Sommaren är här

    
Söndagens promenad blev tredelad, tämligen varierad och med stora inslag av vattenkontakt.
Det ljuvliga sommarvädret håller i sig och kom att göra dagen än mer njutbar.
Jag är på väg till Nacka Strand för att träffa dotter Helen.
Sommaren är här. I alla fall just nu.
 
Start skedde hemma med promenad längs kajen bort till Londonviadukten (ovanför Vikingbåternas färjeterminal i Masthamnen) för  en sju minuters bussresa ut till Nacka Strand.
 
Att komma till Nacka Strand, ger genast lite innerskärgårdskänsla, en känsla jag gärna vill ha.
Här kan man antingen genast direkt slå sig ner direkt vid vattnet på den trevliga restaurangen J 
eller promenera längs den nya träbelagda vägen ända fram till inre delen av Svindersviken och "Marinstaden". 
 
Cykel/gångvägen går under den nya Svindersbron, en högbro, som kommer att invigas i sommar.
 
 Bron kommer att ge Kvarnholmen, en stadsdel i västra Nacka, bättre förbindelser med centrala Nacka och det kommer att behövas eftersom det nu byggs mångder av nya bostäder här ute.  Kvarnholmen är en halvö som omges av Svindersviken och Saltsjön men var från början en ö som hette Hästholmen och skilt från fastlandet genom Hästholmssundet. Sundet fylldes igen på 1970 talet och en bro byggdes för att transporterna till och från kvarnen Tre Kronor skulle bli enklare och förutom kvarnen var det här också en oljehamn.

Några av husen i Marinstaden.
 
Marinstaden ligger inne i Svindersviken i Nacka kommun och här planerades 54 bostäder av olika modeller, bostadsrätter, parhus och villor, alla rymliga med sjöutsikt, altaner och egna båtplatser.
Huvuddelen av husen byggs på flytande pontoner och ansluts till kommunalt vatten och vvs.
Husen tillverkas i Tallin och skeppas hit på pontoner.
Några hus hann färdigställas innan en konkurs 2013 (dålig försäljning bl.a) men året senare fanns en ny ägare till bolaget och byggnationerna återupptogs. 
 
Hela Stockholms inlopp ligger framför oss och den helt fantastiska skulpturen,
Gud Fader på himmelsbågen/regnbågen, Nacka Strands kännetecken, möter oss.
 
Skulpturen, av Carl Milles, där bågen är gjord i brons, visar Gud ståendes på en 18 meter hög båge och vid foten står en ängel och räcker stjärnor till Gud Fader som placerar ut dem på himlavalvet.

Att sedan slå sig ner  på restaurang J, fylla på vätskebalansen, prata och
 titta på alla båtar som passerar är  absolut behagligt.
 
Behagligt i skuggan har också  Helenfamiljens labrador Curre .
 
Vikinglinjens Cinderella kommer förbi på vägen från Åland in till Stockholm.
 
Och när Birka Paradise , också en Ålandskryssare kommer går jag på SL linjens "sjövägen"
in till Stockholm. Väldigt praktiskt, att kommunalt och till kostnaden av två kuponger,
ta sig runt per båt. Många hållplatser finns där man kan gå av pch på.
Rekommenderas!
 
Och vind i seglen hade denna läckra båt som vi mötte utanför Djurgården.
 
Detta var första delen av promenaden.
Del två och tre var Kungsträdgården med feststämning, en tur upp i utsiktstornet, Skeppsbron där evenemanget Eurovision Song Contest skulle invigas och promenaden hem till Söder. 
Sträckan jag gick? Drygt 10 km.
 
 
Mitt bidrag till "söndagspromenader" som bloggvännen Tant Glad har initierat. 
 
Inlägg nr 71/100 i utmainingen #Blogg100.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
biggeros

Carl Miller statyn faller mig direkt i ögonen. Vilket konstverk. Även SL sjövägen bör jag ta när jag kommer till Stockholm. Jag föredrar gå till havs. Så mycket båtar som syns längs sjövägen är även en behaglig syn när man sitter och sipprar på något gott vid Restaurangen Jag. Tack för rundan min fina vän😙😙

Svar: Hit ut tycker jag absolut du ska ta dig, 30 minuter med SL och Sjövägen. Stockholm har nu fått flera möjligheter att använda vattnet som transporteväg och jag gillar det verkligen. Carl Millles skulptur/staty är imponerande och väldigt vakcker. Stor kram!
Ditte

biggeros

Restaurangen J ska det givetvis vara🤗🤗

Svar: Förstod det! 😀
Ditte

Malin

Vilken trevlig söndag och verkar helt klart njutbar. Och ta båten i Stockholm till någon av alla fantastiska och vackra skärgårdsöar är verkligen ett trevligt inslag. Önskar dig en trevlig måndagskväll

Svar: Det blev en varierad toppendag och väldigt roligt nu i ESC tider att det är feststämning i stan. Perfekt med Sjölinjen och att använda SLkortet. Välkommen hem! Och jag har förstått att du haft en underbar resa.
Ditte

Ama de casa

Åh så himla vackert! Man kan inte annat än älska Stockholms omgivningar och skärgård. Så lättillgängligt även om man inte har lyckan att ha en båt själv. :-)

Svar: Visst är det så! Möjligheterna är många att ta sig ut i skärgården och vi utnyttjar dem. Och tillvaron utan segelbåt går också bra. Stockholm är så vacker att det är svårt att se sig mätt.
Ditte

Fia

Å vilken underbar promenad du fick idag! Roligt att träffa Helenfamiljen också! Millesstatyn är mäktig, verkligen. Ja imorgon blir det väl en annorlunda promenad för dig, men likväl i välkända trakter!
Kram från ett lika underbart o varmt Västerås!

Svar: Ja, det blev varierat och väldigt trevligt! Och Nacka Strand är en höjdpunkt bland flera här i stan. Imorgon är en annan dag. Stor kram och fortsätt njut av det vackra vädret i er härliga trädgård.
Ditte

TantGlad

Vilken himla skön och rätt lång promenad. En mil är bra jobbat. Men får man njuta till såna här vackra miljöer så är nog en mil inte mycket.
Skulpturen var fängslande tycker jag. Det ser pampigt ut där i skyn. Lite annorlunda.

Man blir så lugn vid vatten. Jag gillar promenader med vatten intill. Det är mysigt. Ser framimot den andra delen.

Tack fina du för länken. Jag länkar dig till på fredag.

Stor kram fina du

Svar: Det härliga vädret bidrog ju till att min dagspromenad blev än mer njutbar. Och vattnet lockar mig alltid och det var jag än är. Mysigt även att träffa Helen och Curre. Det är så trevligt med dina söndagspromenader och tänk så mycket man får se och uppleva.
Stor kram!
Ditte

Ami

Härligt att sommaren kom till Sverige! Hoppas nu den håller i sig ända långt in på hösten :)
Kramar!

Svar: Hoppas! Men jag tror den medföljer mig. Kram!
Ditte

Tove Olberg

Gillar Gud på bågen - Håkan Nesser, alias Gunnar Barbarotti torde bli överförtjust - jag är det! Härlig promenad! Längtar redan till Stockholm igen :-)
Stor kram!

Svar: Hit måste vi ta en tur! Hoppas du kommer en vända i sommar! Välkommen!Och Carl Milles skulptur är så vacker!
Stor kram!
Ditte

BP

Nacka Strand och J är två perfekta ställen att möta sommaren. Var på J i höstas (bilmässa i på charmiga Nackamässan), men missade både den nya strandpromenaden och bron. Bra, då har jag/vi nå't att utforska under sommaren:-)

Svar: Hela strandpromenaden var nog inte klar då, men den är värd sin runda och kul att se husen på vattnet i Marinstaden. J blir det då och då eftersom ena dottern bor i Nacka Strand.Och en tur hit ut är alltid trevligt. Fint att det går att åka med Sjölinjen och SL kort.
Ditte

A-C

Nacka strand o rest j har vi ju besökt, men den nya träbelagda promenadvägen kände jag inte till. Den får vi testa nån gång i sommar. Och husen i Marinstaden har jag inte heller sett tidigare. Förstår att ni är på väg till Torre väldigt snart. Hoppas ni är kvar när vi kommer ner den 4 juni. Kram//Anna-Carin

Svar: God afton! Tiden har rusat iväg när vi varit hemma och i morgon är det dags. "Fakirplanet"....Jodå vi är där när ni kommer.
Vad gäller promenadsträckan mot Marinstaden så blev den klar nu i våras och den var en trevlig bekantskap. Svindersbron ska invigas i sommar.
Vi hörs och ses.
Kram från oss båda.
Ditte

Marja

Härlig utflykt och härliga bilder! Gud Fader på Himmelsbågen skulle vara en utmaning att måla, men Milles skulle kanske inte tycka det var så kul med min tolkning. :)
Kram!

Svar: Jag tror du skulle tolka Gud Fader på Himmelsbågen alldeles utmärkt. Kanske tar du dig en tur hit ut. Lätt med båten och SL kortet från Nybroplan. Väl värt en resa. Kram!
Ditte

Znogge

Vilken underbar promenad och närheten till havet gör verkligen staden. Ger liksom den där extra charmen...

Kram

Svar: Här ute i Nacka Strand är dte lite innerskärgårdskänsla och ändå så nära stan. Verkligen bra att man numerkan ta båtar till många ställen i stället för bussar.
Och stan är ju full av vatten...
kram!
Ditte

Gemsofmylife

Vilken underbar söndagspromenad ❤️ Och såååå härliga bilder !
Vi hade vår bröllops middag med nära o kära på resturang J
Jag hoppas du njuter av värme och underbara dagar !
Kram

Svar: Lite skärgårdsskänsla blir det ute i Nacka Strand och restaurang J gillar vi. Vad roligt att ni hade er bröllopsmiddag där! Miljön är så fin!Jag har njutit av fina dagar och så skönt med sommaren.
Hoppas du också har det bra och kan ta till vara dessa fina dagar.
Stor kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Nu sitter ni på flyget och kanske vi ses senare?
Tack för en härlig promenad och vackra bilder.
Kram/A-K

Svar: Hola! Jo, det blev arla morgonstund, eller snarare nattlig sådan. Men resan gick bra. Alicante mötte oss med regn men nu verkar solen vilja titta fram.
I Stockholm har dte varit +25 i flera dagar och strålande sol. Väldigt skönt!
Trevligt att du hänger med på mina rundor. Har förstått att vi är ett helt gäng som går...
Kram!
Ditte

Piedra

Vilken helt underbar skulptur!
Kram <3

Svar: Milles skulptur är verkligen vacker! En av mina favoriter. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Åh så härliga bilder & staden i sig är härlig nära till mkt o det är ett plus :) ja sommaren är här nu för i helgen är det utlovat ca 13 grader så det kommer märkas :) men men då är det mello som gäller :) kram å fin dag

Svar: Tack! Ja, här är det nära till det mesta och lätt att ta sig fram kommunalt. Jag tycker väldigt mycket om att vattenvägarna finns och det är mysigt med en båttur i stället för buss eller tunnelbana. Önskar dig också en fin dag.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hoppas resan går bra!
Tack för fina bilder på en del kända trakter :)
Kram P ♥

Svar: Framme! Vi lämnade ett väldigt vackert Stockholm tidigt och möttes av regn i ALC. Men nu verkar solen ha hunnit hit från Sverige så det känns klart bättre. Stockholm har ju haft underbara dagar nu och skönt sommarväder.
Kram!
Ditte

Decdia

En mil i den värmen vi haft är inte illa!
Stockholm verkar ganska mysigt med allt vatten och öar.

Svar: Stockholm är en väldigt vacker stad och här finns så mycket att göra om man vill det. Och vill man inte går det bar att slå sig ne roch bara vara. Ja, Bosse Lidén lekar tar på.....Men det är väldigt roligt. Och frisk luft får man.
Ditte

Bosse Lidén

Alltid lika trevligt att se dina fina bilder från dina promenader. Både igår och för ett tag sedan tror jag att några av bostäderna i programmet "Vem bor här?" var från dina hemtrakter.
Kram Bosse

Svar: Aha, då måste jag titta på svt.play och se om jag känner igen mig. Många promenader har det blivit under veckan och med stort fokus på småkryp och andra djurs "visitkort".
Kram!
Ditte

torrebloggen

Vilken härlig promenad! Fina bilder!
Hoppas resan gick bra!
Välkomna!
Stor kram!

Svar: Tackar! känns bra att vara tillbaka, men lite kallt...Det är så fint när allt blommar och det har varit skön sommarvärme hemma.
Resan gick bra men det är tidigt att stiga upp när man ska med detta fakirflyg. Men å andra sidan går det ju direkt.
VI ses!
Kram!
Ditte

Mia

Härlig promenad Ditte och fina foton. Man kan inte ta ifrån Stockholm att det är en vacker stad.
Hoppas att du har det bra mitt i sommaren som landat hos oss.
Kram

Svar: Tack! VIsst är det skönt med sommaren som plötsligt kom. Och sTockholm är i mitt hjärta. Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: