Smakprov!

    
Att göra en resa för mig innebär också att uppleva ett land eller region via dess maten.
Jag är väldigt förtjust i asiatisk mat över lag och här försöker jag att äta mig genom de små restaurangernas olika menyer.
Prisläget inbjuder verkligen till det. Rätterna kostar mellan 70 och 150 bath, alltså i kronor cirka 20 till 40 kr.
Vill man äta hummer eller större fiskar är det ett kg pris som gäller.
Och skulle man tröttna på den thailändska maten så finns västerländska varianter att tillgå och då till lite högre priser.
En av anledningarna till att den västerländska maten är dyrare är att det då ingår mer helt kött. (Men å andra sidan är inte de rätterna heller heller särskilt kostsamma, mellan ca 40 och 80 kr.  Önskar man pastarätter eller pizza ligger de mellan 40 och 60 kronor.)
Den asiatiska matlagningen bygger på mindre mängder av kött och dsto mer grönsaker och det passar oss perfekt. Ris är ju en basvara och kommer i många oloka varianter. Kokt ris äts ofta och det "stekta riset" blir en rätt i sig.
Vi håller så sakteliga på att äta oss igenom restaurangernas menyer och givetvis kommer vi inte att hinna med det. Men vi provar gärna olika rätter och visst finns några favoriter. Många!
På fem dagar har vi besökt fyra olika restauranger och vi har absolut inte blivit besvikna. Jag tror inte man blir det här.
Tycker man inte om stark mat så finns det ändå mycket att välja på.
 
En lunchpromenad längs stranden till den lilla familjerestaurangen "Bee Happy"
blir det då och då. Räkor i sötsur sås med ris till smakar gott.
Och ananasen till dessert medföljer.
 Mysigt även kvällstid att komma hit för middag.
 
"Bee Happy" mysigt och med god mat.
Här har vi även beställt och ätit nygrillad hummer.
 
Till Laem Mae Phim, en grannby någon mil österut tar vi gärna en tur.
De små restaurangerna  ligger som ett pärlband längs stranden och pinfärsk fisk
och skaldjur serveras på många av dem.
Här har jag beställt ris med räkor, cashewnötter och ananas i en ananas.
Fräscht och väldigt gott.
 
 
  1. Gott med kall kokosmjölk från en nyplockad nöt.
  2. Vietnamesiska vårrullar fyllda med räkor och grönsaker äter jag gärna tilll lunch.
  3. Wokade räkor och grönsaker i sötsur sås är en färgglad rätt som smakar lika gott som den ser ut. 
  4. Räkor med cashewnötter och grönsaker är en favorit. 
  5. Soppa med kokosmjölk, grön curry och thaibasilika blev lite mildare med ris till. Jättegott!
  6. Satay (grillade kycklingspett) med jordnötssås och en sås med lök och vinäger.
  7. "Frie rice" med kyckling, ananans, grönsaker och stekt ägg. Perfekt lunchrätt för ca 18 kronor.
 
Här är ägarinnan till restaurang Wangborn som ligger vid en bäck några km västerut.
(Wang betyder just vattendrag på thailändska.)
Vi har inte varit här på tre år, men blev igenkända direkt vi kom.
Här äter vi gärna satay men allt som finns smakar väldigt bra.
Vi brukar beställa några olika rätter och dela och kan på så sätt prova fler.  
 
Restaurang Chomtalay eller "Gropen", ännu en familjerestaurang 
och som ligger tvärs över vägen från oss.
Ingen havsutsikt, men ibland klarar man sig utan den
Vi tittar ju på havet hela dagarna....
Väldigt bra mat och mycket bra priser dessutom.
Ja, det får man nog säga att alla restauranger har här i området.
 
 
--------------------------                                                                                                                                                                      
Gårdagens orm.
 
Nu har jag fått hjälp av bl.a. bloggvännen Veiken  och Helen (dotter) samt några gäster och personal på vårt boende för att veta att ormen vi passerade är en copperheaded racer snake och den finns med på flera thailändska hemsidor där många av landets ormar finns upptagna.
För egen del tittade jag både på www.thailandsnakes.com och den länk Veiken skickade mig.
Ormen är inte giftig, finns i hela Thailand, anfaller sällan, men kan om den blir hotad/retad "resa sig upp" och då nå en meter högt. Den är vanligt förekommmande i hela Sydostasien men har inget släktskap med de giftiga copperhead snakes som finns i USA.
Namnet har fåtts av att just huvudet är kopparfärgat.
Copperheaded races snake,  tillhör familjen stora råttormar och den äter gärna råtttor, grodor, ödlor och fåglar.
i Thailand lär det finnas över 200 olika atret av ormar och av dessa är det ett 60 tal som är giftiga.
Blir nog bra att läsa på lite mer just ormar som kan finnas här. Men så orolig är jag inte.
 
Repris av gårdagens ormbild.
Detta är alltså en copperheaded racer snake.
--------------------------------------------------------------------------
 
 
 
 
 Inlägg nr 12/100 i utmaningen #Blogg100.
Ann-Kristin

Åh, så mycket god mat! Blir hungrig 😊.
Många kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Jag kan förstå det för jag vet att du också tycker om asiatisk mat. Den känns så mycket "lättare" och mer nyttig än den ofta tunga västerländska maten.
Och är vi här så kan vi äta oss igenom menyerna med glädje. Tror dock inte vi hinner.
Stor kram från oss.
Ditte

Comsi Comsa


Så himla mycket gott du visar... Själv skall jag plocka fram mina pommes och korv från ugnen, he he.... :-)

Kram på dig ♥

Svar: Ja, det är inte dumt det heller. Men det kan jag ju äta hemma och den asiatiska maten är jag väldigt förtjust i. Särskilt på plats och med så fina råvaror. Önskar dig en trevlig kväll och god bättring.
Kram!
Ditte

Znogge

Att prova och njuta av den inhemska maten är verkligen en stor del av resans nöje. Jag provar gärna lokala specialiteter för pizza, pasta och liknande kan man äta lika bra på hemmaplan. Men visst blir det även att jag väljer något sådant för omväxling förnöjer. Den thailändska maten skulle nog passa mig perfekt eftersom jag tycker om maträtter med mycket grönsaker. Dessutom ser den alltid tilltalande ut och nog äter vi med ögonen också!

Tack för upplysningarna om ormen. Alltid intressant att veta vad man sett på bild!

Kram

Svar: Nej, det jag kan äta hemma kan jag undvara under dessa veckor. Och asiatisk mat tycker jag överhuvud taget är så mycket "löttare" att äta. Det är sällan man direkt hamnar i "paltkoma". Och färgerna i på maten betyder så mycket för aptiten.
Nu är den här ormen klar och kanske får jag se fler. Har ögonen med mig.
kram!
Ditte

moi

En stor del av nöjet med att resa till andra länder är äta maten där. Tycker jag.
Det du bjuder på idag går inte av för hackor och är enormt frestande.
Ormen däremot var inte så "frestande" precis :D
Kram

Svar: Nja, ormen fanns där och den var ju inte giftig. Lång var den!Maten är i mitt tycke en del av resan och den mer europeiska maten kan jag undvara den tid vi är här. Inga problem! Och den thailädks maten känns så mycket lättare, ja som asiatisk mat gör.
Kram från mig med vågskvalp i bakgrunden.
Ditte

Ghugge

Vilken underbar mat du visar den ser både nyttig, god och vacker ut.
Tur att ormen inte var giftig utan snarare ett nyttodjur som håller efter råttor,
Tack för allt vi får lära oss här inne!
Trevlig helg!
Kram

Svar: Det fick bli en orm så länge för fåglarna hör jag mest inne bland träden. Men jag åfr ta med mig ålamodet och vänta. Ormen är snarare en nyttoorm och den var lång. Är imponerad att jag ville föreviga den och var inte ens rädd. Men jag var på behörigt avstånd.
Trevlig helg önskar jag er också.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Så mycket god mat! :-)

Även om det är bra att ormen inte är giftig, så ser den fortfarande läskig ut... :-)

Svar: Ormen var läskig och väldigt lång och det helt oavsett om den var giftig elle inte. Ormar är inte mina favoriter någonstans. Däremot är maten här en klar favorit och vi tycker mycket om asiatisk mat och passar på att smaka oss igenom menyerna. Vi kommer inte att hinna.
Ditte

Ami

Visst är det roligt att prova på ny mat när man är på ett nytt ställe! Och det såg väldigt gott ut!
Och vilken tur att inte ormen var giftig - men otäck ändå!
Kram

Svar: Vi tycker mycket om asistisk mat över lag och nu äter vi gärna av den thailändska och den europeiska maten kan vi ju äta hemma och i Spanien. Saknar dock lite spanska tapas. Men här blir det exotska frukter i stället. Går bra det också. Ormen var lång, men skönt att veta att den inte var giftig.
Kram och trevlig söndag.
Ditte

BP

Å varför avslutade du det underbara matinlägget med ormens hiistoria;-) Usch;-) Partypooper;-)

Ja, Thailand är ju ännu billigare än Spanien och jag älskar thaimat

Svar: Jga kanske skulle tagit "ormen" först....Många har frågat och nu visst jag lite mer. Och att ge ormen ett eget inlägg var inte aktuellt. Är heller ingen ormmänniska. Jag är ju väldigt förtjust i asiatisk mat så nu kan jag fross i dne thailändska.
Priserna i Spanien är också förmånliga om man jämför med flera andra länder i Europa. Och spansk mat tycker jag också om, men ibland blir den "alltför tung". Men man får äta mindre.
Ditte

Veiken

Du har mail, hoppas jag

Svar: Tack! Svarat och klart!
Ditte

Anonym

Låter väldigt mysigt ........... och gott.
Jag får allt försöka hindra Karlsson att läsa om ormarna, då lär jag aldrig få henne med på en resa dit ner.

Svar: Nej, ormen visar du inte Karlsson. Men oss emellan, ormar finns ju lite varstans i världen....Man får se upp och ner. Ha det gott!
Ditte

FREEDOMtravel

Jag gillar oxå asiatisk mat och äter gärna mindre kött. Även hemma försöker vi laga mindre kött. När man gör grytor, gratänger, soppor osv behövs ju sällan stora mängder, även om jag ofta tycker att lite kött/kyckling/fisk ger en god smak. Som variation kan jag gärna äta helt vegetariskt, men inte jämt. Skönt att veta att ormen inte var giftig!

Svar: Jag lagar ju en del asiatisk mat hemma, men dte är svårt att få till den där riktiga "smaken" för råvarorna har ju oftast rest en bit. Och lite "sovel" till ger extra smak. Här blir det mest skaldjur och lite kycklingrätter för min del. Och ormen har krälat vidare och bra att veta att den inte är giftig, men blir man bten så kan man precis som av huggisar få en allergisk reaktion. Men giftig är den inte.
Ditte

Carita Liljendahl

Den där rätten med ananas i ananas och räkor och nötter såg verkligen god och fräsch ut. Kunde tänka mig gilla den - jag som annars är ganska kräsen :-)

Svar: Vi är väldigt förtjusta i asiatisk mat över lag och nu när vi kan frossa i fräsch och nylagad thailändsk mat som lagas när den beställs så passar vi på. Dessa små familjerestauranger serverar och lagar så bra mat och det finns något för alla. Annars ordnar de det man vill ha. Service på hög nivå!
Ditte

Tove Olberg

Äter er genom menyn - smakligt måltid kära ni!
Känns bra att jag nyss själv ätit då jag såg alla bilderna ...
Den ormen har underbara färger!
Kram!

Svar: Ormens färger var vackra. Att jag sedan inte är ormfantast är en annan sak...Vi har börjat att äta oss genom menyerna och då blir det till att prova en del rättre som vi inte annars skansk eskulle ha gjort. Men vi komme rinte hinna alla rätter...
Stor vågig kram från mig.
Ditte

Margita

Om jag hade möjlighet att resa så vet jag att mat också är det som är spännande och roligt att utforska och likaså kulturen. Det var mycket gott du visade och jag blir riktigt hungrig. Själv älskar jag medelhavskosten och asiatiskt. Det känns verkligen fräscht och gott och inte så tungt som den svenska maten. Men de har ju så mycket fler grönsaker att välja på också.
Låter som ni har det bra.....27 grader i vattnet, härligt men då betyder det att det är rejält varmt i luften, för varmt för mig. Inte över 25 grader....då däckar jag ;)
Ha det fortsatt bra! :)

Svar: Att resa genom maten är roligt och vi brukar prova oss fram på våra resor. Att se och uppleva en annan kultur berikar och ger mycket och vi tar gärna chanserna till det. Det är varmt luften, idag +34, men det fläktar behagligt från havet och jag är bara i skuggan. Vi bor precis vid havet så att bada ger viss svalka. Men jag håller med dig att + 25 är lagom.
Ha det bra du också!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: