Ta sats

    
 Då och då kan det vara bra att ta sats för att samla ihop den där energin som ibland försvinner ur kroppen utan att meddela innan.
Energläckage! En märklig företeelse!
Hos mig sker den inte ofta, men den förekommer. Svårt att täppa till alla hål.
Kan ibland tycka att det är så mycket mer jag skulle vilja hinna med att göra och inser att tiden går och den kommer inte heller tillbaka. Men å andra sidan är jag nöjd med så mycket och jag kan inte heller direkt specificera eller lista det jag skulle vilja göra mer av. Idéer finns men jag behöver ta den där satsen för att se till att genomföra dem. Se till att det inte stannar vid tankar.
 
Jag tycker inte längre att jag behöver skynda på  för att se så mycket som möjligt på kort tid. Nu vill jag mer ta in det jag ser och upplever i långsamare takt och ha tid på mig. ( Tid har jag. )
Att återvända till platser där jag  varit, i stället för att besöka nya, har det  blivit mer av och jag kan se fördelar med det.
Men det fortfarande mycket kvar som jag skulle vilja se och uppleva, både nära och längre bort i världen, och då kan den där extra satsen vara bra att ha tagit. 
 
Jag tycker om att göra saker rent fysiskt/aktivt /(resa, träffa vänner, promenera, åka skidor, gå på teater, träna språk, laga mat m.m.) men kan också njuta av att i godan ro slå mig ner med en bra bok, lösa korsord eller sitta och fundera över livet så där i största allmänhet. Tänk att sitta på en brygga eller i en segelbåt och följa med vattnets och vindens rörelser eller sitta vid havet och bara titta...
Kanske är det där man får den bästa satsen och energin, just i kontrasten mellan det mer fysiska och det totalt avkoppplade.
Väl värt att prova. 
 
Solen tar sats för att orka ta sig genom molnen innan den går ner.
 
Även vinter gör ett tappert försök att tränga sig på.
(Och lite snö finns det i Kungsträdgården. )
 
På Kungsans is är det flera som satsar rejält...
 
Julmarknaden på Stortorget satsade jag inte på -
-men både  restaurang Den Gyldene Freden (fått sitt namn efter freden i Nystad 1721)
och gränderna i Gamla stan var säkrare kort.
 
                                                                               
Znogge

Jag tror vi behöver lite av båda delarna. I alla fall gör jag det för då blir det balans i tillvaron. Efter en intensiv vecka vill jag bara koppla av i kväll men i morgon kan jag tänka mig att jag känner annorlunda. Vi får väl se...

Tycker att du gjorde kloka satsningar och bra val.

Önskar dig en fortsatt fin kväll.

Kram

Svar: En balans behövs absolut! Och när man är yrkesverksam ligger ju mycket fokus och kraft på jobb i veckorna och helgen räcker inte alltid öfr återhämtning. Vet så väl...
Här pågår tvkväll med SVT 60 år .
Kram och trevlig helg.
Ditte

ToveOlberg

Ta sats - ja, en känner när det är dags och/eller inte ...
du min upplevar vän!
Stor kram!

Svar: Bra, Tove! Och i vår, om inte förr, upplever vi roliga saker tillsammans.
Stor kram!
Ditte

Geddfish

Så sant. Kloka ord!
Jag skulle ha tagit sats i förmiddags och gått ut. Men så har stämbanden krånglat och då har lusten försvunnit. Dessutom regn, så nä. Det har blivit inre tjänst med pynt av adventsljusstakar.
Måbrakram!

Svar: Trist med dina stämband som krånglar! Hoppas de snart piggnar på sig. Lite regn kom här och grått har det varit men jag påverkas inte längre direkt av vädret. Förr var jag mycket mer påverkad, men vi pendlar ju till soligare trakter med jämna mellanrum, så det är nog därför jag inte direkt bryr mig.
Pynt och adventsljusstakar låte trevligt.
Här är stakarna på plats, balkongbelysning och lite ljusslingor men inte så mycket mer. VI kommer inte att vara hemma så tomtarna och allt annat får sova denna jul
Skickar dig en stor, varm kram.
Ditte

BP

Det var ett väldigt tänkvärt inlägg Ditte! Kan ungefär konstatera samma sak som du. Brukar säga att allt har sin tid. Maken håller inte med mig där förresten. Å som pensionär är ju tid det enda man har och den kostar inget heller. Så var det iofs tidigare också, men det är mera kännbart nu.
Hur utnyttjar man då tiden bäst speciellt nu under vintern där mörkret faller på redan klockan 15:00? Ja, inte går jag upp klockan 06:45 (som jag gjort i hela mitt yrkesverksamma liv) för att "förlänga" den ljusa delen av dagen. Jag gör vad jag känner för - här och nu;-)

PS. Snögubbarna i Kungsan är den roligaste julutsmyckningen hittills. DS.

Svar: Känner också att allt har har sin tid. Och tiden finns ju. Stiger i princip upp när jag vaknar och det är sällan före 8.30. Att göra vad en känner för gillar jag också ; här och nu.

Ditte

Ama de casa

Att "göra" saker behöver nödvändigtvis innebära att man är sådär hyperaktiv hela tiden. Som du säger att sitta och titta ut över havet eller att studera folklivet, till exempel, det räcker långt för mig. Men att sen resa och se sig omkring, det är inte dumt det heller :-)

Ha en skön kväll!

Svar: Visst är det bra med blandning och kontraster men hyperaktivitet behövs ju inte alls. Att resa är trevligt, men jag vill inte skynda på numer utan ta tid på mig, vilket är en skillnad mot lite yngre dagar. Då kunde det gå undan vad gällde resor, man hann mycket. Minns att vi var i Peking ett novemberlov i början av 1990- talet och hade fyra hela dagar. Men vi hann uppleva också. (Var ju ung..)
Sedan blev det ju fyra år så nog hann jag ta in både Peking och delar av Kina också. Rejält!
Önskar er också en fin kväll.
Ditte

Gittan

Visst är det skönt att bara vara men jag har lite svårt för det som du vet Jag har ju haft mycket nu med min mingelkväll som jag hade i går. Det gick jättebra och det va 15 som kom. Många hade varit förut och det är ju kul då är dom ju nöjda, några nya kunder också kom. Det är ju kul. Visst tar allt längre tid nu känner att jag varken hinner läsa eller skriva blogg, men det kommer ( kanske) Trevlig helg och stor kram

Svar: Jag vet ju att du görna också har mycket om dig och trivs med det. Tror vi är lite lika där. Vad roligt att mingelkvällen gick bra! Förstod att den skulle bli bra. Kul med nya kunder.
Att prioritera är också viktigt för dygnet har ändå bara 24h för oss alla.
Önskar dig också en trevlig kväll.
Stor kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Att sitta ned och ta det lugnt, njuta av stunden, det är bland det viktigaste som finns! I alla fall i mitt liv.

Svar: Jag har alltid i världen att ta det lugnt och sitta ner och gör det också. Men jag tänker här lite som min mamma att åren går och snart kommer en period när jag kanske inte av hälsoskäl kan ta mig runt, inte kan göra en massa roliga saker och då vill jag inte ställa mig frågan om varför jag inte gjorde det. För mig är kontrasterna och omväxlingen viktig och det ger mig mycket likaså som att konstatera att livet pågår här och nu.
Och att njuta av tillvaron, var den än är, känns viktigt.
Ditte

Ami

Visst är det skönt att ibland få ta det lugnt....men sen vill man gärna ta sats och ge sig ut igen :)
Båda sakerna är bra på sitt sätt....
Kram och trevlig kväll!

Svar: Visst är de! Tror att det är kombinationen och kontrasterna som bidrar en hel del. Trevlig kväll önskar jag er!
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Jag tror att när man känner förnöjsamhet så spelar Det ingen roll var man är eller vad man gör.
Trevlig kväll fina Ditte. ❤

Svar: Så kan jag också tycka men jag trivs fortfarande bra på resande fot emellanåt. Men vill inte skynda på. Önskar dig också en fin kväll.
Stor kram!
Ditte

Musikanta

Jag tycker numera att det är roligare att komma tillbaka till platser där jag varit förut och känner igen mig. Första gången man är på en plats måste man ju se allt som man "ska", nästa gång kan man ta det lugnt och upptäcka nya saker. Jag tar dan som den kommer numera och planerar inte så mycket i förväg. Städar när det behövs och inte som förr varje fredag. Fina bilder du visar, åker upp till Mälarhöjden i morgon och hoppas kunna gå en sväng i Gamla Stan också.
Kram från Ingrid

Svar: Jag tycker dels om att komma tillbaka till platser där jag varit och dels om att besöka nya. Men jag vill inte på nya platser "skynda på" för att hinna med så mycket som möjligt på kort tid. Där har jag ändrat mig. Första gången jag var i Peking i början av 90-talet var vi där i fyra hela dagar och det gick bra, mycket hann vi med och jag tror att jag också då hann uppleva en del. Minnena finns kvar, härliga sådana. Fler städer i fjärran har fått korta besök men det var då det.
Stockholm nu är vackert och hoppas du får tillfälle att titta både i Gamla stan och i City.
Trevlig resa och jag önskar dig en fin helg.
Kram!
Ditte

Veiken

så jag känner igen mig. Allt ska hända - helst igår, men lite klokare med åren blir man. Just nu känner jag mig som en frustrerad häst i stallet! Någon tyckte att jag skulle tagga ner, men det är svårt...... Kramar

Svar: Visst blir vi klokare med åren, men jag förstår din frustration. Verkligen! Och att "tagga" ner? Visst är det lite förlegat. Kansk elättare att ta ett eller ett par djupa andetag.
Kramar och många tankar.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Jag har ingen energi alls att tala om :-) Den har bara räckt till att jobba så där 45-48 år. Men jag är född lat :-) Nu är jag glad att jag orkar gå och fika med kamraterna :) Förresten i dag tog Lex och jag buss hem från TorreMarina och den stannade utanför din gata. Kollade på trädgården och den såg bra ut efter allt regn. Ovanligt snygg mur grannen har byggt! Iofs tråkigt att alla snart har byggt in sig så man ser inte hur det ser ut på tomterna.
Un abrazo muy fuerte! P ♥

Svar: Nej energin kanske inte räcker hur långt som helst men jag har en del kvar av varan. Och nu har jag ju en nygammal yrkeskarriär som är jätterolig.Mysigt för er med en bussutflykt! Och ofta fungerar det ju bra.
Har sett att det kommit en del regn så växterna bör klara sig.
Ja, många på gatan har ordnat sina murar och gjort iordning uteplatserna men visst är det lite trist att man inte ser in.
Men det gör man ju inte i en lägenhet heller..
Un abrazo muy fuerte.
Ditte

Torrebloggen

Har läst i kapp nu och vilka fantastiskt fina bilder du har tagit!
Visst är det skönt att ibland få varva ner och ta det lugnt. Bara sitta och titta ut över havet gillar jag verkligen.Sen är det också trevligt att vidga vyerna, genom att resa bort några dagar och se sig omkring både på gamla och nya platser.
Kram!

Svar: Tack! Ja, Stockholm i ljus är så fint och man glömmer gråvädret ute för här finns ju så mycket att både se och göra. Och att varva det lugna med det mer aktiva uppskattas. Vi reser ju gärna både långt och kort, till nya och gamla (tidigare besökta platser) och har det också väldigt bra här i Stockholm eller i den spanska sommarstugan. Kontrasterna uppskattar vi en hel del. Men numer vill jag ha gott om tid på mig för att hinna ta in det jag ser och uplever. Förr kunde vi åka till Peking på fyra dagar och ändå uppleva och se en massa. Likaså till New York för en förlängd helg, men det var då det...
Skönt att själv kunna råda över sin tid och i stort bestämma hur man vill disponera den.
Kram!
Ditte

Marja

Så härliga Stockholmsbilder du bjuder på! Tänk att den där julmarknaden fortfarande finns kvar. Vi besökte ju den, min syster och jag, när hon hämtade hem mig till Finland. Den 21/12 1952 var vi där och sedan övernattade vi på hotell Reisen nere vid kajen. Jag minns så tydligt vad vi gjorde i Stockholm. :)
På skridskobanan i Kungsan har jag varit några gånger med Ronja och hennes kompisar, men jag åkte inte. :) Stockholm är så fint!
Ha en skön helg! Kram!

Svar: Julmarknaden är kvar och den har besökare varje år. Vad roligt att du har minnen från den och från 1952 när du åkte tillbaka till Finland. Måtte har varit en stor dag och omtumlande för dig. Även hotell Reisen liggger kvar.
Nu tittade jag bara på de som åkte men för några år sedan provade jag själv. Och har man en gång lärt sig åka skridskor sittter det ju i. Ungefär som att cykla eller simma. Dock är dte lätt att falla och slå sig...
Stockholm är verkligen fint men idag vidgar jag vyerna en bit västerut i Sverige.
Kram!
Ditte

Anette

Vila måste vi alla, emellanåt. Ofta räcker det med en kort tid (fylld med endast tristess) sen är man redo för nya äventyr igen.
Som du skriver, kontrasterna gör livet :)

Svar: Jadå! Kontrasterna gör livet och i "lagom" variation.
Ditte

marga

Kärringen läcker, sa papegojan. Nu var det väl inte energi som papegojan i första hand tänkte på, men den har kunnat få säga så om mig. Hahaha! Jag småskrattar alltid lite extra när jag läser om dina upptäckter av avsaknad energi och ork. I all välmening. Du är så gullig! Jag har landat perfekt i Torre och önskar mig inget mer än att kunna se mig om i Spanien med bil , om det låter sig göras. Jobbiga inre upplevelser kan göra att många nya intryck inte får plats. Man är mätt. Jag hinner se det jag hinner och det är trevligt. Bara det är roligt! Kram!

Svar: Jga gläds verkligen över att du känner att du landat så bra i Torrevieja. Vi har ju olika förutsättningar och önskemål vad gäller olika saker och att se sig omkring i Spanien är ju helt perfekt. Vi gjorde det nu några dagar och har gjort dte per buss itdigare. Och mer av detta lär dte bli. Men jag vill ha gott om tid för numer vill jag inte bara se utan också uppleva i så stor mån dte nu är möjligt.
Och att ha roligt är viktigt! Det har jag verkligen haft idag.
Natti och stor kram!
Ditte

Ruth%25252520i%25252520Virginia

Jag är en sån där, som vilar innan hon blir trött. Medfödd
lathet från min fars sida, har jag hör sägas. :)
Som gubben sa, när nån frågade honom hur han tillbringade sina
dagar. "Ja, jag sitter och tänker. Och ibland bara sitter jag."
Har just suttit vid bordet och löst korsord i två timmar. Skulle titta på vårt
hockeylag på TV, men dom var så dåliga, så vid 0-3 stängde jag av.
Hade en jättetrevlig Thanksgiving dinner i går med 2 döttrar,
tre flickebarnbarn, ett barnbarnsbarn och två gamla vänner,
en från New York, en från Florida. Det var kalkon med flera olika
sidorätter och så pumpa- och körsbärspaj.
I morse jobbade jag 3 timmar på "mitt" Loppis; fick ihop ca 600 dollars.
Kom hem och tog ett par timmars tupplur, något jag gör väldigt sällan.
Nu är det midnatt - definitivt tid att borsta tänderna och smyga sej i sängen.

Din bussresa låter lovande; en del ganska nära mina gamla trakter.
Go tur! -

Svar: God morgon!Och att sitta och tänka, det gör jag också mellan varven, eller bara sitter. Inte dumt alls!Vilket lyckat resultat på din loppis! Förstår att du är en bra säljare. Vi har en fin resa och nu i dessa bergslagstrakter tänkte jag igår på dig. MIndes hur du beskrivit en del av din barndom i dessa vackra trakter. Vi far vidare idag och har mycket fint att se och uppleva under dagen.
Vad trevligt med din Thanksgivingmiddag tillsammans med de dina och vänner. Och så gott det lät!
Önskar dig en trevlig första advent!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: