Utkik

    
 God utsikt och utkik finnns på många platser i Torreviejas närmområde. 
Ett närområde för mig är här  en sträcka dit jag ledigt kan cykla eller gå och om det kniper också ta en buss. (Åtminstone en väg...) Men vi går och cyklar gärna och då är det lätt att ändra sig efter hand om andan faller på.
Från Peking var vi van vid att det alltid gick lätt att cykla och det trots ett invånarantal på då ca 18 miljoner och en livlig trafik och med en del gator inne i stan som hade fyra filer åt varje håll. Ofta med rejält tilltagna cykelbanor i en vägs bredd. Och det var platt. Inte en backe. God utsikt hade man också från cykrlsadeln.
Här i stan är det backigt vilket inte direkt märks om man åker bil eller går, men det märks per cykel. Rejält.
Ofta erbjuds också en fin utsikt över nejden när man väl tagit sig uppför backarna och man får en härlig fart nerför.
 Namnet Torrevieja betyder gammalt torn och det är omkring de olika utkikstornen som staden växt fram.
På 1800- talet byggde fiskarna en by här och människor valde att bosatte sig i närheten av vakttornen som också låg nära havet.
Saltproduktionen i Torrevieja har alltid varit beroende av sjöfarten som transportmedel och farorna på havet var många, men från tornen kunde vaktande soldater se om främmande skepp eller andra faror närmade sig.  närmade sig. 
(Mer om Torrevieja som saltstad har jag skrivit om här.)
 
Torre del Moro, kallas ibland också för Torre de Cabo Cervera, ett vakttorn, ligger ca 4 km norr om centrum, i närheten av en udde som heter Cabo Cervera. Läget är högt och det är en rejäl backe dit att trampa uppför. Eller leda cykeln som vi gör. Både utsikt och utkik är enastående.
 
Tornet  är byggt med ojämna stenar tillsammans med murbrk, en blandning av kalk, sand och vatten.
En borgmästar ei grannstade Orihuela lät bygga vakttornet här men man vet inte om tornet lät byggas  i början av 1300- talet eller om det lät resas då . Ovisst är också om det redan tidigare legat ett vakttorn här och om man byggt på det.
Man vet i alla fall att 1378 anfölls tornet av två arabiska galärer och extra militär kalldes in från Orihuelsför att slå tillbaka attcken.
Tornet är restaurerats ett par  gånger under senare delen av 1900-talet, dels med tillkomsten av spiraltrappan till övre delen och med den typiska kronan kom till, en symbol för staden Torrevieja.
 
När vi passerade var det en brölloppsfotografering och jag kunde inte motstå att ta ett par bilder.
                                        
Vacker utsikt från tornet.
 
Högt uppe är vi och jag balanserar på kanten.
 
  Ännu ett torn, Torre la Mata, ( i själva "byn" La Mata ca 6 km från Torreviejas centrum) ligger inte alls högt men har fyllt sin funktion som utkik norrut längs kusten och för att skydda saltbåtarna som lastades här.  
                      
 
En bild från 2015 vid vakttornet i La Mata, men både tornet och jag är oss nog lika.
 
 
        
Geddfish

Tack för fin information om Torrevieja! Och vad det betyder. Finfina bilder och välskrivet inlägg, som vanligt, du har en fantastisk berättarförmåga.
Måndagskram ♥

Svar: Tack och tack! Jag tycker det är roligt att förmedla lite av vad som finns runt Torrevieja för det är betydligt mer än man kanske kan tro. Här finns ett dessutom ett rikt kulturliv och fina utflyktsmål i närheten. Stor kram från mig och många tankar.
Trevlig kväll.
Ditte

Ruth i Virginia

Vilken härlig utflykt och intressant beskrivning dessutom,
och vackra vyer. - Såg liknande torn i närheten av Palermo
på Sicilien. Man fick tydligen vara på alerten där i Medelhavet.

Svar: Tack för fina ord! Det är roligt att ta sig runt och vi gör nog det ganska ofta. Jodå, man fick vara vaksam i Medelhavet, många faror lurade. Just här i trakterna var saltet åtråvärt för både araber och morer så tornen behöves för att ha bra utkik.
Ditte

Linda

Härliga bilder!
Är på plats i La Mata nu och njuter av solen.
Promenerade längs stranden vid tornet igår.
Det är verkligen härligt att vara vid havet!
Allt gott!
Linda

Svar: Trevligt! Och La Mata gillar vi mycket. Tar oss ofta en tur dit. Kul att du promenerade här igår och jag skriver om det idag.
Att vara vid havet är toppen och med sol och blå himmel än bättre.
Njut! Och jag önskar dig fina dagar.
Kanske ses vi...
Ditte

Ami

Visst är det en underbar utsikt därifrån!
Trevligt med en utflykt lite nu och då :)
Kram och trevlig kväll

Ami

Visst är det en underbar utsikt därifrån!
Trevligt med en utflykt lite nu och då :)
Kram och trevlig kväll

Ami

Visst är det en underbar utsikt därifrån!
Trevligt med en utflykt lite nu och då :)
Kram och trevlig kväll

Svar: Visst är det! Och särskilt fint i det vackra vädret. Och utflykter gillas!
Och Ama skrev något om hicka och det kanske är så att du som har hall hunnit med "hall-å- vin". Vi har ju ingen hall så det blir värre.
Kram!
Ditte

BP

Vilkken ljuvlig utsikt från det gamla tornet! Å vilken tajming med bröloppsfotograferingen! Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tid och det lyckades du verkligen med.
Sådana torn finns lite varstans på Costa Blanca. Det i Torrevieija är ju riktigt välbevarat, medan andra är lite mera skamfilade. Undrar vem de försvarade sig emot - ja inte tornen då utan de boenden på Costa Blanca.

En härlig bildkavalkad. Ljus och sol behövs här. Nu när det är mörkt vid klockan 16:00 här hemma.

Svar: Tack! Skickar genast lite ljus och sol. Som jag förstått det så skyddade man sig mot araber och sjöpirater. Många ville åt saltet som var dyrbart och det lastades på båtar i La Mata. (Mannen som inbjöd mig i lördags till mateventet förklarade detta för mig.)
Sitter nu ute , klockan är 18 och det är hyfsat ljust och +23.
Ditte

Ama de casa

Jag tycker du är modig som törs cykla i den här stan! Jag håller mig till fötterna. Eller bussen. Men visst är det fina utsikter både här och där :-)
Ha en trevlig kväll! :-)

PS: Ami verkar ha fått hicka... För mycket vin i hallen, tro? ;-)

Svar: Att cykla här är inga problem alls och jag gör det ju i STockholm och i andra betydligt större städer. Här vet man ju nu från vilket håll bolarna kommer. Men man ska göra det som känns bäst fär en själv. Och visst går vi också en hel del. Knepet som vi lärde oss i Peking är att alltid ha sadeln så långt ner att man kan stanna snabbt och ta i med fötterna i marken. Och utsikten har man både til fots, cykel och per buss. Trevlig kväll och kanske lite "hall-å-vin". Värre för oss för vi har ingen hall.
Ja, Ami har ju hall hon också. Kanske därav hickan.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Härliga bilder från La Mata och vilken utsikt.
Första ggn jag var i
Torre så bodde jag ute vid Torre del Moro hos bekanta.
Vet att vi gick till hotellet en kväll och bara den backen var jobbig gåendes. Hur är det inte då med cyklandes?
Tandläkarbesöket gick hyfsat.
Kram/A-K

Svar: God sen kväll. Tack för fina ord! Kul att du bodde här ute och då vet du hur det såg ut då och idag. Stor skillnad kan jag förstå. Backigt är det, så att cykla uppför är det inte tal om. Men det går bra att leda cyklarna och sen blir dte fart nerför.
Sitter nu på terrassen och vi saknar dig.
Skönt att tandisbesöket gick bra.
Vi hörs!
Stor kram!
Ditte

ToveOlberg

Å vilken utsikt på utkiken! Havet ligger där så blått och tilltalande - och farofylld vid tillfällen som utkiken måste ha koll på. Vilken fin omgivning att vara brudpar i som på bilden!
Kul å se dig på cykeln; cykla är skönt!
Kram!

Svar: Utkiken härifrån är god och utsikten likaså. Mycket hav blir det. Och havet är blått....Och att cykla här tycker vi om, men det är många backar.:..Helst går jag uppför de brantaste.
Stor kram och du är med mig.
B hälsar!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Jag gillar verkligen dessa torn...undrar hur många foton jag har på dom.
Moro-tornet är visst ett av det mest fotade i Torre tillsammans med kvinnostatyerna på paseon och piren.Och "vattenfallet" i centrum. Har läst det nånstans.
Kul med brudparet. En del brukar gifta sig där. Kanske dom gjort det.
Kram P ♥

Svar: God sen kväll från terrassen. Njuter ab att sitta ute i den fina kvällen efter dagns långpromenad på 8 km. Visst är tornen fina och de har ju sin historia- vilket jag gillar.
Jäteroligt att se brudparet där men jag tror det bara var fotografering då som gällde.
Oc nu var jag i princip ensam här.
Kram!
Ditte

Fia

Härliga bilder på tornen! Tore la Mata brukar vi vända vid när vi promenerat längs vattenbrynet efter hela stranden från bilparkeringen. Vi stannar och jobbar vid gymet i La Mata innan vi vandrar tillbaka och tar en svalkande dryck vid el Molino baren. Sedan brukar det bli ett dopp innan vi kör hemåt.
Kram

Svar: Tack! Ja, vi brukar cykla eller promenera till La Mata , men med cykel blir det till att gå en del i de långa och sega uppförsbackarna. Men man får härlig fat nerför. El Molinobaren har vi besökt, trevligt.
Ni får ju där också en rejäl promenad och visst är det fint att gå långt längs havet.
Men doppet avstår jag oftast...
Kram!
Ditte

Christina

Jag har funderat över det där namnet ibland när du skrivit om Torrevieja eftersom det inte låter typiskt Spanskt (inte i mina öron åtminstone men jag kan å andra sidan inte spanska). Nu fick jag dock svaret så det tackar jag för. Kul idé att döpa en stad efter ett gammalt torn och med tanke på att det ser vackert ut med sådana där gamla torn och att de bjuder en vacker utsikt så kan jag gott förstå valet av namn.

Må väl och ha det fortsatt fint!
Kramar

Svar: Vad roligt att du fick svar på en fråga. Jag är ju intresserad även i Sverige av städer och platsers namn och har blivit det här också. Men det är lite svårare här för min spanska är i begynnelsen trots en timmes träning var dag. Men det tar sig i alla fall...Jag tar mig gärna runt i omgivningarna och det är roligt med mycket av det gamla.
Men gammalt, ja, då får jag ta mig vidare...Finns mycket av det i Spanien. Helt klart.
Ha det bra du också!
Kram!
Ditte

TantGlad

Håller med Geddfish, du har en otrolig berättarförmåga och så intressant du beskriver allt du upplever och har upplevt tycker jag.
Oj...18 miljoner låter ju jättemycket..
Fina bilder som vanligt har du.

En stor kram fina du!

Svar: Tack, för dina fina ord! Vad roligt att du hänger med på mina äventyr.Ja, Peking är en otroligt stor och vidsträckt stad och så häftig.
Stor kram!
Ditte

Marja

Härliga utsiktsposter och fina bilder ! :)
Kram!

Svar: Tack! Ja, det finns en hel fel fint att titta på. Och skiner solen är det än vackrare. Kram !
Ditte

Comsi ComsaSå himla vackert och fint fotat, allt du gör gör du bra.....

Regnig kram från mig ♥

Svar: Tusen tack för fina ord! Gläder mig! Vackert är det här på många ställen och ibland har man tur och fångar bilden.
Jag skickar genast lite sol och värme till dig både från mitt hjärta och från livet utomhus.
Stor kram fina du.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: