I herrgårdsmiljö

    
 Ofta innebär en resa så mycket mer än att förflytta sig från en punkt till en annan och resandet - transportsträckan, kan i sig vara en egen resa.
Och att äta gott under en resa och i trevlig miljö förhöjer givetvis upplevelsen.
Under vår helgresa stannade vi till för att äta julbord på Karlslunds herrgård strax utanför Örebro och här fanns alla läckerheter som man över huvud taget kan tänka sig. Och en del därtill.
Vi kom till en vackert adventssmyckad herrgård som välkomnade oss på alla sätt.
Karlslunds herrgård anlades på 1500-talet av hertig Karl, (en av Gustav Vasas söner) hertig över  Närke och Södermanland och som senare kom att bli kung Karl IX och har fått sitt namn efter honom.
Herrgårdens ursprungliga uppgift var att som kungsladugård förse örebro slott med livsmedel och ved.  
Egendomen med många hus köptes i mitten av 1700-talet av ryttmästare Gustaf, Ernst Günter och mangårdsbygggnaden uppfördes i början av 1800-talet.
Många ägarbyten har det varit och sedan 1966 ägs Karlslund av Örebro kommun och Karlslunds herrgård innehåller nu bl.a. restaurang, butiker, konferenslokaler och utrymmen för hantverkare
 
Karlslunds herrgård välkomnade oss och det vackra vädret var det där "lilla extra"
som man blir överraskad av. 
 
Vackert pyntat!
 
Vi välkomnades av Ulf Jander med personal som tog hand om oss på bästa sätt.
 
 Julbord serveras på Karlslunds herrågrd varje dag fram till jul och på hegerna är det flera sittningar.
 Många gäster som kommer gör gärna en extra resa hit för att äta
julbord i denna härliga miljö.
Vackert dukade bord gör det än mer inbjudande att slå sig ner.
 
Just när jag tillsammans med mina resenärer kommit in i herrgårdsbyggnaden hör jag någon säga "Ditte".
Jag vänder mig om och ser någon jag känner igen men först är jag lite tveksam om det är en resenär från vår grupp för jag har i bussen på vägen från Stockholm ännu inte riktigt lärt mig att känna igen alla deltagare.
Men så plötsligt faller poletten ner. Det är Ulla, en Torreviejavän, som bor i närheten som tagit sig en tur hit dels för att hälsa på mig och dels för att besöka julmarknaden som äger rum här på Karlslund denna helg.
Väldigt roligt att bli överraskad och Ulla hade läst mitt inlägg där jag berättade att jag var på väg just hit.
 
En liten del av julbordet, men det var svårt att fotografera det hela eftersom det var många som ville njuta av maten och jag inte kunde stanna upp och ta foton.
 
Men här på borden fanns det bästa av det mesta. För egen del kom jag aldrig fram till varmrätterna. man kan bara äta sig mätt. Och ändå valde jag med stor omsorg. 
 
Konsten att äta ett julbord på Karlslunds herrgård innebär sju tallrikar.
Första tallriken; smör, ost och sill. Här räknade jag till tolv olika sorters inlagda sillar utom den vanliga;   senapssill, lingonsill, blåbärssill, väterbottensill, sillsallad och matjesill .
Strömming av olika slag och böckling fanns också.
Andra tallriken; dags för fiskar i mindre starka tappningar. Gravlax och färskrökt lax med olika såser,varmrökt lax, inlagd lax med dillmajonäs, ål, ägg med räkor och kaviar, skaldjurspaté och laxpaté, färska räkor och skaldjurssallad.
Tredje tallriken; kallskuret av många skilda slag, räknade till 16 olika sorter, plus en saftig julskinka. Här fanns vidare olika sallader;potatissallad, legymsallad och rödbetssallad.
Fjärde tallriken; småvarmt med köttbullar, prinskorvar, jansson, revbensspjäll, julkorv, grönkål, brysselkål....
(Detta hoppade jag över)
Femte tallriken;  lutfisken som får en egen tallrik framförallt att den är fastebrytare och mild mot magen efter allt det tunga kallskuret och småvarma. Och kanske önskar man lite dopp i grytan. (Hoppade även över detta)
Sjätte tallriken; julgröten. Av hävd huvudrätten för gårdsfolket som för tomten på julekvällen. Och gröten åts med mjölk, sirap och anel. (Blev ännu ett överhopp här)
Sjunde tallriken -något från det dignande dessertbordet kanske; fruktsallad, chokladpudding, ris a la Malta,ostkaka, godis, konfekt, saffranskladdkaka, m.m. m.m.
Kanske frukt?
Ett fantastiskt julbord!
För egen del så är jag inte så förtjust i tung julmat och men här på Karlslund fanns även många rätter i den lättare divisionen. Helt perfekt!
En skön och välbehövlig promenad "på maten" blev det för många av oss innan vi fortsatte vår resa mot Värmland.
Och solen fortsatte att vara med oss hela vägen.
 
 
Min desserttallrik.
 
lillemmish - mode - inredning

SÅ yumi va gott! :D

Ha en bra tisdag

Svar: Både mat och miljö här var väldigt tilltalande och det mesta av det bästa fanns så det var klurigt att välja.
Ditte

znogge

Vilken fantastisk miljö att äta julbord i! Så roligt dessutom att du sprang på en bekant från Torrevieja. Ibland är världen liten. Julmat är ingen favorit så jag hade nog tyvärr fokuserat på tallrik 7...

Kram

Svar: Miljön och stämningen på Karlslunds herrgård är så fin. Var ju här och åt i augusti på resan till Bohuslän så jag kände mig lite hemma. Jag valde noga och visst blev det en några sillsorter som provades. Lax och räkor och lite kallskuret...Och tallrik sju vlev några smakprov.
Allt som serverades var väldigt fräscht och gott.
Kram!
Ditte

Veiken

Oj, så mycket mat! Jag hade blivit mätt bara att titta på det julbordet. Jag hade definitivt hoppat över det du valde bort. Man ska ju må bra efter maten också! Kramar

Svar: Här fanns allt! Och jag valde mycket noga innan jag bestämde mig för vad jag skulle välja. Blev precis lagom. Vi hann ju även med en skön promenad efter julmaten och det var bra. Inget jäkt här inte. Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Så fint och så mysigt det ser ut där på herrgården.
Kul att träffa på bekanta och vänner när man minst väntar sig det. :-)

Kram ♥

Svar: DEt blev ett väldigt trevligt stopp och vi hade gott om tid att äta och att njuta av omgivningarna vilket jag tycker är väldigt viktigt på en resa. Och så överraskad jag blev av att träffa på en bekant från Torrevieja. Jätteroligt!
Kram!
Ditte

BP

Snack om kungligt mottagande och en fantastiskt fint julbord! Extra bonus för den överraskande träffen med din vän från Torrevieija.

Gillar att man delat upp tallrikarna på herrgården. Det värsta som finns är ju när många lastar "lite av varje" i en hög på en tallrik och börjar slafsa i sig. Sedan går de igen och igen tills de spricker. Sitter jag bredvid en sådan person brukar jag tappa aptiten direkt.

Men en sak måste jag bara ha när jag äter julbord och det är lutfisk. Ja, den fanns ju också med på julbordet. Perfekt!

Svar: Här på borden fanns allt sim kunde tänkas plus en hel del till. Håller helt med dig om vistsen av att dela upp det man äter och inte blanda hej vilt. På alla bord fanns det vackra kort utlagda som berättade dels vad som fanns på borden och dels i vilkken ordning rätterna borde ätas.
Jag blir mätt bara jag se någon som blandar allt och har högvis på sina tallrikar.
De som åt lutfisken tyckte den var väldigt god och det var allt som fanns med här på julborden. Och väldigt smakfillt presenterat dessutom.
Ditte

FREEDOMtravel

Oj vad gott, men det gäller att inte ta för mycket på varje tallrik ;) Och vad kul med ett oväntat möte! :)

Svar: Detta var ett fantastiskt fint julbord i fin och gammal herrgårdsmiljö, men jag tittade noga innan jag valde. Oväntade möten kan verkligen vara trevliga och detta var ett sådant.
Ditte

Ulla

Vad roligt Ditte att du blev så glad!
Det blev jag också när jag fick syn på bussen och förstod att det var just ditt resesällskap som kom åkande så precis. Ibland är världen liten och roliga tillfälligheter kan ges. Kul att maten smakade så bra också!
Vi ses i Torrevieja nästa gång!
Kram
Ulla

Svar: Jag blev både väldigt glad och överraskad över att du kom. Tack! Så roligt! Och visst är världen liten ibland! Maten och miljön på Karlslund är ju så fin och alla gäster var väldigt nöjda.
Vi stannade här i augusti, på en resa till Bohuslän och även då fick vi ett så fint mottagande.
Visst ses vi i Torrevieja!
Stor kram och än en gång tack för att du kom.
Ditte

ToveOlberg

Mycket smaklig måltit i smakfull miljö! Så roligt att din vän från Torrevieja dök upp :-)
Stor kram!

Svar: Det var det! Och här var valmöjligheterna stora och jag tittade länge innan jag la upp på min tallrik. Extra roligt att bli överraskad av en vän från Torrevieja. Helt oväntat dessutom.
Stor kram!
Ditte

MartinaOlsson

Hej! Jag har just nu en tävling i min blogg i samarbete med Personlig almanacka, där du kan vinna din helt egendesignade almanacka! Perfekt för det nya året ju :) Om detta är något som intresserar dig får du gärna klicka på länken nedan och delta, det är superenkelt att vara med och tävla!
http://martinaolsson.myshowroom.se/63787/tavling-vinn-en-personlig-almanacka/

TantGlad

Himla fin miljö att äta julbord i......Men sju tallrikar var mycke . Det lät mycke men det som ska läggas på tallrikarna slinker säkert ner. Julbord är gott.

Stor kram fina vän.

Svar: Karlslunds herrgård är verkligen en fin miljö och allt här var så mysigt. Sju tallrikar låter mycket, men man behöver ju inte fylla dem....
Jag valde noga och hoppade helt över de varma rätterna.
Stor kram till dig också.
Ditte

Kersti

O så gott det ser ut. Nu kom jag på att jag inget ätit sedan lunch så jag måste nog ta mig en liten macka.
Kram

Svar: DEt var verkligen ett fint julbord med stor variatin av allt. Och på ett julbord tycker jag dte är fint att det finns det som man tycker är gott och här fanns det mycket av det mesta. Hoppas nu din smörgåe smakade bra.
Kram!
Ditte

Fia

Du det var inget dåligt julbord! Och desserttallriken går inte av för hackor! Jag är inte så förtjust i julbordsätande, men om jag kom till en herrgård med denna dukning skulle jag definitivt omvärdera detta !
Kram

Svar: Jag är inte heller så förtjust i julmat, men här var utbudet och variationerna i rätterna stort och det fanns mycket som inte direkt är vad man tänker sig på ett julbord. Men på ett julbord kan man ju ha allt man själv tycker är gott. Och den devisen fanns här.
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Gillar julbord just för valfriheten! Själv hoppar jag gärna över det söta - förrättssillarna, gröten, desserterna och godiset - men hugger gärna in på grönsakerna, proteinet och de feta rätterna i mitten!
Kram! Mejlar förslag till "date"!

Svar: Här fanns helt klart något för alla! Och allt så vällagat och fint presenterat. Ser fram emot mail!
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Det såg riktigt mysigt ut på Karlslunds herrgård.
Vilket julbord, det såg väldans gott ut!
Kul att Ulla kom dit och hejade!
Ha det bra!
Kram!

Svar: Karlslunds herrgår är så fin och omgivningarna likaså. Här serverades ett julbord som var både vackert och rikligt. Allt fanns och allt så fint upplagt och tillagat. Jag blev verkligen överraskad att Ulla plötsligt stod där. Jätteroligt.
Önksar er trevlig hemresa!
Strålande väder här hemma och så har det varit några dagar.
Kram!
Ditte

Marja

Härlig desserttallrik! Men så mycket mat att jag skulle bli mätt bara av att titta på bordet. Jag brukar bara äta sill och fisk och sallader när jag äter buffé. Och någon dessert kanske. :)
Härlig resa och du rapporterar så bra att det känns som man är med på ett hörn. :)
Kram!

Svar: Jag tittar ju länge innan jag till slut bestämmer mig och fastnar för de "lättare" rätterna. Kommer aldrig till det småvarma...
Men lite godsaker som avslutnin och goda ostar tar jag gärna.
Vad roligt att det känns som om du är med på resan. Du hade tyckt om det.
Kram!
Ditte

Anette

Jag älskar egentligen julmat men får numera inte i mig så mycket (vilket förmodligen är bra).
Jag har till viss del vant mig av med tung, fet men god mat.
Ögat vill mer än magen.
Lite julmat ska jag nog lyckas få i mig om ett tag.

Svar: För min del känns julmaten väl tung men här fanns så mycket som inte direkt förknippas med just julen och dess mat. Mycket för alla! Jag tittade noga innan jag bestämde mig.
KLarar helle rinte av så mcyet tung och fet mat.
Och julmat här hemma blir det inte eftersom vi drara oss österut.

Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Vilken underbar miljö att äta julbord i.
Jag hade hoppat tallrik 1, 5 o 6.
Din tallrik 7 såg verkligen god ut!
Blev påmind om att baka saffranskaka. Tror jag skippar att baka saffransbullar i år.
Barnvakt igår och så även i kväll, så det blir inte mycket tid till att läsa bloggar.
Kram/A-K

Svar: Vi hade en väldigt bra resa och ett stopp här på Karlslunds herrgård för julbord var perfekt. Så fin miljö. Jag är inte så förtjust i all julmat, men här fanns det mesta av det bästa och en hel del som inte alls förknippas med julmat och det passade mig bra.
Saffranskaka låter gott!
Är du i tjämst som barnvakt blir det inte mycket tid kvar av dagen...
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Vad intressant och trevligt med Lars Lerin nedan! Gillar verkligen hans konst!
Tänk vad slumpen spelar in ibland, helt plötsligt står någon någonstans där personen inte ska vara och man blir konfunderad. Mötte en kvinna jag känner här i Monmouth i Nerja och började tala svenska till henne. Hur korkad får man bli!!! Hon bara inte passade in där hon var och jag hade svenska passagerare runt mej.
Kul om julbordet. Jag hatar att ha mycket på min tallrik och går istället många gånger och delar upp maten enl ovan, men skulle ha tagit lutfisken tidigare, vilket ju verkar vara fel.
Mamma var väldigt nog med att lära mej att äta smörgårdsbord rätt!
Ha det bra!

Svar: Vår resa var verkligen lyckad och med en perfekt blandning av allt. Lars Lerin är ju fantastisk och väldigt roligt att se hans konst och höra mer om hans målningar. Och att slumpen spelar in och piggar upp tillvaron är alltid trevligt.
Ibland när en ser en person som känns igen men på "fel" plats så blir det genast klurigare. Förstår dig här.
Att äta ett gott julbord i denna fina herrgårdsmiljö var en sann njutning och det trots att jag inte är så mcyket för julmat, men utbudet av allt, även sådant som kanske inte räknas till julbord, var stort.
Och lutfisken kan man ju äta när som det passar en.
Ha det bra du också.
Ditte

Eva`s blogg

Åh va härligt o va roligt att dessutom möte en bekant från Spanien :) ibland är världen bra liten, ser så gott ut o kan tro att det var underbart att sitta där o inta maten :) för miljön runt påverkar oxå :) kram å fin dag <3

Svar: Visst är världen liten ibland! Det blev ett fint stopp här i den fina herrgårdsmiljön och julbordet var verkligen fantastiskt gott.Kram och trevlig onsdag!
Ditte

Ami

Men så mycket god mat! En gång per år tycker jag det är gott att äta julbord....och då gärna på ett ställe som både har god mat och är trevligt! Och den här herrgården verkade vara helt i min smak :)
Förstår att det var mycket gott framdukat!
Och vad roligt att din Torreviejavän kom och hälsade på dig :)
Ha en fin dag!
Kramar från oss!

Svar: Besöket på Karlslunds herrgård blev väldigt lyckat, liksom hela resan. Maten och miljön på herrgården var helt fantastisk och vi blev också väldigt bra mottagna.
Jag blev både glad och överraskad av att Ulla kom för att säga hej. Världen är liten ibland.
Önskar er okjså en fin dag.
Stålande sol över stockholm idag igen! Bara att tacka och ta emot.
kram!

Ditte

Anna, Travel on a Cloud

Oj, vilket imponerande julbord! Och i vacker miljö dessutom. Våra svenska herrgårdar är verkligen ett underbart kulturarv.

Men äta så där många tallrikar? Nej, det hade jag inte klarat av. Men förr kunde jag äta hur mycket som helst, haha. Jag hoppas gärna över "vanliga" varmrätter som man (i egenskap av barnfamilj) ätit till leda: korvar, köttbullar etc. Gottegris är jag inte heller. Däremot skulle jag gärna ägna lite extra utrymme åt tallrik nummer två!

Vad roligt att du träffade din vän från Torrevieja. Underbar när sånt oväntat händer!

Svar: Karlslunds herrgård är så mysig och att äta här är verkligen en upplevelse. Sju tallrikar lpter väldigt mycket och jag tror det blev fyra för mig, men med lite på varje och jag valde noga och inga varma rätter.Vsst var det trevligt att enTorrrevieja vän kom cyklandes för att hälsa. Tror att hon kombinerade mig med att även se på julmarknaden på herrgården.
Ditte

Biggeros

Så härligt att vara tillbaka och få läsa dina inlägg. Jag njuter för fulla stunden och säger åt mig all inspiration. Jag blev väldigt nyfiken på dessa olika sillar och sugen på dessa olika lax sorter. Ha en fortsatt trevlig resa och hoppas att solen skiner på er😚😚Kram på dig. Är så glad att vara tillbaka min fina bloggvän

Svar: Jag är så glad att du är tillbaka! Har saknat dig så! Och jag vet och förstår att allt tagit hårt på dig och dina krafter. Viktigt att du vilar dig i form och tar saker bit för bit.
Nu är jag hemma i Stockholm igen och här skiner solen från en blå himmel och snön lyser idag med sin frånvaro. Men det gör mig ingenting alls.
Stor kram från mig.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: