Fångad av en stad.

    
Del 2/3
Costa Blanca, "den vita kusten" kallas en kustremsa som sträcker sig från Denia i norr till ca 20 km söder om Torrevieja.
Namnet Costa Blanca kom till 1957 när det brittiska flygbolaget, British Airways, lanserade sin nya sträcka mellan London och Valencia och namnet är passande för här längs kusten ligger mänger av kilometerlånga och även kortare sandstränder och klippstränderna i mer skyddade vikar smyger sig fint in i landskapet. 
 
Valencia ligger en bit norr om Denia.
 
Denia ligger i provinsen Alicante och i regionen Valencia och ca 400 km sydost om huvudstaden Madrid.
Denia är som alla städerna längs kusten ett populärt semesterresmål och fördubblar under högsäsongen sina ca 45 000 invånare- .
Många spanjorer har här, liksom i andra populära orter längs kusten, sina sommarbostäder och tillbringar gärna sin semestermånad, augusti, här.
Medeltemperaturen per år ligger på ca 18 grader så många turister söker sig hit året runt.
Området runt Denia är ganska platt i nordväst och där det finns en hel del odlingar av skilda slag  och längre söderut är det mer kuperat ch man ser gott om olka terrassodlingar. 
Den gamla stadskärnan är i princip bilfri och många restauranger och barer finns i de smala gränderna och på de mysiga många små torgen.
Denia hette ursprungligen Dianum och är uppkallad efter den romerska, djurens och jaktens gudinna  Diana och staden grundades runt ett tempel som byggdes till hennes ära.
På en kulle ovanför Denia ligger det gamla slottet som syns vida omkring.
 Slottet ligger på en kulle ovanför Denia och var ursprungligen en arabisk fästning och ett viktigt landmärke och var i arabernas ägo från 700-talet fram till 1244 då slottet och Denia återerövrades och morerna flydde.
 
En del av Denias gamla stadskärna, Casco Urbano.
 
Lugnt och svalt att strosa här i skuggan och roligt att prata med de som bor här. (Så gott det nu gick)
Och gott om "pitstop".
 
Varför inte en cykel som dekortation på en husfasad som säljer blommor och presenter.
 
Mysigt och skuggigt lunch och vätskestopp.
 
 
Efter en lång lunchpaus drog vi oss ner mot havet och hamnen. Stränderna lämnade vi dock åt andra.
 
Här har färjan från Ibiza just anlänt.
Den röda skulpturen heter "Portal de vent"; vindens portal och kom på plats den 1/3-2016.
Den är gjord av konstnären Teo San José och lyser verkligen upp.
 
Från Denia kan man lätt ta sig med båt till öarna Mallorca och Ibiza som ligger rakt öster ut och resan tar mellan två och fyra timmar beroende på vilken båt man reser. Detta måste givetvis provas vid tillfälle.
Från och till Denia kan man dels ta sig med olika bussar till de störrre städerna i närheten; Valencia, Benidorm och Alicante. Trevligt kan också vara att ta spårvagnen längs kusten söderut till Benidorm, byta spårvagn och förtsätta till Alicante. Dock är detta inte der snabbaste alternativet men sträckan är vacker. 
Vi tog i juni månad spårvagnen från Alicante till Benidorm t/r och det tog 75 minuter  för det är många hållplatser längs vägen. Men har man ingen brådska är det en vacker tur.
Sträckan Benidorm- Denia tar lite längre tid. 
 
Från hamnområdet syns borgen fint där upp på sin kulle.
 
Gott om stora fritidsbåtar.
 
Längs hela piren här ligger den ena restaurangen efter den andra.
Ut på bryggorna kunde man inte gå för att titta på båtarna
eftersom glasade portar satte stopp och en kod krävdes för att passera.
 
Gott om plats här i "loungen" men parasoller och skugga saknades så vi gick vidare mot skugga. 
 
 
Ama de casa

Härliga Denia! :-)

Vi hade planer på att båta oss till Ibiza för flera år sen, men biljetterna var så hutlöst dyra att vi alldeles kom av oss. Och då hade vi inte ens tänkt ta med bilen... Kanske har det blivit billigare nu? Hoppas det, för jag skulle gärna åka dit :-)

Svar: Biljettpriset har jag inte alls tittat på....Kanske bäst att göra det. Och bil har vi ju inte med oss. Tycker du ska vara wild&crazy för det fungerade då med bild och bloggadress på kommentaren.
Ditte

Ama de casa

Nu är jag lite wild & crazy och testar att logga in och kommentera...

Svar: Bravo! Wild &crazy blev perfekt. Grattis!
Ditte

Ama%20de%20casa

Ser man på! Det gick :-D Men dom där %-tecknen envisas med att dyka upp hela tiden. Nåja, man kan kanske inte få allt ;-)

Svar: Jo, men det gick i förra kommentaren. Tror du får skriva in din bloggadress på nytt för i kommentaren i mitten funkade allt.
Ditte

A-C

Åh, en sån mysig o trevlig stad. Ska absolut ta oss dit. Idag har vi varit hemmavid, städat o tvättat, får ju Sverige-främmande i natt. Kram från oss till er

Svar: Vi var väldigt förtjusta i Denia ohc det ligger ju näar abåde Alicante, Calpe och Benidorm. Och dessutom ganska nära fina Valencia. Rekommenderar verkligen de "Rosa bussarna!. Mysigt med vänner hemifrån.
Vi ses och hörs!
Kramar från B och mig.
Ditte

Comsi Comsa


En så fin stad med mycket att se...

Kram ❤

Svar: Verkligen! Det blev en toppentur!Kram!
Ditte

Geddfish

Njuter du av bilder från hösten i Sverige så njuter jag av somriga bilder i Spanien! Hemma här är det då visst vackert, men fy sjutton så kallt det är!
Söndagskram ♥

Svar: Så bra att vi kan dela bilder med varandra. Jga får ta del av vackra höstbilder och du tar del av mina mer somriga inslag. Värmen här består och just nu vid 9.30 är det +24 och tre små molntussar är synliga.
Stor kram!
Ditte

Ghugge

Mycket intressant och vilka fina bilder! Har du tagit dom med din nya kamera?
Detta var en njututflykt för mig också, en resa från höst till sommar😊
Kram G

Svar: Japp! Bilderna är tagna med den nya kameran (som jag fortfarande lär mig, tar tid)Vad roligt att du ville "njutflykta" med mig. Uppskattas!
Kram!
Ditte

BP

Kan inte låta bli att skratta här. För om jag tittar på mina bilder jag tog i Denia för två år sedan så ser jag "kopior" här hos dig, inklusive hamnen och loungen. Bara två skillnader: vädret var inte lika fint som när du var där och båtarna till Ibiza gick inte längre. Vi var där i december/januari.
Helt underbart att "wak Memory Lane" i Denia med dig:-)

Svar: Vad roligt! Kanske har vi blick för liknande motiv och upplevelser emellanåt. Och nog är det skillnad i väder mellan nu och december-januari.
Kul att du gillade återkomsten hit till Denia.
Ditte

Susjos

Oj så fint det verkar vara där! Å båtar till Ibiza, så roligt!!! Dit skulle jag vilja åka igen..nu såhär över 30 år senare....
Det finns verkligen mycket att se i Spanien, och värmen verkar ni ha kvar. Hit till Svedala har höstrusket kommit, usch och blä!
Fortsätt njut!!!! Kram ♥

Svar: Värmen har vi kvar här, nu på morgonen +24 och det lär gå upp mot +28 under dagen. Ibiza besökte jag också för sådär en 40 år sedan men tar gärna en tur dit igen. Höstrusket kan jag avvara men jag gillar de vackra höstfärgerna.
Jag skickar både sol och värme.
kram!
Ditte

Marja

Vilken mysig stad! Fina bilder som verkligen lockar! :)
Kram!

Svar: Tack! Denia är en jättefin stad och har mycket av det gamla kvar. Blev extra förtjust i den gamla stadskärnan med fina gränder, torg och vackra personliga hus. Kram!
Ditte

Ama%2520de%2520casa

sv: Procenttecknen är här hela tiden (på alla blogg punkt esse bloggarna), men jag ids inte alltid ta bort dom... Som nu, till exempel ;-)

Svar: Grrr! Jga kommer ju att byta portal om ett par veckor och det blir bra. Men igår fungerade det när du kommenterade. Jag får dessa% tecken på blogger och blogspot och ibland på wp hos några.
Ditte

Ami

Denia verkar vara en väldigt mysig och vacker stad som vi absolut ska besöka så småningom!
Jag gillar små gränder och söta hus :)
Och då var det nog den båten som Max och Frida åkte med till Ibiza!
Kram

Svar: Tänkte just på Max och Frida när vi såg båten. Jga skulle gärna ta mig en tur både tillbaka till Denia och ta mig vidare med båten antingen till Ibiza eller Mallorca, Till Ibiza är det nog över 40 år sedan jag var...
Denia är väl värd ett besök eller fler.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Men vilken härlig njutflykt, och så fina bilder kanske är det din nya kamera som är med? jag förstår att du njuter i fulla drag :) kram

Svar: Det var en fin njutflykt och den nya och mindre kameran är med. Vi tränar!Det fina vädret här fortsätter så jag njuter på i skuggan.
Kram!
Ditte

znogge

Så mycket trevligt det finns att se hos er och många fina utflyktsmål. Till Ibiza reste jag med flyg och Club 33 en gång i forntiden så det är väl preskriberat nu ;-)

Kram och ha en bra dag!

Svar: Ja, då har vi gemensamma upplevelser! Har gjort liknande! Och Ibiza är ju en väldigt vacker ö även om man på den tiden inte hann se så mycket av allt det vackra. Men jag är beredd nu igen att ta en tur dit. kram!
Ditte

Fia

Härliga bilder från vackra Denia och sedvanlig historie-och geografilektion. Heders!
Kram

Svar: Tackar, tackar! Och Denia gillade vi verkligen. Perfekt med bussresan hit. Väldigt smidigt!Kram!
Ditte

ToveOlberg

Du undersöker/kan dina besöksmål och delar så fint med oss läsare. Underbara miljöer ... sista bilden är så läcker både bakgrund och framgrund :-)
Stor kram!

Svar: Tack, Tove för fina ord! Denia var verkligen en fin bekantskap och jag tror det blir en bra vän. Stor kram!
Ditte

Discovering The Planet

Vi missade som sagt Denia på vår Spanska Roadtrip. Men nästa gång får det bli ett besök dit.

Svar: Man kan inte hinna allt, men Denia är väl värt ett besök bvid ett annat tillfälle. Vi kommer att åka tillbaka. (Nu är vi 16 mil söderut, i den spanska sommarstugan, så det är ju inget avstånd i sig.)
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: