Kul-tur-dag

    
Gårdagen blev en riktig kul-tur-dag med varierat innehåll. För min del var det "jobbrelaterat" och som det brukar det blev en riktigt trevlig dag.
Samling vid Riddarhuset i Gamla stan och dagen började med en guidad tur där och det blev samtidigt en resa genom svenska historia och byggnadskonst från 1500- talet och framåt.
Riddarhuset ligger vid Riddarhustorget och detta torg var på 1600- talet stadens stora samlingspunkt, då mycket större än idag.  Här kunde människor vistats i timmar för att frottera sig med adeln och kanske knyta kontakter.
Riddarhuset grundades 1625 av kung Gustav den II Adolf och det var bara kungen som kunde adla någon. Tursamt nog togs detta bort  1975, väl sent i mitt tycke . Men den siste som adlades var upptäcksresande Sven Hedin 1902. (Men redan i mitten av 1500- talet dubbade kung Erik XIV de första adelsmännnen .)
  Den politiska makten i Riddarhuset var viktig och man såg då också till att adelskapet blev ärftligt så att sönerna, för de var de som ärvde adelskapet, kunde vara med och bestämma. 
Adeln ägde på 1600- talet 2/3 av Sveriges jord och utgjorde 0.5% av befolkningen.
Så visst är det skönt att den politiska makten har delats upp i dagens Sverige. Allt var inte bättre förr.
Själva byggnaden kom till som en adlig skola där fäktning, språk och allmänt uppförande tränades och fungerade som hotell för tillresande adelsmän.
 
Riddarhuset där Gustav Vasa står staty. 
 
Efter besöket på Riddarhuset blev det en tur genom stora delar av Stockholm där mina kunskaper om stan prövades. Men att åka buss går ganska fort om det inte är trafikstockning så jag hann väl med att berätta 1/4 av det jag tänkt. Överarbetat? Ja, jag vet...
Turen gick till Djurgården och Kaknästornet för lunch och sedan vidare mot nästa stopp som var en guidad visning av den "Bonnierska porträttsamlingen" i Villa Bonnier. (Klicka på länken för mer info och bilder,
fotoförbud råder bland porträttsamlingarna.)
 
Villan är ritat av arkitekt Ragnar Östberg, som bla. också ritat Stockholms stadshus.
Villan uppfördes 1909 och är byggd i nationalromantisk stil som var väldigt populär i början av 1900-talet och är också ihopbyggd med ett an marinens gamla kruthus från 1600- talet. (Till höger)
 
 
 
Vi fick en fantatsikt bra visning av en väldigt trevlig och kunnig guide och det var en upplevelse att se alla dessa proträtt. Den Bonnierska porträttsamlingen är inte öppen annat än för grupper som bokat tid och det är också ganska fp visningar som erbjuds.
Detta är en privat konstsamling med mer än 300 författarporträtt, gjorda av de som ansetts vara  Sveriges främsta  konstnärer. Författarporträtten är i första hand de författare som givits ut på Bonniers förlag sedan 1800-talet och fram till idag.
Samlingen påbörjades av bokförläggare Karl-Otto Bonnier och hans fru Lisen redan 1905.
 
En del av den stora, vackra, salen där många av de äldre porträtten finns.
Längst ner till vänster hänger August Strindbert och över spisen syns en sjuk Gustav Fröding.
Dessa porträtt och många fler är målande av konstnären Rickard Berg, en konstnär som i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet hade stor påverka i svenskt konstnärsliv.
Till höger skymtar ett självporträtt av Carl Larsson och bredvid hänger ett porträtt han gjorde av Selma Lagerlöf.
 
Jag var tveksam till om detta var levande orkidéer men det var det...Kände på dem.
Så vackra.
 Vår guidade tur på drygt en timme gick försvinnande fort där bland alla spännande porträtt och det var åter dags att sätta sig i bussen igen för färd in mot stan. 
Flera upplevelser rikare blev jag även på denna arbetsrelaterade  resa.
 En jätterolig och inspirerande dag blev det också, en kul-tur-dag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Comsi ComsaHär hade du en givande dag förstår jag. Så vackra orkidéer ......

Kram ❤

Svar: Dagen var givande på alla de sätt! Och porträttsamlingen var det jätteroligt att se. Ett stort stycke littertur och konsthistoria i ett. Kram!
Ditte

Ami

Så mycket vackert ni fick se!
Och vilken fantastisk utsikt från fönstret....och orkidén var ju bara så tjusig!
Kram och trevlig kväll!

Svar: Orkidén var äkta och det fanns många....Var ju tvungen att känna på den. Villan ligger verkligen fint, alldeles vid vattnet ute på Djurgården. Men trädgården ingick inte i visningen, tyvärr.
DEt blev en väldigt givande dag och nu var det ca 10 år sedan jag var i Riddarhuset och då på konsert.
Porträttsamlingen hade jag inte sett och det var verkligen roligt.
Trevlig kväll önskar jag er också.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Det lät verkligen som en riktigt kul tur :-)

Svar: Absolut! En kul tur och kultur, perfekt.
Ditte

Ghugge

Vackra byggnader, konst och blommor och intressant läsning.
Vilken aktiv och kunnig människa du verkar vara Ditte!
Nu blir väl helgen lite lugnare, eller?
Ha det gott!
Kram

Svar: Det blir en ganska lugn helg men det här med "reserelaterade" jobb tycker jag mycket om och så mycket jag åfr se och uppleva också. Jag kan en del, men repeterar och läser på. Du kan mycket om djur och delar med dig av det och jag tar in allt jag kan. Vill lära mig mer.
Önskar dig en fin helg.
Kram!
Ditte

Iris

Vilken fin Stockholmsrunda! Nästa sommar kanske vi får en privat guidning :) Kram

Svar: Absolut! Och så roligt vi skulle ha...Kram!
Ditte

Susjos

Riddarhuset har jag också besökt, en klasskamrat på Röda Korsets sjuksköterskeskola såg till att vi kom in ...man måste ju vara adlig minsann, tror jag? Hur kom ni in,hihi...?! Minns inte så mycket, mer än alla dessa sköldar på väggarna! Villa Bonnier..vilket fantastiskt vackert hus! Och så mycket spännande konst på väggarna, förstår att det blev en dag att minnas!
HA en trevlig fredagkväll! Kram!

Svar: På Riddarhuset ges allmänna visningar några dagar i veckan som man kan hänga på- men jag har varit här tidigare i andra sammanhang men då bara med en kortare visnng. Både besöket på Riddarhuset och porträttsamlingen på Villa Bonnier var intressanta och Villa Bonnier i sig är väldigt vacker med spännande design.
Fantastiskt att alla dessa konstnärer och svenska författare finns på ett och samma ställe och alla författare har ju anknytning till Bonniers förlag.
Önskar dig en bra jobbnatt.
Kram!
Ditte

BP

Nu hann du ju berätta resterande tre fjärdelar för oss i stället;-)

Det är riktigt roligt faktiskt. Du och jag har ju helt olika bakgrunder, men vad gäller visningar/event råkar vi ofta hamna på samma ställen. Genom mit gamla jobb fick jag också chansen att gå på visningar i såväl Riddarhuset och i Villa Bonnier. Är inte å kulturell av mig, men jag gillade guidningen på Riddarhuset bäst.

Svar: Nja, inte riktigt....
Jag tyckte det var intressant och roligt med både Riddarhuset och den Bonnierska porträtttsamlingen. Inget man hamnar på dagligen direkt.
Kul att du också varit på båda.
Riddarhuset har jag besökt i andra sammanhang men då endast med en kortare visningar.
Porträtten var intressanta tycker jag och roligt att höra många historier bakom tillkomsten av dem.
Spännande samling författare och konstnärer på samma ställe.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Vilken fin och kul tur resa du gjorde till dina resenärer.
Tänkte först att på Riddarjuset har jag varit på en Luciakonsert, men kom på att det var nog på ett helt annat ställe. Måste ha varit där Nobelmiddagen är som jag var 😊.
Nu har B gått hem och jag ska diska lite.
Många kramar/A-K

Svar: Luciakonserter brukar vara i Stadshuset så det var nog där du var. Men hus som hus....Det blev en väldigt lyckad och omväxlande dag på alla sätt och roligt med just fokus på Stockholm.
Kram och natti!
Ditte

Christina

Riddarhuset fotograferade jag också för något år sedan när vi var i Stockholm. Mycket vacker byggnad - minns att vi var nyfikna och gärna hade velat se byggnaden inifrån.
Porträttutställningar är intressanta...så många olika sätt det finns att förmedla människors personlighet på.
Orkidéerna - helt otroliga! så många blommor!

Önskar dig en fin helg!
Kram Christina


Svar: Numer finns det öppna visningar på Riddarhuset så kommer du till Stockholm igen är det absolut värt att följa med på en sådan. Byggnaden är fantastisk i sig. Porträttutställningen här ute i Bonnierska villan är unik och fantastiskt att i i princip de flesta stora svenska författarna (gamla mest men även modernare) finns avporträtterade här av de som anses som Sveriges främsta konstnärer.
Väldigt roligt att se.
Orkidéerna trodde jag var konstgjorda....Men icks!
Önskar dig också en trevlig helg.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Alltid lika skoj att få följa med dig på dina turer o se dina fina bilder :) och detta avviker ju inte :) kram å fin lördag

Svar: Kul att du följer med! Och Stockholm har mycket att se och uppleva. Kram och trevlig lördag.
Ditte

Lena i Wales

Jag beundrar verkligen dina kunskaper och din energi!
Så intressant läsning. Up my street!
Ha en bra helg!

Svar: Det är roligt att fortsätta ta in ny kunskap och väldigt roligt att ta med en grupp gäster runt i Stockholm. Och energi det har vi nog båda.Önskar dig också en fin helg.
Ditte

Jessica Högberg

Vilken härlig dag. Tack för att du delar i både ord och bilder!

Svar: Tack för fina ord! Trevligt att ni hänger med.
Ditte

Fia

Oj vad du jobbar! Här har vi njutit av brorsans besök i en vecka och nu vänner från Umeå. Grill ikväll! När kommer du ner igen?
Kram Fia o Lasse

Svar: Lite jobb blev det denna gång och som vanligt väldigt roligt och omväxlande. Förstår att ni har full fart med skäkt och vänner. Kul!Ha det fortsatt bra!
Kram!
Ditte

Znogge

Vilken bra och givande dag! Det är alltid bättre att ha läst in sig på för mycket än på för lite tänker i alla fall jag. Förmodligen en yrkesskada ;-) "Den utställningen ska jag se!" var min första tanke men insåg sedan att så blir det inte. Men det finns ju mycket annat intressant i huvudstaden. Vilken fantastisk orkidé!

Önskar dig en härlig lördag!

Kram

Svar: Rekomenderar verkligen ett besök med promenad ute på Djurgården och kanske tittar på din på fina Waldemarsudde. Trevlig restaurang finns det där också...Dwt var en verkligt bra och givande dag och varierad.
Visst är det nog en "yrkesskada" att läsa på för mycket, men kunskap är inte tungt att bära med sig. Hellre för mycket....
Det fanns många liknande orkidéeuppsättningra och jag var tvungen till att känna i smyg om de var äkta. Och det var alla.
Hoppas det blir en fin lördag hos er också.
Kram!
Ditte

Marja

Den kul-turen hade jag gärna varit med på. :)
Kram!

Svar: Du hade varit varmt välkommen! En jättebra dag. kram!
Ditte

ToveOlberg

Bättre att vara "överarbetat" än stå där med osvar och vara "underarbetat" .... Bilden med orkidèerna är helt underbar så ren på något sätt.
Blå-gul buss med grupp
har reseledare som med lupp
gjorde resan til en kul - tur - dag
till välbehag.
Stor kram!

Svar: Tack du finaste! Ja, hellre för mycket än för lite kunskap. Och den är inte tung att bära.
Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: