Värmland och Alsters herrgård, strövtåg i Gustaf Frödingsvackra hembygd, julmarknad i strålande sol.
Alsters herrgård ligger strax utanför Karlstad i ett naturskönt område och består av flera byggnader, vandringsleder, stor park, fågeltorn, badplats (inte aktuell denna första adventssöndag) gallerier, hantverksbutiker , ett café och en permanent utställning om Gustaf Fröding.
Denna vackra första advent var det julmarknad på Alsters herrgård och stånd fanns uppsatta på gårdplanen och i tillhörande byggnader och en hel del lokalt hantverk fanns att köpa och att se på när det blev till.
Även närproducerade matvaror fanns att provsmaka och att köpa med hem om så önskades.
Alsters herrgård där skalden Gustaf Fröding föddes 1860.
Byggnaden som tidigare varit röd och med skiffertak upptimrades 1772 efter det att en tidigare brand
förstört huset. Jan Fröding, Gustafs farfar, köpte herrgården och lät bygga om den med hjälp av arkitekten
J.F. Åkerblom som i Stockholm bland annat ritat Berns salonger och Södra teatern.
Den frödingska familjen hade i början av 1800-talet en bklygsam ställning i Värmland men Gustaf Frödings farfar, brukspatronen Jan Fröding hade genom goda affärer skapat sig en ansenlig förmögenhet. Hans barn gifte sig "ståndsmässigt" och han klättrade på den sociala stegen.
När Jan Fröding dog ärvde hans äldste son Ferdinand Fröding, Gustafs pappa, gården och flyttade in och här föddes 1860 familjens fjärde barn, Gustaf.
Det ekonomiska klimatet hårdnande och verksamheten i och runt Alsters herrgård stagnerade och det blev en strid inom släkten och Ferdinand reste utomlands två månader innan Gustaf föddes.
Gustafs mamma kände sig övergiven och släktingarna var fientligt inställda och hon fick nervproblem och togs in på ett mentalsjukhus i Danmark.
Barnen placerades på en annan av frödingarnas gråd, Byns gård, en gård i närheten.
Och när Gustaf var två år förenades han med sina båda föräldrar, men hans mamma var hela tiden avogt inställd mot honom och ingen vågade lämna henne ensam med G ustaf för man var rädd för att hon skulle skada honom men Gustafs systrar favoriserades.
Gustafs pappa blev sjuk av allt grubbel över den ekonomiska situationen och blev även han oåtkomlig för Gustaf.
Först när Gustaf, i vuxen ålder, kom tillbaka från misslyckade studier i Uppsala och där slösat bort sitt arv, fick han och mamman kontakt på nytt och bodde tillsammans en period i en liten hyreslägenhet i Karlstad.
Gustaf arbetade några år på Karlstads tidning och vårdades mellan varven på sjukhem i Norge och Tyskland.
Trots sin ohälsa skrev Fröding över 400 dikter och blev också nominerad till Nobelpriset i litteratur, men han fick det aldrig.
Sina sista levnadsår bodde Fröding i Villa gröndal i Sockholm och dog där 1911.
Många dikter är tonsatta av bl.a. Mando Diao, Sven Ingvars och Cornelis Vreesvijk och lika aktuella idag med sitt innehåll som de var när de skrevs.
Julmarknad i gröna omgivningar på Alsters herrgård.
Vackra dörrkransar som såldes för halva priset mot i Stockholm.
Jag smakade kolbullar. Detta var mat för kolare, rallare och skogsarbetare som levde primitivt i skogen.
Det var svårt att förvara mjölk och ägg så det finns inte med i kolbullarna, utan vätskan är vatten.
Kolbullarna stektes i ister eftersom smör på den är tiden var en lyxvara.
(Fläskpannkakan är en släkting till kolbullarna.)
Recept på kolbullar. Någon kanske vill testa.
Jag tyckte det var gott men väl mastigt...
- jobbar ju inte heller så hårt.
Och visst hör tomten till, här med tomtemor.
Vackra omgivningar, som gjorda för strövtåg.
Strövtåg i hembygden, en av de många dikter som är tinsatta och här med gruppen Mando Diao.
En helg fylld av härliga uppleveser, kultur, vacker natur, god mat och trevliga resenärer, - Ja det mesta av det bästa.
Så fint där var! Och lite avis är jag allt att du har träffat tomten allaredan... :-)
Svar:Jodå , jag har träffat både tomten och tomtemor och på en väldigt vacker plats dessutom. Dock lite kärvt att färdas på gräsytorna. Snön är frånvarande.
Måste erkänna att jag inte visste så mycket om Gusaf Fröding så tack för intressant läsning. "Strövtåg i hembygden" står sig verkligen i längden. underbar även tonsatt.
Kram och trevlig kväll!
Svar:Roligt att du uppskattade inlägget. Fröding är "still going strong" och har verkligen skrivit mycket som står sig bra än idag. Ständigt aktuell. Kram och trevlig kväll önskar jag dig också.
Ditte
BP
Vilken intressant berättelse om Gustaf Fröding som jag inte visste att han fanns innan jag läste inlägget. Du vet min allmänbildning är inte den bästa;-)
Ni hade verkligen en otrolig tur med vädret. Allt blir ju så mycket finare med en blå himmel som bakgrund. Åsså fastnade jag på kolbullarna som jag ätit en gång. Tyckte precis som du att de var aningen mastiga, men smaken var himla god.
Svar:Tack! Gustaf Fröding har funnits med mig sedan gymnasiet eftersom jag gillade hans dikter. De var liksom rakt på och med ett språk jag gillade. Inte så mycket dolda budskap där och ofta tog dikterna ställning för något. Allmämnbildning är just allmän bildning och beroende på vad man är intresserad av och det varierar, Tur är väl det. Vi hade toppenväderhela helgen och snön ko när vi närmade oss Västerås på söndagkvällen. Kolbullarna var nog bra för de som jobbad hårt och detta var första gången jag provade dessa. Gott, men mäktigt.
Ditte
Geddfish
Tack för en intressant berättelse. Jo, nog känner jag till Gustaf Fröding, allt. Han har diktat och skrivit mycket fint. Som så många gånger, har de konstnärliga haft en del psykiska besvär och många gånger skrivit som bäst då.
Strövtåg i hembygden är helt underbar, den gör Mando Diao jättebra.
Det är inte klokt vad denne tomten är lik min skolkamrat (skrev så på Instagram också). Han har varit trollerikonstnär och haft Teater Buratino.
Ja, nu ska den kraxande gå till sängs, så stor kram!
Svar:Tack! Ja, Fröding har jag tyckt om sedan min kontakt med hans dikter första året i gymnasiet. Dikter av olika slag som det gick att förstå. Kul att tomten var lik din skolkamrat. Vem vet, det kansk var ha för tomten här hade hållit på och höll på mycket med musik berättade han för mig. Jag önskar den kraxande fina gerd god bättring och god natt. Stor, varm kram och natti.
Ditte
Marja
Intressant om Fröding. Han är ju bekant för mig sen tidigare... har läst honom med mina elever. Jag tycker mycket om Mando Diaos tonsättningar av hans dikter, önskar de hade funnits då jag var lärare. Kolbullar har jag aldrig ätit, pinnbröd däremot och principen är väl lite den samma, förutom att kolbullarna steks i ister. Tack för denna resdagen! Kram!
Svar:Tack! Jag förstår att Fröding är en gammal bekant till dig. Jag lärde känna honom på gymnasiet och sedan har mina elever i klass 5 och 6 fått ta del av honom också. Då tog jag ibland till Cornelis och Sven Ingvars eftersom Mando Diao då inte fanns. Visst är med kolbullar och pinnbröd i princip densamma men med fläsk i kolbullarna och så istret förstås. Nu är resan slut för denna gång. Kram från ett vackert Stockholm i strålande sol.
Ditte
Ann-Kristin
Gomorron!
Tack för intressant beskrivelse av Fröding. Namnet är ju bekant, men i övrigt visste jag inte mycket mer än Sven-Ingvars tolkning.
Vilka vackra omgivningar och som vanligt fina bilder.
Kolbullar har jag smakat 1ggn en 1:a advent på Skansen. Jag testade ensam, då de andra föredrog strömming på hårdmacka.
Jag brukar göra gammaldags fattigmanskost i form av klimp gjorda av mjöl, ägg och mjölk som sedan kokas i saltat vatten, serveras med fläsk eller bacon.
I dag kommer förhoppningsvis kaklet upp på väggarna i badrummet och kanske även klinkers på golvet. Håll tummarna!
Kram/A-K
Svar:God förmiddag! lite sen här i straten. Nu vet du lite mer om Fröding och golklig var han absolut. Många dikter är ju musiksatta. Det var väldigt fint här på Alsters herrgård och mysigt att gå runt och titta. Vad roligt att du testat kolbullar och kul med den varaint du gör ibland. Så fint det blir med ert nya badrum och visst håller jag tummarna att kaklet kommer upp idag. Stor kram från B och mig.
Man lär sig alltid något här inne, och inte mindre denna gången :) tack men du har då lyckats med det mesta av det bästa :) ser jag fina bilder o härligt inlägg :) kram å fin dag <3
Svar:Tack! Jadå, ibland blir det lite "fakta" men jag försöker att ta det lite lagom lättsamt. Hela resan var verkligen lyckad och besöket även på denna herrgård var fint och med så vackra omgivningar är det bara att njuta. Önskar dig en fin torsdag. Kram!
Kolbullar har jag hört talas om men aldrig smakat! Visste inte heller vad de innehöll förrän nu :)
Kul att prova lite annorlunda rätter!
Och tomten hör ju absolut till en julmarknad :)
Ha en fin dag!
Kram
Svar:Här var det en grön julmarknad och i väldigt vackra omgivningar. Bra att ta till sig. Jag är inte alls förtjust i vanliga fall i julmarknader men denna hade så mycket varierat att erbjuda och i så vackra omgivningar och inte var det trångt heller. Strålande sol över Stockholm idag. Trevlig torsdag! Kram!
Ditte
Fia
Vilka härliga strövtåg i Frödings fotspår! Intressant om hans familjehistoria också! Jag älskar för övrigt Mando Diaos tolkningar, i synnerhet Snigelns visa! Underbart ned litet svensk natur innan andra breddgrader!
Kram
Svar:Hela denna resa blev så bra och besöken vi gjorde blev väldigt lyckade. Tycker också om Snigelns visa. Lyssnade på den igår. Önskar er en fin resa och ha det allra bäst! Kramar från oss båda.
Ditte
BosseLiden
Vilken trevlig och omväxlande helg du måste haft. Den låten tröttnar jag aldrig på. Kram Bosse
Svar:En verkligt upplevelserik helg, väldigt omväxlande och lärorik. Allt i kulturens tecken. Och att jag jobbade var bara trevligt. Kram!