Sol, hav, strand och gång.

    
Dagen har bjudit på varma vindar från Sahara och i deras sällskap har jag läst av temperaturer på upp till +28 .
Lite kvavt var det, men vinden svalkade så vi bestämde oss för en promenad norrut, till La Mata.
La Mata är en del av Torrevieja och är i sig ganska litet i sig med sina ca 2000 bofasta invånare och några få gator.
Däremot är restaurangutbudet väldigt stort och den flera kilometerlånga stranden är populär så det är många som kommer just hit för att sola och bada och söka svalkande skugga på någon av alla mysiga strandrestauranger. (Alla har dock inte alls öppet året om.) 
Stranden erbjuder gott om plats, viktigt tycker jag och det  vare sig man har med sig egna solstolar och parasoller eller väljer att hyra på plats. 
La Matastranden är som jag tycker att en strand ska vara; gott om plats, vara kilometerlånglång så man kan promenera med fötterna i vattnet utan att kliva på människor som solar, ha klart vatten och förstås erbjuda skugga på strandrestaurangerna.
La Mataområdet är populärt och många har i backarna och områdena ovanför själva byn La Mata valt att köpa eller hyra en lägenhet eller hus och dessa områden är också populära.
Har man inte egen bil/hyrbil går det bra att ta buss eller till fots/per cykel ta sig in till Torrevieja, en sträcka på ca fem km. 
Dock finns matbutiker och annat man kan behöva i La Mataområdet.
Kommer man hit med med husbil eller husvagn finns det i själva La Mata några verkligt fina ställplatser direkt vid havet och med obruten havsutsikt.
 
Vackra blommor på vår gata.
 
 Särskilt om man går eller cyklar mellan La Mata och Torrevieja  blir det påtagligt med alla branta backar.
Och det spelar ingen roll vilken väg man tar, backarna finns där. Visst är det skönt att med cykel susa utför men då ska man upp först. 
 Mindre kämpigt är det att gå och det gjorde vi idag.
Ofta tar vi vägen genom den vackra parken, Parque Natural del Molino del Aqua, Vattenkvarnsparken och där stannar vi gärna till en stund. 
 
"Vattenkvarnsparken" är lummig med många pinjeträd och vackra växter.
Stenbelagda stigar leder genom parken och är en skön genväg ner til stranden.
Parken som den ser ut nu invigdes 2006, men här har sedan 1700 talet funnits en
källa med färskvatten, vilket var ovanligt då parken bara ligger
på några hundra meters avstånd från Medelhavet.
 
Utsikt från ett torn i parken ner mot La Matastranden och havet.
Så här ser det ut norrut längs kusten.
 
Stranden är lång och ovanför den sträcker sig sanddynor som utgör en kustkorridor från våtmarken Salinas de Santa Pola, ett par mil norrut, via Cabo Cervera söder om La Mata, till våtmarken Las Lagunas de la Mata. 
Sanddynorna är rörliga och en hel del aleppotallar finns planterade här som de lägger sina stammar i vindens riktning och kan binda sanden.
 Växter som växer fort, är tåliga, bildar täta rötter, klarar torka och har starka jordstammar, som bidrar till att sätta sanden, har planterats och det med gott resultat. 
Just här på stranden möter vi sedan ett gäng bloggläsare som vi stannar och pratar med, alltid roligt.
Kanske kände de igen mig på solskärmen... 
 
La Matastranden är en klar favorit.
Ingen trängsel här som på stränderna inne i stan.
 
Givetvis blev det ett lunchstopp, lighttvarianten och under tiden funderade jag på detta med kitesurfing. 
Jag har gjort det i Aplerna, vintertid, men då svävade vi högt upp över alptopparna.( Jag hade en kunnig person med i selen.) Det var vindstilla, strålande sol och alldeles tyst.
Vad gäller kitesurfing skulle jag vilja prova, men kanske är jag för feg. Vindsurfing har jag testat och med lite varierande reskultat. Och jag har åkt upp i en fallskärm efter en motorbåt...
Får fundera på saken. 
Har någon provat kitesurfing? Och hur kändes det?
 
Får överväga detta. Men det ser häftigt ut.
 
Jodå, vi gick de dryga fem kilometrarna till La Mata och vi gick hem, sammanlagt drygt 10 km. Så vi har gått långt. Och mycket uppför blev det förstås även på hemvägen för backarna rätar inte direkt ut sig under en dag.  
 
 
Hemma igen på "våran" gata.
 
 
Inlägg 85/100 i utmaningen #Blogg100. 
 
 
 
 
Preciosa

Gokväll!
Ni valde värsta varma dagen att gå så långt!! Att ni orkade.
Fina bilder, vackra blommor, bästa blomtiden är där nu!
Kram P ♥

Svar: Gokväll! Orken har vi men visst var det varmt. Men om man går märks inte backarna så mycket, när vi cyklar så får vi gå uppför en del backar för de är branta. Visst är det fint med alla blommor men jag saknar syréner och liljekonvaljer hemma.
Kram!
Ditte

Ami

Oj, det var en lång promenad! Men stannar man vid ett vattenhål då och då och håller vätskebalansen på rätt nivå så funkar det :)
Ha en trevlig kväll
Kram

Svar: Jadå, vi har gått här många gånger och det är mer jobbigt att cykla i backarna. Hur man än gör blir det mycket uppför. Och vattenhål är nödvändiga. Kram och trevlig kväll.
Ditte

torrebloggen

Gokväll!
Tack för att vi fick följa med på er promenad till La Mata.
Härliga bilder från vyerna längs med vägen!
Ja backarna ja, dom finns där vare sig man vill eller inte.
Skönt att göra några depåstopp längs med vägen!
Trevlig kväll!
Kram!

Svar: Gokväll! Det blev en lång promenad och vi gpr ju hit och hem då och då och ibland cyklar vi. Men backarna är dock kämpigare per cykel...Jag tänker på de som bor uppe vid Torreblanca och andra ställen och ska upp med stolar och parasoller ett par gånger om dagen. Branta backra är det, kollade idag och det är ca 500 m rakt uppför. Men man kan ju gå genom parken och lite längre och då slippa stigningen. Stopp längs vägen blev dte ett par och lunchen smakade bra vid havet i La Mata.
Kram!
Nu är det fotboll mellan Real Madrid och Atletico. Spännande!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Nu börjar jag komma i fas efter hemkomsten. Dock inte med städningen här hemma, då vi fick 3 hundar som ska vara här till i morgon em. Ingen idé då att städ då 😊
Vilken promenad ni har gjort, den konditionen har nog inte jag ( kan bero på min last 🚬)
Tänk så fint det blommar i Torre nu! Vackra bilder du tagit.
Många kramar till dig och Bosse/A-K

Svar: Gokväll! Ja, en lång prommis blev det och vi tar ju den då och då. Och ibland blir det per cykel. Jag tror nog du orkat. Man får ta pauser.
Tre hundar, ja då är det ingen idé att städa innan de lämnat er.
Blommorn ahär är fina men jag saknar de svenska syråenerna och liljekonvaljerna.
Kramar till dig från oss båda.
Ditte

Comsi Comsa


Kitesurfing har jag ej provat, skulle tro att detta inte kommer att provas i framtiden heller, hi hi hi.... Tack för en fin promenad...

Kvällskram ♥

Svar: En lång prommis blev det och väldigt trevlig. Kitesurfing skulle jag vilja prova, men jag är lite feg...Och blir det inte så är det också helt ok. Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Det ser fint ut, och skönt att det inte är så mycket trängsel. Peter ville prova kite-surfing under vår Europaresa, men det blev aldrig så. När vi var på "rätt" ställe hade han ont i ryggen och sen var det ju det där med priserna också. Men det ser ju häftigt ut!

Svar: Jag är sugen på att prova, verkligen. Men lite orolig är jag för åldern...Stark är ja ju. Här vid La mata är det fint och en härlig och stärkand epromenad både dit och hem. En stärkande lunch satt också bra.
Ditte

BP

Underbara bilder igen! Love it, men det vet du ju vid det här laget:-))))

Har aldrg varit speciellt modig och skulle ALDRIG ge mig på varken kite-surfing eller bungyjump.Inte på det där med vattenski med lina som de har i Benidom heller. Vill leva ett tag till om man säger så. Promenader duger så gott så. Ofarligt och med pitstops:-)

Svar: Såg såklart CL-finalen och hade unnat Altlético segern. Vet mycket väl att INGEN på Costa Blanca gilllar Real. El Classico på en bar i Alicante lärde mig den lektionen. Lider med Juanfranco som missade straffen. Å Ronaldo som satte sin. Ibland kan fotboll vara himla orätvsisst.

Å du lär få stå ut med mycket mera fotboll på min blogg när väl Euro 2016 sätter igång den 10 juni....

Svar: Så modig är jag inte längre, men en del funderar jag på. Promenader mer "Pitstops" blir det många och där behöver jag inte ens fundera. Ofarligt är det i princip också. Våra spanska grannnar här hejade friskt på Real, men jag tycker alltid det är snöpligt när stora matcher avgörs med straffar. Jag hade också unnat Atletico att vinna för det var ett väldigt jämnt spel.
Fotboll tittar vi också på och jag ser fram emot att få mer av den varan när VM drar igång.
Ditte

Susjos

Tack för att vi fick följa med på den promenaden! Aha, La mata..där ska man kanske fixa lägenhet då, fast är det dyrare där förstås?
Kite-surfing har jag inte provat på, men däremot para-sailing ( fallskärm efter en motorbåt)...tror jag det heter, på väninnans 50-årsdag på Korfu förra året, vi var nog lika skraja båda två, men efter lite ouzo tog vi mod till oss! Det var fantastiskt häftigt där uppe i det blå!!!

Svar: 😀 Kul att du gick med men då hade nig joggat fram...La Mata är väldigt fint men väldigt stilla när det inte är påsk och sommar. Är man här mycket så känns det mer livat i stan hela året även om inte alls restauranger är öppna . Här i stan jobbar och lever människor hela året. Parasailing har jag också provat, i Grekland och det var spännande . Kul att du provat det. Får klura mer på kitesurfing men min vänstra arm är inte helt ok så kraften kanske inte finns. Önskar dig en fin söndag. Soliga hälsningar!
Ditte

Ama de casa

Visst är det fint i La Mata :-) Kitesurfing har jag inte testat och kommer inte att göra det heller. Jag klarade inte av att hålla balansen på en "vanlig" vindsurfingbräda, så det är helt dömt att misslyckas. Men det är roligt att titta på dom som kan hantera såna där :-)

Svar: Vi går gärna då och då dit eller cyklar. Men backarna blir väldigt påtagliga vid cykling och det blir till att gå i delar av dem. Kitesurfing ser spännande ut men är osäker på om jag skulle hamna på land eller över havet...Har provat parasailing efter båt men då vet man var man är. I Alperna blev det tandemglidning med hjälp av drake men då var jag medföljande och njöt av utsikten.
Ditte

Anette

En sån härlig långpromenad och med backträning dessutom.
Jag har inte heller testat kite surfing, ser rätt häftigt ut. Se upp så du inte hamnar på andra sidan Medelhavet bara 😉

Svar: Det är just det jag oroar mig för...Har tidigare seglat runt per drake i Alperna men då som passagerare och det var ju något annat. Här är man ju ensam på havet...Promenaden är rejäl och som joggare skulle men få ännu bättre träning i backarna eller om man cyklar. (Men då går jag halva backen....)
Fint väder idag också och inte så varmt så utgång blir det och mot havet.
Önskar dig en trevlig söndag.
Ditte

Bosse Lidén

Vad fin "våran gata" verkar vara. Självklart ska du prova på medans chansen finns. :) Du är betydligt djärvare än vad jag är.
Många fina bilder som vanligt.
Kram Bosse

Svar: "Våran gata" är fin och väldigt spansk. En oas i stan.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: