Spanien bland favoriterna

    
Matupplevelsen är en viktig del av en resa och så givetvis för alla som rester till Spanien för kortare eller längre tid.
I den norska tidningen "Spanien Idag" läste jag en artikel som just hade fokus på sambandet populära turistländer och mat .
Givetvis får man ta det hela med en "nypa salt"
Bland norrmännen och även bland svenska resenärer är  den italienska maten mest populär och pastarätter och pizzor finns ju att fåi stort sett över hela världen och både Sverige och Norge har ju gott om s.k. "italienska restauranger"
Sdan är ju den italienska maten givetvis så mycket mer än just dessa rätter.
Grekland kvalar in på andra platsen  kanske med tanke på den grekiska salladen, moussaka, bläckfisken, tzatziki och souvlaki (grillspett) som är många turisters favoriter
Spanien kvalar in på bronsplatsen , där tapas är världsberömda. Men givetvis finns så mycket annat ockå.
Och tredjeplatsen får Spanien dela med Thailand och Kina.
Lite märkligt var det i mitt tycke  att Frankrike kvalade in först som femma.
Jag hade nog placerat dem som etta eller tvåa.
Sjätteplatsen står USA för och Egypten hamnade längs ner ned och kan bero på att det nu är få resor som går dit.
Men en undersökning är bara en undersökning och många fina matländer finns inte med alls.
Intressant läsning var det.
 
 
För mig är maten nästan 50% av en resa och jag tycker dels det är roligt att äta ute på lokala restauranger och även att botanisera i lokala butiker, (slaktare, saluhallar) på marknaderoch i större kedjors butiker.
Carrefour, där de finns, är i mitt tycket ett säkert kort där man både hittar lokala produkter och mer internationella.
 
En liten del av utbudet av Carrefours fiskdisk i Torrevieja.
 
Och att äta middag hemma på terrassen är också väldigt trevligt. 
 
 
 
 
 Inlägg 77/100 i utmaningen #Blogg100.
Comsi Comsa


Maten är nog minst 50% för mig också.... :-)

Kram på dig, skicka lite mer sol om du kan, snälla.... ♥

Svar: Jag skickar i ilfart både sol och värme. Kram!
Ditte

Veiken

Jag läste också att bokningarna till Spanien ökar med 20% sedan folk flyr från Turkiet och Grekland. Det gäller att kunna ta emot alla som vill komma! Maten är dessutom god i Spanine! .) Kram

Svar: Ja, här finns mycket bra. Men! Den thailändska maten och den asiatiska är för mig svårslagen. Och visst är det roligt att mång anu ävljer Spanien igen.
Kram!
Ditte

Znogge

Visst är maten en stor del av resan så äta gott det vill man. När vi var på Mallorca för två år sedan var maten tyvärr gräsligt dyr vilket förvånade mig en smula. Fanns liksom inga billigare alternativ men jag vet inte om det berodde på orten...

Kram

Svar: Mallorca tror jag ligger ganska högt överlag vad gäller restaurangpriser om jag jämför med i våra sommarstugetrakter. Många turister ger lätt högre priser. Här är det väldigt överkomligt att äta ute, mellan 7 och 12 euro för en trerätters med dryck, ibland lite billigare, ibland lite dyrare.
Och att äta gott tycker jag är viktigt vare sig jag är hemma Stockholm eller på resa, dock blir inte restaurangbesöken lika många hemma.
Kram!
Ditte

Bp

Då tycker vi precis likadant igen: mat utgör minst 50 procent av en lyckad semester.
Italiensk mat tycker jag är totalt överreklamerad. Där har jag ätit den sämsta pizzan och pastan var snustorr.
Fransk mat gillar jag dock skarpt. Konstigt att landet hamnar långt ner. Grekisk mat är enformig och tråkig tycker jag.
Spansk mat är varierad och man kan äta allt från kanin till tapas:-)

Svar: Väldigt lika tankar...
Detta var ju bara en undersökning som baserades på enkäter. Den italienska maten tycker jag ofta har varit väldit bra och ibland mindre bra. Minns fortfarande när vi var i Toscana på en gård på landet och hade halvpension och den maten var helt gudomlig fjärran från mycket annat och bara lagad av lokala produkter. Men jag har också ätit motsatsen precis som du. Fransk mat, mycket skaldjur, är jag förtjust i och den spanska om den inte är för tung. SEdan är ju asiatisk mat väldans god men numer är det inte så ofta jag är i Asien. Men en bra kock kan ju göra underverk även i Europa med bra råvaror.
Ditte

amadecasa.blogg.se

Maten är verkligen en stor och viktig det av livet, oavsett om man reser eller är hemma. Och då menar jag inte enbart för överlevandets skull :-)

Svar: Nej, mat äter vi ju både med ögon och gom och inte bara för att överleva....Trivseln är ju en klart viktig ingrediens också.
Ditte

Susjos

Visst är mat en stor del av resan! Älskar italiensk mat. Gillar också grekisk mat mycket, och har ätit bra spansk mat,men på Gran Canaria får man leta efter bra restauranger. Blev verkligen positivt överraskad av de spanska matvarubutikerna när vi var på den spanska solkusten nära Gibraltar, där vi lånat en lägenhet, vilken uppsjö av färsk god mat som smakade ljuvligt när vi tillagat den!!

Svar: Italiensk mat är ju så mycket mer än pasta och pizza och rätterna varierar ju i de olika delarna av landet. Grekisk mat tycker jag också om och vi har Stockholm en trevlig och bra restaurang på Sofiagatan som heter Faros dit vi går då och då. Rekommenderas! Här har vi stort utbud i butiker, stora som små, saluhall och diverse marknader för frukt och grönsaker. (Säljs förstås även i de lokala butikerna)
Kul att du blev positivt överraskad när ni var i södra Spanien och som omväxling är dte ju roligt att laga maten själv även på semestern. Vi är ju här så länge så vi varvar uteätandet med att laga mat hemma och det känns bra.
Ditte

Fia

Mat och väder är verkligen viktiga detaljer! Det vattnas i munnen när jag ser dina matbilder och du gör verkligen vädret rättvisa i dina underbara bloggbilder! Den sista bilden på terrassmatbordet, i det vackra ljusskenet, gör mig verkligen sugen! Å vad jag saknar de fina stunderna vi haft runt ert terrassbord!
Kram

Svar: Vi saknar er också och trevliga kvällar både hos er och oss. Men de kommer tillbaka .Visst är mat, väder och miljö viktiga för en lyckad vistelse!
Tack för fina ord! De värmer!
Kram!
Ditte

Marianne

När vi var på långresa Nz/Australien bestämde vi oss att vi inte skulle kasta ut en massa pengar på dålig mat. Vi sparade oss till vi kom hit istället. Allt på resan var klart engelskinspirerat om det inte var asiatiskt. Jag käkade så mycket kinamat att jag höll på att bli snedögd.. Kul att ses på stranden häromdagen. Kram Marianne

Svar: Trevligt att ses i hastigheten...Vi gjorde ju resan för ett antal år sedan och vet att vi åt bra på de flesta ställen, visserligen dyrt ibland, men kvalité kostar, men billigare på andra så det jämnade ut sig. Och vi är ju överlag förtjusta i all asiatisk mat och den skiljer sig ju åt beroende på länderna man besöker.
Här är det det roligt att både att botanisera bland fräscha råvaror och prova olika restauranger. Under åren har det blivit en del favoriter här likväl som i Stockholm.
Och jag är ju en sann skaldjursfantast...
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

På mina resor till Sverige letar jag alltid efter stekt strömming,
stuvad potatis med stekt falukorv, riktig pytt-i-panna och den där härliga tårtan med
marängbotten och färska bär till efterrätt.

Caprese-sallad är en italiensk favorit. Wienerschnitzel, typ fläsk, med tändsticks-
tunna pommes, för att inte tala om kåldolmar!

Svar: Jag förstår att du vill äta den svenska maten i Sverige och husmanskost tycker jag också mycket om. Dock hoppar jag över strömmingen för det är så många ben. Men kåldolmar! Så gott!
Ditte

Ruth i Virginia

Åh ja - en eller två Beefeater martini with a twist som aperitif. :)
(inte i Sverige då)

Svar: Perfekt, tycker jag!
Ditte

FREEDOMtravel

Jag är inte så förvånad över resultatet. Själva gillar vi nog Frankrikes mat bäst i Europa. I Asien gillar vi maten i Kina och Vietnam extra! Här i Kroatien tycker jag ibland att maten varit trist, men nu när vi går på rekommendationer hittar vi bra restauranger!

Svar: Även den franska maten är ju varierad beroende på var i landet man är men jag tycker ofta den varit bra. Och skaldjuren i Normandie och Bretagne är verkligen extra allt . Vietnam, Kina , Thailand , Korea och Japan (har ännu inte varit på plats) har mat också helt i min smak. Kul att ni nu upplevt bra mat i Kroatien ! Bra med tips.
Ditte

FREEDOMtravel

Jag är inte så förvånad över resultatet. Själva gillar vi nog Frankrikes mat bäst i Europa. I Asien gillar vi maten i Kina och Vietnam extra! Här i Kroatien tycker jag ibland att maten varit trist, men nu när vi går på rekommendationer hittar vi bra restauranger!

Svar: Mycket av den franska maten tycker jag mycket om och särskilt alla skaldjur i Normandie och Bretagne. Vi bodde i Toscana ute på en gård och den maten vi serverades där var helt fantastisk men även i Italien varierar det ju. Kinesisk och vietnamesisk mat samt koreansk och japansk mat är också väldigt god men den japanska maten har jag ännu inte smakat i Japan. Men jag hoppas på att få göra det.
Kul att ni nu hittar bra restauranger i Kroatien och rekommendationer är ett plus förstås.
Ditte

Tove Olberg

Smaklig måltid
höjer smaken
halva huvudsaken ...
Smaksatt kram!

Svar: Visst kan maten vara halva huvudsaken! Kryddig och go kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Så mycket god mat du visar.
Tycker om det mesta men äter inte strömming eller sushi.
Syns snart!
Kram/A-K

Svar: Nej, strömming äter jag inte, för mycket ben, men sushi tycker jag om. Och du, sofföverdraget blev riktigt bra. Tack för smakråd!
Kram!
Ditte

Ami

Ja, maten är ju halva nöjet när man är ute och reser!
Och även på hemmaplan....det är alltid trevligt att äta lite gott och duka fint :)
Ha en fin dag och tack för igår!
Kram

Svar: Jättetrevligt att ses och extra roligt att ni tittade in hos oss. Och mat är trevligt både hemma och ute.
kram!
Ditte

biggeros

Det är väl underligt att man tycker om att kolla in olika matvanor i affären när man är utomlands. Man jämför sortiment och priser med Sverige. Även i Spanien har matpriserna gått upp sedan vi kom till Spanien. Jag blev väldans förvånad att Frankrike kom på så dålig plats. De som är kända för sitt kök. Trevlig fredag fina Ditte😚😙

Svar: Jag blev också förvånad över Frankrikes placering, men maten varierar ju där inom landet som i så många andra länder förstås. Så man får ta allt med ett par nypor salt. Kan tänka mig att matpriserna gått upp i Spanien men de är här i Torre i princip hälften mot de svenska.
Önskar dig också en fin fredag.
Kram!
Ditte

Anna, New York – My Bite of the Big Apple

Jag håller verkligen med! En resa blir inte lyckad för mig om maten är dålig. Ibland undrar jag om jag "egentligen" har matbloggar eftersom många inlägg är just restaurangtips. :) Visst är det viktigt att våga testa rätter utöver de vanligaste som de flesta turister äter. Grekland har ju till exempel så enormt mycket mer än souvlaki och moussaka. ;) Hoppas att du får en underbar helg. Kram

Svar: Ja, visst har gRekland så mycket mer att erbjuda i matväg och likaså Italien och jag provar gärna den lokala maten. Så har vi även gjort på resor i ASien och när vi bodde i Peking och ibland har vi fått den bästa maten i små och oansenliga "hålet-i-väggen" ställen. Önskar dig också en jättefin helg.
Kram!
Ditte

Decdia

Maten är otroligt viktig för mig när jag är på resa! Men så är jag ju lite av en matnörd. :)

Svar: Håller helt med dig om att den är viktig. Nu när vi vistas här så lång tid varvar vi uteätandet med att laga hemma och råvarorna är verkligen bra. Och vilket utbud av allt!
Ditte

Annukka

Vilket härligt bildcollage!

Svar: Tack! Och vi njuter av allt gott som vi kan hitta.
Ditte

Bosse Lidén

Det blir mycket fin färg på korten i alla fall. Fast det smakade mest damm när jag slickade på skärmen. :)
KöttbullsBosse

Svar: Lite så kan det bli. Men kanske idé att borsta skärmen först. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: