Tomt men inte innehållslöst

    
Att fylla dagarna och tiden är lätt och likaså att variera innehållet. Omväxling kan det också kallas.
Ett besök på resebyrån inför ett kommande jobbuppdrag på torsdag genererade lägligt nog i en promenad genom stan; Humlegården, Nybroviken, Strömkajen, Gamla stan, Slussen och över till Söder, en tur på ca sju kilometer. 
Visserligen var det olika nyanser av grått i luften och inte heller lockande att slå sig ner på en uteservering. Men det fanns möjligheter och på  en hel del ställen fanns filtar utplacerade. (Kanske var de tänkta för rökare...)
Tämligen folktomt var det också vilket kändes ovanligt för att vara Stockholm.
Men jag kände att jag ägde stan, åtmonstone för en kort stund.
 
 
Inte ens fiskare var synliga nere vid Strömmen.
 
 Dröjde mig kvar lite extra i Stockholms historiska centrum och fram till 1980 hette denna del av Stockholm officiellt Staden mellan broarna, men sedan dess är det Gamla stan som gäller.
 
Gott om lediga platser på fiken i Gamla stan, här vid Stortorget. 
 
Prästgatan i Gamla stan låg öde.
Likaså Mårten Trotzigs gränd, Sockholms smalaste gränd, endast 90 cm på smalaste stället och med 34 trappsteg ner mt Västerlånggatan.
 
Vem var då Mårten Trotzig? Det var en tysk köpman som kom till Stockholm och köpte fatsigheter här i gränden.
Gränden har under medeltiden omtalats som "den tronge trappegrenden" och i början av 1600-talet kallades den Trappegrenden. I gränden finns en stentavla där den omnämns sonm den Trånga Trappgränden.
Man vet inte riktigt när Mårten Trotzig knöts till gränden men i början av 1700-talet fnns den med på en karta över Gamla stan.
 
Inte mycket rörelse ens vid Slussen, men jag stannade till och försökte memorera en del av det
jag bör kunna inför torsdagens jobb. 
Stadshuset ligger vackert vid Mälarens kant  och Riddarholmskyrkans torn höjer sig över nejden.
 
 
 
 
 
 
                                                                                         
Ama de casa

Så fint när det är så lugnt i Stockholm! Men FY FASEN för klottret där hos Mårten... Så onödigt och fult!

Ha en härlig tisdagskväll :-)

Svar: Tisdagskvällen har varit väldans trevlig med "gamla" arbetskanrater. Så mysigt att ses och äta en bit mat tillsammans. Klottret är bedrövligt! Och så onödigt!
Stockholm var kav lugnt idag. Annat blir det till helgen då alla vill ut och då behöver jag inte vara i City.
Ditte

Veiken

Jag trodde att Stockholm aldrig sov, men det ser inte bättre ur än att Ekens folk vilar lite då och då! Trevligt med en nästan folktom stad! Kram

Svar: Jag kände att jag "ägde" stan idag. Inte ens Gamla stan, där det oftast är mycket folk i omlopp, hade många besökare. Jag njöt av min promenad.
Kram!
Ditte

Jessica Högberg

Så vackert du tar mej med på din promenad i både ord och bilder.
Stockholm är vackert även en grå dag

Svar: Vad trevligt att du följde med. Och visst är Stockholm vackert!
Ditte

Znogge

Ser lugnt ut i huvudstaden men en vacker promenad blev det. Även höstens grå och dämpade färger kan vara vackra! Hoppas det arbetsrelaterade uppdraget går bra!

Kram

Svar: Det var en väldigt lugn dag i huvudstaden, ovanligt lugnt. Och jag tycker om att gå här, Stockholm känns som min stad. Vad gäller mitt roliga extrajobb så har stora delar av dagen ägnats åt studier, finns mycket att repetera vad gäller Stockholm även om jag kan en del.
Kram!
Ditte

BP

Kan inte låta bli att fundera över varför vi, som egentligen inte är några fotobloggare envisas med att ta bilder i det här gråa vädret. MEN du lyckades iaf att få med klotter i nästsista bilden. Gillar inte klotter i Gamla Stan, men den här färgklicken piggade upp. Å så lyckades du med att ta "årets bild" - den sista. Å då menar jag inte Stadshuset eller Riddarkyrkan utan ljuset som ligger på de gula byggnaderna. Bra jobbat där:-)

Svar: Håller med dig! Bilder i sol är klart mer uppiggande. Klottret här i gränden gillar jag inte, helt fel ställe för detta. Men visst lyste det upp!
Tackar för din positiva syn på sista bilden. Kanske var det en slump eller min tillfälligt konstnärliga ådra som visade sig.
Den kan komma på besök då och då...
Ditte

Comsi Comsa


Så vackra bilder du har tagit och man känner inte alls att det är grått.

Godnattkram ❤

Svar: Tack! Nej, det kändes inte alls grått...trots att det var det. Natti, natti! ❤️😴
Ditte

Marja

Lite ovanligt med så folktomma bilder från Stockholm. Men de blev fina trots gråvädret.
I Finland satt folk ute på vissa serveringar, som jag förstod hade infravärme. :)
Kram!

Svar: Visst är det ovanligt med ett så tomt Stockholm. Men jag strosade på och njöt av att det var "min" stad. Grått var det men inte kallt. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Tack för en fin promenad tillsammans med dina fina bilder.
Otroligt att det var så folktomt när du var ute på din promenad.
Lycka till i morgon med jobbet.
Här har det regnat på morgonen och himlen är grå men
ändå + 19 gr.
Kram/A-K

Svar: God förmiddag! Här är studierna igång inför morgondagens jobb. Roligt är det och jag hoppas dte blir en bra tur. Ja, Stockholm var folktmt vilket är ovanligt.
Så bra att det regnat lite för då behöver du inte vattna. Kan tänka mig att solen kommer fram under dagen.
Ha det bra!
Vi hörs!
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Det vackra tar över det grå och dina bilder så :) en vacker stad du visar & tacksam för det :) kram

Svar: Jadå, grått kan också vara fint. Och Stockholm är ebn vackerr stad, men än vackrare i solsken. Kram!
Ditte

Ami

Stockholm är en fantastiskt vacker stad!
Och det såg verkligen lugnt och stilla ut där på din promenad!
Ha det så bra och lycka till imorgon!
Kram

Svar: Stockholm är vackert även i den mer grå färgskalan och märkligt att dte var så folktomt. Jag njuter av att strosa runt här och ed lite trevliga stopp här och var. Tack, för lyckosparken. Jag tränar och pluggar.
Kram!
Ditte

Susjos

Har alla turister åkt hem?
Stockholm är alltid Stockholm, vare sig det är grått eller inte, skönt att få ha staden för sig själv en stund :-) ..och säger som BP, vilka härliga färger på det sista fotot med Riddarholmskyrkans torn!
Ha en bra dag!

Svar: Det verkar så! Stan kändes helt tom. Bara jag och vår huvudstad och det var en behaglig känsla. Kul att du också gillade sista fotot . Blev nog till mesta av tur.
Och en bra dag har det varit med studier inför jobb, lunch på stan med vänne roch nu mer studier.
Ha det bra du också!
Ditte

Mia

Du är bra på att "sälja in" vår huvudstad, både i bild och ord, till och med en gråmulen oktoberdag. Torsdagsjobbet kommer att gå som en dans. :)
Kram!

Svar: Tackar! Jag är väldigt förtjust i Stockholm och det är roligt om jag kan sälja in vår huvudstad för i övrigt är jag urusel på att sälja in saker. (Utom idéer kanske.)Vda gäller morgondagen så pluggar jag på och tror att det ska gå bra. Rapport kommer.
Kram!
Ditte

Anna, New York - My Bite of the Big Apple

Åh, tack för Stockholmspromenaden! Jag älskar verkligen min tidigare hemstad och det är en ren njutning att följa med till de kända platserna och se de kära vyerna. Jag kommer faktiskt ihåg "Staden mellan broarna" från mina tidiga besök i staden. Min papa är uppväxt på Karlbergsvägen, nära kyrkan, och jag besökte alltid farfar där under min barndom. Vasastan var därför alltid Stockholms hjärta för mig. En fantastisk stad som flyttar in i ens hjärta för att stanna.

Tack för dina fina bilder också!

Kram

Svar: Stockholm är fint och jag förstår att du har en bit av stan med dig. Vasastan är mysig och jag bodde själv där under ett par år i början av 2000- talet. Kul att du följde med mig.
Kram!
Ditte

ToveOlberg

Härliga bilder, stilla i Gamla Stan. Passande rubrik! Bra gånglängd också :-)
Kram

Svar: Tack! Ja, det var en stilla dag och bara jag ute . I princip...Stor kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Vet du, min farmors far la taket på Stadshuset då när det var nytt! Eller var det farmors farfar...? Hursom! Farmor hade ett foto av sin pappa (eller om det då var farfar) där han satt uppe på taket. Lite kul, faktiskt. Fast som jag förstår det så är taket utbytt sedan förra året.

Svar: Vad häftigt! Ja, Stadshuset i sig är läckert men det var ju klart 1923, så det kan ju mycket väl vara din farmors pappa som var där på taket. Kan inte minnas om taket är bytt....
Ditte

Ghugge

Du fortsätter att bilda oss i Stockholms historia och nuläge👍🙏
Gillar att du ägde stan vilken häftig känsla!
Kram

Svar: Ja, Stockholm finns i mitt hjärta. Och det gör en del annat också. Jag kände när stan var så tom att jag "ägde den". Ganska ovanlig känsla.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: