Pyssel med ambition

    
Har nu läst på olika ställen att många är igång med diverse julpyssel. Det är inte jag.
Men visst har jag en gång varit aktiv inom området. Ja, vad gäller försök då. Det är jag inte längre.
Och det är lätt att förstå varför.  
 
En afton för flera år sedan var jag inbjuden till pyssel.
Ja, det är rätt uppfattat. Jag var inte var den mest aktiva denna afton, det måste jag nog tillstå. Flitens lampa lyste och jag  deltog. Vilket framsteg! Jag är ju inte en pysslande typ, men man kan ju försöka.
Kreativiteten och skaparlusten var stor. 
Det var SWEA i Peking, Swedish Women Educational Association, som hade en kväll då det tillverkades julkort inför basaren till första advent.
 Inspiratörerna ( tillika föräldrar i klassen) var fantastiska, det måste jag verkligen säja. Tänk att få mig att tycka att detta var trevligt. Vilken prestation, för jag är ju inget "pysselfreak".
Blir nästan allergisk av papper, lim och tomtar...
 
En av inspiratörerna, tillika en förälder i den klass där jag jobbade,
värmer glögg så vi ska få lite jul och pysselstämningstämning.
 
Så var det julkorten, kvällens huvuduppgift.
Inspirationsförlagor!
 
På gång bland snören, papper och lim.
 
Resultatet! Konstaterar att jag bör göra ett "stödköp" när korten kommer till försäljning. Men jag försökte...
 
 
Ett tillägg.
På FN dagen den 24 oktober så var jag också i pysslartagen. Då fanns "mina elever" som stöd för f-klassen som tillverkade duvor.
Även jag fick tillgång till sax och duva. och övervakades av några mer pysselkunniga elever samt personal från f-klassen.
 
Så var då vingarna på plats.
 
Så tänker då en del som känt mig länge och sett mig i pysseltagen vid flera tillfällen."Kan det vara möjligt att en sådan personlighetsförändring kan ske och dessutom i Peking.
Nä, det kan det inte. Jag lovar!
Men med duktiga inspiratörer och viss förvärvad envishet kan man nå långt!
Det vet de som haft med mig att göra i "pysselsammanhang".
Jag har några bestående minnen från min pysselkarriär och de som sett mig "in action" (även med nål, tråd och stickor vet och nadra får föreställa sig. Inga överdrifter.
Har förlikat mig med min ohändighet och tycker att jag klarar andra saker bertydligt bättre och är nöjd med det.
 
1. Påskpyssel; där man ska fästa hönsben på en höna. Inte min grej! Men det gick vägen dock blev hönan halt.
2. Karelska tuppar som tillverkades en påsk i en av klasserna.  Tupparna såg verkligen inte ut som andra klassers och var mycket personliga.
Min kollega stannade upp på tröskeln till klassrummet,  förlorade andan för ett tag och undrade vad jag gjort. Jag tyckte jag följt beskrivningarna. (Detta hände 1984 och jag minns det...)
3. Smällkarameller, med silkespapper; jag ryser....
4. Tofsar av garn.....Vad ska man ha dessa till?  Helt onödiga! men fina för de som får till dem.

Men, jag har en sak som jag hitintills lyckats med vad gäller pyssel  är att  gruppvis tillverka pepparkakshus med eleverna. De får göra mallar i form av slott, husvagnar eller mer konstfulla byggnader, beräkna hållfastheten så att de kan sättas ihop. Göra modeller i papp för att sedan få till det hela av pepparkaksdeg.
Givetvis ska konstruktionerna kunna ha godis på taken och där man så tycker.
Även ljusstöpning med större grupper bukade jag få till så kanske har jag vissa talanger inom området som bara tas fram då och då. Vid speciell förfrågan.

(Det blev väl många kort på mig och det var inte meningen. Men vad gäller pyssel, så måste bevis vara med för att jag ska bli trodd. Att jag har försökt. )
Veiken

Här är en allergiker till! Jag deltar gärna med provsmakningar, applåder och glada tillrop! I övrigt ska vi tala tyst om mina försök på pysselområdet! Kram

Svar: Skönt att höra! Bra att veta så att du inte drar igång något julpyssel....Jag deltar med det som du gör och vi kan ju entusiasmera andra. Är inte säker på att vi skulle lyckas så bra i grupp du och jag. Men vad roligt vi skulle ha.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Skrattar gott åt dina pysselförsök.
Jag är inte heller ngn pysselmänniska, men har gjort lite grejor under min systers övervakande öga ( hon var förskolelärare) 😊, men det var nog på 70-talet detta skedde. Sedan dess nada!
Nu puttrar älgköttet som bäst. Ska bli pepparrotskött av det hela.
Ser ut som nu haft klarblå himmel idag.
Många kramar till er båda/A-K

Svar: God sen kväll!Vi har haft klarblå himmel och +20 men det blåste rjält på förmiddagen, men fint promenad och utesittarätarväder.
Ja, mina pysselförsök har varit tappra men det har inte hjälpt. Jag har varit med barnbarnen till förskolan och pysslat och det har varit roligt men mina alster har varit små.
Kanske ska vi inse att vi klarar oss bra utan pyssel.
Det låter väldans gott med älgkött - pepparrotskött.
Stor kram från oss.
Ditte

Anna, New York – My Bite of the Big Apple

Underbart inlägg om dina pysselminnen! Jag tycker du verkar ha gjort riktigt bra ifrån dig. :)
Själv pysslade jag enormt mycket både under barndomen och som ung vuxen.
Jag har virkat krinoliner till barbiedockor (på fri hand), tillverkat små hemslöjdsfigurer och gjort tittskåp. Men sen tog det plötsligt stopp på pysselfronten – paradoxalt nog när jag fick barn. Jag gissar att pysselkvoten var fylld. ;) Ha en fortsatt fin söndag! Kram

Svar: Tack! Jag har i alla fall försökt mig på diverse pyssel...Jätteroligt att läsa om din kreativitet och jag är alltid så fascinerad av de som kan och fåtr till det.
Kanske har din pysselkvot nu hamnat hos barnen och kanske återkommer din senare i livet.
För min del var jag aldrig heller ett pysslande barn däremot läste jag mycket, åkte skidor, skridskor, simmade , klättrade, byggde kojor och lekte...
Här ha det varit en vacker söndag med klarblå himmel och nu lite svalare i luften. +20 .
Önskar dig en bra start på veckan.
Ditte

Fia

Nej pyssel är verkligen inte min grej heller! Jag minns en fruktansvärd keramiktomte som blev helt anskrämlig. Mina föräldrar tog ändå fram den varje jul....jag kan förresten inte heller rita och teckna nåt vettigt!
Idag vinkade jag till er lägenhet på Söder igen! vi körde hem efter en barnvaktskväll och en underbar promenad i Skogskyrkogårdens allhelgonaljus tidigarepå kvällen med båda barn och alla tre barnbarnskillar!
Kram!

Svar: Nu har jag av kommentarerna förstått att jag inte är ensam om min opysslighet. Men jag har gjort flera tappra försök under åren. Ler när du berättar om din keramiktomte. Har liknande exempel...
Mysigt med en dag i Stockholm och Skogskyrkogården är verkligen extra vacker just denna helg med alla tända ljus.
Fint att träffa både vuxna barn och alla tre barnbarnskillarna.
Kram!
Ditte

Comsi ComsaHi hi hi, du är då för söt med dina
pysselförsök.

En fin kväll till dig.

Kram ❤

Svar: Jag har i alla fall försökt. Och många gånger. Kommer inte att bli pysslig men döttrarna är det så det finns hjälp att få. Kram!
Ditte

Geddfish

Det var många tappra försök med pyssel, söta du!
För riktigt länge sedan gillade jag att pyssla. Men det har runnit av mig. Såvida man inte kallar raggsocksstickning för pyssel.
Önskar dig en fin söndagskväll och tack för minneskorten ;)
Kram ♥

Svar: Försökt har jag verkligen men det sitter inte i mina händer. De lyder inte. Raggstocksstickning är ju något annat, men man får ju vara fingerfärdig där också. Har provat sticka sockor, men lyckades få bort två av fyra stickor så det blev en halsduk. En smal sådan. Gjorde några ytterligare försök, men gav sedan upp. Söndagskvällen går mot sitt slut och John Blund knackar på.
Hoppas du haft en bra söndag.
Kram!
Ditte

BP

Här har vi absolut nå't gemensamt Ditte! Å jag måste ge dig en eloge att du åtminstone försökte, vilket är mera än jag kan säga om mig själv. Å det gäller allt pyssel inklusive sån't som kallas sticka och virka för att inte tala om att sy. Grrrrrrrrr!

Däremot gillade jag bygga bilar och plastmodeller som jag skrev igår. Å att göra elektroniska julkort i PS är också nå't jag tycker om. Konstigt egentligen, men där slipper jag iaf papper, nål och garn;-)

Svar: Jodå, jag har försökt med pyssel. Ingick liksom delvis i jobbet. Vad gäller sticka, virka och sy är dte likadant. Om du bara visste....
Fick inte vara med på syslöjden sedan klass fyra. (Fick jobba i skolans bibliotek i stället och det var givande och fick dessutmom betalt.)
Men att stimulera en elevgrupp att konstruera mallar till byggnader och sedan göra dem i pepperkaksdeg (färdigköpt) det var jag bra på. Här byggdes det och gjordes mallar.
Och du byggde bilar och plastmodeller. Kreativt som attan.
Elektroniska julkort verkar spännande och det tror jag att även jag skule kunna få till, i mycket enkel skala. Men nu har jag inte PS men kanske vore det något.


Ditte

Ama de casa

Haha! Pyssel är verkligen inte min grej heller. Tålamodet är nog den största boven. Och total avsaknad av kreativitet när det kommer till pysselgrejs. Men det finns andra som klarar det där galant, och jag tycker att dina försök var riktigt lyckade! Som försök betraktade, då... ;-)

Svar: Visst har jag försökt och flera gånger med diverse pyssel. Men jag fick ju inte ens vara med på syslöjden i skolan från klass fyra så jag har hunnit förlika mig med det hela. Jag uppskattar däremot andras pysslande och vad gäller de elever jag haft så har de klarat sig bra utan en pysslande "Ditte". Jag har bidragit med annat som t.ex. ljusstöpning och pepperkakskonstruktioner så där hade jag oanade talanger.
Tack för dina uppmuntrande ord om att jag gjorde bra försök för det tycker jag också att jag gjort.
Ditte

Susjos

Haha! Å du verkar inte ensam om att inte "kunna" pyssla ser man i kommentarerna, jag som trodde jag var ensam om att inte gilla pyssel...! Kan varken sy eller sticka, än mindre pyssla! Men , teckna har jag alltid gillat...konstigt nog?! Kram och trevlig söndag kväll! ♥

Svar: Sr där ! Du har tecknandet! Jag saknar även den förmågan. Men jag njuter så gärna av det andra gör i fråga om färg, form och pyssel, Det är bara att jag inte får till det. Mina elever har dock alltid fått vara kreativa och där har uppfinningsrikedomen varit stor på alla fronter. Och jag kan en hel del annat än att just få till det med mina händer och fingrar.
Men jag gillar konst, färg, form och foto och ser gärna på när andra skapar.
Kram och trevlig kväll.
Ditte

ToveOlberg

Sista bilden av dig där ser du lite överraskad och pillimarisk ut tycker jag - och småstolt kanske? Ett underhållande inlägg - och det tyder på att du väl förlikat dig med din opyssliga sida - och du är inte ensam om det sister Ditte :-)
Stor kram !

Svar: Tack finaste Tove!Jag har absolut förlikat mig med detta. Och du ska veta att jag under många år haft kollegor, föräldrar, elever och vänner som stöttat mig i min opysslighet. Jag har tacksamt tagit emot hjälp.
Å andra sidan har eleverna blivit väldigt kreativa, vilket varit ett plus. Vi har testat tillsammans.
Du målar ju så fint och kan uttrycka dig med färg och jag är glad att jag kan njuta av konst, foton, färg och form och det utan att få till det själv.
Stor kram!
Ditte

Maria Bromander

Du är härlig. Tycker du verkar ha oanade förmågor. Själv har jag aldrig lyckats få till de där pepparkakshusen utan en eller annan skavank. Alltså ställs huset så att just den sidan döljs eller en stor snödriva eller liknande byggs upp för. :) Man gör så gott man kan och jul blir det ju vare sig man pysslar eller inte. God fortsättning på söndagkvällen. Maria

Svar: Mina förmågpr ligger dock inte på pysselsidan. Och skavanker blir det på pepparkakshusen. Jag var nog bättre på att få eleverna till att rita och konstruera än vad jag själv fick till dte. Men jag var en fena på att limma ihop med bränt socker. Och även fingrarna brändes. Stabilt blev det i verja fall. Övergick senare till att limma med glasyr och brännskadorna blev färre.
Visst gör en så gott en kan och det gäller ju allt. Men ibland lyckas man inte så bra. Inget konstigt med det.
Och vad gäller mig och pyssel har många fått goda skratt och det är alltid trevligt. Önskar dig också en fin kväll.
Ditte

marga

Vad ska man med tofsar till? Skicka dem till Maria Montazani (el vad hon heter), men nu blir det ju inga tofsar från dig, så hon får väl klara sig med de hon redan har! Instämmer för övrigt helt med dig ang pyssel. No me gusta! Kram!

Svar: Alla kan ju inte gilla allt, men jag har försökt i olika omgångar under mitt liv att få till det där pyssliga. Men jag fick ju inte ens vara med på syslöjden i skolan, dock en annan historia. Då fanns det heller inte möjlighet att välja träslöjd.Men jag beundrar verkligen andra som får till det och ofta ser det dessutom lätt ut.
Stor kram och tack för att du förstår mig.
Men stöpa ljus och baja pepperkashus går bättre...
Ditte

Emma, Sol som sol?

Haha, jag är en av pysselfanatikerna! Jag ÄLSKAR pyssel i alla dess former, ÄLSKAR att snickar och måla!

Men jag säger som så, tur att inte alla pysslar för då skulle vi väl drunkna i det och inget annat vettigt bli gjort. Alla har vi väl våra svagheter och styrkor, det gäller bara att få dem att blomstra. Styrkorna, då helst.

De där tomteluvorna jag visade, de är numer 18 stycken och de sista (?) sex är randiga med vitt!

Svar: Jag gillade verkligen dina tomteluvor! Så fina! Kul med de som blivit vita och röda. Och visst är det tur att alla har sina intressen och styrkor men just på pysselsidan ligger inte mina. Men jag har andra styrkor och är ganska nöjd med det.
Jag ser hur saker ska vara men det praktiska utförandet gör gärna min man eller vänner. Fungerar utmärkt.
Och jag bidrar med annat.
Ditte

Marja

Jag tror du underskattar din förmåga till pysslande. Antar att du vill att det skall bli perfekt, men det personliga är minst lika intressant. Fredsduvan blev ju riktigt fin och så även julkortet. Tofsar har jag inte heller mycket till övers för, men jag älskar ju att klippa och klistra. :)
Kram!

Svar: Jag tycker det är så roligt med det du skapar, scrappar och målar och jag gläds över att du delar med dig. Tittar ju gärna i hantverksbutiker, går på utställningar och liknande och har stor glädje av det. Jag får idéer men har själv svårt att genomföra dem, men brukar kunna få hjälp och det är fint.Tyvärr sitter inte mina förmågor i händerna men jag har försökt att få till små alster. Och personliga blir de förvisso.
Kram!
Ditte

Preciosa

Du är inte ensam om att inte vilja "pyssla" :-) Har aldrig gjort vad jag vet. Och i syslöjd kom jag aldrig längre än till påsen man skulle ha sina alster i och den blev inte heller klar :-) Tror min mor sydde klar den :-) Hon sydde jämt liksom Syrris. Blev inte nån sån talang över för mig.
Klockan är 9 och det snöar det hej vilt här hemma :( Inte så kul...
Kram P ♥

Svar: God morgon! Jag tror vi är en hel del som inte direkt haft fallenhet för detta med hantverk, men det har ju gått bra ändå. Men jag tycker det är roligt med de som har fallenheten och förmågan.
Mamma och mormor var riktigt bra på att sy men det verkar ha stannnat där.
Snö känns tidigt tycker jag, men inget man kan påverka direkt.
Här är det lite svalare just nu, +17 men strålande sol från en klarblå himmel.
Skickar lite av detta till dig.
Kram!
Ditte

Anette

Inte heller jag är en pysslerska. Beror nog mest på att jag saknar tålamod.
Vi verkar vara i gott sällskap :)

Svar: Vi är nog ganska många i sällskap men jag tror att vi tilflör annat och är ett bra komplement. Tålamodet har jag öfrsökt att träna upp men har en bit kvar där.
Ditte

Eva`s blogg

Det är ju det som räknas att just försöka & man kan inte tycka allt är skoj heller :) fina bilder på dig även du inte var målet ;) man fick ju offra sig när barnen var små så är det ju hi hi fin måndag kram

Svar: Jag har nog ändå uppmuntrat döttrarna till pyssel och de är bra både på att få till fina pysselsaker, tårtor och kakor. Bra så!Och försökt har jag förvisso gjort genom åren.
kram!
Ditte

Bosse Lidén

En eloge till dig som försökte, hängde på och trivdes med sällskapet.
Jag lider stort av samma allergi.
Kram Bosse

Svar: Jag har förstått att vi är några som kanske inte tillhör pysslandets vänner men jag har noterar att det finns utrymme för oss alla. Vi kompletterar varandra. Och försökt har jag gjort. Många gånger.
Kram!
Ditte

Ami

Men jag tyckte du lyckades riktigt bra :)
Och pyssel är verkligen inte lätt.....limmet fastnar på fingrarna. Sen tar man i silkespappret som också fastnar....Jag brukar alltid känna mig som Mr Bean när jag gör nåt sånt där :D
Kram

Svar: Vilken bra liknelse! Skönt att det finns fler Mr Bean. Men å andra sidan är vi ju kreativa vad gäller idéer och att vara sakletare. Här borde vi kunna utöka skaran. Tror det finns någon på Åsöberget som gärna ansluter sig och kanske äben en av dina grannar i huset på gatan A. Kansk eblir vi en minigrupp?
Kram!
Ditte

wiolettan

Jag fick mig ett gott skratt då jag läste ditt inlägg. Känner så väl igen detta, ifrån min egen lilla värld. Att pyssla, nej det är för petigt och tålamodskrävande i min smak. Jag gillar det som "pysslarna" lyckas åstadkomma, men klara detta själv, nej där går jag bet.
Det finns så många duktiga och kreativa människor som kan göra hur otroliga saker som helst, och det beundrar jag mycket.
Du gjorde ju detta och det tycker jag är beundransvärt, då det nu inte ligger för dig. Av bilderna att döma blev de ju lyckat.
Varm kram till dig.

Svar: En till som tycker det är trevligt med andras pysslande. Visst finns det många som är bra på detta, men vi är alla olika. Tur är väl det!Jag beundrar också de som får till det och har ibland haft tur att få några alster.
Döttrarna är dock betydligt pyssligare och det är jag glad för.
Jag har i alla fall försökt många gånger och senast var när jag för ett par år sedan var med barnbarnet Max på förskolan och julpysslade. Tror jag fick till en tomte.
Soliga hälsningar från mig och en varm kram.
Ditte

znogge

Måste säga att jag är imponerad över dina resultat! Själv kommer jag inte att julpyssla utan nöjer mig med att arrangera lite blommor och annat. Det duger gott för min del. Fast när barnen var små så blev det en del projekt., Minns att vi gjorde påskägg i papier-maché och det ett riktigt lyckat resultat!

Kram och ha en bra dag!

Svar: Tackar! Jag har dock försökt....Arrangera blommor är trevligt och det gör jag också gärna . Vad gäller pysslandet i din gruva så kanske det inte är aktuellt. Jag har ibland varit drabbad av att "hela skolan pysslar i åldersblandade grupper och då har min station varit ljusstöpning. Lite handfast sådär. Oh, påskägg i paoier marché! Kan tänka mig att det blev bra. För er alltså...
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: