Washington- Stockholm -Torrevieja
Det kom ett brev från min fantastiska bloggvän Ruth i Washington och brevet levererades av vännen
Ama under gårdagen. Tusen tack, både till Ruth och Ama!
I brevet fanns ett urklipp, "Following Strindberg´s Ghost in Stockholm", från tidningen The New York Times, Sunday, September 18, 2016.
"Att följa Strindbergs ande/fotsteg i Stockholm" och reportaget har skrivits av Ingrid K. Williams som lagt ner hela sin själ i detta.
Jag läser, känner igen mig och har gått i dessa fotspår många gånger både som tidigare guide i Stockholm och för egen räkning, men detta är första gången jag går här, just nu i tankarna, tillsammans med en amerikansk skribent.
Glädjande var förstås att hon fann Stockholm lika spännande som jag gör efter alla år i stan och där finns alltid något att se, upptäcka och uppleva.
Från artikeln;
"Märkligt att författren August Strindberg fortfarande, mer än ett århundrade efter sin död, kan vara irriterande. Men i Sverige fortsätter Strindberg att finnas kvar och ofta dold under skinnet på många. Strindberg skrev romaner, noveller, dikter och pjäser och han målade tavlor. Utomlands blev Strondberg mest känd för pjäsen Fröken Julie, ett kärleksdrama som utspelar sig på en herrgård.
En favorit hos många svenska är ju skildringen från Stockholms skärgård, Hemsöborna där Allan Edwall, Sven Wolter och Sif Ruud spelade några av rollerna.
Mycket finns att läsa om och av Strindberg och på Drottninggatan i Stockholm finn Strindbergsmuséet.
i artikeln läser jag vidare att man i Sverige kan jämföra Strindbergs författarskap med Hemmingways i USA.
Strindberg hämtade mycket inspiration från Stockholm och det var just till en del av dessa platser journalisten tog med sig sina amrikanska läsare.
August Strindberg, Nybroviken i mitten och Mosebacke terrass överst till höger
och under Berns salonger med Röda rummet.
Platser som Strindberg ofta besökte, liksom Gamla stan.
Röda rummet, ett av de rum på "Berns salonger" där Strindberg tillbringade en hel del tid.
Röda rummet, kom också att bli en roman skriven av Strindberg, en riktig klassiker.
Rummet finns kvar än idag och kan bokas för fester och är man intresserad går det bra att få titta in där.
Röda Rummet, räknas som den första svenska moderna romanen och var Strindbergs genombrottsroman. en satir från 1870- talet om den svenska sociteten.
Inledningsscenen där är hämtad från ett Mosebacke och där huvudpersonen i boken Arvid Falk betraktar Stockholm och söker råd av vänner.
Om August Strindberg kan man förstås tycka mycket men jag uppskattade att dels få artikeln per brev, att läsa den och se att det Stockholm jag är så förtjust i lever även i den stora tidningen New York Times.
Stort tack Ruth! Och visst har Blogglandia mycket fint med sig.
Svar:
Jätteroligt att få ett riktigt brev, visserligen delade jag det, men roligt ändå. Och rolig och intressant läsning från en amerikansk journalist som gått i Strindbergs fotspår i Stockholm. Facebook har säkert sina fördelar. Jag har den inte ,men provade i två veckor 2008.
Önskar dig en trevlig kväll.
Kram!
Ditte
Svar:
Visst var det rart! Och brev i dessa dagar är snart en raritet. Ruth vet ju att jag är intresserad av "Stockholmiana" och det var jätteroligt att läsa denna artikel från The New York Times och hur en journalist därifrån ser på Stockholm i Strindbergs fotspår.
Bloggvärden ger så mycket! Helt fantastiskt !
Ditte
Svar:
Helt otroligt! Så häftigt ! ❤️👍
Ditte
Svar:
Jag säger som vanligt och som jag alltid gjort från mina norska småbarnsår: Tusen tack, Ruth! Jag blev så glad och på många olika sätt . En spännande artikel och det är ju i dessa fotspår jag ofta vandrar.
Ditte
Svar:
Jätteroligt att få ett riktigt brev och det även om jag delade kuvert. Innehållet i brevet gladde mig verkligen och omtanken att det skickades. Visst är det fint med Blogglandia!
Önskar er också en fin kväll.
Kram!
Ditte
Svar:
Jag blev väldigt glad över brevet med artikeln och extra roligt att dte kommer från en bloggvän som flyttade från Sverige i sina ungdoms dagar och sedan dess bott i USA och i andra delar av världen. Ruth är nu är en bra bit över 80 år och har upplevt så mycket och är frikostig med att dela med sig. Vad roligt att du nu har båda döttrarna och två barnbarn i Stockholm och jag är säker på att de haft en fin kväll på Globen. Vi ser Globen hemifrån oss I Stockholm och när det är något extra tänds den i så fina färger.
Tänk så roligt det vore om du vid tillfälle kom till Stockholm och vi kunde mötas och gå i Strindbergs fotspår.
Ha det gott!
Ditte
Svar:
Verkligen jätteroligt! Hon är så omtänksam! Och detta med både Strindberg och Stockholm är jag väldigt intresserad av. Kram!
Ditte
Svar:
Jag blev verkligen glad för brevet och dess innehåll. Så rart av Ruth att tänka på mig. Hon vet ju att jag är så intresserad av både Stockholm och författare som skrivit om huvudstaden. Jo då, jag är intresserad av andra författera också....Visst är det fint med bloggvänner och du är ju också en härlig sådan.
Skickar dig en solig och varm kram.
Trevlig söndag.
Ditte
Svar:
Det var verkligen roligt att både få ett riktigt brev och med detta innehåll. Och visst har Strindberg satt sina spår på olika sätt. Och han var ju desstom en god konstnär. Har sett olika utställningar där hans målningar visats.
"Röda rummet" är väl värd att läsa ...
Önskar dig också en fin söndag.
Kram!
Ditte
Svar:
Jag blev jätteglad för artikeln och så glad för att Ruth gjorde sig besvär att skicka den. Men hon vet och tänker på att Stockholm och jag liksom hör lite ihop. Kul att få en amerikansk journalists tankar om just detta.
Trevlig söndag och vädret är ju lovande.
Ditte
Svar:
Tack! Jag blev verkligen glad över artikeln och roligt att läsa en amerikansk journalists tankar om Strindberg och Stockholm. Jätteroligt med era nya fina lokaler och läget vid vattnet är ju magnifikt.
Häftigt med denna ljuskrona från Berns, kanske får man se en bild så småningom.
Lägerelden är ju ett passande namn.
Ditte
Svar:
Visst är bloggvärlden spännande och givande. Jag blev verkligen glad för detta urklipp från en jättestor amerikansk tidning och roligt att läsa om Stokholm i Strindbergs fotspår. Kram och trevlig söndag!
Ditte
Svar:
Jätteroligt att Ruth skickade detta. Hon vet ju att jag är så förtjust i "allt om Stockholm" och gärna från förr. Här var det extra kul att läsa vad en amerikansk journalist skrivit om Strindberg och Stockholm i i jättestor amerikansk tidning. Nu vet du vad kuvertet innehöll...Och lite Strindberg fick du på köpet. Kram från oss båda.
Ditte