Oväntat möte

    
 I onsdags blev det nygammal premiär för mig på minigolfbanan i Torrevieja. Jätteroligt!
Förr i världen, låter som om jag vore historisk, spelade jag en del men åren har gått och minigolfspelandet har  inte blivit av.
Och det är för övrigt en del annat hos mig som inte heller blivit av. Men å andra sidan har annat blivit av och som inte direkt varit planerat. 
 
Nygammal premiär eller kanske mer nygammal återvändo.
Koncentrerad är jag i varje fall redan på första hålet och första slaget.
 Här "spikade" jag och självförtroendet höjdes. 
 
Jag minns så väl mitt första parti minigolf/bangolf och den rundan genomfördes tillsammans med mina föräldrar för drygt 60 år sedan. 
Vi bodde då i Töreboda, (Västergötland) som enligt min norska mamma  var"en gudsförgäten håla".
Det var i juni och min pappa, som arbetade och bodde i Stockholm, var hemma på besök över helgen. Vi skulle tillsammans ta en cykeltur längs Göta Kanal till Hajstorp, några kilometer bort, för där fanns en minigolfbana.
Jag var verkligen spänd och ville förstås visa pappa vilken baddare jag var på att cykla på en stor flickcykel.
(Cykeln hade jag fått av mamma och mot pappas vilja. Har skrivit om det här.)
Vi cyklade  i rad längs den smala kanalbanken med mamma först. Vackert var det i den fina sommarkvällen.
Plötsligt, i en kurva, tvärstannar mamma, hoppar av cykeln och ger ifrån sig ett tjut. Pappa och jag kliver också av cyklarna och ser framför oss en älgfamilj en en kalv.
Mamma önskade högljutt att pappa skulle göra något (frågan är vad...) och var beredd på att hoppa i den smutsiga Göta kanal och simma "klädsim" över till andra sidan.
Pappa behöll sitt lugn och meddelade att älgarna simmade betydligt snabbare än vad hon gjorde så det var lika bra att vänta. Troligen blev älgfamiljen mer skrämd än vad mamma blev.
Efter att vi väntat några minuter en bit bort från vägen klev älgarna i kanalen och simmade över till andra sidan och vi fortsatte vår cykeltur mot den stundande minigolfen.
Hur det gick i golfen minns jag inte, men jag minns att jag fick den största glass som fanns och mycket beröm av pappa för att jag var duktig på att cykla. Vet också att det blev fler minigolfpartier men inte på banor längs kanalen.
Huruvida jag blev rädd för älgar efter mötet är ovisst men jag har alltid sedan detta hände varit försiktig och observant både i skog och mark för det kan ju finnas älgar som bara står där och inte har något bättre för sig.  (Älgar är stora och kan vara ilskna när de har kalvar och kanske känner sig hotade.)
Vet ju att min bloggvän Ghugge  som är fotograf har flera helt fantastiska bilder från sina möten med älgar. Och inte är hon rädd....
 
Kanalbanken mot Hajstorp. Bild lånad från "Gota kanal".
 
 
Inlägg 84/100 i #Blogg100
 
 
 
 
 
Veiken

Älgar KAN vara riktigt opålitliga, speciellt på hösten om dom har ätit frostnupna äpplen och är lite på "lyran". Det är alltid bäst att vara försiktig och ha respekt för de stora djuren! Duktig flicka som inte fick panik!
Svar: Haha, det beror ju på hur man ser det! Vi har båda fantastiska städer att bo i! Fram eller baksida - skit samma! Kramar

Svar: Visst har vi fantastiska städer. Och jag tycker nog att folk i allmänhet på din sida är lite mer glada och öppna...En riktig skärgård finns ju också. Älgar har jag respekt för men detta var på våren och älgfamiljen brde vara nykter. Kalv hade de ju också.
Pappas lugna reaktion och mammas mer desperata minns jag väldigt väl.
Kram!

Ditte

Ruth i Virginia

Minigolf är kul. Spelade en hel del som tonåring. Tog upp det
igen när ungarna blev i ålder att kunna spela.
Vilket äventyr att komma på en älgfamilj på väg till en simtur! :)

Betr. älgar - I Anchorage, Alaska - Vi hade varit på julfest och kom hem
vid 10-11 tiden på kvällen. Ett lätt snöfall var perfekt julväder.
Råkade titta ut genom förstret, och där under gatlyktan, stred in tjusig
älgtjur fram. En otrolig scen för oss Californians!


Svar: Vad roligt att du också spelat minigolf! Visst är det roligt! Had enästan glömt bort detta. Så häftigt att se en älg där i Anchorange! Nästan som på Kalle Ankas julafton...
Jga förstår att det är minnesvärt och särskilt om man då bor i Kalifornien.
Ditte

Timeoftiger

Härligt minne! Älgmöten saknar jag inte- har haft många i skogen till häst. I synnerhet den här årstiden ser man jättemånga älgar från vårt fönster!
Hur ska vi lägga upp sommaren? När och var ska vi ses?☺

Svar: Minnesvårt var dett amöte med älgfamiljen där på kanalbanken . Mammas reaktion och pappas totala lugn. Kontraster!Jag har förstått att du träffat på många älgar när du ridit så du har nog vant dig. Jag har långt kvar.
Sommaren? Jag mailar dig i morgon! Något upplägg bör vi ju ha. Absolut!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja älgar är lite läskiga :( Jag bodde på 5000 kvm tomt i skogen en gång...gick helst inte utanför stängslet men så fanns ett stort hallonsnår med stora hallon så där 20 m i från. Jag stod där och plockade lugnt så hör jag ett frustande och flåsande och ser en nos...snacka om att fort kasta mig över stängslet...Inga mer hallon där :-)
I Spanien kan man inte se dom iaf, finns inte. Kram P ♥

Svar: Vilken upplevelse du hade med att ha en älg flåsandes i nacken. Jag had eockså slänt mig över staketet, men å andra sidan had eälgen lätt hoppat över. Sådant tänker man ju inte i förskräckelsen. Och här är det ju nga älgar...
Skönt så.
Kram!
Ditte

Znogge

Vilket härligt minne! Jag hoppas på att slippa älgar i morgon när det är vår tur ;-)

Kram och trevlig kväll!

Svar: Hoppas att älgarna vilar när ni ska ge er ut. Lycka till!Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Fint minne som du delar så fint med oss
Jag spelade rätt mycket minigolf förr och tyckte det var kul. Nu var det några år sedan men får se om jag hinner innan onsdag kväll... :-)

Kram ❤

Svar: Detta var speciellt och jag kom verkigen att tänka på det när vi var och spelade minigolf. Här var det dock ingen risk för möte med några älgar...Hoppas du hinne rta ett parti minigolf innan Bosse stänger.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Dramatiskt med älgarna! Jag minns också en del möten med älgar, bland annat i närheten av golfbanor just ;) Jag spenderade somrarna i Tylösand som barn och midsommar firades alltid med dans runt midsommarstången på golfbanorna. Det var många som dansade i flera ringar och helt plötsligt kom en älg från skogen. Han stannade i skogsbrynet och han tittade och tittade och tittade.... ;)

Svar: Älgar är stora och kan verkligen vara skrämmande. Jag hade ju en pappa som var lugn i alla lägen, alltid.Och hade svarpå tal. Men jag förstår mammas rädsla numer. Och ditt älgminne från denna midsommar har du med dig. Skönt att den inte kom närmare.
Ditte

BP

Vilket minne! Känner lite som din mamma här. Jag hade blivit skitskraj, även om jag vet att man ska stå blixtstilla och inte göra någonting. Lättare sagt än gjort med tanke på hur stor älgar är.

Själv har jag bara sett tre älgar på avstånd i Laxå av alla ställen. Men på den tiden fanns tyvärr inga digitalkameror med 30x zoom;-)

Svar: Jag minns detta så tydligt och nu när vi här spelade minigolf, helt utan älgfara kom det tillbaka. Lugn pappa mer rädd mamma....Laxå ligger ju inte så långt ifrån Törebodatrakten...Skumma trakter vad gäller älgar. Dessutom finns en ort i närheten som heter Älgarås. Undrar om det inte var där Stickan Andersson kom från...
Namnet känns i alla fall älginspirerat...

Ditte

torrebloggen

Vilket härligt minne!
Ja jag har blivit jagad av en älg för många år sen. Cyklade på E-4:an då jag fick syn på att en stor älg kom springande rakt emot mig från ett gärde, men precis vid vägen vände den och försvann. Oj så rädd man var då.
Ha en trevlig kväll!
Kram!

Svar: Minnet har jag kvar av både älgfamiljen, cykelturen, minigolfen och glassen. Och sedan att älgfamiljen simmade över kanalen. Jagad blev jag ju inte. Kan tänka mig hur dte skulle kännas att som du bli jagad av en älg och stora är de. Väldigt stora. Skönt att älgen som jagade dig försvann.
Kram! Älgfri sådan...
Ditte

kolonilotta

Här fastnade jag vi kärlek och beröm av din pappa i form av en STOR glass! Vilken kärlek! :)
Jag har nog aldrig stött på en älg i det vilda på nära håll nångång. Skulle nog hoppa till ganska rejält! ;)

Svar: Kanske har fel. Men jag inbillar mig också att det känns extra mycket att få en sån här behandling i just fötterna. Nästa gång får jag häva i mig en massa vin innan istället för efter! ;)
Önskar dig en Vilsam natt!
Kram

Svar: Båda mina föräldrar har nog gett allt beröm till mig och på olika sätt. Hade ju inga syskon...Och denna glass är minnesvärd än idag. Älgar är stora och jag skulle bli rädd än idag. Men när detta hände var ju pappa helt lugn och dte hjälpte mig. Vad gäller mamma är jag tveksam...
Fötterna och undersidan är illa att få behandlade, så många nerver finns där. Kanske kan du be on en spruta innan so lugnar och domar dig bort. Dock inte stick i fötterna.
Stor kram!
Ditte

Susjos

Älgar är ståtliga djur, snacka om "Skogens konung"! Men visst ska man vara försiktig! Har sett några älgar vid stugan på Rådmansö,och så klart på Skansen. De är så stora och fina!!!
Minigolf är jag urusel på, bollen går aldrig min väg....så jag drar mej för att spela golf. Däremot boule, där kan jag nämligen lyckas ibland!!! Ha det gott!

Svar: Vi har sett älgar genom bil/bussfönstren när vi åkta upp till Kapellskär, men då är de på avstånd. Står man med tre stycken några meter framför sig är man bra liten och särskilt som sexåring. Helst ser jag numer älgar på avstånd eller inhängnade.
Minigolt har jag spelat en del förr och lite långgolf också. Men det är kul. Boule är också roligt, men jag brukar inte lyckas så bra. Får nog träna lite...
Trevlig lördag!
Ditte

Ruth i Virginia

Har aldrig sett Kalle Ankas julafton. :)
Hur blev Kalle Anka del av den svenska julen?

Svar: Kalle Ankas jul sändes frsta gången i amerikans tv den 19/12 1958. I Sverige, när Sveriges Radio hade monopo på tvl var det ovanligt med tecknade program och Disneys tecknade serier köptes in och visades första gången på julafton 1960.
Detta var mest för barnen och några svenska tecknade julserier eller filmer fanns inte då.
Och sedan har Kalle Anka stannat kvar och förnyas lite varje år med nya filmer.
Ditte

Christina

Minigolf brukar vara underhållande när det väl blir av, men för min del var det flera år sedan. Ser dock rogivande ut att spela. Och mötet med älgarna låter som en dramatisk och samtidigt spännande upplevelse. Älgar är så ståtliga djur, skogens konung!

Ha en fin helg!
Kram Christina

Svar: Älgar är stora och särskilt när man är 6 år och möter dem på en smal kanalbank. MInnesvärt är mötet! Här är det också länge sedan vi spelade minigolf, men förr hände det ganska ofta. Och roligt är det.
Önskar dig också en fin helg.
Stor kram!
Ditte

Ama de casa

Älgar är ett av mina favoritdjur - dom har så mjuka och gossiga näbbar :-) Men självklart ska man ha respekt för dom, dom kan sparkas rejält!

Undrar om jag kanske ska drista mig till att testa minigolf igen?
:-)

Svar: Älgar på bild och inhängnade på Skansen och Kolmården är lite annat än att möta dem som barn på en smal kanalbank. En lugn pappa gjorde att jag inte blev alltför orolig...Vad gäller minigolf tycker jag absolut att du skall ge den ett nytt försök.
Kanske kan du tjuvträna innan matchen.
Ditte

Lena i Wales

Älgar får man verkligen vara försiktiga med, speciellt på hösten när de ätit jäst äpplen och är på sniskan!!!
Kul med minigolf. Det var längesedan jag spelade.
Ha en trevlig helg!

Svar: Här mötte vi älgarna i juni och det kanske var tur det....mInigolfen var rolig och gav mersmak.
Trevlig helg önskar vi.
Ditte

Ami

Ja, älgar ska man nog har respekt för! Men de är ganska gulliga - eller snarare fulsnygga :)
Önskar er en fin dag
Kram

Svar: Helt klart! Stora är de! Och finns de inhägnade är det ju en annan sak men där på smala kanalbanken var det läskigt. Trevlig lördag!
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Vilket härligt minne efteråt. Då måste det varit för spännande för dig och din mamma. Din pappa hade en annan referensram när det gällde faror, kan jag tänka mig. :) Förstår att minigolfen blev suddigare jämfört med älgarna, din mamma, berömmet från pappa och den stora GLASSEN. Fängslande skrivit. Kram Bosse

Svar: Ett fint minne och minigolf gillar jag än idag. Och pappa var ju helt lugn. En älg var ingen fara för honom. Fanns ju annat som varit värre i hans dagar. Jag ler och minns...Kram. J
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: