Effekter

    
I augusti inhandlade jag en ny, lite nättare kamera, som fungerar alldeles utmärkt.  Dock har den en betydligt sämre zoom än den kamera som tidigare varit min följeslagar, en Canon "power shot" med 35X optisk zoom. (Kan ta bra närbilder på flera hundra meters håll)
Nu sedan den nyare inhandlats har jag inte haft båda kamerorna med mig samtidigt  och det vore ju en tanke,  men eftersom "power shoten" är större och tyngre så tränas Trull in för att bli en god ersättare och den får ju plats i en liten handväska.
Den nya kameran, herr Trull, (namnet eftersom det är den minsta kameran i hushållet) är till full belåtenhet och d har så många funktioner och finesser att jag inte hunnit lära mig alla ännu, men jag fortsätter att öva och övning sägs ge färdighet.
Att träna upp zoomen lär inte gå, så det momentet avstår jag.
 
 
Under vår vandring häromdagen hittade jag en funktion, kreativ tagning, som  ger olika effetkter uyifrån samma motiv och där kameran väljer hur resultatet ska bli. 
Kul att testa.
Och resultaten? Tja...
 
 
                                       
 
                                        
 
 
 
                                                                                       
 
Fredag idag och marknadsdag i Torrevieja men jag avstår ett besök. 
För mig väntar en "heldagsnjutflykt" och jag är säker på att den kan bli effektfull på flera sätt.
God morgon! Och trevlig fredag!
 
 
 
Tove%2525252520Olberg

Finaste fredagen ut i njut till dig!
Kreativ tagning föll mig i smaken
och har du sett maken
i min platta och på min telefon såväl som på datorn
kan jag "redigera" fram så bilderna blir som du visar. men om jag förstod det rätt så kan du ta bilden direkt utan redigera?
Härligt hur som!
Bästa fredagskramen till en god fotograf och vän!

Svar: Jag kan ta bilden direkt. Originalet är den första bilden och sedan gör kameran resten. Men jag gillar ju originalbilderna bäst så jag håller mig till dem trots det fina namnet med "kreativ tagning". Jag är ju inte direkt så kreativ så jag ville testa. Men nu är det gjort.
Stor kram i den sena kvällen till en kär vän.
Ditte

Ami

Visst är det roligt när man hittar nya effekter på sina grejer :)
Ha en trevlig dag!
Själv ska jag jaga solfjädrar på marknaden :D
Kram

Svar: Nu behöver jag inte fundera på den knappen längre. Gillar nog bilderna i original bättre där färger och verklighet syns tydligt. Hoppas du hittat en solfjäder till mig. Ska bli roligt att se vilken färg du/ni valt.
Vi har haft en lååång dag, men så trevlig.
Stor kram! Natti!
Vi hörs!
Ditte

Comsi Comsa


Jag redigerar aldrig mina bilder, har aldrig gjort men
jag skall kanske titta på detta. :-)

Glad fredag fina du, kram ♥

Svar: Detta var bara ett prov på en funktion på kameran, men jag gillar originalen bäst. Men nu har jag provat knappen "kreativ tagning" så det behöver inte göras ige,
Stor kram i den sena kvällen.
Ditte

wiolettan

Ojdå. Vad är verkligheten i alla dessa bilder? Hur ser den ut? Jag tippar på den första bilden från båda sammanhangen. Det beroende på att det var dom som var vackrast och så som jag vill se att det är i det verkliga livet.
Jag har en bra kamera, men tror inte så bra som din, men några funktioner har den alllt, fast jag har inte satt mig in i dom ännu fast jag fick kameran i sommar.
Ha en fin fredag och sköt om dig.
Varm kram!

Svar: Alldeles rätt! Den första bilden är originalet! Jag ville prova en funktion i kameran och kreativ tagning verkade bra för jag själv är inte så kreativ. Men nu har jag provat och det räcker. Jag tycker precis som du bäst om bilder visar verkligheten med färger och allt.
Och visst tar det ett tag att lära sig en ny kamera och dess funktioner. Tur att autoknappen finns.
Men det handlar ju också om att fotografen bakom kameran är viktig för inte ens den bästa kamera kan få till det om inte den bakom gör sitt.
Vi har haft en lång och fin fredag med en heldagsnjutflykt. Och det blev inga kreativa bilder idag.
Varm kram i sena kvällen.
Ditte

Anette

Det är både kul och lite jobbigt att lära sig en ny kamera, eller vad tycker du?
Jag har också funktionen med kreativa bilder, använder den dock väldigt sällan. Det kan vara roligt ibland och en bild kan bli lite konstnärlig. Gillar bilder som speglar verkligheten bäst.
Trevlig helg ❤️

Svar: Visst är det knepigt att lära sig en ny kamera!Jag kämpar på med lite i taget. Kan inte påstå att denna "kreativa funktion" kommer att användas i störr omfattning. Tycker nog originalbilderna där färger och annat framgår är bäst. Trevlig helg!
Ditte

Fia

Ha ha vilka effektfulla bilder, och vackra! Hoppas utflykten blir härlig, spännande att se vart det bar iväg!
Själva ska vi grilla med vänner ett par kvällar i rad och har handlat både på marknaden och annorstädes. Nu ner mot havet!
Kramar!

Svar: Effekterna blev ganska påtagliga men jag gillar nog bäst originalbilderna. Vi har haft en toppendag, en lång dag blev det, men vad gör det.
Hoppas ni haft en mysig grillkväll och vädret kan vi ju inte klaga på.
Havet låter skönt och det har vi också njutit av idag men en bra bit norrut.
Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Det känns som att de olika filtren är från olika decennier. Du har ett nutid, ett från 40-talet, ett från 70-talet och ett från 80-talet. :)

Det finns så mycket finesser på kamerorna! Jag tittar och trycker. Eller petar på skärmen, snarare. Men det är klart, mina kort är heller inga mästerverk.

Svar: Nu har jag provat detta med "kreativ tagning" och det var ingen hit alls. Gillar nog originalbilderna klart bättre. Och detta vad gäller olika tidsepoker tänkte jag också på ett kort tag. Kul att du också gjorde det. Den här kameran är riktigt bra och jag vill lära mig mer hur göra med alla inställningar. Till att börja med går det alldeles utmärkt att köra på auto. Men jag är envis och vill veta mer...
Jag tycker du lyckas bra med dina foton och du har nog en bättre telefon +kamera än den jag har för den är gammal.
Satsade på en ny kamera nu i stället för ny telefon...För telefonen fungerar helt ok.
Ditte

Mia

"Kreativ tagning" - det låter onekligen väldigt spännande. Precis som njutbara in- och utflykter! Hoppas du får en fin dag!
Kram Mia!

Svar: Ja, jag behöver inte använda denna funktion mer. Är mer förtjust i originalbilder och det är ju dem jag annars använder. Har en del kvar att lära mig om kameran vad gäller manuella inställningar, men en sak i taget.
Har haft en underbar fredag med en härlig njutflykt. Bilder kommer, i original.
Kram och trevlig helg.
Ditte

Anonym

Oh, ja. Så många finesser och effekter, det finns. Jag kan redigera i min mobil efter det att bilden tagits, men gör det i stort sett bara i Instagram, om jag känner för det. Jag eftersträvar vackra bilder.
Dina "förstabilder" är klart vackrast. Annars har det varit populärt ett tag med bleka bilder och även med blek skrift i bloggarna. Där har mina ögon det lite jobbigt, men inget att göra åt.
Jag önskar dig en fortsatt fin fredag och stor kram ♥

Svar: Jag vill också helst ha fina bilder och bilder där originalfärgrna finns med. Och detta med filter eller "kreativ tagning" är inget jag alls gillar. Men nu har jag testat och dte räcker bra.
Har haft en bra fredag med en heldagsnjutflykt och kameran har jonbbat flitigt och på vanligt sätt.
Stor kram och natti.
Ditte

Geddfish

Där blev jag visst anonym. Skulle ändra att det blev en massa procent och siffror, och då blev det så. /Gerd

Svar: Ja, det blir detta med procent även när jag kommenterar om jag inte ändrar det. Man får se upp. & kommer upp när jag skall kommentera hos dig och andra med t.ex. blogger, bloggspot, blogg.se Kram! Vet inte varför.
Ditte

Susjos

JA, tänk vad kameran kan göra! Liksom även mobilen och i instagram! Kul att ändra bilderna ibland!
Tack än en gång för utmaningen, det gör inget om det tar lite tid va ?
Ha en trevlig helg!
Kram!

Svar: Vad gäller utmaningen så är tiden precis som vi, evig. Ingen brådska alls!Detta med denna inställning, krreativ tagning, var ett test och jag måste tillstå att jag inte kommer att fortsätta använda den. Men kul att just prova.
De vanliga bilderna gillar jag mycket mer.
Det finns ändå mycket att lära sig vad gäller kameran och jag tar nu en sak i taget.
Önskar dig också en fin helg. Och kanske blir det mycket jobb....
Ditte

Ama de casa

Haha! Det heter alltså "kreativ tagning"? Jag har kommit åt ratten några gånger och fått in den inställningen av misstag. Blir mest irriterad, kan jag säga. Tur att det är billigt med film nuförtiden :-D

Ha en skön fredag!

Svar: Nu har jag testat och jag behöver inte göra det fler gånger. Gillar originalen bäst. Och som sagt, skönt att film är billigt numer.
Vi har haft en toppenfredag och varit på resande fot hela dagen.
Hoppas ni slipper orkan och stormar.
Ditte

Ghugge

Vilken liten nätt kamera med en massa finesser.
Säkert kommer du ha mycket glädje med den..
Det är onekligen tungt att släpa sig fram med tung
kamera och olika objektiv därtill som jag gör.
Jag hittar på alla möjliga och omöjliga lösningar..
Trevlig helg
Kram

Svar: Kameran är nätt och väldigt bra, men zoomen är mycket bättre på min andra, men den här har andra fördelar och då menar jag inte dessa filter. Jag ville bara testa. Och nu är det gjort. Du är ju fotograf så jag förstå ju att du har med dig mängder av utrustning. Men jag ska lära mig mer om min lilla nya följeslagare.
Kram!
Ditte

Christina

Ser vackert ut där du varit och fotograferat, men finns det alltså ett fotofilter i kameran som jag förstår det? Spännande... men man vill ju ha originalfärgen kvar. Antar att den sparas också eller? vilka finesser :)

Ha en fin helg med massor av fotograferande!
Kram Christina

Svar: Det var verkligen fint här söderut från Torrevieja och jag provade en funktion som finns i kameran, men an inte säga att jag böev nöjd. Men nu har jag testat i alla fall. Och vist vill jag ha originalfärgen kvar. Absolut!
Jodå, originalet med rätt färg sparas. Här var det första fotot som var original.
Idag har vi varit på njutflykt ich kameran har använts flitigt men utan några filter.
Kram!
Ditte

Marja

På min stora Canon måste jag gå in på Kreativ tagning när jag vill ha svart-vita bilder eller bilder i sepia. Annars använder jag inte den funktionen. Då är det lättare att redigera bilderna med olika filter i ett redigeringsprogram.Fast det gör jag också sällan. Använder mest autokorrigering och ibland är de helt naturella bilderna bäst. :)
Det var kul att se hur dina bilder förändrades.
Kram!

Svar: Jag tycker ckså bäst om originalbilderna, men nu har jag testat funktionen och då är det gjort. Filter använder jag annars sällan men autokorrigering förekommer förstås och lite olika ljus.
Kram!
Ditte

Znogge

Kanske en kul grej men jag måste säga att jag föredrar originalbilden. Tycker att den är helt klart bäst. Jag kan tänka vig att konvertera till svart/vitt men annars redigerar jag inte för mycket. Ser inte alltid så naturligt ut...

Kram och god kväll från en utmattad :D

Svar: Jag föredrar också originalbilder, tycker också de blir bäst. Men nu ville jag testa detta och jag behöver ju inte göra det mer... Jag redigerar inte heller mycket och photoshop har jag inte.
Förstår att du är utmattad och hoppas du får en vilsam helg.
Kram!
Ditte

BP

Ja, med tanke på att jag inte kan nå't annat än att ställa ratten på grönt (auto allt typ) och klicka ner avtryckaren så borde jag egentligen inte säga nå't. Egentligen alltså.
Personligen gillar jag inte sådana effekter eller appar som åstadkommer specialeffekter. Jag föredrar en "riktig" originalbild som jag kan piffa upp (konrast, kurvor, nivåer, skärpa) lite i Photoshop, men som förblir som "verkligheten" bjöd på.

Du är betydligt mera vetgirig än jag. Jag vill bara sikta och klicka. Längre än så sträcker sig min ambition inte.

Svar: Instämmer! Är tveksam till effekterna, men nu har jag prövat dem. (Detta är ju ingen app utan kamerans egna inställning. )Gillar också originalblider bäst och där verkligheten framgår.
Vetgirig är jag men allt som finns måste ju inte användas.
Ditte

Ruth i Virginia

Slutade fota, när man inte längre kunde använda film.
Tycker det är jättetråkigt att inte få "riktiga" foton på barnbarnen i Saigon.
Att titta på datorn är inte som att hålla ett foto i handen
och sen sätta in i ett album.
Tråkigt för framtida generationer, som inte kan ta fram ett album och
titta på gamla familjefoton. Inte finns det handskrivna brev heller.
Så efter den jeremiaden måste jag säja, att jag beundrar din nyfikenhet
och envishet.

"A picture says more than a thousand words", brukade det sägas, men nu
kan foton ändras, så man inte vet vad som är sant.

Svar: Visst är dessa gamla fotoalbum värdefulla! Jag har sparat alla mina från det jag var liten och har även album med döttrarna och foton genom deras liv, Nu tar jag bilder men går och framkallar en del från datorn, för jag vill gärna fortsäätta med album.
Nej, att titta på datorn och bilder är inte alls samma sak.
Jag brukar ju inte krångla till mina bilder men ville prova en knapp och funktion på kameran. Och nu har jag provat den och behöver inte göra det igen.
I vanliga fall är mina foton som de är tagna. Och så kommer det att fortsätta vara.
Ditte

BP

Svar: TGIF är Fridays = Thanks God It's Friday. Å där verkar det vara Friday hela veckan:-)

Förstår att du har passerat mitt/vårt älskade Benidorm eller nå't annat fint ställe på Costa Blanca. Jag ska nog få veta det i ditt inlägg imorgon hoppas jag:-)

Svar: Aha, då är jag med. Var nog lite seg efter en lång och innehållsrik dag. Brukar med barnbarnen besöka TGIF i Kungsan ...Och där är det ofta Friday. Rätt bra gissat men Benidorm var inte målet idag just . Och inlägg kommer i morgon .
Ditte

Eva – People in the Street

Kul med ny kamera. Det brukar ta ett tag att lära sig nya funktioner men det är bara att träna på :) Din nya kamera verkar ha en del roliga effekter.

Svar: Kameran känns bra, men det tar ett tag att lära sig en ny.Nu är jag nog inte så förtust i just den "kreativa knappen", men ettkul försök. Gillar originalbilderna utan filter bättre. DEn ptiska zoomen är inte så hög men jag har ju kvar den andra kameran också. Ibland får man väl ha med båda.
Ditte

Eva`s blogg

Ja jag vet att du pratade om en ny kamera och man kan inte alltid få med allt kanske men den är ju bra tycker jag det verkar ...jag har inte lärt mig min ännu finns massor av saker he he lät som du hade en fin fredag kramen

Svar: Vill ju till att lära sig finesserna på kameran och det tar tid och man får träna. Neh, inte kan en hänga med i allt som händer alla och vad som köps...Vi har bra dagar här och det är högsommarvärme, (idag +30) så jag gillar nog kvällarna bäst när det är svalare.
Önskar dig en trevlig lördag.
Kram!
Ditte

Bosse%252520Lid%2525E9n

Här sitter jag och bevakar vägen för jag vill ha glass av en speciell bil med en känd trudelutt. Men kameran är inte med. :) Gillar att du har namn på leksakerna. Lova att du aldrig blir gammal, tråkig och olekfull. (nytt ord). Oftast är originalet bäst. Sedan är det roligt att variera sig ibland. Nu kom den. Bye. Glöm inte läsa mitt svar på din kommentar hos mig.
Kram.

Svar: Klart att du ska köpa glass. Tror jag vet vilken bil du menar! Otaliga gånger har det handlats glass fråb denna bil i familjen och främst närdöttrarna växte upp- Hoppas du får din glass. Gammal är jag förvisso, men jag hoppas att jag inte ska bli tråkig och "olekfull". Vilket härligt ord! Ska givetvis läsa din kommentar.Och visst är originalet bäst!
Glasskram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: