Att leta och finna.

    
Stegen uppför stentrappan till Kongliga biblioteket (K.B.) kändes  bekanta och jag gick fram till disken för att t hämta de böcker jag beställt, en hel trave. I förväg  hade jag sökt efter titlar i bibliotekets databaserade katalog  för här på K.B. kan man inte själv vare sig leta i arkiven eller bland hyllor.
Alla böcker som är utgivna i Sverige finns här i gömmorna i minst ett exemplar och många filmer går också att få fram eftersom statens bild och ljudarkiv också  finns i lokalerna. (Även många utländska titlar finns)
Från K.B. får inget material lånas med hem utan all läsning sker här. Lite frustrerande måhända för en skönlitterär bok vill man ju helst låna hem.
Men å andra sidan är utbudet av faktalitteratur gigantiskt, landets största och många sitter här om dagarna och tar del av det utbudet. K.B .
(Även på en del "vanliga bibliotek" är det ju viss referenslitteratur som inte får lånas hem.)
 Enkelt var det inte att få fram böckerna för det tog ansenlig tid att leta efter exakta titlar.
Man beställer fram böcker man önskar och sedan levereras de ett antal timmar senare, eller nästa dag beroende på när på dagen man gör sin beställning.
Men att sitta här i de stora, tysta läsesalarna är ju en upplevelse i sig.
Sedan tycker jag om miljön och man kan inte göra annat än att läsa i läsesalarna och det ska vara helt tyst.  Passar mig bra.
 
Och besöket på K.B. inför bloggvännen Bosses tjugofjärde lekuppdrag/uppgift passade bra för där handlar det om att besöka ett bibliotek, leta reda på i förväg bestämda böcker/film och fotografera dessa och det ska ske vid samma besök.
(Nu var det även annan litteratur jag ville ta del av inför kommande jobb så besöken här kommer bli fler. )
 
Bild på Kongl Biblioteket i Stockholm.
 
 
(Böckerna är fotograferade vid min plats eftersom de inte står uppställda i hyllor.)
 
  Kurt Wallander roman, Diabetskokbok, Bok om Gotland.
(Bilderna går att klicka större)
 
Bilduppslag på delfiner.
 
 
Astrid Lindgrenbok, ABC bok, bok om film
   
(Bilderna går att klicka större. )
 
 Bodil Malmsten,kvinnlig poet, Ernest Hemingway manlig memoarbok, dvd film - Lustslottet
 
(Bilderna går att klicka större.)
 
Bok som jag rekommenderar
Boken handlar om en miljö i Djursholm, en förort till Stockholm där pengar vanligtvis inte är en bristvara i familjerna. Boken startar med att Maja och Sebastian,gymnasieungdomar i Djursholm, skjutit ihjäl en lärare
och flera av sina klasskamrater och därefter har Maja skjutit Sebastian.
En rättegång inleds efter nio månader (författaren är advokat i grunden) och det visar sig att skuldfrågan inte är så given. Historien berättas från den tonåriga Malins vinkel. 
Till saken hör att författaren är uppvuxen i Djursholm.
Klassmotsättningar och fördomar finns och i mitt tycke en väldigt bra och välskriven historia.
 
(Förutom dessa böcker till lekuppdraget så fastnade jag i böcker från Evert Taubes Bohuslän och
i norsk historia och geografi denna gång.)
 
Boken "Mina fotsteg i ditt hjärta" kunde beställas fram på Kongliga Biblioteket och
levererades tillsammans med mina andra beställningar.
Jag har boken och har läst den ett par gånger men även nu läste jag några sidor . 
Det gjorde jag i alla böckerna...
Är man i en läsesal så är man.
 
 
 
 
 
Vad gäller Bosses bilder från olika bibliotek är mina förslag.
 
     1.Västergötland - Skara
2. Halland - Varberg 
    3. Skåne - Simrishamn.
 
 
                                                                                                            
N

Bra med lite boktips :)

Svar: Visst är det!
Ditte

Comsi Comsa


Bättre utfört än så här kan det knappast bli! :-)

Kram ♥

Svar: Det ligger en del arbete bakom men jag kommer att sitta på K.B. lite nu och då även i fortsättningen. Så det blev en bra början och jag blandade Bosses böcker med Taube och lite annat. Roligt det också. Kram och trevlig kväll.
Ditte

Ama de casa

Duktigt letat och funnet :-)

Svar: Ibland stämmer det att den som söker den finner. Men just Bosses bok var klurig men i och med att jag ändå skulle till K.B. och den dessutom fanns där så passade det bra.
Ditte

Bosse Lidén

Mums! Starka nostalgiska minnen från stunder på detta bibliotek för mig. Jag älskade bara att vandra dit. Där har jag suttit flera gånger, pluggat och forskat. Kanske lyft blicken när jag såg någon snygg intressant tjej. Skönt att min bok fick komma ut och vädras. Den var säkert tacksam. :) Som du vet är det en skyldighet att skicka pliktexemplar till de olika universiteten och till KB. Porto slipps ifrån när man skriver Frisvar. Jag borde ta en tur till Lund och släppa ut den boken på vädring. :) Är faktiskt nyfiken på att titta i några andra alster som ska finnas där.
Nu ska jag heja på våra tjejer och killar i kampen mot Finland. Måste vara första gången som jag inte vet i vilket land det tävlas 2016. Vad har hänt med mig? Minns att tjejerna fick stryk förra året.
Lördagskram Bosse
Lördagskram Bosse

Svar: Vad roligt att jag kan ta fram dina nostalgiska minnen. Och visst är det en speciell känsla att närma sig byggnaden och att komma in där. Jag kommer nu att tillbringa en del tid där för jag har en del faktalittertur att läsa in och där finns ju allt, i princip, Jodå, din bok kom ut på vädring och jag satt ganska länge och lästa i den. Jag har den ju hemma också men fastnade på nytt.
Finnkampen ska jag också se, häll på att missa den. Och helt klart ska jag se i morgon. Har barnbarnen här och det blir en del lek också.
Kram och trevlig kväll.
Ditte

Gittan

Visst är det härligt att gå på bibliotek, jag läser böcker i perioder och då vill jag läsa en vanlig bok. E böcker och plattor i all ära men en vanlig bok som luktar just bok det är det bästa. Kram på dig.

Svar: Jag vill helst också läsa en bok jag kan bläddra i men har inför resor laddat ner en del ljudböcker eftersom det blir tungt att ta med många "pappersböcker" när vi reser. Stor kram!
Ditte

Ami

Alltid bra att få lite boktips!
Jag är periodare när det gäller att läsa, men när jag väl gör det kan jag inte sluta :)
Kram och trevlig kväll

Svar: Boktips gillar jag också. Har en litet häfte där jag skriver ner olika boktips och det är alltid bra att ögna där då och då. Hoppas ni hadt en trevlig dag. Varmt förvisso...
Kram!
Ditte

Znogge

Grattis och bra jobbat :D

Kram

Svar: Tack! Och nytt besök väntar på K.B. i nästa vecka. Har fått blodad tand.
Kram!
Ditte

BP

Måste säga att du är så oerhört smart Ditte! Dina konkurrenter i Bosses lek gick ju till närmaste bibliotek, vilket du iofs också kunnat ha gjort, sprang runt där och fotade böckerna i Bosses lista. Det slapp du ju genom din genialiska lösning att gå till KB och "bara" fota av dom på ett och samma ställe. Sååååå himla smart:-)

Svar: Tackar! Nu är det så att jag mitt närmasta bibliotek, Thomas Tranströmer biblioteket vid Medis ska renoveras, hela byggnaden alltså, så det kommer senare att finnas en minimal filial i Söderhallarna. Och eftersom jag även behöver läsa in en del fakta inför ev. kommande jobb (är ju pensionär...) så vet jag sedan studietiden att allt finns på K.B. och då var saken given. Visserligen tog det viss tid att at leta efter titlar i listorna (bör vara exakta) men när det var gjort fick jag hämta mina böcker.
Jag läste också något kapitel i varje bok nu när de var framtagna för inga hemlån gäller ju. För det är allt en extra känsla att sitta där i läsesalen...
Det blir ett nytt K.B. besök nästa vecka. Miljön och utbudet lockar.


Ditte

Timeoftiger

Det glädjer mig att se att du håller dig väl framme på Bosses tävlingar! Jag ska nog passa på och kika in i Public Library när vi kommer till NY, det är någonting speciellt med dessa stora anrika bibliotek.
Ang pannkakan, din kommer att bli lika fin som min.

Svar: Tack för support! Men det är roliga utmaningar/lekar/tävlingar som Bosse förser oss med-och ofta lärorika på olika sätt. Jag har skrattat mycket när jag fotat olika saker. från fåglar, till insekter och mycket annat. Hoppas du får tillfälle att besöka Public Library i N. Y.
Jag satt där ibland och pluggade under året jag bodde i N.Y. och det var en häftig känsla.
Ska meddela hur pannkakan blev....
Ditte

Ghugge

Wow, vilken energi och tävlingsanda, imponerande!
Jag fick bra boktips så tack Ditte!
Ha en fin kväll!
KRAM


Svar: Bra att du fick lite boktips. Energi har jag och här gick den att förena med nöje och nytta för jag skulle också ha tag på lite litteratur inför ev. kommande jobb. Och byggnaden som K.B. är inrymt i är så faschinerande i sig och man känner historiens vingslag här.
Stor kram!
Ditte

Veiken

Ojoj, vilket jobb att få fram och läsa böckerna. Är det förbud att fota med blixt också?? Muséer brukar vara rädda om färgerna och blixt fördärvar tydligen en del färger på målningar och annat! Kram

Svar: Jag vet inte ens om jag fick fotografera , men blixt är säkert inte tillåten.Nu behövde jag inte läsa alla böcker men de skulle får fram och det var ett jobb i sig för jag kunde inte leta bland hyllorna. Men jag hittade böcker i katalogen och kunde beställa fram dem. Dock har jag läst ett stycke i alla.
Och den bok jag rekommenderade har jag läst hela för den köpte jag också själv. Från detta bibliotek så lånas inga böcker ut utan all läsning ska ske på plats i läsessalarna. (Möjligen utanför dem i allmänna utrymmen)
Kram!
Ditte

Kari

For noen artige (på norsk), men tidkrevende konkurranser Bosse arrangerer! Og du er så heldig som bor som du gjør, med vakker natur, gode spisesteder, severdigheter og opplevelser rett rundt hjørnet. Og DET biblioteket! Klem.

Svar: Bosse ordnar så fina och trevliga "lekar"/uppgifter åt oss och man får verkligen både frisk luft och nya kunskaper på köpet. Och jag har ju tur som bor nära detta fina Kongliga Bibliotek och allt annat som Stockhoolm bjuder oss på.
Kram från mig.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Beundrar din energi! Du är otrolig! Jag har alldeles för mycket latmask i mig 😊
Först funderade jag på om du ska ut på en guideresa igen innan Torre eller är det bara Bosses tävling?
Har i vilket fall som helst fixat med att få offert på städning och låsbyte när jag kommer ner. Har deit med dem redan på lördagskvällen = dagen efter min ankomst. Känns toppen!
Kram/A-K

Svar: Energi kan jag ha men också vara lat. Bra blandning! Nej, någon ny resa före Torre blir det inte men det är lite annat på gång i branschen. Så en kombo med Bosses utmaning och påläsning av fakta blev bra.
Fint att du fått offert på städning och låsbyte så träff blir ju bra när du kommer. Jättebra!
Kram från mig.
Ditte

Torrebloggen

Bosses nya utmaning klarade du ju galant, tack vare ditt besök på K.B.
Ha en riktigt trevlig kväll!
Stor kram!

Svar: Ja, besöket på K.B. var givande och det tog tid att hitta exakta titlar. Här går man ju inte själv och söker bland böcker och avdelningar. Men jag beställde också fram lite facklitteratur som jag läste och det blir fortsättning på K.B. i nästa vecka. Bra att sitta där i läsesalen för man kan inte göra annat än att läsa. Blir effektivt.
Stor kram!
Ditte

Gemsofmylife

Fina Ditte vilken underbar bedrift du gjorde till utmaningen tack åter för en massa bra boktips, älskar ju bibliotek och böcker och lånar för att dom ska påfinnas kvar :)
Kram till dig finaste

Svar: Tusen tack! Ja, det var roligt och givande med bibliotek denna gång och Bosses utmaningar/lekar brukar vara både givande, omväxlande och väldigt roliga. Och envis är jag ju. Jag kan rekommendera Malin Persson Giolitos bok "Störst av allt" den fångade mig.
Stor kram till dig också !
Ditte

Musikanta

Jag beundrar din energi! Och din bloggväns uppfinningsrikedom. Själv är jag nog mest benägen att i lugn och ro själv leta upp böcker på biblioteket. Det här uppdraget måste ha tagit en dag att utföra.
Kram från Ingrid

Svar: Energi har jag oftast gott om och Bosses lekar/utmaningar är roliga och givande och man lär sig nya saker inom de mest skilda områden. Jag tycker också bäst om att själv leta böcker och att få ta hem dem. Men just K.B. erbjuder mycket faktalitteratur och här finna alla böcker utgivna i Sverige inom alla områden och en även mycet utländsk litteratur.
Nu håller jag på att läsa in mig på lite fakta inför ett ev. kommande jobb och eftersom allt finns här så passade det ju bra att besöka just K.B. även inför utmaningen/leken.
Och en dag tog det, helt klart.
Kram!
Ditte

Marja

Lite frustrerande att man inte får låna hem böckerna och sen tar det ju tid att leta i kataloger. Jag älskar ju att gå längs hyllorna och ta ut en bok som ser intressant ut och bläddra...
Du är duktig på Bosses utmaningar. :)
Kram!

Svar: Visst är det frustrerande att man nte kan låna hem, men K.B. är nog mest för de som söker faktalitteratur och att sitta här och läsa är ganska bra för då gör man just det i läsesalen. Att gå bland hyllor och botanisera gillar jag också men det är inte aktuellt här. Dock uppskattade jag att få faktalitteraturen som jag ville ha och allt finns ju här så det underlättar.
Skönlitteratur vill jag ju låna hem.
Just nu byggs bibblan vid medborgarplatsen om och håller på att flyttas till en minimal loka i Söderhallarna och där kommer det bara finnas ytterst lite och ingen faktalittteratur för den får inte plats.
Bosses lekar/utmaningar ger mycket och det är roligt med allt som dyker upp längs vägen. Och roligt har jag...
Kram och trevlig söndag!
Ditte

Anette

Hahaha, vilken bokmal du blivit ;)
Visst är det härligt med bibliotek, jag besöker dem alldeles för sällan numera. Blev några tillfällen i somras när jag bodde så trångt att jag nyttjade Linköpings stadsbibliotek som vardagsrum.
Ska se om jag kan få tag på ditt boktips, tack :)

Svar: För mig har det också blivit alltför sällan, men jag har beställt inlästa ljudböcker till datorn för de är bar att ha med på resor. Har svårt med vanliga e-böcker för jag har svårt att se på skärmen och vill helst bläddra i en vanlig bok. Men en inläst bok har jag stor glädje av och med en bra uppläsare. Malin Persson Giolitos bok "Störst av allt" tyckte jag om och historien intresserade mig och den är väldigt bra berättad. Kanske kan du få tag på den.
Trevlig söndag!
Ditte

wiolettan

Full pott, skulle jag tro, för du har rest mycket ock kan därför också kanske lösa detta med bildfrågorna. Grattis till ett fint utfört jobb.
Jag tycker att det är så roligt med Bosses lekar, men just nu i några veckor har jag inte varit så bra så det blir då extra jobbigt. Men jag har min mysing och han kan skjutsa mig i bilen och stödja mig om det behövdes, så det har gått. Vågade inte låta honom ta bilderna heller, utan var tvungen att fota själv., enligt reglerna, men det gick. För jag är som jag tror att du är, envis.
Trevlig söndag och kram till dig.

Svar: Tack! Och en del jobb låg det bakom men jag lärde mig mycket under "gång" . Och K.B. kommer att få fler besök av mig. Perfekt att sitta där och läsa in fakta för allt finns ju till hands även om man får planera det hela. Men den tiden har jag ju. Visst är det roligt med Bosses lekar!
Jag tycker det är så trist att du inte känner dig pigg men det är ju toppen att du kan få hjälp med transporter, stöd och uppmuntran från din "Mysing" .
Och visst hade det säkert i ditt fall fungerat bra om "Mysingen" hållt i kameran och du var med...
Envisheten kan både hjälpa och stjälpa oss men om något är roligt kan man ju ta fram oanade krafter.
Var nu rädd om dig och gör bara det du känner att du orkar. Du är värdefull!
Stor,varm kram och många tankar till dig. O
Och vem vet om vi kansk eses en dag i Sundbyberg, Jag är ju där då och då.
Trevlig söndag!
Ditte

Tove Olberg

Bokligt i nytta med nöje!
Heja dig Ditte!
Stor kram!

Svar: Absolut! Stor kram! Och i böckernas värld kan jag bli kvar...
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: