Från början...










Oj vad mycket godsaker! Mat är en höjdpunkt på en resa tycker jag och ett sätt att uppleva landet! Jag tycker mycket om maten i Asien bland annat, framför allt i Kina och Vietnam. Laga mat är också kul, men det är inte alltid jag känner att jag har tid att engagera mig ... och Peter lagar nog mer mat än jag ;)
Oj så mycket gott! :-)
Visst är det kul med mat! Hemmavid är det oftast Anders som lagar maten, men jag brukar komma med idéer, och sen är jag en fena på att hacka och sanera i köket under matlagningens gång :-)
Men åh vad gott allt såg ut! Kul att få lära sig maten på riktigt.
Mat (och dryck) är minst 50 procent av ens liv brukar jag säga. Det gäller såväl på semester som hemma. Vi äter ute ganska ofta oh gillar allt från vällagad svensk husmanskost till utländska rätter. Det gäller att variera sig helt enkelt oh plocka "russinen".
Minns när jag flyttade hemifrån vid 18. Behövde aldrig köpa en kokbok, för den fick jag av mamma som avskedspresent. Har den än idag. Men måste medge att jag sällan använde den. Det är faktiskt Jamie Oliver som lärde mig matlagning, eller rättare sagt som introducerade rätter som jag gillar och som tar max 30 minuter att laga. Har alla hans kokböcker. Tills han "kom in i mitt liv" var det nästan uteslutande min man som lagade mat.
Härliga minnen och fantastisk mat du delar med dig av. Blir riktigt inspirerad!
Jag gillar att laga mat periodvis oftast mest på hösten och vintern.
Ha det gott!
Kram G
Tänk att du hamnade i Väsby! Jag flyttade till Bromma när jag flyttade ner till Sthlm,hamnade sen i Vällingby. Min blivande man bodde i Helenelund, och när vi skulle flytta ihop fick vi en nyproducerad lägenhet här i Rotebro, det kändes verkligen som att komma ut på landet, och en lite dålig klang hade Rotebro, Christer Pettersson bodde ju här , och han träffade man på ett par ggr.
God mat hör till, var ingen hejare på att laga mat heller som ung, men med hjälp av Vår Kokbok så har man fått lära sig! Men att laga mat är inte min favoritsyssla, bara om man har tid och energi! Älskar lax, det ätes väldigt ofta här hemma, så lätt att laga och så gott! Hm, länge sedan jag åt köttfärsbiffar och potatismos! Kankse det får bli nåt liknande till födelsedagsmiddag i morgon?! Kram och god natt!
Som en del av er vet, hade min mor matservering. Hon lagade själv maten
med en flicka som hjälp. Mina jobb bestod av att rensa kilovis med strömming
och bära opp ved till spisen. Mor hade ca 40 matgäster som åt tre mål om dagen.
ASEA-arbetarna skulle stämpla in före 7 på morron, så frukosten var tidig; bestod
av välling, och gröt och bröd och ost. Middagsrast 12 - 1, då huvudmålet serverades.
Det var husmanskost - ärtsoppa varje torsdag, givetvis. Under krigets stränga
ransonering var det svårt att få ihop god mat, men Mor kunde. 4:30 blåste fabriks-
visslan, och arbetarna kom och fick kaffe och smörgås.
Jag var sällan i köket, för jag var bara ivägen, så lärde mej aldrig att laga mat.
Bodde i en lägenhet i 4 år med en kompis. Använde inte ugnen en enda gång.
Brukade köpa ärtsoppa, falukorv, blodpudding o.dyl. på Norrmalms Livs. Min lyx
på lördagarna, då vi slutade kl. 1, var pain riche, ost och sardiner. Brukade faktiskt
gå ut och äta söndagsmiddag ensam då och då.
Efter jag gift mej fick jag givetvis lov att laga mat. Varken Don el.jag kunde, men
man fick ju lära sej. Vi och våra vänner hade inga extra pengar för restauranger,
så det blev alltid knytkalas. Jello-pudding var mycket populärt som efterrätt. :)
Gillade maten i Indonesien, men där hade vi hushållerska (cook) som verkligen kunde
laga mat, så jag behövde aldrig göra det. En kalldusch när jag kom hem, ska jag säja,
när jag blev ensam i köket.
Tror anledningen till att jag inte är förtjust i matlagning, är att jag är lat!
Konstig rubrik!
Med "konstig rubrik" tänkte jag på "Ruth%20i%20Virginia".
Gomorron!
Så mycket fina bilder på god mat och köttfärsbiffar har jag ju haft den äran att få äta hos er.
Jag lagar ju mat, men det är ingen favoritsysselsättning 😊.
Kul att ni kom förbi en stund igår.
Kram/A-K
Tack, det var ett intressant och givande inlägg. Roligt att höra hur du har haft det förr i världen också, vad du har gjort och varit med om. En hel del tycks det.
Maten, ja visst, den förenar och vi måste äta för att klara oss någorlunda. Det är väl det jag gör, äter för att överleva.
Tycker inte om att laga mat och kan det inte men gör det jag måste och gruvar mig varje gång vi ska ha matgäster här. Men, det brukar gå på ett eller annat vis.
Där skulle jag önska av hela mitt hjärta att jag kunde förändra mig. Att kunna äta och njuta av fisk och skaldjur, tycka om att exprimentera i köket och allt sånt´, men, jag har försökt slutar alltid med en ände av förskräckelse. Men, jag slutar nog aldrig stt hoppas, vill gärna inte ge upp, men inser ju längre tiden och åren går att jag nog är ett hopplöst fall.
Ha en underbar dag och sköt om dig.
Varm kram.
Åh, så mycket gott så det är verkligen tur att jag ska äta lunch snart. Här blir det pasta med sås eller om jag väljer soppan. Får se... Så spännande det måste vara att ha fått en så god inblick i det kinesiska köket. Mat är en viktig del av tillvaron och ju godare desto bättre :D
Hoppas du får en bra start på veckan!
Kram
Härligt att läsa dock är mat inget alls för mig, det gör jag för att jag måste har aldrig varit intresserade av det heller ...kul att se bilder o läsa om det som du skriver ...
Ja vi får se men det lutar åt en ny bil :) kram å fin dag
Köttfärsbiffar med champinjonsås och potatismos, det låter för mig som en avancerad förstarätt. Jag minns hur jag våndades innan jag blev lite mer varm i kläderna gällande matlagning. Med tiden har lax kommit att bli en bland flera favoriträtter här hemma - något som vi alla tycker är gott. Sedan är det ju det där att omge sig med familj och goda vänner när det är dags att sätta sig till bords ... :)
Ha det fint!
Kram!
Vilket härligt inlägg Ditte! Både text och bild och vad roligt att läsa om ditt första arbete och din flytt hemifrån. Och visst är det en spännande matresa vi gör genom livet med först barndomens mat och sedan de första egna måltiderna vid spisen för att sedan vandra vidare på ständigt nya äventyr och smakupplevelser. Mat är dessutom både gott och ett ypperligt tillfälle att samlas. Här hemma brukar vi då och då köra hela veckor med bara "ny mat". Denna vecka är en sådan. Då plockar jag fram olika kokböcker och letar fram sådant som vi aldrig har provat tidigare. Roligt och spännande. Hittills har det varit lyckat. :)
Ta hand om dig kära Ditte och ha en härlig start på oktober.♥
Kram Lotta
Tack för igår, trevlig stund på Keeper.
Jag har också fått smaka på dina köttfärsbiffar, verkligen goda.
Matlagning är nog bara ett måste för mig, men visst vill även jag
att det ska vara gott. Lax är min favoritfisk, och den sköter sig själv
i ugnen. Jag gick i någon slags hushållsskola men jag vet inte
om det hjälpte. Jag gick även kurs i vegetariskt en gång i ett svagt ögonblick :-)
Kram
Kram/Ingrid