Ett underverk, ett mäktigt sådant

    
Det var en gång, nej det var många gånger, som vi under de nästan fyra år vi bodde i Peking besökte den Kinesiska muren, ett av världens absolut mäktigaste byggnadsverk och ett av de sju nya underverken.
Man kan lätt nå muren vid Badaling, en mer turistisk del, som ligger en dryg timme med taxi från Peking (går bra att ta tåg eller buss) eller också väljer man att besöka muren vid Mutanyu en lite längre resa. Även hit söker sig många turiste men det går smidigare att ta sig fram.  Här känns det mindre tursitiskt och man kan promenera längre eller kortare sträckor på detta, ett av världens underverk. Medhavd picknick rekommenderas.
Kinesiska muren, eller som den heter på mandarin, "Chángchéng", (skrivet på pinyin, så att vi kan läsa och uttala det)  kan besökas på många ställen, vilket är helt naturligt, eftersom muren sträcker sig genom hela Kina. Beroende på hur man mäter är längden ca. 8851 kilometer varav de byggda/murade delarna räknas ha en längd av drygt 6000 kilometer och resten är mer naturliga skyddsbarriäere som diken, kullar och annat. 
 
Vi har oftast tagit oss med bil,  ett par timmar från Peking, för att  vandra och uppleva de mer orörda och genuina delarna av underverket och det är en särskild känsla och man känner sig liten.
Att jag nu hamnade här  på muren igen berodde på att jag igår kväll på tv, Kunskapskanalen, fick följa  engelsmannen William Lindesay hit ännu en gång. (Klicka gärna här på länken och titta på fantastiska bilder och bra, informativ text.)
(Del två av programmet i sänds nästa fredag.)
William Lindesay blev själv intresserad av den Kinesiska muren och Kina när han som elvaåring i England såg detta fantastiska byggnadsverk inritad på en karta över Kina.
 
Jag såg tv-programmet med stort intresse och kände igen William Lindesay. Jag har träffat honom när jag arbetade på Svenska skolan i Peking och var på lägerskola tillsammans med eleverna på hans "farmhouse," alldeles vid muren, ute på den kinesiska landsbygden. Han var vår ledare och guide. En fantastisk och minnesvärd upplevelse!
Minnesvärt också för att det var regn och dimma under denna lägerskolas tre dagar och vi verkligen halkande omkring både i terrängen och uppe på muren.
Humöret var ändå på topp trots att alla kläder och skor var gemomblöta och torkmöjligheterna minimala. Men
det är upplevelserna som berika oss. Eller?
 
( Detta var i maj månad så vädret borde varit mer gynnsamt.)
 
Följ med!
 
 
 
Till vänster toa och tvättutrymmen.
 
 
Vi satt ute och åt, lyckligtvis under tak och i byggnaden sov vi i ett par rum.
 
William Lindesay berättar för oss om den Kinesiska murens historia och om dagens vandring.
 
Dimmigt var det och halt -
 
- brant dessutom. Men jag klättrar på.
 
Och väldans blött. Här det tappra gänget, elever i 3-4-5an. (Idag har de flesta gått ut gymnasiet.)
 
Observera muren som slingrar sig som en orm bakom mig, högt där uppe.
 
Att bygga en torkställning av grenar ingick också i övningarna.
Behövligt dessutom.
 
Mat smakade väldigt gott efter den långa och blöta vandringen.
 
 Kollegan Ninni och jag försöker torka upp. Vi var tillsammans med en förälder och
skolsköterskan Susanna ansvariga för eleverna.
 
 
Mer fakta om Kinesiska muren har jag skrivit här
och här.
 
 
 
 
Ann-Kristin

Ujamej så blöta ni ser ut!
Förstår ändå att ni trots det hade en fin upplevelse.
Har du kontakt med några av barnen numera?
Många kramar/A-K

Svar: Blöta är en underdrift! Dyngsura! Men detta var en minnesvärd upplevelse. Jodå, några elever har jag kontakt med än idag och de minns också denna lägerskola. Den har nog etsat sig fast.
Stor kram!
Ditte

ToveOlberg

Mäktigt, vackert med slit och njut förmedlar du här!
Bilderna 7 av dig omgiven av bergen är helt ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ - ja, du vet Ditte.
Stor kram å ha en skön lördagskväll båda två!

Svar: Mycket slit var det med tillkomsten av muren och området längs den är ett gigantiskt gravfält. Många dog under byggnationen och av olika anledningar. Upplevelserna här är så fina minnen och nu kom de tillbaka när jag såg tvprogrammet och mindes att jag mött William Lindesay.
Stor kram till dig och många tankar.
Ditte

Ami

Vilken upplevelse! Och trots vädret höll ni humöret uppe :)
Förstår att det var lärorikt och roligt!
Ha en fin kväll!
Kramar!

Svar: En sann upplevelse och ett fantastiskt minne, både för eleverna och mig. Och regn i tre dagar och alla kläder och skor genomblöta....Inget gick att torka-
Önskar er en fin kväll.
Kram!
Ditte

BP

En fantastisk fin bildserie trots det dåliga vädret. Du har verkligen upplevt mycket. Vilka minnen! Och jag är så glad att kunna åka snålskjuts här hos dig:-)

Svar: Dåligt väder var det! Och vi var inte beredda på detta eftersom väderprognoserna inte visade regn. Allt var genomsurt och några gick i terrängen i badskor sista dagen. Inget gick att åf torrt. Mycket har jag upplevt och hoppas på en del till.
Trevligt att du häger med.
Ditte

Christina

I Kina har jag aldrig varit, så tack för att jag får följa med på en liten bloggtur dit. Ser fantastiskt grönt och vackert ut!

Kram och ha en underbar helg!

Svar: Idag blev det en bloggtur hit och till en orörd del av muren. Blev inspirerad av tv programmet i går på Kunskapskanalen och William Lindesy som jag ju träffat. Önskar dig också en bra helg!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilket äventyr! :-) Ett fantastiskt byggnadsverk är det verkligen :-)

Svar: Absolut! Ett riktigt äventyr här uppe! Och äveentyr gillar jag ju. Och vilket byggnadsverk! Fantastiskt!
Ditte

Torrebloggen

Vilka härliga bilder från muren och lägerskolan.
Måste ha varit en minnesrik upplevelse att få vara med om detta!
Har aldrig varit i Kina, gillar ju inte långa flygresor.
Ha en trevlig kväll!
Kram!

Svar: Jag flyger gärna långt om upplevelser och miljöer lockar och det gör de ofta. Och i Kina bodde vi ju i nästan fyra år så visst blev det många resor dit öfr vi var ju hemma sommarlov och jullov och ibland däremellan.
DEnna lägerskola är verkligen minnsevärd, likson andra lägerskolor vi gjorde. Har man KInas historia inom räckhåll så känns det viktigt att passa på att ta del av den.
Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Det där är en av de där stora verken som man imponeras över men samtidigt blir så ... arg, förbannad, förgrymmad, besviken... allt det negativa. Precis som pyramiderna. Otrolig byggnadskonst men till vilket pris!? Så otroligt beklämmande.

Jag har inte besökt någon av dessa mänskliga monument. Jag hoppas dock få göra det en dag och att jag då blir så imponerad som jag bör bli men också blir fylld med vördnad och respekt för dem som byggt det sten för sten, inte för dem som stått med piskan.

Svar: Pyramidern ahar jag också besökt och visst kan man på sätt och visa likna dem med varandra, men muren är helt outstanding. Det är ju också verkligen en enorm gravplats. Jag tror inte ensa man vet hur många som dog inder murens uppförande och i alla strider. Men ett stort stycke historia är det och nog det mäktigaste jag någonsin sett och upplevt. Att just besöka de mer orestaurerade och mindre turistiska delarna är otroligt häftigt. Och man vandrar uppe på muren och brant är det. REspekt har jag för de som byggt den och för denna otroliga byggnadsteknik som gör att muren fortfarande håller ihop.
De som stått med piskan här, liksom vid alla byggnadsverk var de än finns på jorden, är förskräckligt. Och detta är på så många ställen, även i Europa.
Hoppas du får tillfälle till ett besök för detta är mäktigt.
Ditte

Susjos

Lustigt nog så nämnde min man att han tänkte se på just det programmet igår på kunskapskanalen, och det gjorde han, så nu var jag ju tvungen att berätta att du träffat honom William !
Kinesiska muren är ju fantastisk, och dina bilder likaså! Såklart kommer barnen inte att glömma den resan! Kram! ♥

Svar: Vad roligt att din man såg programmet och det kommer en fortsättning nästa fredag. Och William Lindesay var ju den spm hade hand om oss och vi bodde på hans "farmhouse" ute på landet och alldeles nedanför en gammal del av muren.
Vare sig eleverna eller de vuxna som var med kommer att glömma turen. Och eleverna har idag, de flesta av dem, tagit studenten. Tiden går...

Kram!
Ditte

Marja

Ja, den där muren är ett verkligt underverk. Tänk vilket arbete att bygga den och med den tidens metoder! Fina bilder och det ser ut att ni trivs trots regnet. :)
Kram!

Svar: Hela Kinesiska muren är ju ett fantastiskt historiskt byggnadsverk och även en gigantisk gravplats. Delade känslor men också sp mycket historia och alla krig är ju grymma. Jodå, visst trivdes jag trots regnet. En minnesvärd upplevelse och extra roligt när jag såg vår guide och lite bilde rhärifrån där vi var på tv, Kunskapskanalen, i fredags.
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Det kommer säkert att vara trevligt i Stockholm också, trots vädret!
Härliga Kinabilder!
Det har varit vågigt här utanför Marbella också, lite höstlikt.
Gillar hur flaskorna hänger vid baren.
Jag har varit upptagen ett tag, men nu har jag hunnit med att titta in hos dejoch även gå tillbaka en bit.
Ha det bra i Stockholm!

Svar: Jadå, Srockholm är alltid trevligt och det oavsett väder. Bilderna från KIna är speciella. Denna lägerskola, på en orörd del av KInesiska muren, var helt fantastisk, och jag tror även att alla som var med kommer att minnas dett genom hela livet. Några av eleverna har idag tagit studenten och tiden har ju gått fort.
Vet att du har mycket om dig och jag följer med och med stort intresse.
Hoppas du hinner med lite vila och semester också.
Ditte

Eva – People in the Street

Ser helt underbart ut trots regnet. En dag ska jag också gå på kinesiska muren. Hoppas jag i alla fall.
Jättefin bild på dig med bergen och muren i bakgrunden.

Svar: Du skulle verkligen tycka om detta och just att besöka Kinesiska muren på ett mer orört ställe är så annorlunda. Vi gjorde det ganska ofta och ska du åka så hör av dig för jag har många tips. Vi harövernattat på små kinesiska gesthouse och sett solen gå ner på muren och varit uppe klockan 05 på morgonen för att se den gå upp. Och inga andra där utom vi. Ja, regna kan det allt.
Bilden på mig hittade jag nu av en slump, men minns så väl just hur blött det var och så dimmigt.

Ditte

H

Vilka härliga bilder, dit vill jag verkligen åka någon gång!

Svar: Tack! Ja, detta är en upplevelse utöver det vanliga.
Ditte

wiolettan

Oj, vilken vandring. Det verkar på mig mycket jobbigt, men är man ung och frisk så går det bra.
Kinesiska muren skulle jag annars tycka vara ett resmål av intresse, Härlig upplevelse kan jag tänka mig. Fint att få se dina vackra och talande bilder. Jag riktigt känner hur blött och disigt det var.
Trevlig söndag.
Kram!

Svar: Här kämpade vi på och så ung var jag ju inte, nästan 60...Eleverna var desto yngre. Men vilken upplevelse! Ett minne för livet, verkligen. Jag är säker på att du skulle tycka om att gå här och man behöver inte klättra så mycket, beror på var man är.
Roligt att jag kan dela med mig och nu har du ju faktiskt varit med mig här. Och i dessa trakter av muren har inte så många varit.
Önskar dig en fin kväll.
Många tankar och kram!
Ditte

Malin S

Vilken fantastisk upplevelse trots vädret, både för dig och eleverna!. En dag så kanske jag också kan bocka av att jag gått på Kinesiska muren.

Svar: Detta var verkligen minnesvärt! Vilken lägerskola! Tror alla som var med för alltid kommer att minnas dessa dagar. Du har tiden för dig och ett besök i Kina rekommenderas. Men det finns så mycket att se runt om i världen.
Ditte

Kersti

Jätte roligt att se och läsa om dina upplevelser. Nu blev jag riktigt sugen på att resa till Kina. Men den resan får nog vänta ett tag för nu i vår ställer vi kosan mot Nya Zeeland ett sedan länge eftertraktat resmål som det äntligen ska bli av att besöka.
Idag har ju Stockholm i alla fall bjudit på en gnutta sol. Annars har det inte varit så mycket av den varan på sistone.
Kram och ha en skön söndagkväll.

Svar: Vad spännand emed Nya Zeeland! Rekommenderas verkligen! Vi var där under vår "jorden-runt- resa" 2005 och så häftigt. Ska ni till Nord eller Sydön eller båda. Här är det en god idé att hyra en husbil och ta sig runt om man inte beställer hotell i förväg och vet vart man ska.
En härlig dag i Stockholm idag. Uppskattades verkligen!
Kram ch trevlig kväll!
Ditte

Znogge

Vilken fantastisk lägerskola! Den måste ha blivit ett minne för livet. Kinesiska muren har jag inte gått på men vem vet en gång...

Kram och fortsatt trevlig söndag!

Svar: Denna lägerskola är nog den mest fantastiska av den varianten jag upplevt, och många har jag upplevt under mina drygt 40 år i branschen. Ja, det har ju blivit mer än lägerskolor i jobbet...Tror alla elever kommer att ha denna upplevelse med sig vidare i livet samt även sina år i Kina.
Vad gäller Kinesiska muren så tror jag du verkligen skulle uppskatta den och även ett besök i Kina.
Stor kram!
Och söndagen har varit hur bra som helst med många trevligheter.
Önskar dig en fin kväll.
Ditte

Anette

Vilket fint inlägg :)
Jag är jätteglad över att ha fått se detta underverk, riktigt mäktigt.

Svar: Tack! Ja, du känner ju igen dig här i trakterna. Visst är det mäktigt att ha stått och gått här på "underverket".
Ditte

Elisabeth Nordström

HEJ
Jag kommer så väl i håg sms. Leverera torra kläder till skolan imorgon!
Vilken upplevelse det var för dem. vilka bilder och minnen. Vilken tur de hade som fick möjligheten till detta. Tror det var enda gången Pontus gummistövlar blev använda. I och för sig inte av honom, men han hade ju annat. Helst hade han väl haft sina crocs...Vi så faktiskt programmet igår också både jag och Pontus. Han jobbar just nu så får vi se vad det blir sedan.
Hälsningar Elisabeth

Svar: Hej Elisabeth!Ja såg ju programmet och mindes vår lägerskola här i trakten så väl. Vilken fantastisk upplevelse!
Och minns, det gjör nog eleverna också.
Tur att det fanns de som hade stövlar och skor att låna ut.
Visst hade Pontus säkert haft sina croocs och han kanske också hade det. Här sviker minnet mig.
En stor, varm kram och hälsning till er .
Ochvilka härliga år vi hade i Peking! Minnesvärda och givande på alla sätt.
Fint att Pontus jobbar! Framtiden ordnar sig alltid.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: