Småstadskväll i ny tappning

    
Strålande vackert väder har följt oss på resan från Stockholm via Örebro och till Säffle i Värmland denna lördag.  Och strax innan vi nådde Säffle på eftermiddagen såg vi himlen skifta från vackert blå till rosa och gula nyanser innan den försvann ner i väster. 

 
 Och vad var det då som förde oss resenärer till Säffle, denna lilla stad med ca. 10 000 invånare,  landets yngsta stad med stadsprivilegier från 1951. 
Jo, det var Säffleoperans uppsättning av Broadwaymusicalen "My Fair Lady".
En musical, spelad världeb över, skriven av Frederick Loewe och baserad på den brittiske författaren Georg Bernhard Shaws pjäs Pygmalion från 1912.
My Fair Lady sattes upp i New York 1956 och blev en otrolig succé med Rex Harrison och Julie Andrews (Fråm Sound of Music) i huvudrollerna och spelades i fler år för utsålda hus.
My Fair Lady blev också film där Rex Harrison och Audrey Hepburn spelade huvudrollen.
Lasse Schmidt, en svensk teaterproducent, (gift med Ingrid Bergman) hade köpt alla rättigheter till musicalen i Europa och överallt och den sattes  på många ställen och spelades för utsålda hus.
(I Sverige sattes den upp första gången på Oscarsteatern i Stockholm 1959 med Jarl kulle och Ulla Sallert i huvudrollerna och stax efteråt hade den premiär i de överiga nordiska huvudstäderna.)

 

 Kvällens föreställning som var  helt utsåld och stämningen bland de 500 besökarna var på topp och kontakten med scenen och skådespelarna fanns där hela tiden.
Och inte var det bara Säfflebor som gått man ut huse denna kväll utan många hade rest hit från Norge, Göteborg, Karlstad och andra städer, både i närheten och på störra avstånd, för att se föreställningen, och så vi då, en hel busslast från Stockhlom.
 
My Fair Lady utspelar sig i Londom i början av 1900-talet och på en gata i Londons slum upptäcker språkprofessorn Henry Higgins, Eliza, en fattig flicka som säljer blommor.
Higgins slår vad med en god vän, överste Pickering, om att han kan träna och "uppfostra" Eliza och göra henne presentabel i Londons socitetskretsar.
Musikalen är en satir över det ytliga och etablissemanget och kvällens föreställning skedde till stor del på värmländska vilket var ett nytt grepp.
Manuset i Säffleoperans uppsättning var "nyskrivet" på många ställen,både vad gällde repliker och sångtexter, vilket helt klart satte extra knorr på det hela.
Och skulle professor Higgins få ordning på Elizas språk.
Periodvis skrattade vi så tårarna rann...
En föreställning, helt klart, att ta med sig och skratta vidare åt.
 
Fantastiska skådespelar/sånginsatser av alla och Jenny Bergqvist som spelade Eliza och Daniel Träff som gör professor Higgins roll har båda en musical och teaterutbildning från Göteborg och gjort hel del annat på olika teaterscener inom landet och har framtiden för sig. 
 
London 1910 och professor Higgins hittar Eliza som säljer blommor.
 
Eliza språktränas, men det blir inte "den spanska räven rev en annan räv" utan bättre upp.
"Det finns ingen älg i spansk paella".
Och till sist: -Jag tror hon kan det!
Visst kunde Eliza.
 
De sociala kunskaperna prövas på Ascot galoppbana.
Och resultatet blev inte det professor Higgins tänkt sig.
Även här var mycket ändrat i manus och
det var svårt att sluta skratta av alla tokigheter som blev.
 
Nästa prövning för Eliza blir den stora balen.
Och här avgörs det om professor Higgins eller överste Pickering ska vinna vadet. 
 
I den ursprungliga versionen av Pygmalion blir det inte ett "happy end", men hur skulle det bli här i Säffle.
I musicalversion och i filmen "My Fair Lady" är det lyckliga slut, men i föreställningen vi såg var det osäkert ganska länge hur det skullle sluta.
Men! Eliza valde att tills vidare stanna kvar hos professor Higgins...
 
God, tidig morgon!
Jag beger mig nu mot nya upplevelser och passar på att önska alla läsare en trevlig första advent. 
 
 
 
Longevity - en blogg om hälsa

Verkar vara en bra föreställning!

Svar: Det var det verkligen! Och väldigt rolig!
Ditte

Ama de casa

Så trevligt med en sån braig teaterkväll! :-)

Ha en härlig första advent med nya äventyr :-)

Svar: Hela dagen var toppen och kvälllen på teatern likaså. Även idag har det varit en jättebra dag med trevliga händelser. Hoppas ni också haft en fin första advent.
Ditte

Ami

Kan tänka mig att det var en trevlig föreställning!
Och idag blir det nya äventyr för er - spännande!
Önskar dig också en fin första advent!
Kram

Svar: Det var det verkligen! Och så rolig! Nya äventyr och upplevelser har dagen bjudit på och väldigt roliga sådana. Det blev en fin första advent och nu i kvällningen har jag landat hemma.
Hoppas ni också haft en fin dag. Kram!
Ditte

Znogge

Det låter verkligen som en mycket bra och rolig föreställning på alla vis! Intressant med lite nya grepp i den gamla pjäsen. Själv såg jag den på Stadsteatern, numera Malmö Opera men det var en gång i forntiden. Önskar dig en fin första advent och lycka till med dagens uppdrag!

kram

Svar: Föreställningen var verkligen bra och så rolig. Extra rolig med den värmöändska "touchen" på den och viss ändring i manus. Såg föreställningen här i Stockholm redan 1959 som tioåring och även ett antal år senare. Också i forntiden. Dagens uppdrag har gått väldigt bra och hela dagen har varit en upplevelse.
Kram från ett snöigt och blåsigt Stockholm nu i kväll.
Ditte

Eva`s blogg

Ser & låter ju super trevligt o så roligt att vara på resande fot :) kram å fin 1 advent <3

Svar: Har haft det jättebra med många fina möten och upplevelser. Hoppas att du också haft en fin helg och första advent.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


En fin första advent till dig Ditte.

Kram ♥

Svar: Tusen tack! Hoppas du också haft en trevlig första advent.Stor kram!
Ditte

Ghugge

Trevlig första advent till dig också Ditte!
Underbara bilder!
Kram

Svar: Önskar er också en fin första advent. För egen del har jag haft en händelserik, väldigt rolig och givande helg på resande fot med massor av kultur och trevligheter.
Kram!
Ditte

BP

Vilken inledning på adventstiden för dig och dina resenärer. Tänk att My Fair Lady kan sätta Säffle på kartan. Jättekul ju! Hos mig väcker musikalen lite minnen då jag såg den i London på 1970-talet. Då var jag inte så förtjust i handlingen, men med åldern ändras ju kanske musiksmaken;-)

Toppen bilder från föreställningen och solnedgången i första fotot är enastående vacker.

Ha en fortsatt fin första advent med nya äventyr nu!

Svar: Det blev en jätterbra inledning på första-adventshelgen. Fantastiskt julbord i herrgårdsmiljö och sedan en jätterolig och väldigt bra version av "Ladyn". Att höra Eliza, hennes pappa och en del andra tala värmländska var en hit. Nej, handlingen är ju som i musicaler....Men här had ede ändrat i manus och fått till många knorrar. Och ensambeln var verkligen bra.
Nya äventyr bjöd denna dag på . Hur trevliga som helst.
Har nu i kväll ländat i soffan och samlar ihop mig efter en härlig helg.
Ditte

Eva – People in the Street

Vad kul att de satt upp den i Säffle, alltid roligt med en kulturell kväll! Sedan fick jag lära mig något nytt med att Säffle är Sveriges yngsta kommun.
Hoppas ni har en fin första advent.

Svar: Jätteroligt och det var en jättebra och rolig försetällning med bra artister. Och extra roligt var att Eliza (innan hon lärt sig...) och en del andra talade värmländska. I de brittiska och amerikanska föreställningarna var det ju också slang/dialket som talades och även i uppsättningarna i Stockholm.
Och idag har jag fortsatt med andra kulturella höjdpunketer som Fröding och Lars Lerin. En härlig jobbhelg.
Önkskar er en fin adventskväll.
Ditte

ToveOlberg

Å vad jag skulle vilja ha sett denna uppsättningen på May Fair Lady - på värmländska. Snäppet upp jämförd med 1984 då jag såg den , men ett minne blev det också. Säffle. Säffleoperan satte upp sin första föreställning 1974 om jag inte minns helt fel. Ljuvliga bilder - och den där ramsan om räven rev ... den har sjunger jag nu :-)
Fin Fin advent till dig!
Stor kram


Svar: Uppsättningen var så bra. Och Tove du hade älskat den! Värmländskan här passade så bra! Och "räven" var utbytt mot; "det finns ingen älg i spansk paella". Även en del annat i sångtexter var utbytt och även i en del repliker, men det passade så bra.
En sann upplevelse.
Och idag har jag sällskapat med både Lars och Gustaf. Härliga upplevelser!
Önskar dig också en fin adventskväll.
Stor kram!
Ditte

Veiken

Jag har aldrig tänkt tanken att åka till Säffle för en föreställning. Dumt! Jag får nog vara mer på alerten och kolla vad som finns. My Fair Lady är ju klassisk. En perfekt utflykt ju! kram

Svar: Det hade inte jag heller, men nu var ju detta ett jobbrelaterat besök. Mne det finns ju så mycket ute i landet som är bra och ibland synd att man missar det. DEn här föreställningen var verkligen bra på alla sätt och väldigt rolig. Viss ändring i manuset var det och vi skrattade gott. En hel del var på värmländska och Eliza var helt suverän med sin värmländska dialekt tills hon lärt om. Alla gäster var supernöjda och givetvis jag också.
Och det var många från din stad på plats.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Vilken upplevelse!
Har aldrig sett My fair Lady live. Bara på TV.
Måste vara en upplevelse och se den på Värmländsk vis.
Önskar dig också en fin 1:aadvent. Förhoppningsvis är badrumsrenoveringar klar till 2:a advent, så att jag får upp mina ljusstakar och stjärnor.
Många kramar/A-K

Svar: Så bra att renoveringen rasslar på och hoppas också de är klara nästa helg. Håller tummarna. Att de "Ladyn" på värmländska var så härlugt och manuset var omgjort en del för att passa lute nutid och föreställningar var verkligen så bra och rolig. Tycker det var en upplevelse att se den här i Säffle och det finns så mycket bra ute i landet spm man inte alltid ens vet om.
Önskar dig också en trevlig första advent.
Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Åh, nu fick jag ju lust att se en film med Audrey Hepburn!

Svar: Alltid mysig, i mitt tycke, är att se Frukost på Tiffany´s.
Ditte

TantGlad

Låter supertrevligt med musikal. Vilken härlig liten utflykt.

Nu får du Ha en fortsatt jättefin 1:a Advent.

Stor VARM KRAM.

Svar: Det var det verkligen och en väldigt rolig och bra föreställning. Extra roligt att få höra en del av den på värmländska. Hoppas du också haft en fin första advent.
Jag har haft en härlig söndag men många fina upplevelser.
Kram!
Ditte

Susjos

Åh, är du i Säffle och tar en kopp kaffe? Inte bara det, utan ser en musikal! Så himla trevligt. Har faktiskt inte sett My Fair Lady, du nämnde en av mina första idoler : Julie Andrews....en av mina favoritfilmer är ju "Sound of Music"!
Har läst i kapp och sett dina underbara bilder på ett jullikt Stockholm, det tackar jag för, som inte hinner in till stan så ofta!
Ha nu en fortsatt trevlig advent och början på en ny vecka! ♥

Svar: Jodå, det blev ett par koppar kaffe här och en jättetrevlig musicalkväll. Och det var en toppenbra uppsättning och så rolig. Jag har ju tiden och har traskat runt en del i Stockholm och visst är det fint med alla ljus som lyser upp stan.
Vet ju att du har mycket annat om dig nu, mer än vanligt, så jag tittar för dig också.
Önskar dig också en fin vecka.
Kram!
Ditte

Marja

Vacker solnedgång! Härligt med My Fair Lady... jag såg den i London i min ungdom och så har jag ju sett filmen med Audrey Hepburn. Musikalen i Säffle låter intressant med nyskrivna partier. Den hade jag gärna sett.
Ha en fortsatt trevlig resa! Kram!

Svar: "My fair Lady" har hängt med länge och jag minns den från Oscars i Stockholm och filmen förstås. Att se den här igen var verkligen roligt och det värmländska gjorde det hela än bättre och likaså en del omändringar/modernisering av manuset.
Resan var toppen på alla sät. Så bra!
Kram!
Ditte

Anette

Det måste var it en upplevelse att lyssna på den på värmländska. Förstår att det blev många glada skratt.
Kul med nytänk ☺

Svar: Det var en rolig och väldigt bra föreställning på alla sätt och just den värmländska dialekten gav det där "lilla extra". Väldigt roligt att det finns så mycket roligt även utanför Stockholm och en utflykt är alltid trevligt.
Ditte

Eva`s blogg

Kikar in & önskar dig en fin måndag stor kram <3

Svar: Önskar dig detsamma!Kram!
Ditte

wiolettan

Så trevligt det låter. Jag har sett My Fair Lady och tyckte att den var helt underbar. Roligt detta med att de hade ändrat lite av ursprungs manuset. Då kan det bli sämre eller bättre, kan jag tycka. Tydligen gjorde de det bra i Säffle. Överraskande slut och att det slutar bra, det är så jag tycker det ska vara. Då går jag därifrån med en skön känsla i magen.
Vacker gul, rosa och blå himmel du fotade. Trevligt att ni fick bra väder på resan.
Ha det fortsatt bra och kram till dig.

Svar: Det har varit en väldigt trevlig resa med fina upplevelser. Säffleoperan gjorde verkligen "My Fair Lady" på ett väldugt bra sätt och det var dessutom väldigt roligt. Ironin och driften med societeten kom verkligen fram bra. Stundtals skrattade vi så att tårarna rann.
Och att höra Eliza och de andra stundtals tala värmländks var ett bra grepp. DEt var ju i värmland vi var.
Vi had edessutom fantastisk tir med vädret hela helgen. Dock en del snö och blåst när vi kom till Stockholm.
Stor varm kram till dig.
Ditte

BosseLiden

Vilken trevlig adventsutflykt och himlen ser mycket vacker ut på fotot. Annars förknippar jag mest Säffle med Hasse Alfredssons klassiska replik. "Kan jag få en kopp kaffe".
Kram från KulturBosse

Svar: Just den kopplingen du gjorde är vi många som gjort. Alla gästerna som var med och även jag...Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: