Spanska matinfluencer

    
När jag  besöker att land, område eller trakt -vare sig det är i Sverige eller utomlands så är det alltid roligt och spännande att botanisera både  bland urvalet i lokala mindre butiker och i större, välutrustade, matvarukedjornas diskar. Och särskilt tycker jag om de manuella diskarna.
 Även hemma i Stockholm tycker jag  att det är extra roligt att besöka en välutrustad livsmedelsbutik  med manuell kött, delikatess, fisk och skaldjursdisk och ofta blir det besök och inköp i någon av de saluhallar som finns och Hötorgshallen är en favorit.
När vi är i den den spanska sommarstugan blir det varierad mat och ganska naturligt en hel del av "medelhavskosten" för det är ju här vi befinner oss. 
Mat i Spanien är viktigt och lunchen som oftast serveras mellan 13 och 16 (kanske 17) är inget som snabbt fuskas bort.
Många restauranger i Torrevieja erbjuder färdiga trerättersmenyer i prisklasser mellan ca 8-14 euro för lunch och med dryck inkluderad och kvällsmenyerna kan var några euro dyrare.
Vill man äte à la carte går det förstås bra men spanjorerna själva tar oftast en trerätters eller kombinerar själv en sådan.
Vi hade igår bestämt lunch och promenadträff med vännerna Anna Carin och Krister och hade ett bestyr med att välja restaurang. Urvalet är stort.
Efter viss tvekan bestämde vi oss ett för oss "oprövat kort" restaurang Sirocco,  Avenida Marineros no 1, alldeles vid strandpromenaden och Playa de la Cura.
En resturang med det läget kan givetvis vara en turistfälla, men det var den inte. (Kom sedan på att jag här testat en god skaldjurspasta en kväll...)
 
En trerättters med bra variation på rätterna och inkl. dryck för 12.50.
Vi slog till! Eller snarare slog oss ner.
 Vi valde lite olika rätter och alla var nöjda med sina val. 
 
 Plats valdes med omsorg.

Desserterna var riktiga höjdare och önskade man avstå gick det bra att bara välja kaffe.
Här pannacotta (italienskt) med skogsbär, riktigt god och en väldans god äppelkaka med glass.
 
Maten i Spanien har många influencer och det kommer sig av att den iberiska halvön invaderats många gånger av olika folkslag; kelter (Bretagne, Wales, Cornwall, Skottland), galicier ( bla. i nordvästra Spanien och norra Portugal) greker, romare, fenicier (delar av Syrien och Libanon) och morer.
( Från norra Afrika, Mauretanien, som idag är delar av Algeriet och Marocko.)
Fenicierna planterade vingårdar, grekerna tog med sig vete, oliver, olja och honung. Kelterna födde upp grisar och därifrån kommer den långa traditionen med skinkor och olika sorters korvar. Romarna kom med än fler vingårdar och olivgårdar.
Morerna odlade ris i Valenciaområdet och sockerrör i Levante (Iberiska halvöns östkust mot Medelhavet).
I södra Spanien, Andalucien och Algarveområdet i Portugal, odlade de mandlar, citrusfrukter, spenat, aubergine och andra grönsaker. Även kryddornas intåg kom med morerna.
(Apelsinen kom från Kina via portugiserna.)
Morernas ockupation av Spanien varade i över 700 år (ca 700-talet till 1400- talet, Granada var muslimskt fram till 1492) och har givetvis satt sin prägel på landets mattraditioner.
 
Med gott samvete tänkte jag under eftermiddagens andra promend på att jag just läst om att både läkare och näringsfysiologer anser att den spanska medelhavskosten anses extra hälsosam och att livslängden i Spanien är hög. (Kan dock påminna mig ha läst liknande om medelhavskost  i största allmänhet och även asiatisk kost så kanske tolkningen är upp till betraktaren...)
Att grönsaker, frukt, grovt bröd (tycker jag ser mycket baguetter här) ost, fisk, skaldjur, vitlök, olivolja, vatten
och rött vin  är gott  förhindrar ju inte att det också är nyttigt. Eller?
 
 
 
 
 
 
 
 
Torrebloggen

Vilka härliga bilder! På restaurang Sirocco har vi varit några gånger och ätit pizza, ett trevligt ställe. Här låg tidigare Pizza number 1 innan de flyttade till lokalen bredvid. Det finns ju så många bra restauranger att välja på här i stan.
Ha en trevlig fredagskväll!
Kram!

Svar: Tack! Visst finns det många bra restauranger att välja bland och just att försöka hitta restauranger där många spanjorer äter brukar vara ett bra kriterium på att de är "bra". Sirocco är ju delvis italienskinspirerad men inget fel alls i det.
Nu njuter vi av spanska tapas, från en tapasbar, på terrassen och det är skönt att sitta ute när det är +23.
Hoppas ni också har en fin kväll.
Ditte

Annika

Det är var intressant info om maten i Spanien. Vilka läckra bilder.
Kram

Svar: Tack! Ja,matkulturen här har många och gamla anor och influencerna märks ganska tydligt. Jag tycker det är roligt att veta vad som påverkar vad och maten är ju viktig på många sätt. Kram och trevlig helg.

Ditte

Ghugge

Oj, oj, oj så mycket god mat. Älskar skaldjur och goda ej för söta desserter.
Tror säkert att medelhavskosten är nyttig men såklart beror det väl också på övriga livsstilen
att spanjorerna lever länge.
Ha en fin fredagskväll🙏
Kram

Svar: Visst är det så. Livsstilen är viktig. Och här som i många andra länder runt om finns få allergier och dessa ökar ju mycket hemma. Man kan ju undra vad det beror på. I Asien och Afrika finns de inte och lite runt Medelhavet.
Men det är en annan fråga...Och har andra svar.
Vi njuter fortfarande i den sena kvällen på terrassen och det är +22.
Kram!
Ditte

BP

Här vet jag precis vad du pratar om eftersom "Dagens" i Torrevieija är mycket lik de i Benidorm. Älskar den spanska maten och dess variation. Allt är så fräscht i affärerna och även storkedjorna har ofta manuella kött- och fiskdiskar. Å utbudet är ju enormt. Håller med dig om baguettätandet, men Mercadona och Carrefour erbjuder ju Rustik-baguetter som tur är. Men surdegsbröd har de inte hört talas om liksom vettiga alternativ som man kan rosta och inte smakar gummi. Men man kan ju inte få allt här i livet;-)

PS. Tror att jag läst om Scirocco hos AMA som också gillade stället. DS.

Svar: Lidl och Mercadona (framförallt på fredagar) hos oss har bra surdegsbröd och en del bagerier. Men rustikbaguette fungerar bra den också. (Och maken bakar ibland...)Kul att du matmässigt känner igen dig från Benidorm. Så roligt att botanisera i butikerna.
Och visst är det fint med all variation.
Ama har nog varit på Sirocco och gillar stället och nu är vi fler. Blir fler besök här.
Ditte

A-C

Tack för en trevlig promenad o lunch igår. Dit kommer vi säkert att gå flera gånger. Nu ska vi sätta oss på terrassen och äta middag. Och jag är ganska säker på att det blir likadan mat som våra barnbarn äter ikväll.... Tacos.
Kram /Anna-Carin o Krister

Svar: Tack själva! Och Sirocco var riktigt bra. Men de får träna på att fritera bläckfiskringarna bättre. De, som många andra restauranger. Tacos låter gott! Länge sedan vi åt.
Här sitter vi kvar på terrassen och njuter i kvällen.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Oj, så mycket god mat! Hur smakade den gröna ostbiten?
Säger som A-C, det blev tacos i kväll, men lite ost, päron, kex och fikonmarmelad väntar.
Tack för mycket lärdom om matkulturen.
Kram/A-K

Svar: Gokväll från terrassen!Saknar dig här hos oss.
Den gröna osten var verkligen god. Lite åt grönmögelhållet.
Låter gott med tacos och likaså med ost, päron och fikonmarmelad.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Lite konstigt är det att spanskarna blir gamla med tanke på allt sött dom får i sig från barnsben...Frukost: kakor, sockerkaka, cruazán, enseimadas, donuts osv...samt två påsar socker i en cortado (pytteliten kaffe). Ja så röker man frenetiskt också :-)
Och vinet innehåller bekämpningsmedel och alkohol dricks ju också en hel del med dess innehåll :-) Dom lever farligt :-)
Kram P ♥


Svar: Visst är det lite märkligt! Men enligt det statsistiska så lär det stämma men å andra sidan kan man ju luras friskt med den också. Japan har högst livslängd. Tror nog tempot här plus mycket frukt, grönt, fisk och skaldjur bidrar positivt och allergier både här och i många andra länder är ju sällstnta och de blomstrar i hemma, så lite nytta tror jag både maten och miljön gör för välmåendet. (Läste på om just mat och levnadsålder, plus hälsa både i Spanien och andra Medelhavsländer, men man får ju sovra när man läser.)
Kram!
Ditte

Ami

Men så mycket god mat!
Och sirocco gillar vi också....med visst är desserterna väl stora :D
Tack för idag och trevlig kväll!
Kram

Svar: Tack själv! Många skratt även idag och en del allvar...Väldigt trevligt i alla fall. Ja, stora desserter var det så man fick ta ett extra varv...Men inga problem.
Stor kram!
Ditte

Comsi ComsaDu borde bli matfotgraf Ditte..... Man tappar ju ögonen när man får
syn på dina närbilder.... :-)

Kram ❤

Svar: Tack, för fina ord. Och god mat gillas.
Kram!
Ditte

Znogge

Mmm... Så prisvärt och gott. Annat än på turistorterna minst sagt. Härligt att kunna njuta av så god mat till så bra pris!

Krm

Svar: Torrevieja är ju en stad där många spanjorer bor och arbetar, en klart levande stad, så även om det är en hel del turistboenden här så finns även det mer spanska. Men man kan få leta lite. Prisbilden är överlag mycket bra.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Gott ser det ut, och prisvärt! Vi gillar ju oxå att botanisera i andra länder, både i matbutiker och restauranger. Det stämmer att man ofta rekommenderar Medelhavskosten. Delvis är det ju pedagogiskt, eftersom den rekommendationen går hem bättre än att säga "svenska näringsrekommendationer". Faktum är att det är ungefär samma, och det som traditionellt ingår i Medelhavskosten är det som också rekommenderas i svenska näringrekommendationer. Med andra ord: mer fisk, mer frukt och grönt samt bättre fettkvalitet (dvs mindre mättat fett men mer fett från rätt vegetabiliska oljor osv).

Svar: Visst är det så vad gäller kosten. Men oftast har ju frukt, grönt, skaldjur, en del fisk och annat rest långt för att nå Sverige vissa tider på året och då förloras ju en del smak på vägen.Här plockade jag idag apelsiner från grannens träd. Så goda!
Och visst är det märkligt att man i dessa länder sällan är allergiska, något som ökar hemma.
Även den asiatiska maten anses ju vara väldigt nyttig och med mindre mängd rött kött och större mängd grönsaker och frukt. Japanerna har ju högst levnadslängd.
Och vad jag läste så ligger spanjorerna bra till i Europa. Om det är en fördel vet jag ju inte...
Ditte

Ama de casa

Sirocco gillar jag jättemycket! Det blir dock sällan den där menyn, eftersom jag har snöat in på deras goda färskpastarätter på a la carten. Ibland blir det så. Eller kanske ganska ofta för min del. Har jag hittat nåt jag gillar så är det svårt att INTE ta det, och det gäller på flera restauranger :-)

Grovt bröd i Spanien? Det kom som en nyhet för mig. Det har blivit något bättre på senare år, men oftast är det mest det där luftiga, vita och typ innehållslösa brödet. Som i och för sig kan vara nog så gott när det är pinfärskt :-)

Svar: Skaldjurspastan kom jag på att du talat om tidigare så den provade jag för länge sedan, men det gör jag gärna nästa gång vi äter här på Sirocco. Blev även intresserad av tonfisken och en hel del annat. Grovt bröd känns ju som en nyhet när alla bär runt på vita baguetter. Men Lidl har, Mercadona har särskilt på fredagarna ett bra grovt bröd och jag har hittat det i några bagerier.
Kanske en affärsidé att börja baka. Men å andra sidan har vi fullt upp ändå...
Ditte

Znogge

Jag hann med en titt i Hötorgshallens saluhall som verkligen hade ett tilltalande utbud. Men som magsjuk hade jag inte riktigt lust att insupa dofter och atmosfär... Visst är det roligt att testa lokala specialiteter och prova lokala varor när man är på resande fot. Maten är en stor del av resans nöje! Menyerna hos er verkar vara mycket tilltalande och prisvärda minst sagt!

Önskar en fin lördag!

Kram

Svar: Förstår att Hötorgshallen fick vänta. Men den har legat där länge och kommer nog att fortsätta med det. Visst är maten en stor del av att vistas i ett annat land och vi varvar gärna uteätandet med att laga hemma. Utbudet av råvaror är väldigt bra och det är även restaurangpriserna.
Trevlig lördag!
Kram!
Ditte

ToveOlberg

Vilken upplevelse i färger jag får när du så fabelaktigt sköter fotograferandet! Ni och era vänner sköter väl om smakandet :-) Jag följer som en norsk norrländsk andefigur och njuter!
Bästa lördagen till er!
Kram

Svar: Mat äts ju också med ögonen och ibland blir det riktigt bra. Jodå, smakandet är viktigt i sammanhanget.
Och det är alltid trevligt att du är med.
Vi önskar dig också en fin lördag.
Stor kram!
Ditte

Veiken

OJojoj! Så mycket gott! Jag hade valt Gazpacho, tonfisk och pannacotta på tre-rätters!
Skaldjur ska vi inte prata om - det kan jag äta varje dag om inget annat fanns! Mmmm.... Kram

Svar: Skaldjur tycket jag också om och i Thailand så äter jag ju räkor/skaldjur i olika former nästan dagligen. Men jag varierar ju med lite annat också..."Wangborns" kycklingspett är delikata. Just det du tänkte välja funderade jag också på....
Nästa gång ska jag prova det om dessa rätter då erbjuds.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Härlig läsning du skriver om resor men kanske en mat recensent vore något oxå ;) du kan det där väldigt bra & fina bilder :) du är en faboules kvinna Ditte stor kram å fin lördag <3

Svar: Vad roligt att du uppskattar edet jag skriver om. Tack! Vad gäller mat så är det roligt att prova olika rätter och olika restauranger, men jag lagar ju också en del mat både här i sommarstugan och hemma. Det är ingen komplicerad matlagning men jag tycker det är trevligt att ses och äta tillsammans med vänner eller "de mina" .
Här är det roligt att besöka lokala butiker och man hittar mycket gott av olika slag. Eftersom vi ofta är borta ganska länge varierar vi med att äta ute och hemma, för utematen kan jag också tröttna på.
Stor kram Eva och jag önskar dig en trevlig lördag.
Ditte

wiolettan

Många fina och färgglada bilder på, vad jag förstår, god mat. Du är inte bara en matkännare utan också en mycket duktig fotograf.
Måste säga, att då jag läser ditt inlägg så blir jag nästan avundsjuk på alla som har mat som intresse och kan njuta av det till fullo.
Trevlig helg och varm kram till dig.

Svar: Tack, för fina ord! De värmer! Vad gäller fotograferandet så tränar jag med min nya kamera och ser vad och hur det blir med olika inställningar.
Vad gäller jag mat så tycker jag delvis om att laga mat men ganska enkelt och jag tycker att det är fint att samlas och äta tillsammans. Här är ju prisläget ett sådant att det är möjligt att unna sig att gå ut ganska ofta och vi provar gärna olika restauranger men har några favoriter.
Men det är inte så att jag äter hela tiden....
Önskar er också en fin helg.
Stor och solig kram från mig.
Ditte

Bosse Liden

Mums! Jag hade gått direkt på äppelkakan. :)

Svar: Den var verkligen god, men det var allt annat också.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: