ABBA; Ett lyckat möte med flera komponenter

    
 I söndags strålade solen mot oss i Stockholm och det blev en heldag med idel, ädel, trevligheter. Vi skulle fira  Gunilla, en god vän till familjen, som tillsammans med mannen J och sonen D funnits som våra nära vänner  i  35 år.
En promenad längs kajen tog oss till färjan "Emelie", som trafikerar norra och södra Hammarbyhamnen,(Södermalm och Sjöstaden) stannar vid Masthamnen, (kryssningsfartygen lägger till där) lägger till vid Djurgården (Gröna Lund) och fortsätter till Nybroviken inne i Stockholms city. Helt perfekt att använda vattenvägen. Smidigt och trevligt och resan tar 20 minuter.
Vårt mål var ABBA museet på Djurgården.
Vi hade bokat biljetter i förväg och uppgett den tid vi ville komma, vilket var smidigt och då undviker man alltid köer.
(Just i söndags var det ingen kö...)
 
På Emelie köper man biljetten i en automat ombord för SL-biljetterna gäller inte här.
(Ungdoms- student och pensionärsrabatter finns)
Vi ställer oss i lä utomhus och njuter av båtresan.
 
Vid museet ansluter mina döttrar Liv och Helen och vi är nu fyra förväntansfulla som
ska in i ABBAS och musikens värld.
Visserligen heter det ABBAmuseet men jag skulle nog vilja påstå att det är så mycket mer; 
en hyllning till svenska musik inom schlager, visa och pop.
 
Jag minns i början av 1960-talet, jag bodde i Solna och såg/hörde för första gången i mitt liv gruppen Hep Stars. Det var en spelning strax bakom Råsundastadion vid "Stråket" och här var Benny Andersson med på piano.
Några år senare, 1966, träffades i Benny Andersson från "Hep Stars" och Björn Ulvaeus från gruppen "Hotenanny Singers" i Västerviks folkets park.
Under festen senare på kvällen uppstod ett musikaliskt tycke mellan de båda och de fann varandra den natten över ett antal Beatleslåtar.
Ett lyckat möte!
 
Hep Stars körde ut från parken i sin amerikanska bil och Hotenanny Singers körde in i sin Volvo combi.
 
ABBAs internationella genombrott blev i Brigthon, april 1974,
när de vann Eurovision Song Contest med Waterloo.
Men deras historia tillsammans började på 60-talet när Björn träffar Agnetha och
Benny och Annifrid också blir ett par.
 
Stickan Andersson och ABBA har samarbetat sedan 1967 och i början av 1970-talet köpte Stickan Andersson
Viggsö i Stockholms skärgård och på granntomterna kommer både Benny och Björn att köpa sommarhus och här tillbringar de en hel del tid med att skriva text, musik och producera skivor.
 
Nära samarbete med Stickn Andersson och ABBA hade också filmregissören Lassa Hallström haft. Det var han som med enkla medel på 1970-talet gjorde de flesta av gruppens videofilmer och många spelades in hemma hos honom i lägenheten i Stockholm.
Tanken var att ABBA, personerna, skulle synas i dessa videofilmer och han kom på att ofta fotografera dem parvis och en framifrån och en från sidan.
"ABBA The Movie" kom 1977 och var ett komplement till gruppens Australienturné men blev en film som visades på biografer runt om i världen och givetvis i Sverige.
 
En modell av det rum på Viggsö där många av ABBAs låtar kommit till.
 
Scenkläder som olika artister använt i Eurovision Song Contest finns det gott om.
 
ABBAs scenkläder fråm Brigthon 1974.
 
1. Celine Dions scenkläder från 1988 när hon tävlade för Schweiz och vann ESC
2. Bröderna Herrey vann 1984 i luxemburg med Diggi Loo Diggi Ley.
3. Carola Häggkvists scenkläder från ESC i Aten 2006, skapade av Lars Wallin.
Carola detog med  "En evighet" och kom på femte plats. (Finska gruppen Lordi vann...)
 
Svensk musik, alltifrån 1940- talet och fram till 2016, finns tillgänglig i diverse bås att lyssna på och i utrymmet "The Swedish Musichall Of Fame" finns både musik och videor från de artister som hitintills hamnat där, och de var många. Fler lär tillkomma.
 
Om man själv vill prova att sjunga ABBA, inför publik eller enskilt i små studios, ges många tillfällen. Bara att testa. Möjligheterna är stora.
                                                                          
 
Helen, min dotter, slår sig ner vid ett av Bennys piano och spelar här
ett stycke från "Kristina från Duvemåla".
 
En av ABBAS låtar, Chiquitita, lanserades i januari 1979  då ABBA sjöng den i FNs Generalförsamling i New York på en stor gala tillsammans med The Bee Gees, Donna Summer, Rod Stewart m.fl .  Galan sändes på tv i 60 länder och sågs av ca 250 miljoner människor.
FNs barnår invigdes och detta blev en viktig avstamp.
Detta var upptaten till FNs barnkonvention som kom 1989.
" Chiquitita kan tjäna som en symbol för alla de flickor och kvinnor runt om i världen som förmenas sin rättmätiga plats i samhället. " (Björn Ulvaeus)
 
Här en inspelning där Laleh sjunger Chiquitita och Björn Ulvaeus medverkar med ett kort tal.
 

 
 
Ett par roliga timmar tillbringade vi på ABBAmuseet, rekommenderas (om man gillar ABBA och  musik förstås) och det var en glad, uppsluppen och lätt sjungande kvartett som tog sig tillbaka till Södermalm för att äta tidig middag här hemma och umågs.
Och till middagen anslöt sig ytterligare några.
Trångt blev det runt bordet men trivseln och stämningen var hög.
 
 
 
                                                                                         
Catharina

Tack för påminnelsen om ABBA-museet, det måste jag besöka nästa gång jag besöker Stockholm. Fina bilder och trevlig beskrivning om besöket.

Svar: Tack! Gillar man ABBA och svensk musik så är detta museum ett väldigt bra val. Roligt! Verkligen interaktivt på många sätt. Bra att boka biljetter innan via nätet för att slippa ev. köer.
Ditte

BP

Har åkt förbi muséet ett antal gånger med spårvagnen. Varje gång har jag lovat mig själv att göra slag i saken och besöka muséet. Bra att du med det här inlägget ger mig en "teaser". Älskade ABBA och kan nog nynna varenda låt dom har gjort än idag - och det trots att jag är tondöv;-)

Svar: Gör slag i saken! Och ett tips är att boka biljetter via nätet för då slipper man köa, om det är många besökare. Man får bestämma en tid själv och sen har man en kvart på sig att ta sig in. På museet kan du sjunga hur mycket som helst och du får text och musik. Hur bra som helst. Och roligt!
Ditte

Josefine Svärd

Åh va kul att få se lite från museet! Aldrig vart där men velat åka så länge!

Svar: Väl värt ett besök och det är så mycket mer än ABBA även om de dominerar. Ett stycke svensk musikhistoria fram till idag finns också med. Och svensk musik är en stor exportvara än idag.
Ditte

Ama de casa

Älskar ABBA och deras musik. Gick på ABBA-museet så fort jag fick chansen. Dyrt, men värt det för en ABBA-fan :-) Satt länge och väntade vid telefonen, men ingen ringde... ;-)

Såg ABBA live en gång. På Skellefteå Folkets Park (av alla ställen!). 1974 på sommaren efter att dom vunnit i Brighton. Trots att den scenen var såååå stor (nåja...), så behövdes den byggas ut när dom skulle uppträda.

Det skulle verkligen vara kul om dom återförenades. Om inte annat för ett enda framträdande i nåt välgörenhetssyfte eller så.

Skulle gärna se ABBA-showen på Tyrol (?) också. Men den kanske inte går längre?

Svar: ABBAs Mamma Mia show går fortfarande på Tyrol och den är förlängd till i vår. ABBA såg jag också live på 70 -talet och det var verkligen en upplevelse. Förstår att du också tyckte det där i parken i Skellefteå.
Jag satt också vid telefonen, den oranga, men ingen ringde.
Ett härligt besök var det och roligt hade vi.

Ditte

Veiken

Ett museum helt i min smak! Det får bli ett besök där någon gång!
Tyvärr kommer vi nog inte att träffas den här gången. Du får din bok vid ett senare tillfälle. Kram

Svar: Så synd att du kanske inte kommer...Tänker så mycket på dig och gillar inte alls att du är opigg i kroppen.
Vad gäller ABBA museet så skulle du helt klart gilla det.
Många kramar och tankar till dig.
Ditte

Ama de casa

PS: Chiquitita (som egentligen är så himla fin!) har jag blivit smått allergisk mot sen "munspelsmannen" här nere på paseon har fördärvat den alldeles...

Just nu spelar dom Mama Mia på "radion" :-)

Svar: Förstår dig helt och fullt! Men Lales version här är jag också förtjust i. Låten har ju ett budskap som man kanske inte tänker på när man hör biten.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Så trevligt med ABBA-museet. Har inte varit där
ännu, med skulle vilja dit.
Anni-Frid och jag gick ju i samma skola. Hon gick en klass över mig.
Vi träffades lite då och då i musikerkretsar i min stad. Men det var långt innan hon blev berömd. Du vet han som hade långt skaft på sin gitarr var med och spelade på hennes första singel.
Många kramar/A-K

Svar: Kommer du till huvudstaden så går jag gärna till ABBA -museet en gång till.Kul att du och Frida gick i samma skola så då har du ju varit med från början.
Ja då, jag minns att du berättat om mannen med långt skaft på gitarren...
Kramar från oss.
Ditte

Anna, New York - My Bite of the Big Apple

Vad roligt att se och höra om ABBA-museet! Där har jag ännu inte varit.

ABBA var verkligen mina stora idoler på 70-/80-talet. Minns hur jag och min ena syster mimade till låtarna. Jag var Anni-Frid och hon var Agneta, på grund av våra hårfärger. :) Chiquitita gjorde vi till och med egen koreografi till.

Att Benny och Björn möttes just i Västervik visste jag faktiskt inte! Tack för att du delade med dig av massa intressanta fakta.

Kram

Svar: Vad roligt att du också har så positiva minnen från ABBA och kul med egen koreografi till Chiquitita. Vi är nog många som har det. Även under åren vi bodde i Peking var det mycket ABBA som spelades överallt.
Kommer du till Stockholm så är ett besök på ABBA- museet att rekommendera. Verkligen!
Här på museet kan du också få sjunga om du vill (för publik eller utan) och kanske bli den femte medlemmen i gruppen. Ny karriär kanske?
Ditte

Geddfish

Åh, det hade varit något att se!
Jag som fullkomligt älskade ABBA och deras musik håller än idag, ju.
Du har varit ute på så mycket, sett så mycket, så fantastiskt, vilken förmån!

Sen älskar jag Laleh, ända sen första gången jag hörde henne sjunga SNÖ, det är flera år sen. Hon är ett underbarn.

Tusen tack för ditt inlägg! Kram ♥

Svar: Tack för dina fina ord! Du får ta dig en vända hit till huvudstaden så du kan göra ett besök här på museet. Verkligen värt både ett och flera besök. Vi hade verkligen roligt och döttrarna både sjöng och spelade. Ja, vi andra i mindre omfattning.
Visst håller ABBAs musik än idag och det världen över. Vi såg vi musicalen Mamma Mia i peking och helt på kinseiska. En upplevelse utöver mycket annat. Det tror jag Björn och Benny också tyckt. Mycket populärt böand kineserna.
Mycket har jag sett och mycket har jag rest och visst har det varit och är en stor förmån. Men nu har jag kommit av mmig en del och reser också gärna här i Sverige. (Har gjort det förr och besökt alla landskap, men jag har mycket kvar att uppleva och jag vill ha tid på mig.)
Visst är Laleh bra! Hon ska i juli ge en konsert i Dalhalla och det tror jag blir fantastiskt.
Kram och natti!
Ditte

Susan

Hola! ABBA var mina första stora idoler! Hade hela mitt rum i radhuset i Karlstad tapetserat med affischer - trots min mammas protester som var rädd om tapeten.... Sparade på ALLT! Vet att det gick en ABBA-serie i Expressen som man kunde klippa ut och klistra upp i en pärm och jag tjatade sönder min pappa om att köpa den varje dag. Handlade om ABBA "the story" typ. Kommer inte ihåg hur länge den varade men kanske 2-3 veckor. Han missade en dag och jag var förtvivlad! Löste sig dock då en kompis till mina föräldrar hade köpt tidningen den dagen. Eftersom jag är en "slängare" är jag ytterst osäker på om jag har kvar pärmen. :) Ville sååå gärna åka på konserten de hade i Göteborg när jag var 12 år men min mina föräldrar tillät mig inte att åka ensam med en kompis och att någon vuxen skulle hänga med för barnens skull fanns liksom inte på världskartan.

Vi var på ABBA-museet i våras och det var fantastiskt! Så bra! Jag hoppas att du lade märke till den fantastiska golvvärmen inuti och markvärmen utanför! Leverantören ligger och sover i en sängplats nära mig! ;) Var muy besviken att vi inte var bjudna på invigningspartyt. :( Å andra sidan kanske jag ska vara tacksam. Hade förmodligen dött av ett hjärtstopp -starstrucked! :)
Kram!

Svar: Faktiskt var att jag noterade golvet och att det var frostfritt utanför, men det hade kunnat bero på solen som strålade denna vackra söndag. Men nu vet jag bättre. Ännu ett ABBA fan! Vi är många! Illa att de missade att bjuda er på invigningspartyt, ni hade höjt den redan höga stämningen. Vad gäller hjärtat så hade du klarat detta. Kan riktigt blunda och se ditt rum där hemma i Karlstad! Vet att jag såg ABBA live här i Stockholm någonstans, men minns inte var....Får forska mer i det. Kanske har jag något gammalt foto i gömmorna. Besöket var väldigt lyckat! Vi hade jätteroligt och Gunilla uppskattade persenten.Kram!
Ditte

Marja

Fina Laleh! Abba Museet har jag inte varit på än. Undrar faktiskt varför? Men det står ju kvar och verkar vara ett intressant ställe. :)
Kram!

Svar: Ja, Laleh är en favorit här också. Museet står kvar så du hinner men ett besök rekommenderas.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Så trevligt, jag var där för ett par år sedan, så mycket att se. Dansa till abbamusiken och senare kunna logga in och se sig själv efteråt, kul. Värt varenda krona.. kommer nog att göra ett besök till vid något tillfälle.

Godnattkram ❤

Svar: Hit kan man helt klart gå flera gånger! Tror man ser och upplever nya saker vid nästa besök. Vi hade jättetrevligt men både sång, dans och pianospel. (Dotter Helen) Kram!
Ditte

Susjos

Älskar ABBA, och har såklart besökt museet, och sjungit på scenen där, och jag åker gärna dit igen! När ABBA slog igenom och åren efter, så var det lite "skämmigt" att gilla ABBA i Hofors där jag tillbringade min tonår, men jag gillade dem högt! Och på folkets parks disco så spelade de ABBA, som jag och många andra dansade till. Har såååå många minnen till just ABBA musiken, min kompis virkade en sån mössa som Agnetha hade på sig när de vann i Brighton, men ingen blå..tror min var i beige, men jag älskade den!
Tack för grattiset till vårt köp av lägenhet i Solna, kan inte fatta riktigt än att det är sant?!!

Svar: ABBA är ju fortfarande stora i hela världen och även jag har dansat mycket till dem. Och de står sig än idag, även internationellt. I Kina hörde vi deras musik överallt och kände oss lite hemma. Det var ABBA, IKEA, Vovo, Björn Borg, "bordtennistenniskungen" PO Wallner och Zlatan som var Sverige där.
Häftigt med denna virkade mössa, kan tänka mig att du var fin.
Jätteroligt med Solna och lägenhetsköpet. Stort grattis igen!
Kram!
Ditte

Anette

Ett mycket trevligt museum, vi var där, hela familjen, i vintras.
Gillar att det är interaktivt, det är så häftigt att få vara delaktig.
Klart värt ett besök.

Svar: Visst är det! Förstår att ni hade trevligt där! Och roligt att museet även tar besökarna genom svensk musikhistoria fram till idag.
Ditte

ToveOlberg

Jag tycker mig höra Helens pianospel när jag strosar runt och bildar svans efter er. Vilket härlig inlägg - igen. Jag kommer mig ständigt runt på platser och njuter! Med risk att tjata så är du en fena på att få med dig så mycket i varje inlägg
Stickans fru hade en syster som bodde i Åmotfors där jag mitt första hem i Sverige - hon var lärare på bland annat Restaurang skolan. Jag flyttade dit 1974, och det var "lite stort" för en del av innevånarna där i samhället att hon bodde där ... Abba var ju verkligen stora!
Stor kram bloggingquin!

Svar: Tack, Toev för fina ord. Ibland blir ju inläggen väl långa och jag har svårt att sovra, men det får bli så. Det är så trevligt att ha dig med och du had etyckt om att vara ädr med oss.
Se där , du har också haft lite ABBA anknytning där i Åmotsfors. Stickan Andersson var ju själv folkskolelärare från Västergötland.
Och visst har vi nog alla njutit åt glatt oss med och tillsammans med ABBA.
Stor kram !
Ditte

Lena i Wales

Härliga Stockholmsjulbilder nedan!
Hep Stars var mina favoriter och Benny Anderson favoriten i bandet, men måste tillstå som Göteborgare att Tages också fanns i mitt hjärta. Inte kunde man som tonåring tro att denna Benny skulle bli en världsstjärna. Många härliga minnen från den tiden.
Trevlig sammanfattning av ABBA och mycket igenkännande.
Ha en bra dag!

Svar: Tack, Lena! Visst minns jag även som Stockholmsbo gruppen Tages. Jag kunde heller aldrig anan där jagstod i Solna, vid Stråket och lyssnade på Hep Stars att Benny Andersson skulle bli en världsstjärna och inte någon av de andra deltagarna i ABBA heller. De hade ju alla en solokarriär innan de blev en grupp. Men möten kan göra och utveckla mycket.
När du kommer till Stockholm igen så blir det kanske ett besök här på museet.
Önskar dig också en fin dag!
Ditte

Eva`s blogg

Åh dit vill jag om vi kommer till staden älskade ABBA på min tid då dem var i farten åhhh så fina bilder du visar :) tack kramen

Svar: Tack! Du skulle verkligen tycka om att gå hit! Så härlig ABBA musik och även musik från de flesta andra svenska artister från 1940 talet och fram till idag. Alla kläder var också roliga att se.
Önskar dig en fin onsdag!
Kram!
Ditte

Ami

Dit ska jag absolut försöka ta mig någon gång!
Gillar deras låtar! Och igår på Zenia var det en tjej som uppträdde med bland annat ABBA låtar :)
Kram

Svar: Se där! ABBA lever vidare....Kommer du till Stockholm så rekommenderas ett besök här på museet. Och det blir även en resa genom svensk musik och musikexport som heter duga.
kram!
Ditte

znogge

ABBA-museet hanns inte med senast men jag skulle gärna vilja besöka det. Men det kommer väl fler tillfällen inom kort hoppas jag!

Kram och ha en bra dag!

Svar: Jag tyckte du hann mycket under dina dagar i Stockholm och hälsan var ju inte heller helt på topp. Och visst blir det fler turer till huvudstaden och våren är alltid en bra tid.
ABBA museet ligger kvar och väntar på dig.
Kram!
Ditte

Bosse Liden

Det är sådana här inlägg som jag älskar och det stället SKA vi besöka någon gång.
Kvällskram Bosse

Svar: Det tycker jag absolut ni ska. Ni skulle helt klart gilla ABBA museet och det finns så mycket svensk musik här. Och är ni i Uppsala är det bara en tågresa på 35 minuter till Stockholm.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: