Smak av spanska ostar

    
Att göra en resa eller att tillbringa tid i ett annat land innebär både för min och många andras del att prova olika maträtter, frukter, drycker, grönsaker och annat som går att inmundiga från den trakt man befinner sig.
Så kan jag även se det i Sverige där de flesta landskap också har sina specialiteter.
Ostar av olika sorter är jag väldigt förtjust i och eftersom Spanien är ett stort ostland, vilket man kanske inte alltid tänker på, så har jag gått utanför "manchegoramarna".
Gårdagens besök på Carrefour medförde att antal smakprov och att en del star fick följa med hem.
 
Manchego är troligen den mest kända osten i Spanien och är en hårdost som görs av fårmjölk. Namnet har osten fått dels från fårrasen som heter manchego och dels från regionen La Manch, mellersta Spanien, där osten tillverkas. Manchegoosten exporteras över hela världen och nästan hälften av produktionen går på export till USA.
Typiskt för manchegoosten är halmmönstret i skorpan som finns kvar efter pressning.
Numer görs dessa mönster på konstgjord väg
men förr låg den för mognad i korgar och fick mönstret mer naturligt.
Osten har en halvhård konsistens, är ganska mild och lagras mellan två månader och två år.
 
Flor Esgueva är också en manchegpost
och kan på många ställen också köpas färdigpackad.
Priset här på Carrefour ligger på 18.25 euro/kg.
 
Tetilla- Gallega är en ost som komer från Galicien i nordvästra spanien och den känns igen på sin lökform.
Formen har den fått av att ostmassan förr häldes upp i ett tygstycke och där man knöt ihop toppen innan osten hängdes upp för att torka.
Tetilla är gjord på komjölk, lätt att skära och har en mild smak.
 
Tetilla- Gallega.
 
Don Maríano, Queso Cabra Tradicional Curado Sudao är en gjord på getmjölk och är en mjuk ost med krämig konsistens. I mitt tycke riktigt god.
 
Don Maríano till ett pros av 21.90 euro/kg.
Men en liten bit kan man unna sig från ostdisken.
 
Cabrales är en stark blåmögelost, också från norra Spanien, längs biscayabukten.  Den är gjord på en blandning av ko- får ocg getmjölk. Osten får mogna i grottor där salta vindar från havet ger en extra fin smak till osten. Kanske en liten varning, för cabrales innehåller precis som många andra blåmögelostar penicillin.
 
Cabrales
 
 
Mahón är en ost som kommer från ön Menorca och har fått sitt namn efter den största staden på ön. Osten görs på komjölk och kommer i tre olika smaker; en mildare,( tierrno) en mellanstark, (semi curado) och en starkare.(curado)
Osten äts gärna som den är och används mycket i matlagning som smaksättare.
 
Mahón är lite billigare och kostar 14.50 euro/kg.
 
Afuega´l Pitu, namnet betyder "eld i munnen", en stark ost. Osten kommer från Austurien, i norra spanien vid Biscayabukten och är en av de ostar som längst tillvekats i Spanien. Osten är gjord på komjölk och man känner lätt igen den på lökformen. Vanligt är att osten smaksätts med olika kryddor för att få mer smak.
Efter att jag provsmakat osten bestämde jag mig för att den fick stanna i butiken.
Afuega´l Pitu
Vad äter man då till dessa spanska ostar? Jo, kvittenmarmelad,membrillo,  finns att köpa i princip alla spanska butiker. Tomatmarmelad, fikon och mandlar smakar också gott till ostarna. Men inga druvor för de tar enligt spanjorerna bort vinsmaken , om man nu dricker det till osten, vilket många spanjorer gör.
Vin till ost bör gärna vara "lättare" så det inte tar över ostsmaken och viner med "eksmak" sägs inte passa till ost.
Spanjorerna drycker också gärna sherry eller madeira till ost och jag tar också gärna ett glas  torr cava till de spanska ostarna.
Men allt är möjligt, bara att prova sig fram till vad man själv tycker smakar bra.
 
Kvittenmarmelad.
 
En del fakta har jag fått genom tidningen Mas Amigos och en del har jag fått berättat för mig på Carrefour i samband med att jag handlade ostarna. 
Bilderna är mina egna. 
 
Inlägg nr 74/100 i utmaningen  #Blogg100.
 
 
 
 
 
 
 
Anette

Oj, så många härliga ostar och bra ostinformation. För min del gäller det att passa på att äta ostar, så mycket jag förmår, nu när jag är i Europa. I Thailand är utbudet knapert.

Svar: Ja, Thailand har mycket men just inte inhemska ostar så bäst att passa på här hemma. Nu ska jag lära mig merom de spanska ostarna och jag är igång, men det får bli en del repetitioner för att jag ska minnas.
Ditte

Znogge

Nej, det tror man nog inte! Ostarna som erbjuds på hotellen är ofta tråkiga och smaklösa tyvärr. När vi var på Mallorca fanns det en liten lokal ostmarknad en bit i från vårt hotell. Vilket utbud de hade och vilka smaker och dofter :D

Kram och trevlig kväll!

Svar: Hålle rhelt med! Men utbudet här i butikerna är stort och det går bar att få smaka. Nu ska jag vidga ostvyerna och lära mig mer. Sedan hgäller det att komma ihåg det också. Lär få repetera. Lokala ostmarknader är roliga så jag förstår att det var trevligt att gå där.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Jag älskar ostar av alla de slag, men gör skäl för mitt namn där också - AMAtör... :-)

Svar: Där fick du till det. Och tycker man en ost är god räcker ju det. Nu bestämde jag mig öfr att lära mig mer och detta var en början. Kanske kan jag ansluta mig till din filial fö rjag är också amatör.
Ditte

Gittan

Det var många ostar och mycket "ostinformation" jag är inte så glad åt ost ( ganska ensam om det känns det som ) jag tycker om ost men bara sån som inte smaker nåt....ja jag vet att jag är lite konstig, ha ha. Här regnar det i dag men det behövs. Stor Kram.

Svar: Alla kan inte tycka om allt....Och här finn säven de som är ganska smaklösa. men det fick nu stanna i butiken. Visst kan det vara skönt med lite regn men "vi har bara sol hos oss".
Kram!
Ditte

Annukka

Tack för inlägget! Nästan plågsamt att läsa då jag blir SÅÅ sugen på ost!

Svar: Här har det provats ostar och kul att det finns så många olika. I butikerna får man oftast smaka och nu gick jag utanför ramen och köpte fler än manchego. Och kvittenmarmeladen satte extra piff på det hela.
Ditte

Susjos

Älskar ost!! Så mums med manchegoost som jag har smakat! Är väldigt förtjust i den hårda getosten som heter....(måste googla) Chevrette,som visst kommer från Holland. För att inte prata om den grekiska fårosten...och parmesanost...ja listan kan göras lång!

Schlageryr Susjos har nu återvänt till förorten, fortfarande uppfylld av en fantastisk vecka i ESC anda! Tack för länken som jag nu sett i ett tidigare inlägg hos dig. Nu behöver jag vila i minst en vecka, haha!!! Kram till dig!

Svar: Jag har varit med dig på ESC i tankarna och via bloggen/instagram och jag såg dig på tv! Tack för dina rapporter! Extra roligt!Jag förstår att du nu behöver semester. Men du har ju haft en fantastisk vecka kan jag förstå. Och tur att du är ung, vältränad och pigg.
Ostar är gott och vi har suttit ute nu och provat några spanska ostar och jag är också överlag förtjust i ost. Och till middagen, en pastarätt, kom ju givetvis en vällagrad parmesan fram. Sedan blev det en bit extra....
Kram och god vila!
Ditte

FREEDOMtravel

Intressant! Jag älskar ost, men när det kommer till Spanien känner jag nog mest till manchego ;) Den är god tycker jag, om än inte oerhört spännande. Den där med droppformen såg vi också i Spanien. Vi provade nog också några olika när vi var där, men de flesta var ganska milda. De du visar upp verkar dock intressanta!

Svar: Här finns gott om ostar och i alla smaker och många kan fås i varierande styrka. Carrefour har en bra ostdisk, liksom saluhallen och de flesta supermercadona, plus specialaffärer så vi provar oss fram. Det var verkligt gott med kvittenmarmelad till, något vi inte provat tidigare
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja spanska ostar är ju så himla goda. Mebrillo föråt jag mig på till en färskost dom första Lex-åren :-) Älskade det men nu kan jag inte äta det :-) Tål inte hårdost tyvärr som är så gott. Provat många.
Kram P ♥

Svar: God afton! Nu har vi provat ostar i kvällningen och vi har ju inga problem med att äta dem. Och roligt att prova andra än de vi brukar. Jag vet ju att du inte längre tål hårdostar men det finns många goda.
Kram!
Ditte

BP

Dregel, dregel, dregel:-) Om du bara visste hur många kilo Manchego-ost vi exporterade till Sverige. Mängden borde räcka året ut kan jag säga. Vi tycker bäst om den väl lagrade varianten, då vi inte är så förtjusta i milda ostar. Dessutom är vi svaga för hårda får- och getostar.

Don Mariano har vi också testat. Helt godkänt!

Máhon-Menorca åt vi jämt och ständigt på Menorca när vi besökte ön.

De andra ostarna låter också intressanta, men de har jag/vi inte smakat. Så 1 000 tack för tipsen och ett suveränt inlägg att komma ihåg när vi åker till Spanien nästa gång.

Nu fortsätter jag dregla;-)

Svar: Manchegp är en klar favorit hos oss också, men nu tar jag tillfället i akt och tetsra fler. Máhon provade vi också första gången på menorca och tyckte om den så vi köper den så och då.
Kul att vidga smakvyerna och jag hittade ågra nya. Och kvitten marmeladen är suverän till...
Vad roligt att du uppskattade osttestet.
Har just suttit ute och avslutat middagen med just lite ostprovning.
Ditte

Anonym

Guuud sååå gott. Bara älskar ost. Kan äta hur mycket ost som helst. Det är jättegott. Ost och vin är ju ljuvligt lyxigt och gott.

Tack min bloggvän för vetandet åxo.

Svar: visst får du promenera. Jag tar paus från temat ett tag. Jag kommer dessvärre inte länka någon som har promenerat. Jag känner att tiden ev inte räcker till för allt, då jag har mycket attgjöra ute i min trädgård och så. Ska dessutom gjöra om lite på temat "söndagspromenad" funderingar finns.

Svar: Vad trevligt att du också tycker om ostar! Vi är ganska många som gör det....Jag kommer att fortsätta promenera och det gjorde jag innan också men jag förstår att du nu vill ägna tid till din trädgård. Vi frr ju njuta av fina bilder därifrån och du har så vackra blommor.
Stor kram till dig och jag önskar dig en bra vecka.
Ditte

TantGlad

Oj.....råkade sända iväg kommentaren mitt i "skrivet" Glömde min adress och kramen .

Det var jag som var Anonym

Varma kramar till dig fina Ditte

Svar: Det är lätt hänt!Kram!
Ditte

Marja

Det här inlägget fick det att vattnas ordentligt i munnen på mig. Den där blåmögelosten skulle jag gärna smaka på. Kram! 😊

Svar: Ja, alla ostarna var väldigt goda. Vi har nu smakat alla, dock små bitar. Väldigt gott med kvittenmarmeladen till. Kram!
Ditte

Mia

Här är en till som verkligen känner hur detta inlägg retar smaklökarna. Underbart med stort utbud av allsköns ostar och det var dessutom en suverän presentation av dem alla - vad påläst du är. Äkta kvitten har jag en liten dröm om att ha som träd i trädgården. Tänk att kunna göra egen marmelad. Den dagen Ditte ska du få en burk av mig. :)
Kram

Svar: Vad roligt att du också tycker om ostar. Jag provade nu några och bestämde mig för att några smakprover fick följa med hem. Och just kvitten hade jag inte tänkt på, men den smakade väldigt bra till osten. Tänk om du får till ett kvittenträd, vad roligt och jag tar gärna då emot en liten burk kvittenmarmelad.
Här har vi skördat potatisen , men de blev välfigt små och få. Men med en lite bit sill så ska de ätas.
Av en bloggvän i Stockholm fick jag med en lite aubergineplanta hit och nu ska vi se om tomaterna kan växa till sig.
Stor kram från mig.
Ditte

Ami

Tack för den infon! Ost tillhör mina favoriter, men det är ganska svårt att hitta en "vanlig" påläggsost här. De flesta är skivade....och ganska dyra!
Men utan ost i kylskåpet klarar man sig nästan inte!
Kram

Svar: Visst är det lite klurigt att hitta påläggsost och oftast smakar den inget. (Vi hade nu med oss sådana hemifrån så vi klarar oss ett tag. )Men nu har jag bestämt mig för att som tilltugg och tapa prova olika spanska ostar som jag inte testat. Jo, manchego kommeralltid med.
Kram!
Ditte

Fia

Åhhh OSTAR! Så underbart! Av dina exempel har jag provat Flor Esgueva och Tetilla! Jag gillar också blåmögelostar av alla de slag. En av mina ostfavoriter är chiliost. Gul ost späckad med röd chili. Jättestark! Jag får äta den själv härhemma!!
Kram

Svar: Då ska jag prova chiliosten, absolut! Tack för tipset! Nu har jag utökat ostarna med några spanska, man måste ju prova och de föll väl ut. Kul att Spanien har så många olika ostar för det tänker man ju inte direkt på. Frankrike anses ju som ostlandet. Saknar er!
Stor kram!
Ditte

Comsi Comsa


Ost är gott och jag har inte förknippat Spanien
med ost tidigare men nu vet jag.... :-)

Kram ♥

Svar: Nej, jag hade inte riktigt heller tänkt på detta men haft mina funderingar. Och nu är jag igång med att prova. Kram och trevlig måndag! 😎❤️
Ditte

Ann-Kristin

Gomiddag!
Mmmmm, då gott med ost!
Manchego provade jag i går kväll, när vi åt en tapastallrik på Mundo.
Hela tapastallriken var jättegod och vi gick hem proppmätta.
Har nu tvättat och städat lite och ska nog ta mig en tur framöver.
Kram/A-K

Svar: Gomiddag!Hade nästan glömt mundos tapastallrik , men den är ju jättegod.
Kom gärna förbi när och om du har lust.
Kram!
Ditte

wiolettan

Ojojl, så många olika sorters ostar och mycket bra information om dom.
Jag är kanske inte någon speciell ostälskare men då jag bjuds på ostbricka så vill jag gärna prova, allt utom grönmögelostar, dom har jag svårt för.
Jag har heller inte tänkt på att Spanien skulle vara ett ostland, så lite man vet.
Kram och ha det fortsatt bra på sommarstället.

Svar: Tack! Ja, nu blev det dags att prova fler ostar och jag kände inte heller till att Spanien var ett sådant ostland som det är. Men man lär sig alltid något nytt. Och grönmögelostar kan man ju lätt undvika....Vet att dte är många som inte tycker om dem. Vi njuter av sol och lagom värme, just som det var i Sverige innan vi åkte. Lagom varmt, för passerar termometern +25 tycker jag det blir väl varmt.
Kram från mig och jag önskar dig en fin vecka.
Ditte

A-C

Tack för ostinfo. Kul att få tips på några som vi inte testat. Blir ju oftast manchego eller nån annan fårost. Till frukost vill jag helst ha en mild ost så vi köper oftast Gouda när vi är i Spanien.
Kvittenmarmelad har jag inte testst. Ska absolut prövas när vi kommer ner. Kram till er båda fr oss.//A-C o K

Svar: Det finns många ostar att välja på och nu har vi vidgat vyerna lite vad gäller dessa. Och kvittenmarmelad smakade väldigt bra till. Till fukost vill jag också ha lite mildare ostar och nu har vi med oss en del så vi klarar oss en tid.
Kramar från oss till er.
Ditte

Biggeros

Lite roligt Ditte att du tar upp olika ostar och jag skriver om Sherry i mitt inlägg:)) Jag är en ostälskare och är nyfiken på att testa på de flesta ostar. Dock marmeladen har jag bara tittat på och undrat vad det har varit. Manchego brukar vi äta ofta till vin, olika getostar och mögelost. Värmen har kommit till Jerez. En stor kram

Svar: Vad roligt! Och så kompletterande! Har ännu idag inte tittat in till dig. Men det ska genast ske. Jag har mest köpt manchegoostar, men nu har jag testat en del andra och det var verkligt trevligt och gott. Kvittenmarmeladen gör sig bra till. Testa!Skönt att ni fått ärnen tillbaka. Här är den nu sedan snart en vecka tillbaka.
Stor kram till dig.
Ditte

Eva`s blogg

Men va roligt inlägg med goda ostar jag älskar ost i olika smaker :) mums kan äta ost varje dag hi hi blir en del ost nu när vi reser oxå kram å fin måndag

Svar: Spanien är ett riktigt ostland och kanske något man inte tänker på. Ja är väldigt förtjust i ostar och provar gärna för mig nya sorter och det blev det . Vad gäller grekiska ostar så är jag inte så bevandrad så kul om du skriver lite om dessa.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Ost är mångfald och vilka ostar i form, smak och utseende och härliga namn därtill. I Norge säger en: Skjär godt av osten ....
Ostlig hälsning med kram!

Svar: Här har det provats ostar! Dock i mindre doser....Och det norska talesättet tycker jag om. Tove! Idag firar vi 17 maj och det blir bl.a en extra ostbit.
Skall ut nu och se tåget och de nordka flaggorna.
Stor Norgekram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: