Food Village, en liten matresa

    
Dagens varierande väder med blandade skurar, mulet och en del sol fram på eftermiddagen lockade inte direkt till en långpromenad men väl till en matresa.
En kortare sjöresa med färjan över till Hammarby Sjöstad (Södra Hammarbyhamnen som inte ligger på Södersidan) och sedan en kvarts promenad till dagens mål, Food Village.
 
Färjan från Barnängsbryggan på Södersidan och över till Hammarby Sjöstad.
(Visserligen är våren här, men en del snö ligger ändå kvar i Hammarbybacken.)
 
Just till påsk öppnade Food Village i en gammal industrilokal på Virkesvägen 3c.
Grundarna Mats Holmberg och Nils Welléus har funderat mycket kring frågor som hållbarhet och närproducerat och om kombinationen att driva café och restaurang i kombination med saluhall och matbutik. 
I restaurangen huserar köksmästaren Gustav Otterberg som arbetat på bl.a. restaurang Lejontornet och senast "Ekstedts" på Humlegårdsgatan, båda restaurangernna har haft en stjärna i Guide Michelin. Men i somras valde Gustav Otterberg att lämna Ekstedts för Food Village och tog också med sig kollegan Niklas Bergstedt.
Food Village är inrymd i en stor lokal på 800m2 och hälften av den är restaurang och café och resten är butiksdel med manuella kött, fisk och delikatessavdelningar.
Idag när jag var på besök var det inte så många besökanden utan jag fick en personlig visning och genomgång vilket jag uppskattade. 
I köttkylen hänger nötkött från en norrländsk gårdi Nordmaling och  från djur som köksmästaren själv valt ut.
Fisken kommer från Göteborg och en del insjöfisk från sjön Hjälmaren.
I sortimentet finns bl.a
  •  olivoljor och vinägrar i mängder och av god kvalité
  • ostar; allt från italiensk parmesan , fransk getostar, svensk sörmländsk ädelost, spansk manchego och mycket mycket mer.
  • mejerivaror med mjölk från Järna mejeri
  • kött; lamm, gris, nöt och fågel
  • fisk
  • grönsaker och frukt
  • bröd bakat lokalt
  • i övrigt allt man kan handla i en mer vanlig "supermarket"
 
Varför inte prova en sherryvinäger.
 
Stort utbud av olika olivoljor
 
Den spanska jamón serranon smakade fantastiskt.
 
VIlka ostar! Och smakar det så kostar det.
 
 
I en stor frysdisk fanns det också mängder av små förpackningar med hemkokta fonder att välja på. (Fonderna lagade av köksmästarna på restarurangen)
Väldigt praktiskt att köpa en liten förpackning av just den find man för tillfället behöver och inte behöva köpa stora flaskor med find i som inte nästan smakar något alls.
Råvarorna köps in från små leverantörer och tanken är att Food village ska vara en "hållbar matupplevesle".
Men allt hållbart produceras inte i Sverige så t.ex. spansk salami, italiensk parmesanost, olivoljor och en del annat som inte produceras i Sverige kommer från Europa och små leverantörer som har bra produkter och som ägarna eller anställda själva besökt. 
Food Village ambition är att det ska vara "noll svinn" så kvarblivet bröd  används till krutonger i restaurangen eller mals till ströbröd och frukt som börjar bli missfärgad kan bli till juice eller smoothies och förebilden för detta är de franska saluhallarna.
Jag var väldigt nöjd med min lokala matresa och vet att det kommer att bli många matresor i framtiden över kanalen.
 
Färjan hem till Söder igen och 
i bakgrunden Sofia kyrka.
 
Inlägg nummer 29/100 i utmaningen #Blogg100.
 
 
 
 
 
 
Anonym

Åh va härligt & så mkt mat o gott trevligt att kunna åka iväg så, vad heter stället där ni bor? maken undrade :) hoppas du får en fin kväll kram

Svar: Vi bor i Norra Hammarbyhamnen, på Södersidan, alldeles i närheten av Folksamhuset. Det blev en trevlig båttur över kanalen och sedan etn promenad, perfekt i eftermiddagssolen. Och mycket gott fanns det.
Kram!
Ditte

Biggeros

Tack för titten.
Så intressant och givande tripp!! Att få en privat guidning var nog en extra upplevelse. Kram på dig;)

Svar: Roligt att denna kombinerade restaurang/café/butik/saluhall kommit till granntrakterna och utbudet var verkligen utöver det vanliga.Hit återkommer jag .
Kram!
Ditte

Iris

Mysigt! Förresten, en av våra goda vänner från B (Vivi) är just nu i Torrevieja, såg det på FB. Ni hade säkert haft mycket att prata om. Kram
Svar: Matresan idag var trevlig och det blir fler besök dit. Aha! Jag, det hade vi absolut haft. Men kanske vi ses en annan gång....
Kram!
Ditte

Susjos

Grattis i efterskott! Vilken härlig påsklunch du hade!
Och så spännande dagstur du gjort idag!
Ha en fortsatt trevlig kväll!
Sofia Kyrka minsann, det är där vi brukar gå på adventskonsert! Kul ;-)

Svar: Tackar, jag kalas är trevliga även om man inte fyller år. Har nästan slutat med det nu...Påsklunchen blev väldigt trevlig och så trevligt att alla kunde samlas.
Dagens utflykt var trevlig och gav mersmak, absolut.
Och Sofia kyrka syns ju vida omkring där uppe på sin höjd. Ett bra landmärke. Kul att ni brukar gå dit på advenstkonsert. Det har vi ännu inte gjort...
Ditte

Znogge

Mmm... Vilken kulinarisk njutflykt! Men visst, smakar det så kostar det fast ibland får man unna sig ;-)

Kram

Svar: Bra mat kostar och man får välja vad man handlar här. Men ibland så...Köttavdelningens kvalité uppväger nog priset. Och inte kostar dte mer här än i de vanliga "hallarna" i Stockholm och här är det ju i mindre skala och väldigt genomtänkt koncept.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Perfekt att få en privatguidad tur i det där matparadiset :-)

Svar: Det var både gott och givande. Hit återkommer jag absolut. Och en båttur kan man dessutom få.
Ditte

FREEDOMtravel

Intressant! Det stället hade jag inte hört talas om!

Svar: De öppnade just öfre påsk och har ännu inte fått upp sin namnskylt. Kommer i veckan. Men jag gillade helt klart konceptet och kommer att gå hit igen. Väldigt vänlig och kunnig personal dessutom.
Ditte

Comsi ComsaDet här klarar inte mina matlusta ögon i natten... :-)

Godnattkram ♥

Svar: Du får titta när det är dag!Kram!
Ditte

torrebloggen

Vilken härlig matresa du var med om idag. Så kul att du fick en personlig visning på köpet.
Gillade verkligen Food Villages ambition om att det inte skulle vara ngt svinn.
Ja vädret var verkligen omväxlande idag, mulet, regn och sol , men det var rätt så varmt ändå!
Ha det så bra!
Kram!

Svar: God morgon! Strålande sol idag! Så fint! Food VIllage var en trevlig bekantskap och koncetpet gillar jag verkligen. Trevlig personal och roligt att få en mer personlig genomgång. Hit blir det fler turer.
Önskar er en fin dag!
Kram!
Ditte

BP

Ett nytt ställe eller? Har aldrig hört talas om det, men jag bor ju norr om stan så...
Åsså skrattade jag gott. Jamón serrano i alla dessa varianter samt Manchego ost (i alla dessa varianter där också) har vi njutit av i snart fem veckor här - till en bråkdel av priserna i Stockholm... Tur att vi är rika:-))))))

Svar: "Food Village" öppnande till påsk och det var en trevlig bekantskap och jag gillade konceptet. Tar mig annars en tur både till Söderhallen, Hötorgshallen och Östermalmshallen men där är ju priserna än högre. Jag har förstått att Spanien är ett av de länder som för oss har väldigt bra priser både på mat, dryck och restaurangbesök om man jämför med resten av Europa och det är en klar fördel.
Vad gäller Jamón serrano så finns den ju i Spanien i alla kostnadslägen beroende på hur "fin" och ompysslad den är. Men visst är de spanska priserna förmånliga för oss. Halva priset på det mesta brukar vi tänka och då gäller det inte dryckerna för där kan man nog räkna med kanske 1/4 eller 1/5 av priset för vin.
Antar att ni kommer ha med lite godsaker hem i bagaget.
Ditte

Anette

Bra tips. Gillar ambitionen "noll svinn", den borde fler ha.
Jag kommer säkert att spendera lite tid i Stockholm under försommaren och då kanske jag kan ta med dottern hit.

Svar: Välkommen till Stockholm och att ta en tur hit och även titta på Hammarby Sjöstad rekommenderas för här är det väldigt trevligt att promenera och man kan gå efter vattnet.
Ditte

Ami

Vilket trevligt ställe! Och så många godsaker de hade!
Kram

Svar: Detta var en trevlig bekantskap och fint med en båtresa över kanalen också. Kram!
Ditte

Anonym

Vilket läckert ställe! Vi var också på ett läckert ställe igår, delikatessdisken på Carrefour! Samt handelsträdgård för inköp av en jättefin pelargon och en gul ros! Efter sedvanlig städning av terrass mm hann vi även med en paseopromenad samt en trevlig sittning på Keeper med ett par goda vänner!
Kram kram!

Svar: Delikatessdisken på Carre är ju toppen. Så mycket gott!Besöket hos handelsträdgården brukar vara trevligt och både pelargon och ros hör til hemma hos er.
Mysigt att vara på plats igen! Och att slå sig ner på Keepers är en höjdare. Härligt!
Njut och ha det bra.
Kram!
Ditte

Fia

Jag blev anonym!

Svar: Jag förstod att dte var du...Kram!
Ditte

TantGlad

Det här måtte ju vara trevligt att bli guidad sådär. Man blir ju matad på information på ett så mycket bättre sätt då.
Intressant inlägg.

Nu får du Ha en härlig dag, och varm kram från mig

Svar: Det blev ett trevligt besök här och roligt att få höra mer om vad som är tänkt och hur. Alla varor var väldigt fräscha och tänket bakom det hela gillar jag. Nu var du rolig; "matad med information", passade ju extra bar i en matbutik/saluhall.
Nu har söndagspromenaden avverkats men den blir inte så matig.
Önskar dig också en trevlig dag.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomiddag!
Vilken trevlig tur du fick igår. Dessutom guidning, inte dåligt!
Jag ska laga till lite lax (portionsbitar) idag och det ska vara hummerfond i såsen.Hoppas det går lika bra med en fiskbuljongtärning, då jag bara har kalvfond på flaska hemma.
Man tager vad man haver sa Kajsa Varg 😊
Kram till Dig och Bosse/A-KSvar: Klart man taget vad man haver...Lax låter gott! "Matresan" igår var väldigt trevlig och det kommer att bli fler resor dit. Jag gillade konceptet och inställningen och extra trevligt att få en personlig guidning.
Kram till dig från oss.
Ditte

Geddfish

Barnäng, då tänker jag på Barnängens tvål ;)
Härlig matresa och bra ideologi där, inget svinn, allting används, min melodi.
Såg väldigt fint och gott ut.
Läckergoms-kram ♥

Svar: Det stämmer bra för det fanns förr en tvålfabrik just här i Barnängsområdet. Matresan blev väldigt trevlig och detta är ett koncept jag uppskattar.
Så det kommer att bli föer matresor över kanalen.
Kram från mig.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: