Och färgen var blå

    
 Hela gårdagen gick i olika nyanser av blått.
Gårdagens resa över Ålands hav, från Kapellskär till Mariehamn var som att glida fram på en len, blå sammetsyta. Himlens blå färg utgjorde viss konkurrens till havet men båda kompletterade varandra.
Jag satt ute en bra stund på däck och njöt av den vackra båtresan samtidigt som många tankar pockade på uppmärksamhet.
 
Njutbart!
 
Vi lämnade cityterminalen med bussen redan klockan 07 och var drygt en timme senare i Kapellskär
där Vikinglinjens Rosella var på ingång från Mariehamn. Många bilresenärer var det  som skulle med
men vi bussburna passagerare var få.  Kaffe och em smörgås medföljde oss ut på däck. 
Vikinglinjen har dagliga turer från Cityterminalen med buss och båt till Mariehamn och nu med en utökad tidtabell kan man ta en tur över , gå iland och titta på Mariehamn och åka hem med kvällsbåten.
Några bussar stannar på vägen upp till Kapellskär i Roslagen och plockar upp passagerare längs vägen.
Buss och båtresa t/r kan fås för ca 60 kr.
Givetvis kan man boka bilplats och ta med den och har då möjlighet att under en dag se mer av Åland.
Resan över tar ca två och en halv timme.
Vill man stanna längre finns fler hotell och B&B alternativ att välja bland både i Mariehamn och på andra delar av Åland.
(Vill man veta mer om Åland så finns en sådan kategori på bloggen.)
Även Eckerölinjen har dagsturer över till Åland. men deras trafik går mellan Grisslehamn i Roslagen och till Eckerö. Går också att köpa buss och båtresa för en billig penning, men vill man då ta sig in till Mariehamn blir det en bissresa på drygt 40 minuter och även bussresan från Stockholm är längre än till Kapellskär. Däremot är båtresan lite kortare.
Vi  åker ofta till Åland och alternerar mellan Eckeölinjen och Vikinglinjen beroende på vilka båtturer som passar oss bäst, men kan inte rekommendera den ena framför den andra.
Båda linjernas fartyg erbjuder såväl mat i à la cartematsal (inte alla turer) som bufféer och det finns mycket annat att välja på i matväg i olika barer och restauranger.
 
Här möter vi kryssningsfartyget Birka Paradise på Ålands hav.
Svensk ytterskärgård närmar sig.
(Havets blå skiftningar är olika speglingar och reflexer och ser ut som pölar som flyter omkring. )
 
Ytterskärgård innan öppet hav tar vid.
 
Även i Mariehamn var himlen vackert blå.
Och det blev en fin, ljus och minnesvärd begravning.
 
Det vackra vädret höll i sig hela dagen och havet fortsatte att glittra när vi på kvällskvisten gick längs havet
mot Rosella och återresan till Kapellskär och Stockholm. 
 
 
 
Fartyget Pommern  ligger i västra hamnen i Mariehamn, alldeles nedanför Sjöfartsmuséet. 
 
Pommern är en fyrmastad stålbark, numer museiefartyg som byggdes i Glasgow 1903 och har använts för transporter av bl.a vete och trä från Europa till Australien.
Vid krigsutbrottet 1939 lades hon upp i Mariehamn, men hamnade 1944 i Stockholm som lagerpråm för spannmål men rustades inte upp. I början av 1950-talet donerades Pommern till Mariehamns stad och öppnades som museum några år senare.
Ett besök både på Pommern och det närbelagna Sjöfartsmuséet är trevligt om man besöker Mariehamn. 
 
Hemresan var lika lugn, vacker och stilla som överresan.
Egentligen var vi inte alls hungriga efter dagens goda lunch, men vi hade bokat fönsterbord i à la cartematsalen  så  räsallad, vitlöks/rosmaringrillat åländskt hemvete (bröd) och ett gott glas rödvin belv helt perfekt. 
 Här blev vi sittandes med Ålands hav och skärgården som vacker kuliss.
Lång dags fär mot natt blev det. Och en vacker färd blev hela dagen.
 
Gott! Och min mörka kavaj har kommit av...
Observera att mitt väldigt korta thailandshår (felklippning p.g.a. sprpkförbistringar) är på väg att växa ut..

 Ålands hav med vacker kuliss. 
 
    
 Inlägg 67/100 i utmaningen #Blogg100
Susjos

Vilka underbara bilder! Å vilken fin dag ni fick. Lustigt nog så är jag just i gång att planera en resa med Rosella i juni från Kapellskär med kära äldsta sonen och hans flickvän. Vi delar ju lantställe med svägerskan på Rådmansö, så min tanke är att åka upp på landet en fredag, och sen över lördagen åka över till Åland för att äta gott och umgås på båten, för att sedan åka "hem" till landet igen på kvällen. Tänkte att man kan ta taxi ut till Kapellskär från där vi bor,så kan man ju dricka lite vin på båten. Maten ser supergod ut, så än en gång tack för bilderna...
Ha en fortsatt skön helg!

Svar: Tack! Det blev verkligen en väldigt fin dag på alla sätt. Tror det blir jättebra att ta en dagstur med Rosella i juni. Då gå rju båtarna oftare så kansk etar ni en tur över på morgonen , stannar ett tag i Mariehamn och tar en senare båt tillbaka.
Man kan ju senare gå in på Vikinglines hemsida och titta på menyerna i à la carten och vad som serveras i bufférestaurangen. Eftersom vi åker ganska ofta blir det trist med buffén men jag tycker att den är bra med "modern" mat och de gamla, mer traditionella rätterna finns också.
God idé med taxi om inte Vikinglinjens buss kan stanna vid vägskälet till Rådmansö och plocka upp er. Man kan alltid maila och fråga.
Önskar dig också en fortsatt fin helg.
Ditte

Comsi Comsa


Tycker håret är jättefint, ja du är jättefin hela du såklart. :-)

Ni fick verkligen det bästa vädret på båtresan.

Solig Kvällskram ❤

Svar: Tack, för dina snälla tankar om håret. Och nu har jag vant mig. Men du vet ju hur jag kände det när klippningen blev till i Thailand. Språkförbistringar uppstod. Vi hade en fin dag på alla sätt.
Vacker kvällskram !
Ditte

Christina

Vilket underbart blått hav, ser ljuvligt ut! Fin dag, men sorgligt med begravning även om den blev en ljus minnesstund <3

Men du är hur fin som helst på bilden, frisyren passar dig utmärkt!
Önskar dig fina dagar!
Kram ChristinaSvar: Tackar! Ja, håret blev väl kort när det klipptes i Thailand och med tofsar vid öronen. Frissan trodde att jag menade att det skulle vara några cm kvar och jag menade att hon skulle klippa tre cm. Men språkförbistringar ställde till det. Nu har jag vant mig och trivs med det korta håret.
Känns bra med lite uppmuntran kring det för det kändes lite klurigt .
Önskar dig också fortsatt fina dagar.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Som vanligt underbara bilder!
Räksalladen såg urgod ut!
Får nog ta fram lite räkor från frysen. Blev sugen.
Så bra att det blev en fin och vacker begravning.
Tycker du är toppenfin på bilden. Jättefin i håret.
Kram/A-K

Svar: Gokväll! Tack! Och det var så vackert till sjöss och i Mariehamn. Vi hade en väldigt fin dag på alla sätt och vädert var ju helt fantastiskt. Håret har ju växt ut lite....Och jag har vant mig, så jag nästan trivs med det. Stor kram från Bosse och mig.
Ditte

BP

Helt fantastiska bilder från båtresan! Å som sagt - vilken otrolig tur ni hade med vädret.

Har varit några gånger i Mariehamn, men tycker ärligt talat att "byn" är otroligt tråkig. Hamnen är helt okej, men resten av ön får mig att känna lappsjuka;-)

Svar: Båtresan över var verkligen fin och kav lugnt. Visst är Mariehamn i sig ganska tråkigt, men sommartid finns en hel del trevligheter, liksom på hösten med "öppna gårdar" och annat.
Och havet finns ju alltid där. Något som jag verkligen gillar.
Men Stockholm är ju min stad.
Jag har variit mycket på Åland och i skärgården där och den är verkligen fin. Väldans trevligt att ta sig runt med båtar mellan öarna och Kökar bl.a är ju en pärla, finns många fler.

Ditte

BP

Glömde ju säga - jag gillar faktiskt ditt korta hår bättre än ditt långa. Inte bara att det ser fräckare och tuffare ut, du ser minst 10 år yngre ut också:-)

Svar: Tackar! Ja, det var ju länge sedan jag hade längre hår än till öronen men jag har nog vant mig nu och trivs ganska bra me det korta håret som nu i alla fall växt ut ett par cm.
Ditte

Anonym

Vilka härliga bilder från Ålands hav och den vackra skärgården. Även om resan hade ett tråkigt syfte så hoppas jag att utsikten var lite njutbar

Svar: Det blev en väldigt bra resa på alla sätt och livet är ju inte oäändligt.
Ditte

torrebloggen

Vilka underbara bilder!
Du är ju jättefin på bilden!
Frisyren passar dig!
Ha det så bra!
Stor kram!

Svar: Tack! Vi hade en fin resa och det på alla sätt och det inkluderar begravningen.Ja, håret har växt ut lite grann...
Kram!
Ditte

Kersti

Det var länge sedan jag var på Åland. Min mormor kom därifrån. När hon föddes var Åland en del av Ryssland så kan man då räkna sig som en del Ryska? Skulle inte tro det. jag har i alla fall seglat över dit några gånger. Och min man är varje år engagerad som säkerhetsansvarig i Postrodden som går mellan Grisslehamn och Eckerö. Mer om den kan du läsa här http://www.sjofartsmuseet.se/Postrodden.aspx
Nu är jag på torpet över helgen men nästa vecka kan jag försöka leverera en auberginplanta till dig på något vis. På onsdagen, ska jag vara på Gunnarssons på Götgatan kl 18:00 innan dess kanske det skulle kunna fungera.
Kram

Svar: Vad roligt att din mormor kom från Åland! Postrodden är spännande och jag har nu varit inne och läst på sidan. Jag köpte också i höstas en bok om just den historiska delen av postrodden. Skönt att vara på torpet och vädret är ju underbart.
Jag mailar dig ang. aubergineplantan för jag vill väldigt gärna ha en.
Njut och ha det bra.
Stor kram!
Ditte

Timeoftiger

Underbart med Åland! Du är mycket snygg på bilden.

Svar: Tackar! Roligt att höra. Vi hade en minnesvärd dag på Åland och den gick helt i blått.
Ditte

Ghugge

Hej fina Ditte, lika fin med thailandsklippt hår eller ej!!
Så otroligt vackra bilder du tagit och fint att allt gått bra!
Kram o god natt!🌞

Svar: Tack för beröm vad gäller bilderna och hår... Och vädret var helt på vår sida. Det blev en vacker dag på alla sätt.
Stor kram!
Ditte

Marja

Så många fina blå nyanser i bilderna! Ditt hår är fint!
Kram! :)

Svar: Tack! Ja, det gick i blått! Och det blev en vacker och minnesvärd dag. Vad gäller håret har dte ju växt ut en del sedan klippningen Thailand.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Det är så havet ska vara när man är ute på det - underbart! :-) Dom två gånger vi har stannat några nätter på Åland har vi åkt med Eckerölinjen och haft bilen med. Anders pratar om deras räkmackor emellanåt fortfarande ;-)

Vilken jättefin bild på dig!

Svar: Visst,men det är ju inget seglarväder direkt...Vi varierar vårt åkande mellan Viking och Eckerölinjen beroende på turlistor. Båda är bra och Eckerölinjens räkmackor är minnsevärda.
Tack för fin komplemang! Jag blev ju väldigt kortkloppt när vi var i Thailand så håret håller på att växa ut.
Ditte

Decdia

Det ser mysigt ut och maten såg smarrig ut den med. :)

Svar: Det blev en väldigt fin och minnesvärd dag på alla sätt.
Ditte

Znogge

Underbara färgtoner i dina vackra bilder! Skönt att det blev ett fint avsked...

Kram

Svar: Tack! Ja, det var en vacker och väldigt blå dag med ett fint avsked. Kram!
Ditte

wiolettan

Vilka härliga bilder.
Blått hav och blå himmel och solen som lyser varmt och skönt. Förstår att själva båtresan var en underbar tur. Lugnt och skönt.
Fin bild av dig också. Ser nästan ut som om du mår bra. 'ler*. Jo, du mår bra och ser lite underfundig ut, tankar som kommer och går.
Fint att allt gick bra.
Vi har också åkt några gånger till Åland och det brukar vara en småtrevlig tripp.
Varm kram.

Svar: Tack! Dagen blev minnesvärd på många sätt och väldigt vacker från början till slut och båtresan bidrog till det vackra den också. Jag är nog närmast lättad på bilden och visst surrade tankarna även då på hemvägen. Vi åker ju ganska ofta eftersom Bosse haft sin mamma där och nu bor hans syster och svåger kvar så fler resor blir det absolut.
Varm och somrig kram från mig.
Ditte

marga

Jag älskar dina blå bilder i dess mångskiftande nyanser. Så njutbara! Alltså måste ditt hår ha varit MYCKET KORT! Tänk vad språket kan göra! Hihihi! Kram!

Svar: Mitt hår var mycket, mycket kort och hade jag inte varit på hugget så hade det blivit än kortare. Frissan trodde jag visade med fingrarna hur mycket jag ville ha kvar men jag menade att visa hur mycket som skulle klippas. Språket är ibland en barriär och min tahailändska sträcker sig bara till tio ord och där ingår inga ord hos frissan. Kram!
Ditte

marga

Men jag tycker också som alla andra att du är så fin i din frisyr. Ärtigt!

Svar: Tackar! All uppmuntran vad gäller det korta håret emottages tacksamt. Kram!
Ditte

Tove Olberg

ÅÅÅÅÅÅ så blått och härligt vackra bilder att skåda! Du klär i din thailand friss- du är jättefin!
Guppa på havet blå kram!

Svar: Tackar! Håret växer ju ut och humor har jag. Och jag kommer att minnas denna klippning. Visst var det blått och flått.
Det blev en vacker och finstämd dag på alla sätt. Ohc nu går vi vidare...
Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: