Glädjande

    
 Slutet av oktober är här men inte bryr sig jordgubbar om det. De växer på nyttI och väntar på att skördas.
Bilden togs igår på balkongen hos väninnan Susan uppe på Åsöberget på Söder.  (Södermalms ursprungliga namn är Åsön och med syfte på Stockholmsåsen som sträckte sig över Södermalm.)
Och  även om det faktiskt är höst finns det ett uns kvar av sommaren vilket i sig är glädjande.
 
 
Mer glädjande denna dag var en vietnamesisk lunch på "Taste of Vietnam" på Folkungagatan
och en fortsatt långpromenad till Gamla stan och allmänt strosande där bland gränder och hus. Diverse besök i små butiker blev det också.
Nej, då! Det blev inget handlat för utrensning pågår här hemma och Susan var snar till att påminna mig om detta.
 
Susans sällskap verkar pigga upp Evert Taube där han står. 
Statyn är placerad på Järntorget i Gamla stan och utanför det gamla Riksbankshuset.
Placeringen av statyn är också endast ett tjugotal meter från Taubes stamkrog,
"Den gyldene freden" som ligger på Österlånggatan.
(Järntorget har fått sitt namn av att man här höll på med järnhantering fram till slutet av 1600-talet)
Det sades att Taube stod här och väntade på taxin efter restaurangbesöket, men troligt är att det var taxin som väntade på honom.

 
 
Gamla hus med vackra utsmyckningar finns det gott om.
 
  Apropå rubriken; glädjande.  Vi passerade också ett av Stockholms äldsta  "glädjehus", Baggensgatan 23 som fått sitt namn efter amiral Jakob Bagge som i mitten av 1500-talet fick ett hus på gatan av Kung Gustav Vasa.                                                                                  
En del av Baggensgatan.
 
Och så Baggensgatan 23 där "Ahlströms jungfrubur låg.
 
Ahlströms jungfubar var en bordell som kom till här i huset i början av 1760-talet och var "verksam" en bit in på 1800-talet.
Huset och bordellen ägdes av sjökapten Magnus Ahlström som köpt huset i tron att där skulle finnas en kvarglömd silverskatt från en tid när det hr legat ett nunnekloster.
Carl Mikael Bellman har skrivit " Fräls mig allan fara i Ahlströms jungfrubar" så man kan ju anta
att även han besökt detta "glädjehus. "
 
Även Stockholms central kan ibland bidra med glädje och det gjorde den idag. Men om tågen gick, det vet jag inte däremot. 
Det var Pressbyråns dag och delar av stationshallen var ett lekområde för stora och små där man kunde pröva sin lycka på olika spel, vilket vi förstås gjorde. 
 
 
Barnbarnet Max i mitten omgiven av mamma, moster och vänner var villig att prova det mesta. Och vann gjorde han också.
Dessutom tyckte både Max och de övriga att även jag skulle prova lyckan och kasta ärtpåsar i ett hål.
Det gick hyfsat och jag fick i 2/3 vilket genererade lite godis. Men å andra sidan fanns godis att plocka helt oavsett.
 
Stor koncentration före kastet. 
Och lite godis fick följa med hem.
                                                                                           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Emma, Sol som sol?

Mmmmm... godis! Riktigt godis! :) Och jordgubbar. Riktiga jordgubbar, inte några spanska fresón!

En liten rättelse bara, om du inte tar illa upp. Ja, rättelsen kommer ju ändå... Det heter jungfrubur, det var det utrymme där husets jungfru (ogift kvinna) bodde och det sköt ut som en bur över gatan nedanför. Fast om det är frågan om en bordell så borde ju ordet bar passa bättre, jungfrur fanns det nog inte så många dock. :)

Svar: Visst ska det vara "jungfrubur", tror inte ens barer fanns som begrepp på 1700-talet. Felskrivning! Tack för rättelsen! Uppskattas! Just i detta hus är det inga "burar" som skjuter ut, men det finns i andra. Nej jungfruar fanns det inte många här....
Riktigt godis delades ut på Centralen idag och det var bara att ta för sig, inom rimliga gränser. Men jag vann en påse och kexchoklad genom att kasta ärtpåsar i ett hål. Det var Pressbyråns dag.
Ditte

Susan

Hola! Tack för en trevlig eftermiddag igår! Tror att det ska bli jordgubbsskörd i morgon - passar bra till söndagsdesserten. Nu har dock höstrusket anlänt så idag hämtade jag upp både vinterjacka och stövlar från källarförrådet. Och kommande vecka ska "ballen" städas och göras klar för vintern. Kul att bli påmind om sjökapten Ahlström och silverskatten! Har berättats om på flera stadsvandringar jag har varit på men minnet är tydligen kort. :)

Ja butiker är kul att besöka - men "bara titta" är vad som gäller eller hur? ;) Fast skulle vi hitta en uppstoppad hamsterekorre är det okej att köpa den - är en ovanlig art vad jag förstår. ;) Här har det "snickrats vidare" på rapport och analys och i morgon knyter jag ihop säcken.

Stor kram från östra utposten på Södermalm! Bambumannen (som hunnit med både rullskidstur och löprunda runt "ön") hälsar!

Svar: Tack själv! Väldigt trevligt och roligt! Och visst hade det varit roligt att få se en hamsterekorre. Den hade gärna fått följa med hem. Är en ny art. Jadå, jag tittar bara och visst var jag bra på det.
Bra med jordgubbsskörd i morgon. Lika bra för snart kommer nog frosten.
Förstår att du snickrat idag och det kommr att bli jättebra när det är klart.
Hälsa tillbaka och jag önskar er en fin kväll.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Men så trevligt! Jag tyckte att Susan såg lite lättklädd ut, men ser i kommentarerna att det har kommit fram varmare kläder nu :-)

Det där godiset... Fanns alltså bara att ta? Nu fick jag en akut längtan till Stockholms Central. Fast jag antar att dom inte har godis till utskänkning jämt... :-)

Svar: Nej då! Godis finns nog inte varje dag, men idag fanns det. Och lite vann jag också. Kastade ärtpåsarna hyfsat rätt. Susan som lättklädd, ja men kan ju se det som tunnklädd också. Men just på Baggensgatan 23 var det nog en fördel med lättkläddhet. Åtminstone på 1700- talet.
Ditte

Susan

Ama: Är jag lättklädd eller tunnklädd? :D

Svar: Får se vad hon svarar....
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Intressant om Gamla Stan som vanligt. Fanns syndiga nästen lite här och där...
Fina jordgubbar hos Susan!! Inte illa! Trodde det var kallt jag.
Köplust kan man ha men bara om man vinner pengar och det gör man ju inte som du kanske såg på bloggen...nära skjuter ingen hare eller vad det heter :-)
Kram P ♥

Svar: Gamla stan är alltid roligt och där finns mycket att upptäcka varje gång man kommer dit. Att vinna pengar är inte lätt men ibland slår turen in. Kanske nästa gång...
Kram!
Ditte

BP

Jordgubbar den 21 oktober på balkongen - det kallar jag lyx!
Stort tack för runtvandringen i Gamla Stan. Det är mycket man (=jag) inte vet;-)

Perfekt för William att Pressbyrån hade sin event just idag. Ja, till synes var det perfekt för dig med:-) Ahlgrens bilar är en av få godis som jag faktiskt äter då och då.

Svar: Jag äter sällan godis men idag vann jag lite p.g.a bra "ärtpåssinne" . Man skulle kasta ärtpåsar i ett hål och jag träffade 2/3. Godkänt! Och bilar är gott ibland, annar blir det numer inte så mycket godis här heller. Men bilarna är en klassiker och som kostade ett öre styck när jag växte upp och köpte dem styckvis. Jordgubbarna ska viss skördas imorgon och det är lika bra för frosten känns snart på väg.
Ditte

Ami

Jordgubbar nu? Så gott att bara kunna gå ut på balkongen och plocka!
Och att du och Susan hade en trevlig dag tvivlar jag inte alls :)
Och roligt att också träffa barn och barnbarn....och lite godis som fick följa med hem passade ju extra bra när det är lördag!
Kram och trevlig kväll

Svar: Helt fantstsikt att Susan har jordgubbar på balkongen att plocka av nu på . De har liksom återuppstått. Har väl inte reda på att det är slutet av oktober. Trevliga dagar är det och mycket roligheter som händer
Och godiset kom till rätt person. (Äter ju bara ibland och igår var ibland.)
Kram och trevlig söndag!
Ditte

Leffe

Gomorron Ditte! Jag måste få komma med ett inlägg i den heta debatten om Susans klädsel. Det där måste vara vinterklädseln hon visar upp, nästa steg är skoteroverall............

Svar: Tror helt klart du har en poäng där. Men lättklädd är hon ju inte direkt...
Ditte

Eva`s blogg

God morgon men åh va mysigt härligt att ha på balkongen bara plocka o äta :) ni har haft det trevligt förstår jag o godis vinst är ju aldrig fel :) kul med barn o barnbarnen kram å fin söndag

Svar: Jordgubbar på balkongen så här års är nog inte så vanligt, men de tycks trivas där de är. Och trevliga dagar, som jag tycker de flesta är, har jag gärna. Kram!
Önskar dig en fin söndag.
Ditte

Ama de casa

Susan: Lättklädd, absolut :-D Men skorna ser rätt tunga ut, så du är nog inte lättfotad :-D

Svar: Bra med ett förtydligande till Susan så hon slipper grubbla.
Ditte

Jessica Högberg

Underbara inlägg gör du!

Svar: Tack! Roligt att du/ni uppskattar dem.
Ditte

Birgitta

En sån kul dag ni hade i Stockholm! Evert blev nog också glad över lite kvinnlig fägring vid sin sida, oavsett om fägringen nu var lätt klädd eller tunt klädd :-D
Godisvinst också, med den koncentrationen och kaststilen kan det ju inte ha blivit annat!
Kram!

Svar: TRor inte att Evert direkt genom årens lopp saknat kvinnligt sällskap, inte manligt heller. Vad gäller kast med ärtpåse så gick jag in för att lyckas med allla tre. Men det blev två träffar och acceptabelt. Pris fick jag ju.
Kram!
Ditte

Znogge

Tänk att det finns jordgubbar i slutet av oktober! Men den varma september har nog del i det. Vår spireahäck har en del nya blommor och även rönnen har blommat om. Det har aldrig hänt tidigare. Vilken bra dag och grattis till din träffsäkerhet ;-)

Kram

Svar: Nej, hösten kom nog av sig rejält och har lurat naturen. Fantastiskt att rönnen blommat om och att spireahäcken fått nya blommor. Jordgubbar utomhus är nog också ovanligt i slutet av oktober.
Träffsäkerheten medförde viss godisvinst och det var gott.
Kram och trevlig söndag.
Ditte

ToveOlberg

Glad läsning och bilder därtill!
En tanke slog mig om bordellen Jungfrubaren; Hur jungfrulig var denna egentligen ... :-)
Såg här om dagen åter dokumentärer om Astrid Taube, apropå Evert alltså ...
Kram!

Svar: Tackar! Ja, jungfruburar var det nog. Felskrivning! Tror inte ordet "bar" i vår bemärkelse var uppfunnet på 1700- talet. Såg också denna dokumentär, roligt sammanträffande.
kram!
Ditte

ToveOlberg

Ok Jungfruburen :-)

Svar: Ja, snarare så. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: