Jonas Gardell tillsammans i 30 år. Humor, satir, allvar, energi

    
 Sen lördag eftermiddag i Stockholm. Jag är bjuden till Rival i Stockholm av yngsta dottern (en kvart yngre än sin syster) för att se föreställningen Jonas Gardell 30 år tillsammans.
Inför en helt utsåld teatersalong trollbinds publiken i drygt nittio minuter.  Jonas Gardell är ensam på scenen men tillsammans med publiken. En publik som hela tiden är närvarande i och med det som sker på scenen.
Det är 30 år sedan Jonas Gardell gav ut sin första bok, Odjurets tid, satte upp sin första scenshow på Moderna muséets biosalong tillsammans med Rikard Wolff och även träffade sin livskamrat Mark.
 
Rival vid Mariatorget är hotell-biograf-teater- restaurang-bar och café.
 
 
Föreställningen börjar med att "kulturtanten" gör entré. För i de flesta kommuner, små eller stora, finns ofta en kulturtant som ska sörja för att fet finns kultur. Och det kan gärna vara en kul tur på vägen dit.
Humor, satir, allvar, engagemang, ironi och stor energi blandades.
Allt material är nyskrivet och publiken tas med på en resa som började 30 år tillbaka i tiden och fortfarande pågår.
Och det var inte bättre förr om nu någon trodde det...
Skratten var många och långa och blandades med allvar och jag var helt fascinerad över hur Jonas Gardell hela tiden kom tillbaka till den orange tråden, för en del stickspår blev det.
Nu har jag också lärt mig följande, som skulle vara ett kraftigt avståndstagande i en viss fråga;   "Det är inte okay för svenskar att resa till andra länder för att begå brott". Men kanske går det bra att begå dem hemma.  Någonstans på vägen förlorades kraften i det uttalandet och förhoppningsvis återkommer den.
(Jonas Gardell var annars inne på att höra av sig till Magdalena Ribbing för att fråga hur vett och etikett just i den här frågan bör lösas.) 
En föreställning väl värd att ses och jag kommer att minnas den.
Vet att föreställningen kommer att spelas på olika platser i Sverige så håll utkik.
 
 
Från Mariatorget gick vi ganska planlöst mot Slussen för att fortsätta kvällen och när vi passerade tapasbaren
El Vasco vid Slussen kändes den som ett bra val.  Vi gick nerför den smala trappan och där i en källare från 1644, med ingång från gatan, hitttade vi en verkligt trevlig restaurang. (Tursamt nog fick vi ett bord, men här som på andra populära restauranger i Stockholm kan det vara bra att boka bord i förväg. )
 
 
 
Utbudet av olika tapasrätter var stort och jag kände igen de flesta från Spanien. Ville man hellre äta mer "riktig mat"  fanns det också på menyn.
Vi bestämde oss för olika tapas bla.  räkor, champinjoner, patatas bravas, (saltkokt potatis i stark sås)  tortilla, manchegosallad och "qroquetas" (friterade bollar med ost och kycklingfyllning och allt vi beställde var gott och rikligt. Hit återkommer vi gärna för tapasutbudet i Stockholm kan både vara bättre och sämre. Här var det klart bättre. 
  
Mysigt, trevligt och väldigt gott!
Tack för en fantastisk eftermiddag och kväll.
 
                                                                                                                                                                  
Comsi ComsaSå mysigt med både Gardell och tapas. :-)

Kvällskram ❤

Svar: Ja, absolut! Och under dagen hann jag ju träffa alla de "mina" utom William. En riktigt bra dag! Kram och natti!
Ditte

Ingrid

Åh vad mysigt, den föreställningen skulle jag vilja se. Kanske kommer den
på TV senare. Jag tycker Jonas Gardell är ett geni!
Idag har jag träffat en jättesöt hundvalp som heter Freja, 9 veckor :-)
KramSvar: Föreställningen hade du absolut gilllat! Så bra! Och allt fanns med! Hoppas den senare kommer att sändas på tv men jag vet att han nu turnerar med den. Oh, vad rart med en liten hundvalp! Förstår att hon är söt.
Kram från ett trevligt Stockholm dock i höstskrud.
Ditte

Musikanta

Han kommer hit till Norrköping någon gång den här månaden. Kanske jag åker in och ser föreställningen - du har ju skrivit en så positiv recension. Vad kan vara trevligare än att gå ut och ät med sin dotter?
Kram från Ingrid

Svar: Vi tyckte väldigt mycket om föreställningen och den var givande på så många olika sätt. Skratten var många och en hel del allvar fanns också och mycket ironi. Och jag instämmer i att Sverige var inte bättre förr...
Avslutningen på kvällen blev också väldans trevlig och vi hade tur och hittade denna mysiga restaurang med väldigt god mat. En lyckoträff!
Kram!
Ditte

Kersti

Vilken trevlig kväll. Den föreställningen hade jag gärna sett. Jag hörde Jonas på Lundströms bokradio ett radioprogram jag tycker mycket om att lyssna på. han är klok den mannen.
Den restaurangen har jag varit på och minns att det var både gott och trevligt där. Vilken tur att ni fick bord.
Kram

Svar: Det var verkligen en fantastisk kväll på alla sätt. Jonas Gardell har så mycket att ge och förmedla och man lyssnar anddäktigt och skratten blandas med tårar emellanåt. Vi hade verkligen tur som fick bord för nästan allt var bokat och det kan jag mycket väl förstå. Kommer att gå hit igen.
kram!
Tack för tipset om "Lundströms bokradio". Något för mig.
Ditte

Susjos

Jag har förstått att Jonas Gardell alltid levererar på scenen, men med tanke på min hörsel så är jag rädd att jag missar mycket om jag skulle gå och se och lyssna på den föreställningen, trots att det säkert finns teleslinga på Rival ( han pratar ju lite fort den gode Jonas)? Kanske kommer föreställningen på TV, och då med text, det kan jag se fram emot!
Å tusen tack för ett toppentips på restaurang, precis vid Slussen, den måste ligga nära den "Blå Dörren" restaurangen? Dit vill jag gå!!! Kram och God Natt! ♥

Svar: Restaurangen ligger vägg i vägg med "Blå dörren", ner i ett källarvalv. Den kan verkligen rekommenderas! Jättemysig och med god mat och bra service. (Rimliga priser dessutom)Just i den här föreställningen talade Jonas Gardell betydligt mer lågsammare än han brukar, men jag förstår dig. Man vill inte missa något av vad han säger. Budskapen, humorn, ironin -allt var klockrent. Och han har ju tydligt tagit ställning...
Hoppas föreställningen köps in av SVT och då med textning så både du och andra kan ha god behållning av den.
Vet att han nu ska på turné med föreställningen runt om i Sverige och det är bra att många får tillfälle att se den,
Kram och natti!
Ditte

BP

Jonas Gardell och hans man Mark Levengood har aldrig varit mitt stuk. Inte deras böcker heller. De - både killarna och böckerna är alldeles för flumiga för mig. MEN så himla kul att du gillade föreställningen.

MEN jag fastnar såklart på pastarätterna och ett för mig nytt ställe. Tack för tipset.
Tjejen som sitter vid bordet tillsammans med din yngsta dotter - visst var hon med i Spanien också, eller är jag helt fel ute. Tror mig känn igen henne, men kan ha fel. Din dotters sambo/fru eller. Himla kul i så fall:-)

Svar: DEn här föreställningen var långt ifrån flummig utan väldigt tydlig i sitt budskap och väldigt rolig. Håller med om att jonas ibland flummat ut väl mycket. Men jag var väldigt förtjust i böckerna i serien "Torka aldrig tårar utan handskar". Så även pjäsen på Stadsteatren. Så bra! Restaurangen här hittade vi bara, har passerat innan flera gånger, men nu blev det ett besök. Passade bra denna kulna kväll. Och vi kommer tillbaka.
Ditte

Ruth i Virginia

Vet ingenting om Gardell, men den där tapasrestaurangen i källaren
är nånting jag skulle vilja uppleva.

Svar: Tapasrestaurangen är en upplevelse i en miljö jag tror du skulle uppskatta, trevlig och väldigt avspänd och med bra mat och service.
Ditte

Anette

Jag var inte så förtjust i Jonas Gardell från början, när han först blev känd. Nu däremot tycker jag att han är riktigt bra och klok. Vet inte om det är han eller jag som utvecklats, kanske båda.
Hans Mark har jag alltid gillat.

Svar: Håller med dig! Då tyckte jag ofta att han var för mycket av "allt". Men det har nog dämpat sig genom åren. En klok man är det och som genom humorn, mimiken, sin kunskap,satiren och allvaret får en att fundera och skratta samtidigt.
Ditte

Anki

Vilken trevlig eftermiddag ... kul att gå ut med ena dottern :) Jonas Gardell är inte min största favorit, men jag måste medge att han har levererat en del "pärlor" :)
Önskar dig en fin dag!

Svar: Vi hade verkligen en trevlig och rolig eftermiddag och kväll. Nej, Jonas Gardell är inte allas favorit men jag tycker oftast han är väldigt bra men ibland blir det "för mycket".
Texterna till den föreställningen är helt nyskrivna och han har verkligen lyckats med att få till humorn, satiren och allvaret så bra. (Tyckte att Hasse & Tage alltid gjorde detta och att många fick upp ögonen och såg det man inte tidigare sett. Jämför inte Jobas Gardell med dem, men sättet att skriva en text så att den berör och med humor har de gemensamt.)
Omskar dig också en bra vecka.
Ditte

Ama de casa

Jag har lite svårt för Jonas, men gillar Mark :-)

Såg himla mysig ut den där restaurangen!

Vilken trevlig kväll! :-)

Svar: Det kan man helt klart ha. Men jag gillar honom och föreställningen tyckte jag väldigt mycket om. Det är inte så många som kan blanda humor, glädje, satir, en fantastisk mimik och allvar och vara underhållande och samtidigt få fram att Sverige var inte bättre förr.
Jag skrattade så jag hade ont i magen och hade också med nig en hel del tankar efter föreställningen i olika riktiningar.
Vi hade verkligen en trevlig eftermiddag och kväll!
Ditte

ToveOlberg

Applåd från norr för 1) *Gardellens sätt att vara och få till det så klokt fint och eftertänksamt satirisk humoristiskt och så livs levande. Vi behöver goda *fribrytare som vidgar till det ...
Applåd från norr för 2) * för dig som skriver om det som du gör så det sprider sig... Fin upplevelse med dotter och - för visst är det Rita jag ser ...
Stor kram

Svar: Tusen tack Tove! Fribrytare behövs i vårt samhälle och att framföra ett budskap med så stor blandning av satir, humor, eftertänksamhet, kunskap och allvar får en att både skratta och fälla en och annan tår. Vi hade en jättetrevlig kväll tillsammans och mysigt att avsluta den med besöket på den trevliga tapasrestaurangen.
(Jodå och Liv och Max träffade jag tidigare på dagen. )
Stor kram!
Ditte

Eva`s blogg

Jag skulle oxå kunnat vara där jag gillar honom :) så du hade ne toppen kväll :) hoppas du har bättre väder än mig kramen

Svar: Många skratt blev det och en hel del allvar. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och kväll. Verkligen!Vädret går i grått men jag bekymrar mig inte. Har ju tankat sol och värme i en månad nu så det går bra.
Önskar dig en trevlig måndag.
Kram!
Ditte

Ami

Vilken kväll det blev för er :) Både underhållning, trevligt sällskap och god mat!
Helt perfekt!
Kommer den på TV ska jag absolut titta!
Kram

Svar: En jättetrevlig kväll på alla de sätt. Helt perfekt! Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Jonas Gardell har alltid varit fantastisk! :)

Svar: Roligt att du också gillar honom! Det är många olika tankar om honom och ibland blir han lite för mycket, men i den här föreställningen var det inte fallet. Han är ju väldigt allsidig och orädd att föra fram sina budskap.
Ditte

Malin%20S

Vilken trevlig lördagsem och kväll! Får nog håll koll om den spelas i närheten av Stockholm framöver.

Svar: Vi hade en jättefin eftermiddag och kväll. Verkligen!Får du möjlighet att se föreställningen så gör det.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: