Från början...

    
Som nybliven gymnastikdirektör, 1970 och 21 år gammal, hade jag fått jobb i Upplands Väsby, en bit utanför Stockholm.
Här ute, så långt norr om Stockholm, (25 km)  hade jag inte varit innan, bodde i Huvudsta , Solna och Upplands Väsby var rena landet då.
Någon intervju var det inte tal om.Jag hade skickat in mina papper till olika tjänster och väsby var den kommun som snabbast svarade. 
För egen del var jag på kurs och semester i Europa med väninnnan Eva. (Kurskamrat från GIH och min äldsta vän idag) så det var min mamma som skötte kontakterna med det tänkta jobbet. Onekligen gjorde hon det bra för jobbet var mitt.
Resan med pendeltåget ut till Väsby från Centralen tyckte jag tog en evig tid och jag funderade på hur långt jag skulle åka. Husen försvann längs spåren och åkrarna bredde ut sig från Sollentuna.
Men efterr drygt en halvtimmes resa klev jag av tåget och nog kändes det som landet jämfört med Solna.
En kort promenad senare var jag vi skolan och letade upp studierektorn, som det då hette.
Jag fick schema, mängder av info och nycklar och jag hade ett jobb.
Nu startade jakten på bostad och eftersom det då var viss lärarbrist fick jag förtur till en lägenhet. Önskade jag två eller tre rum? Jag hade ingen aning för jag visst knappast inte ens vad jag skulle tjäna och om jag hade råd med en lägenhet på 70m2 och 550 kr i månaden. Men jag slog till.
Direkt flytt blev det, hemifrån och till en egen lägenhet. Roligt var det men det här med mat hade jag inte ägnat något större intresse i mitt liv som boendes hemma.
Hjälpt till förstås, men det var mamma som lagade maten.
Ett par kokböcker inhandlades och jag började laga mat från dem när jag bjöd hem vänner och jag hade dessutom mer matkunniga kollegor på skolan som gärna kom med goda råd.
Lagade helst de menyer böckerna hade och följde recepten till punkt och pricka.
 
Köttfärsbiffar med champinjonsås , potatismos och sallad var en av de första rätterna jag lagade
i mitt första hushåll. Rätten lagas fortfarande då och då men
numer är det maken som står för moset.
 
Vardagar blev det mest soppa eller smörgås till kvällen. Jag hade ju ätit lunch i skolan. Men jag var inte sen med att buda hem vänner och knytis var alltid populärt.
Många spontana och improviserade fester blev det med härliga kollegor.
Och intresset för matlagning då. Jo, tack det består. Men storleken på festerna har minskat och nu sitter man liksom inte längre på kuddar på golvet, dricker rödvin och lyssnar till "Hoola Bandola". (Jodå, vinet finns ju kvar)
Det är nya tider, me en del av det gamla har lämnats  i minnenas bibliotek ch kan tas fram och dammas av.
 
Under åren vi bodde i Peking väcktes mitt intresse för kinesisk mat, både att äta och kunna laga.
Tursamt nog så flyttade  Sofia, min kinesiska lärare och vän från Peking till Stockholm och lite matlagningskurser under hennes vingar har uppskattats av både mig och döttrarna. Här gäller inga direkta recept.
 
Här visar Sofia min dotter Liv hur man gör dumplings.
Tunn, nästan genomskinligt  deg ska de vara runt fyllningen.
                                                                 
Fint strimlade grönsaker, svamp och kött.
Pinnar används till att röra med i wokpannan.
 
Gott!
 
Gesällprovet hemma, utan assistans, inför en kinesisk middag med "Pekingvänner".
 
Det gick bra och blev gott!
 
Lax har kommit in i livet långt senare och jag jobbar på att utveckla laxkokkonsten. I övrigt är jag väldigt förtjust i skaldjur av alla de slag och där särskilt färsk hummer, havskräftor, räkor och krabba är favoriter. Men även musslor av skilda slag gillas. Kräftor äter jag men kan inte påstå att de direkt är så "matiga."
Till vänster marinerad salmalax med sesamfrön och lime.
Experimenterade lite och resultatet blev klart godkänt. 
  Till  höger ugnsbakad lax med färsk potatis, aioli och en örtagårdssås. 
 
Hemma hos oss i somras med Spanien och Sverigevännerna Fia och Lasse. 
Jodå, det är den ugnsbakade laxen som finns på tallrikarna.
 
Att fortsätta resa genom och med hjälp av mat gör jag gärna.
Mat förenar och ofta uppstår också möten av olika slag genom och i olika matsituationer.
Möten man verkligen kan minnas och bära med sig.
 
 
 
 
                                                                                         
 
                                                                                      
FREEDOMtravel

Oj vad mycket godsaker! Mat är en höjdpunkt på en resa tycker jag och ett sätt att uppleva landet! Jag tycker mycket om maten i Asien bland annat, framför allt i Kina och Vietnam. Laga mat är också kul, men det är inte alltid jag känner att jag har tid att engagera mig ... och Peter lagar nog mer mat än jag ;)

Svar: Visst är mat en höjdpunkt på en resa och även vi är förtjusta i den asiatiska maten och provar gärna de lokala köken. I Kina finns ju så många olika "kök", landet är ju stort och maten skiftar ju mellan de olika delarna. Här Spanien varvar vi mellan att äta hemma och ute för vi är ju här oftast i längre perioder och då är det lätt att tröttna på uteätandet.

Jag har ju tiden så matlagningen kan ibland få ta tid. Men sommmartid blir det ofta lite mindre tid till matlagning
Ditte

Ama de casa

Oj så mycket gott! :-)

Visst är det kul med mat! Hemmavid är det oftast Anders som lagar maten, men jag brukar komma med idéer, och sen är jag en fena på att hacka och sanera i köket under matlagningens gång :-)

Svar: Jag var just inne på tanken om att ibland hyra in dig som idé och hackhjälp. Bosse sanerar köket och diskar när jag är klar...Och visst är det roligt med mat och här i Torre finns alltid fräscha råvaror att tillgå som heller inte rest så långt. En klar fördel.
Ditte

Emma, Sol som sol?

Men åh vad gott allt såg ut! Kul att få lära sig maten på riktigt.

Svar: Tack! Kinesik mat har jag tränat en del på, alltså några rätter kan jag. Dock lagade jag inte så mycket mat under åren i Peking, men hann prova mig genom mängder ac små hål i ävggen och större och lyxigare restauranger.
Här i Torre lagar jag mat 3-4 gånger i veckan och resten äter vi ute. Men i princip gillar jag att laga mat.
I Stockholm äter vi kanske ute någon gång i veckan och oftast då lunch och det är alltid trevligt. Sommartid blir det förstås oftare...
Ditte

BP

Mat (och dryck) är minst 50 procent av ens liv brukar jag säga. Det gäller såväl på semester som hemma. Vi äter ute ganska ofta oh gillar allt från vällagad svensk husmanskost till utländska rätter. Det gäller att variera sig helt enkelt oh plocka "russinen".

Minns när jag flyttade hemifrån vid 18. Behövde aldrig köpa en kokbok, för den fick jag av mamma som avskedspresent. Har den än idag. Men måste medge att jag sällan använde den. Det är faktiskt Jamie Oliver som lärde mig matlagning, eller rättare sagt som introducerade rätter som jag gillar och som tar max 30 minuter att laga. Har alla hans kokböcker. Tills han "kom in i mitt liv" var det nästan uteslutande min man som lagade mat.

Svar: Instämmer helt i vikten av att äta och dricka gott och det var en än befinner sg. (Helst...)Numer har jag också flera av Jamie Olivers kokböcker. Roligt att han även finns hos dig. Men "Allt om mat" har bidragit till mycket och likaså "Butlers" kokböcker.
Matlagning ska inte ta all tid men att äta gott är viktigt.
Samlar gärna vänner till "vardagmiddagar" hemma eller till picknickar och då blir det enkelt och oftast väldigt trevligt.
Ditte

Ghugge

Härliga minnen och fantastisk mat du delar med dig av. Blir riktigt inspirerad!
Jag gillar att laga mat periodvis oftast mest på hösten och vintern.
Ha det gott!
Kram G

Svar: Visst går detta med matlagning i perioder. Absolut! Sommartid vill jag inte stå i ett varmt kök utan försöker hitta enklare rätter med få ingredienser. Mne jag kunde absolut inget om matlagning när jag flyttande hemifrån så första gången mina föräldrar kom på middag föreslog min pappa att de skulle äta innan de kom. Dock bjöd jag på en trerätters middag och sedan tvivlade jan inte mer. Kram!
Ditte

Susjos

Tänk att du hamnade i Väsby! Jag flyttade till Bromma när jag flyttade ner till Sthlm,hamnade sen i Vällingby. Min blivande man bodde i Helenelund, och när vi skulle flytta ihop fick vi en nyproducerad lägenhet här i Rotebro, det kändes verkligen som att komma ut på landet, och en lite dålig klang hade Rotebro, Christer Pettersson bodde ju här , och han träffade man på ett par ggr.
God mat hör till, var ingen hejare på att laga mat heller som ung, men med hjälp av Vår Kokbok så har man fått lära sig! Men att laga mat är inte min favoritsyssla, bara om man har tid och energi! Älskar lax, det ätes väldigt ofta här hemma, så lätt att laga och så gott! Hm, länge sedan jag åt köttfärsbiffar och potatismos! Kankse det får bli nåt liknande till födelsedagsmiddag i morgon?! Kram och god natt!

Svar: Jag hamnade i Väsby och blev kvar i 32 år. Och visst var både Väsby och Rotebro rena landet förr. Tänk, "Vår kokbok" minns jag och tidningen "Allt om mat" och sedan "Butlers kokböcker".
Jag hade ju ingen erfarenhet av matlagning men lärde mig lite efter hand.
Sommartid blir det inga långkok utan det enla och även här i den spanska sommarstugan tar vi det enkelt tidsmässigt med maten. Dock har jag tid...
Lax är perfekt och här finns gott om andra goda benfria fiskar och fina skaldjur.
Resterna av köttfärsbiffarna åts idag, supergoda. Och lite mos fanns kvar som återanvändes uppvärmt med lite extra gräddmjölk.
Kram och natti!
Och hurra, hurra, hurra, hurra. Idag är det din dag och det hela dagen.
Ditte

Ruth%20i%20Virginia

Som en del av er vet, hade min mor matservering. Hon lagade själv maten
med en flicka som hjälp. Mina jobb bestod av att rensa kilovis med strömming
och bära opp ved till spisen. Mor hade ca 40 matgäster som åt tre mål om dagen.
ASEA-arbetarna skulle stämpla in före 7 på morron, så frukosten var tidig; bestod
av välling, och gröt och bröd och ost. Middagsrast 12 - 1, då huvudmålet serverades.
Det var husmanskost - ärtsoppa varje torsdag, givetvis. Under krigets stränga
ransonering var det svårt att få ihop god mat, men Mor kunde. 4:30 blåste fabriks-
visslan, och arbetarna kom och fick kaffe och smörgås.
Jag var sällan i köket, för jag var bara ivägen, så lärde mej aldrig att laga mat.

Bodde i en lägenhet i 4 år med en kompis. Använde inte ugnen en enda gång.
Brukade köpa ärtsoppa, falukorv, blodpudding o.dyl. på Norrmalms Livs. Min lyx
på lördagarna, då vi slutade kl. 1, var pain riche, ost och sardiner. Brukade faktiskt
gå ut och äta söndagsmiddag ensam då och då.

Efter jag gift mej fick jag givetvis lov att laga mat. Varken Don el.jag kunde, men
man fick ju lära sej. Vi och våra vänner hade inga extra pengar för restauranger,
så det blev alltid knytkalas. Jello-pudding var mycket populärt som efterrätt. :)

Gillade maten i Indonesien, men där hade vi hushållerska (cook) som verkligen kunde
laga mat, så jag behövde aldrig göra det. En kalldusch när jag kom hem, ska jag säja,
när jag blev ensam i köket.

Tror anledningen till att jag inte är förtjust i matlagning, är att jag är lat!

Svar: Jag tror också att din barndom med allt det slitet har satt sina spår. Att rensa strömming vet "alla ",och det är nog få som rensat den mängden strömming det hur krävande det är. Kan helt förstå att ditt intresse för matlagning inte är stort. För mig var det tvärt om vad gällde just den biten och jag började träna från "scratch". Jag tycker det är roligt ibland att laga mat men inte alltid. I Peking hade vi också hjälp hemma och jag lärde mig även av henne för jag ville. Ofta åt vi ute.
Alla har vi olika intressen och för mig kom detta med matlagning in sent i livet. Men jag tror jag tagit igen det.
Och knytkalas är något jag fortfarande tycker om.
Ditte

Ruth i Virginia

Konstig rubrik!

Svar: Rubriken kan ju tolkas på olika sätt...
Ditte

Ruth i Virginia

Med "konstig rubrik" tänkte jag på "Ruth%20i%20Virginia".

Svar: Aha! Då förstår jag. Ibland trasslar det när man skriver in sitt namn, fel kommer upp.
Gör man om det brukar det rätta återkomma.
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Så mycket fina bilder på god mat och köttfärsbiffar har jag ju haft den äran att få äta hos er.
Jag lagar ju mat, men det är ingen favoritsysselsättning 😊.
Kul att ni kom förbi en stund igår.
Kram/A-K

Svar: Kötfärsbiffarna är återkommande hät och i olika varianter. Kul att du tycker om dem!Tack för igår! Alltid mysigt att ses.
Kram!
Ditte

wiolettan

Tack, det var ett intressant och givande inlägg. Roligt att höra hur du har haft det förr i världen också, vad du har gjort och varit med om. En hel del tycks det.
Maten, ja visst, den förenar och vi måste äta för att klara oss någorlunda. Det är väl det jag gör, äter för att överleva.
Tycker inte om att laga mat och kan det inte men gör det jag måste och gruvar mig varje gång vi ska ha matgäster här. Men, det brukar gå på ett eller annat vis.
Där skulle jag önska av hela mitt hjärta att jag kunde förändra mig. Att kunna äta och njuta av fisk och skaldjur, tycka om att exprimentera i köket och allt sånt´, men, jag har försökt slutar alltid med en ände av förskräckelse. Men, jag slutar nog aldrig stt hoppas, vill gärna inte ge upp, men inser ju längre tiden och åren går att jag nog är ett hopplöst fall.
Ha en underbar dag och sköt om dig.
Varm kram.

Svar: Jag har hunnit med en del och hoppas hinna med en del till, men nu i ett långsamare tempo. Lite, långsammare i varje fall. Jag gillar att bjuda på vardagmiddagar för det är så roligt att ses och maten förenar på någt sätt. Och man kan ta det ganska enkelt.
Jag tror att det är viktigt att acceptera hur man är och vad som känns bra. Man ska inte slå knut på sig själv.
Man duger så bra som man är och ska inte behöva vara någon annan.
Det finns inga hopplösa fall. Det finns bara olikheter och de berikar.
Om man hjälps åt så går det mesta bra.
Du skulle se mig med stickor, virknålar eller synål. Där kan man prata om hoppläst. Men trots att jag försökt i över 50 år har jag inte lyckats me detta och nu får det vara.
Stor kram och många tankar till dig min fina bloggvän.
Ditte

znogge

Åh, så mycket gott så det är verkligen tur att jag ska äta lunch snart. Här blir det pasta med sås eller om jag väljer soppan. Får se... Så spännande det måste vara att ha fått en så god inblick i det kinesiska köket. Mat är en viktig del av tillvaron och ju godare desto bättre :D

Hoppas du får en bra start på veckan!

Kram

Svar: Visst är mat viktigt och även samvaron kring den. Vad gäller det kinesiska köket så är jag ganska såld på det. Gillar överlag asiatisk mat som känns så mycket "lättare" än mycket annat. Starten på veckan har varit bra, men man blir lite dagvill som pensionär.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Härligt att läsa dock är mat inget alls för mig, det gör jag för att jag måste har aldrig varit intresserade av det heller ...kul att se bilder o läsa om det som du skriver ...

Ja vi får se men det lutar åt en ny bil :) kram å fin dag

Svar: Vi är alla olika men i princip gillar jag att ordna med mat och att ha vänner hemma. Och det kan gärna vara en "vardagmiddag" och ganska enkel. Vktigast är ju att ses. Nu i den spanska värmen blir det inga långkok.
Vad spännande och roligt med en ny bil. Och kanske blir det så.
Kram och trevlig kväll.
Ditte

Mia

Köttfärsbiffar med champinjonsås och potatismos, det låter för mig som en avancerad förstarätt. Jag minns hur jag våndades innan jag blev lite mer varm i kläderna gällande matlagning. Med tiden har lax kommit att bli en bland flera favoriträtter här hemma - något som vi alla tycker är gott. Sedan är det ju det där att omge sig med familj och goda vänner när det är dags att sätta sig till bords ... :)
Ha det fint!
Kram!

Svar: Visst är famljen och stunderna med dem viktiga när det kommer till mat. Kanske viktigast!Jag våndades också när mina föräldrar första gngen skulle komma på middag. Pappa hade ätit innan för han visst att mina matlagningskunskaper inte kommit så långt.
Men ack så förvånad han blev när jag serverade en trerätters direkt efter en lolbok enligt alla konstens regler.
Även kötttfärsbiffarna med champinjonsåsen och moset gjordes exakt efter recept. Men idag improviserar jag ganska mycket.
Ska nu skapa kvällens middag av " det som finns i kylen"...
Intressant!
Kram!
Ditte

The Swedish Wildflower

Vilket härligt inlägg Ditte! Både text och bild och vad roligt att läsa om ditt första arbete och din flytt hemifrån. Och visst är det en spännande matresa vi gör genom livet med först barndomens mat och sedan de första egna måltiderna vid spisen för att sedan vandra vidare på ständigt nya äventyr och smakupplevelser. Mat är dessutom både gott och ett ypperligt tillfälle att samlas. Här hemma brukar vi då och då köra hela veckor med bara "ny mat". Denna vecka är en sådan. Då plockar jag fram olika kokböcker och letar fram sådant som vi aldrig har provat tidigare. Roligt och spännande. Hittills har det varit lyckat. :)

Ta hand om dig kära Ditte och ha en härlig start på oktober.♥

Kram Lotta

Svar: Tusen tack för trevlig "feedback". Visst är det rligt att pröva nya rätter och vilken bra idé ni har men en "Ny-mat-vecka".
Något jag också ska ta över! Jag förstår att det varit lyckat!
Just nu är det varmt här så tiden för matlagning är inte så lång, men det blir ju svalare.
Lotta, ta hand om dig också och jag önskar dig en fin kväll och en bra vecka.
Stor kram!
Ditte

Ingrid

Tack för igår, trevlig stund på Keeper.
Jag har också fått smaka på dina köttfärsbiffar, verkligen goda.
Matlagning är nog bara ett måste för mig, men visst vill även jag
att det ska vara gott. Lax är min favoritfisk, och den sköter sig själv
i ugnen. Jag gick i någon slags hushållsskola men jag vet inte
om det hjälpte. Jag gick även kurs i vegetariskt en gång i ett svagt ögonblick :-)
Kram
Kram/Ingrid










Svar: Tack själv! Jättetrevligt att ses!Visst är det bra om man kan förena det goda med ett måste om man lagar mat. Och visst är det skönt ibland att äta hemma?
Lax gillas här också!
Vad gäller hushållsskola tror jag den var bra på många sätt.
Jag lagar ju en del vegetarisk mat och veganmat också, men är nog inte så bra på variationer.
Kram och trevlig kväll!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: