går att låna hem, som på andra bibliotek.
Det är en sådan pampig byggnad, nästan vacker på sitt sätt.

Förstår att du måste skaffa lånekort.
Lycka till.
Trevlig helg och varm kram till dig.

Svar: Jag sattt ju en del på KB när jag pluggade för många år sedan och fördelen är ju att precis allt finna här. Ja, allt finns här i minst ett ex av det som är utgivet i Sverige. Byggnaden och lokalerna i sig är ju fantatsiska så det känns lite högtidligt att sitta här och läsa. Och att låna hem går ju inte . Utbudet av faktalitteratur är ju fenomenalt och det finns ju oftast tillgängligt det man söker.
Roligt nu med ett nytt lånekort där och det kommer jag att få användning för framöver.
Önskar dig också en fin kväll och helg.
Varm kram.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: