Högt uppe i det blå...

    
 Högt uppe har jag varit idag. Och på olika sätt. Det har varit en reserelaterad arbetsdag men trevliga stopp och besöksmål och ett av dem var i Kaknästornet för att äta äta lunch och titta på Stockholm lite från ovan.
Lite tur hade vi med vädret för molnen skingrade sig ett tag och viss bkp himmel skymtades.
 
Kaknästornet ligger ute på Djurgården i Stockholm och är centrum Treacoms radio och tv-trafik i Sverige, det svenska marknätet. (Treacom ären avknoppning till det gamla Televerket)
Området där tornet ligger är gammalt och redan på 1400-talet fanns här Kaknäs gård, en av de fyra kungsgårdarna som fanns i trakten. (Men en Kungsgård menades att kungen och hans mannar kunde få mat och proviant till sig och sina hästar när de passerade)
Själva namnet Kaknäs, från början Kakunas är en kombination av kaka; god skörd och näs som betyder smal landtunga.
 
Kaknästornet är 155 meter högt och med master 170 meter.
Restaurangen ligger 28 våningar upp och utsikteplatån 31 våningar upp.
Men det finns hissar.
 
Kaknästornet började byggas 1963 och bygget gick snabbt. Tornets plansnitt är en kvadrat där antenner , restaurang och utsiktsplats är vridna 45 ° mot tornkroppen.
Tornet är gjutet en teknik som kallas glidformsteknik och innebär att betongformarna följer med uppåt med tornets växande höjd.
Gjuthastigheten var 4m/dag så hela byggnaden restes på 35 dygn.
 
Vår lunchvy var vidsträckt, men inte helt enkelt att få till bara foton genom glasfönstren .
Här syns Värtahamnen där Tallinks fartyg till Estland, Finland och Litauen lägger till
Ohc även en del av frihamnaen och oljehamnen syns.
I bakgrunden Lidingö.
 
Österut; Stockholms inlopp och Lidingö till vänster.
Träden bjuder verkligen på ljuvliga färger.
 
Mer av Stockholms inlopp, en del av Djurgården, Fjäderholmarna (Stockholms närmaste skärgård) i mitten
och sedan förorterna Nacka och Värmdö som ligger öster om stan. 
 
Jodå, det hanns med att äta lunch också, men inte att fotografera maten.  Är detjobb så är det.
 En saftig och god porcherad regnbågsöring serverad med hollandaisesås och räkor (inga i burk...) och friterad mandelpotatis smakade utmärkt. Något alla instämde i. 
 
Lite suddig vy västerut in mot stan.  Glasförnstren blänkte. Men njutbart var det att titta och samtidigt äta lunch.
Samtalsämnena i gruppen flöt på bra.
Den stora gröna ytan är en del av Djurgården som heter laudgårdsgärde.
Här va det ett militärt övningsfält på från 1600-talet och fram till början av 1900- talet.
Idag ett rekretionsområde och väldigt populärt bland hundägare och de som rider. 
 
 
Utsikten söderut där Södermalm, min stadsdel syns.
  Globen tornar upp sig som ett runt stålklot i mitten längst bort i bild.
 
 Och vår resa i Stockholm fortsatte i riktining mot konst och litteratur.
 
 
 
 
 
 
Ghugge

Tack för faktan om Kaknästornet!!
Har kollat utsikten och stått där och tjusat i min tidiga ungdom!
Det var kul😊 he, he!
Kram

Svar: Då vet du hur det ser ut! Tyvärr blev bilderna speciella i färgen men glaset gav speglingar och är färgat i sig. Men utsikten syns ju. Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Nu seer det ut som att du har ett av de där filter-grejrna aktivrade, sser ut som att du fotat på 70-talet! Men det kanske är färgen på glaset däruppe? Fina bilder oavsett.

Har för mig att jag varit uppe där när jag var liten, typ dagisålder eller så. Får fråga mamsingen.

Svar: Nej, inga filter alls! Men glasrutornas speglingar gav detta ljus. Och Stockholm sett här uppifrån är verkligen fantastiskt. Hela Djurgården var så vacker med sina vackra lövträd. En jättebra dag var det.
Ditte

Torrebloggen

Hej Ditte!
Nu har jag läst ikapp och vilka härliga intressanta inlägg om Stockholm!
PUB, NK och i gamla stan har man besökt många gånger. Kaknästornet har man också varit till, men vi har aldrig varit på restaurangen.
Här kom det en rejäl regnskur för några timmar sen, det åskade och blixtrade för fullt, +18 nu!
Ha det så bra!
Kram!

Svar: Stockholm är ju "min stad" och jag tillbringar gärna tid här. Utbudet av allt är ju så stort.Nu finns ju inte PUB längre som varuhus men hotellet verkar trevligt och den restaurang vi provade var bra.
Det var verkligen mysigt att sitta uppe i Kaknästornet och äta lunch och ha denna fantastiskt fina utsikt. Kul också att se den nya Värtahamnen.
Regn har vi inte men vacker höst.
Ha det bar!
Kram!
Ditte

ToveOlberg

Vilken utsikt guiden bjuder! Undrar om jag hade fått till å bli med upp :-)
Väntar på nästa stopp!
Kram

Svar: Du hade fått fälja med! Och så roligt dte hade varit att ha dig med. Och nästa stopp vet jag att du kommer att tycka om. I konstens tecken...Stor kram!
Ditte

Znogge

Lunchen lät väldigt god och bilderna var väldigt härliga. Tur att det solade upp precis när ni var där. Även jag har vågat mig upp och jag minns att vi åt biffstek med lök. Hissar är ju inte min starkaste sida men ibland får man offra sig. Hoppas att resten av uppdraget går lika bra!

Kram

Svar: Dagen blev väldigt bra och detta var ett av flera stopp under dagen. Och visst var det trevligt att solen tittade fram. Kul att du har varit här uppe och det ser nog likadant ut nu.
Men det är ny restaurangägare.
Trött efter en heldag!
Kram!
Ditte

BP

Du lyckades utmärkt med bilderna ändå. Dessutom kan du skryta med att du fick med "nya" Värtahamnen som ju invigdes för bara några dagar sedan.
Förut kunde man gå ut från restaurangen till en plattform. Men det har de kanske slutat med.

Å visst hade du och dina gäster tur med vädret. Det var faktiskt till och med ganska varmt i solen idag.

Men varför fotade du inte maten? Det gjorde säkert gästerna själva. Det ena uteslutar ju inte det andra - alltså att vara på jobb och att ha en blogg menar jag.

Svar: Tack! Men glaset gav reflexer...Även nu kan man gå ut i allra högst upp, men det är ett tätt och högt stängsel uppsatt och så bilderna jag tog gick inte alls att använda.Nya Värtahamnen ser fin ut och här ska ju också nya bostader byggas på en del där gamla hamnen låg.
Tur med vädret hade vi och vi hade ju ytterligare ett besök ute på Djurgården som var jätteroligt (Kommer inlägg...)
Vad gäller maten så var jag i rörelse en del när vi skulle äta så jag kom av mig. Och det gör jag inte så ofta.
Men sånt händer...
Ditte

TantGlad

Vilka härliga bilder över Stockholm som är en sån fin stad.
Kaknästornet har jag alldrig besökt. Men tack för lite vetande om detta. När man tittar på det så ser det inte Presis ut som det går fort att bygga, men det gjorde det tydligen.

Önskar dig en jättefin kväll min vän.
Stor kram.

Svar: Tack! Ja, Kaknästornets utsida gick snabbt att bygga, men insidan tog tid. Solen sken lite på oss idag och det var verkligen en vacker lunchutsikt över Stockholm.
Stor kram från mig.
Ditte

Geddfish

Omständigheter gör ibland att man inte hinner fota maten, men vad gör väl det, du bjuder på så vackra omgivningsfoton, så!
När du visar Stockholm, så tänker jag ofelbart på mamma. Hon som jobbade och bodde där några år.
Vackra foton. Nu är snart kvällen till ända. Varm kram ifrån mig.

Svar: Idag var annat viktigare, nu var dte jobb på gång. En vädigt bra och givande dag på alla sätt. Trevligt att jag genom att skriva om Stockholm och ta med bilder härifrån kan få dig att tänka på din mamma som jobbade här.
Ja, kvällen är till ända och i morgon är en ny dag.
Stor kram!
Ditte

Gemsofmylife%2520

Helt underbart att få veta mera om Kaknäs tornet , min lillebror serverade faktiskt där uppe så det är enda anledningen att jag varit där ;)
Och andra minnet är från mitten på 80 talet då jag och en kompis hade med oss picknick och låg där "nedanför" och solade och en gubbe kom mot oss och visade allt glatt , vi skrek och sprang därifrån med korg och bandspelare och allt i en himla fart kan lova att det tog många år innan vi ens var där i närheten och solade ngn mer ggr , unga tonårsminnen kan sitta i haha !! Önskar dig en stor kram nu och Sov gott

Svar: Kul att din lillebror serverat här. Vi åt en jättegod lunch och med perfekt utsikt idag. Illa med ungdomsupplevelsen. GRRRRR.....
Vi hade en väldigt trevlig heldag med flera stopp och resan blev lyckad.
Natti! Sov gott!
Kram!
Ditte

Ami

Vilken fin dag det blev för er! Kaknästornet har jag besökt, men det var roligt att få veta lite om det! Och lunchen verkade väldigt god!
Förstår att det blev en väldigt bra :)
Kram och trevlig kväll!

Svar: Det blev en fin heldag med mycket att se och uppleva.Och vi hade tur med vädret också. Kram!
Ditte

Kari

Det er alltid så interessant å følge deg rundt i Stockholm! Og for en fantastisk utsikt fra Kaknästornet! Det skal jeg jammen besøke om jeg noengang kommer til Stockholm igjen.

Svar: Det är väldigt trevligt att du följer med mig och kommer du till Stockholm så är ett besök här uppe i tornet trevligt. Och utsikten är fin.
Ditte

Susjos

Vilka fina höstfärger det är på träden nu! Häftig utsikt från Kaknästornet, det var ett tag sen jag var där. Å vilken god mat ni fick serverats, kanske man ska besöka tornet snart igen?!

Svar: Restaurangen här uppe har fått ett lyft har jag förstått efter ägarbytet. Vi var väldigt nöjda. Och en vacker dag är Djurgården alltid en bra utflyktsmål. DEt finns ju även en bar och trevlig kaeteria högt upp så man måste ju inte alls äta. Men det var god mat
Ditte

Marja

Har inte varit uppe i Kaknästornet sen 1967, då jag åt min bröllopsmiddag där uppe. :) Fina höstbilder på Stockholm.
Kram!

Svar: Stockholm och Djurgården är så vackert nu när höstfärgerna verkligen framträder. I Kaknästornet är fönstren i restaurangen klädda med en tunn guldhinna för solavskärmning så det var svårt att få bra färger, rätta färger, på bilderna.
Vad roligt att du åt din bröllopsmiddag här uppe och då var tornet ganska nytt.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Oj vilka fantastiska höstfärger! Helt makalöst vackert :-)

Senast jag var upp i Kaknästornet (det var mååånga år sen!) så var det sån dimma så man såg inte ens ned till marken. Haha! Bra val av dag - för det var väldigt gott om plats i cafeterian... :-D

Ha en fin fredag!

Svar: Vi hade tur med vädret och några solglimtar blev det. Fönstren i restaurangen är täckta med en tunn guldhinna för solavskärmning så bilderna ser ut som om de har filter. Och det är det ju på sätt och vis.Trevlig fredag!
Ditte

FREEDOMtravel

Fin utsikt där uppifrån! Inte så ofta man är där, men jag var där med jobbet för nåt år sen ;) Har för mig att maten var utmärkt, och det du beskrev lät ju inte dumt heller!

Svar: Det var ett av de besök vi gjorde under min "jobbrelaterade tur". TYvärr är det filter på fönstren uppe i restaurangen så färgerna på fotona blir lite udda. Väl värt en tur upp i tornet en vacker dag. Men även Globen, högst upp, erbjuder en fin utsikt över Stockholm.
Och maten var riktigt bra.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: