Grönskande och jordnära

    
Solskenet  här fortsätter men blandades för en kort stund med ett 20-tal droppar regn.
Jag har stannat i stugans lugna vrå och ägnat mig åt att vara jordnära. Alltså nära jorden och delvis i den.
Grannarnas apelsinträd (ett hus bort) har fina apelsiner färdiga för plockning och eftersom de inte är här har detta delvis överlåtits till oss.
Här kan man tala om närodlat och närproducerat, bara några få meter bort. Apelsinerna smakar verkligen gott och jag har inte ens kommit på tanken att de skulle pressas.
Å andra sidan är det kanske en gräns för hur många som jag kan plocka för att äta så några kan nog få träffa på en press. En manuell sådan...
 
Verkligen fina och saftiga apelsiner och nästan inom räckhåll.
 
Våra grannar på andra sidan har ett stort och välmående citronträd och där håller citronerna på att mogna.
Många citroner är det och vi är erbjudna att plocka.
Får nu fundera ut vad citronerna kan användas till och föutom att ha dem i en GT så kanske det kan bli lite citrondricka och eventuellt lite marmelad.
Fler idéer mottages tacksamt.
 
Citronerna håller på att mogna och få sin gula färg.
Några är färdiga så de har vi plockat...
Även auberginen skördades idag
I våras fick jag två små aubergineplantor av bloggvännen "Plommenad" och en av dem fick följa med mig i ryggsäcken hit.
Tidigare har jag skördat två små aubergineroch idag var det dags för den tredje.
Dessa ska skördas när de är ganska små för annars blir de beska och nu ser den lagom spänstig ut för skörd. 
 
Pigg aubergine!
 
Vår terrass /uteplats här är ganska liten, 6x3 meter,  men jag har ett par rabatter där det både finns en passionsblomma planterad i jord som växt sig hög och frodig på en mur och den delar utrymme med penningträdet vars utdelning hitintills varit mager vad gäller just pengar. Blommat har den gjort ordentligt, men vilar nu. 
  Passionsblomman levererar i princip dagligen kommer en blomma och är det högsäsong kan den leverera fem-sex blommor per dag. Tyvärr blommar de bara en dag och vissnar sedan ner. 
Har man tur, vilket jag haft, kanske är det de gröna fingrarna som hjälpt till, kan det dyka upp frukter från de vissnade blommorna och det har det nu gjort så jag inväntar en smärre passionsfruktskörd om ett tag. (Kanske 10 stycken..)
 
Passionsblomma och förhoppningsvis en blivande passionsfrukt.
 
Visst grönskar det! Passionsblomman och penningträdet samsas längst bort.
 Och hibiscusen som står närmast i mitten är fylld av knoppar.
Men tyvärr blommar den också bara en dag för att sedan skrumpna och falla av.
(Lite märkligt för på många hibiscusar jag ser som växer vilt håller sig blommorna i form betydligt längre.)
 
Igår kom en ny medlem till familjen, en vacker blommandes flamingoblomma  som flyttade in här med kruka och allt. Goda grannar är trevligt att ha och förutom denna skönhet erbjöds vi fler blommor, men eftersom vi själva också vill ha plats och även cyklar, bord och stolar så tackade vi nej.
Och vår trädgårdsmästare, Ingrid, har ju fullt upp redan som det är när vi inte är på plats och det utan att blombeståndet utökas.
                                                   
Vacker flamingoblomma men den ska som de flesta krukväxter inte ätas. (Lätt giftig)
Och visst har den en orange ton i blomman. 
 
 
 
 
 
Ann-Kristin

Gokväll!
Så fint det blommar hos Er! Ser att du flyttat runt lite. Du har verkligen gröna fingrar.
Hoppas på att få hjälp framöver med att tänka ut vad jag skulle kunna "putta" ner i min lilla list.
Hur mår fröken Kamelia?
Blev lite osäker på papegojblomman. Är det samma blomma som du senare nämner som flamingoblomma.
Saknar Er och Torre oerhört nu när det är svart och kallt här.
Kram/A-K

Svar: De gröna fingarna komme roch går...Och visst ska vi komma på något bra till din lilla list.
Fröken Kamelia har 10 knoppar och jag hoppas några snart ska slå ut för de har varit i knopp i flera veckor.
Jodå, det är flamingoblomman. Den kom idag från grannarna.
Vi saknar dig också. Mycket!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Här blommar det minsann - fint! :-)

Men du ska då alltid vara värst! Jag skrev just att Anders (som jag trodde var värst) fick tre droppar på sig. Och du fick hela tjugo??? ;-)

Ha en toppenkväll! :-)

Svar: Jag fick nog 20 droppar på mig. Räknade sporadiskt. Men kanske kom inte så många in på er terrass. Vi njuter fortfarande på terrassen och utan regn. Men med "Så mycket bättre" och där är det då tårar i stället för regndroppar.
Önskar er också en fin kväll.
Ditte

Comsi ComsaSå grönt och fint det var här, några regndroppar gör gott, kanske hade det behövts några fler? :-)
Kram på dig ❤

Svar: Ja, grönt är det här och visst var det bra med några regndroppar. Det kommer inte så många här...Jag slapp vattna idag...
Kram !
Ditte

marga

Vilken underbar blomsterfägring du har åstadkommit på er terrass! Floras muy bonitas. (floras el flores i plural? una flor heter det ju) Du har nåt i fingrarna helt klart. Säger som Ann-Kristin, saknar er o Torre mycket i detta mörka och kalla och halkiga. Men har tur som får åka tillbaka om två veckor. Kram!

Svar: Tack! Här blommar det för fullt och det är riktigt fint. Och kanske har jag lite av det gröna i fingrarna för annat praktiskt saknar jag ju. Kan förstå att du saknar solen och värmen men snart är ni här igen. Varmt välkomna!
Sor kram!
Ditte

A-C

Gokväll! Så många vackra blommor på er terrass. Vi tänkte ge oss på att göra Limoncello med våra citroner. Kram

Svar: Limoncello verkar spånnande och jag har börjat titta efter recpet. Men kanske går det väl många citroner och vi kan ju inte plocka alla. Kul att höra hur det går för er me tillverkligen.
Kram!
Ditte

BP

Fantastiska och otroligt läckra bilder - i dubbel bemärkelse med tanke på apelsinerna och citronerna. Ni har perfekta grannar måste jag säga! Å verkligen, snacka om närodlat! Närmare än så här kan man ju knappast komma.

Läste hos Emma idag. Hon gör Limoncello av citronerna. Det kanske kan vara ett tips. Å engelsmän gillar ju apelsinmarmelad. Så om du känner dig manad att stå i köket ett tag så;-)

PS. Anders fick tre, AMA två droppar regn på sig idag. Så det måste ha varit ett skyfall hos dig;-) DS.

Svar: Jag hade nog skyfall med mina tjugo droppar, eller också räknade de andra fel. Men långvarigt var det inte.Limoncello verkar vara en god idé och kanske lite apelsinmarmelad. Och lite tid i köket kan jag ägna åt detta .
Och trevliga och goda grannar har vi verkligen. Vi är tacksamma! Mer närodlat kan dte nog inte bli.
Ditte

Geddfish

Det verkar helt underbart att ha sommarstuga i Spanien! Vilken blomster- och fruktprakt! Men det kräver sina gröna fingrar och skötsel, helt klart.
Bilderna är ljuvliga!
Kvällskram!

Svar: Tack! Ja, visst har vi det bra här. Och blommor och fruktträd som levererar . Hör kan man tala om närproducerat. Jag är ju inte så händig i vanliga fall men blommor och växter brukar jag ha handlag med. Men inte trådar, papper, lim och tyg...
Kvällskram från mig.
Ditte

Ami

Ni har verkligen grönt och fint på er terrass! Och det känns alltid så ombonat och trevligt när man kommer dit :)
Så ni har också en snäll granne som förser er med växter! Den kommer alldeles säkert att trivas hos er :)
Kram och trevlig kväll!

Svar: Ja, nu grönskar det verkligen. Och samlingen är utökad med en ny medlem som passar bra in. Och grannen vet ju att vi tar hand om blommorna så han kände sig nog trygg när han lämnade sin praktfulla flamingoblomma.
Önskar er en fin söndag!
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Googlar man på "passionsblomma frukt ätlig" så får man lite olika och motstridiga fakta men gemensamt verkar vara att det måste finnas två plantor i närheten av varandra annars är frukten "tom" inuti. Många skriver om att det endast är den vita och lila sorten (edulis) som producerar den gula/orangea frukten. Den blå blomman är snabbväxande och får en violett frukt som inte smakar så mkt men är ätlig - fast här finns lite olika info på olika sidor. Det bästa är väl att köra strikt empiriskt och "learning by doing". Spännande att se vad som händer! Glad att du har haft fingrarna i gröna naturprodukter idag istället för gröna, fyrkantiga plastbyttor! ;) Fortsätt så! :D

Kaaaallt idag. Trots minusgrader i Norrland men "bara" nollgradigt i Estocolmo hävdar de besökande ungdomarna att det känns som om det är minst 10 grader kallare här nere. Är väl fukten antar jag. Man får vara glad sålänge det inte också piskar "småspik" mot kinderna. :)

Kram från Åsöberget

Svar: Googlade också på passionsfrukt men visst är det olika uppgifter. Och vi kanske kan tillföra än mer till frågan när frukterna växt till sig och vi kan testa. Här blir det "learning by eating". Meddelar resultatet! Tack även för din googling.
Jga har för tillfället bytt ut de gröna plastbyttorna, modell större, mot mer naturnära grönska och jag är glad att du uppskatttar det. Jag gör det också.
Mysigt med ungdomarna hemmaoch de kan ju värma upp er lite med sin närvaro. Mne visst känns stockholm kyligare. Mycket fukt i luften ger ju den känslan.
Skickar lite sol och värme. Men just nu blåser det rejält med ca 10 m/sek ska dock mojna under eftermiddagen.
Kram och trevlig söndag!
Ditte

Marja

Tänk så fint att kunna plocka apelsiner och citroner direkt från träden. Citroner har jag faktiskt plockat i Spanien och tagit med hem. Jag tyckte att de var mycket sötare än de jag var van med. Så intressant med passionsfrulkten... ska bli intressant att se vad det blir. :)
Kram!

Svar: Vad gäller passionsfrukten åf vi väl se om det är rätt blomma som ger den. Men den växer i alla fall. (Både blomman och frukterna)Citronerna är sötareän de vi kan köpa hemma, men de har å andra sidan plockats ganska omogna och rest en bit för att nå Sveriger. LIkadant med många apelsiner.
Kul att du plockade citroner och tog med dig hem. Vi har bara handbagage så tyvärr kan de inte komma med. Vätska i dem.
Önskar dig en fin söndag
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja ni har sån fin liten oas där vid bungalowen. Det var alltid så lugnt att sitta där kommer jag i håg innan ni kom dit också och nu är det lika fint och mysigt där. Roligt att ni har gula frukter runt om :-)
Och snälla grannar!
Kram P ♥

Svar: God morgon! Lugnt är det oftast här och växterna trivs och får så bra tillsyn när vi inte är på plats. Nog så viktigt. Du har ju också tagit hand om dem. Bougainvillean jag fick av dig tar sig och kommer nu med nya blommor igen. Stundtals vilar den sig i form.
De gula cirusfrukterna är fina att få plocka och de är verkligt närodlade.
Våra spanska grannar är väldigt rara och är också glada att någon plockar lite från träden.
Kram och trevlig söndag.
Ditte

Malin S

Vilken härlig grönska och kunna plocka apelsiner och citroner själv. Här henna i Stockholm är ser nu vitt på backen och några minusgrader. Kanske kan ni göra en lemoncurd eller citronkaka för att minska lite citroner på trädet.

Svar: Tack för tipset om citonkaka, låter både enkelt och gott. Lemoncurd verkar också bra, skall leta recept. Kanske lyser snön upp lite nu men det känns väl tidigt även med munusgrader.
Trevlig söndag!
Ditte

ToveOlberg

I synnerhet jordnära, närodlat i det gröna rummet! Kortreist mat lärde jag mig i Norge i sommar ...
När jag ser dina apelsin och citronbilder så känner jag i gen det mönstret - jag har citrongardiner :-)
Gul grannsämja och vackra blommor emellan sig fulländar livet i sommarstugan :-)
Skön söndag!
kram

Svar: Ordet "kortreist" tar jag genast till min norska vokabulär. Tack för det!Så fint med citrongardiner! Här tittar jag ut och får i stället se träden, blir lite som en gardin det också.
God grannsämja är det och den nya blomman välkomnades hos oss.
Önskar dig också en fin söndag!
Kram från oss.
Ditte

Eva`s blogg

Men va härligt att se & du har nog gröna fingrar kan jag tro va :) så härligt att kunna ha så fina blomster att pyssla om. Förstår att du trivs :) fin söndag kram

Svar: Vi har lite lagom med växter och har tur att vår väninna har tagit hand om vattning när vi inte är på plats. Och visst är det fint med lite grönska och blommor.
Önskar dig också en fin söndag.
kram!
Ditte

Anette

Visst är det härligt att odla.
Så lätt i medelhavsklimat, bara någon vattnar under torra tider.
Fina växter, du har

Svar: I lagom mängd är det roligt. Vi har haft tur att få hjälp med vattningen för annars skulle det inte fungera för då hade vi fått ha mindre antal växter. Men citron och apelsinträden finns hos grannarna men vi får plocka.
Ditte

Znogge

Vilken underbar terrass och en odling helt i min smak. Större behöver det inte vara! Citrondricka låter gott men några andra tips har jag inte att komma med tyvärr...

Ha en njutbar söndag i värmen!

Kram

Svar: Det har blivit en citronkaka idag och den blev riktigt lyckad med de helt färska citronerna. Vi kan ju heller inte med gott samvete plocka alla citronerna. Här blåser det lite idag men solen värmer.
Önskar dig en fin söndag!
Kram!
Ditte

Amanda Jona [SPONTAN]

Åh, egenodlat är ju det bästa!

Svar: Visst är det! Perfekt att ha i närheten och hos vänliga grannar som delar med sig.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: