Varvet runt

    
Konst, litteratur, växter, vänner, trevlig miljö, skratt, god mat och dryck....
Hjulet snurrar på och jag med det och att tillvaron varieras under en dag ger extra kraft till en konvalescent som behöver piggas upp.
Träningen av foten går bra och framstegen är märkbara och tydliga både för mig själv och den nära omgivningen.
Jag har vidgat vyerna, tagit ut svängarna och fotens samarbete med resten av mig får klart godkänt.
 
Hjulet snurrar och byter färger. Det gör jag också; från rödrosig om kinderna till blek,
beroende på ansträngning, men den blå nyansen har ännu inte uppnätts. 
 
 På förmiddagen när jag gick runt några kvarter i närheten, nåja haltade fram, såg jag att en ful grå betongvägg hade piggats upp med några målningar. Stora, expressiva, målningar som lockad emig att stanna och noga titta.  Otroligt många detaljer och i sig ganska läskiga målningar men jag stod länge kvar och tittade. Blev berörd, men vet inte direkt vad som berörde mig.
 
 
 
När jag väl haltat hem fanns målningarna fortfarande med mig och det dröjde ett tag innan jag slog mig ner för att läsa ut Brobyggarna av Jan Guillou, en "tegelsten" på 600 sidor. Jag har varvat den med mer lättsamma böcker under en lång tid, så det är en av anledningarna till att den tagit tid.  Jag tyckte också den stundtals var seg, men ändå bra. 
Undrar vad som hänt om boken kortats av...
Jan Guillou har bedrivit ett omfattande arbete för att få fram alla fakta i boken och lyckas väl beskriva miljöer och personer men i mitt tycke blir det alltför mycket på detaljnivå.
Brobyggarna är en släktkrönika och delvis en äventyrsroman i historisk miljö och trots att jag är väldigt intresserad av historia så uppslukades jag inte helt av den. Men jag ville samtidigt fortsätta att läsa den.
Tre fiskarsöner växer upp utan sin far som dog på havet och hamnar så småningom som repslagarlärlingar i Bergen. Deras unika tekniska begåvning upptäcks och hamnar senare i Dresden, på universitetet som stipendiater. Det är i början av 1900- talet och meningen var att de utexaminerade pojkarna skulle återvända till Bergen och Oslo för att bygga järnväg, det mest storslagna ingeniörsprojekt någonsin. Men så blev det inte. Kärleken kom emellan.  Tre bröders öden där framtidstron överskuggade världens orättvisor.
Teknikens stora genombrott trodde man skulle utrota alla krig. Men så blev det inte.
Finns det någon som läst boken? Och vad tyckte ni om den.
 
Jag är glad att jag läst ut "Brobyggarna". Ett verkligt stycke historaia...
 
Vackra blommor piggar alltid upp.
 
Kvällen avslutades tillsammans med vännerna Marga och BIrgitta på Mundo, en av kvartersrestaurangerna.
Mysig miljö, jättegod mat, många skratt och trevligt i största allmänhet.Och väldigt läkande för mig.
Jag riktigt studsade hem i den sena kvällen. Nåja, allt är relativt. Men här är det känslan som räknas.
 
 
Marga och Birgitta skrattar gott. Och det är inte åt mig....
Det finns andra vid bordet, i detta fall, en till mig närstående person som orsakar munterheten.
Tack för en jättetrevlig kväll och lycka till!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ama de casa

Vad skönt att det blir bättre och bättre med foten!

Läckra målningar - har inte sett dom själv. Det finns flera fina verk här runt om i stan. Tyvärr ännu fler som man bara kan klassa som klotter. Men dom där var verkligen tjusiga :-)

Mat och trevligt umgänge med goda vänner är nog den bästa medicinen för foten :-)

Svar: Visst är dessa målningar fina! Mycket jobb ligger bakom. Och jag har också sett andra som jag inte räknar som "klotter" utan målningar. Och visst är det trevligt att umgås med vänner och foten gillade det verkligen. Den behöver muntras upp.
Ditte

Comsi Comsa


Jag blev också berörd, det finns kraft och liv i målningarna.
Kanske framtidens människor? :-)

Kram ♥

Svar: Visst finns det kraft och liv i målningarna men de kändes inte så positiva. BP hade tankar om att målning nr 2 kunde vara David Bowie. Nu har jag tittat igen och kanske ....
Kram och natti!
Ditte

Veiken

Det gläder mig att din fot blir allt bättre. Man ska vara gald åt fötter lanserade ju Birgitta Andersson! Så sant!
Just nu har jag läst de senaste böckerna av Ann Rosman! Jag älskar hennes böcker och beskrivningar. Hon väver samman historia med nutid på ett helt briljant sätt. Dessutom brukar en polisutredning finnas med. Jag rekommenderar hennes böcker. Börja med Fyrvaktarens dotter och gillar du den så fortsätt i den ordning som böckerna är skrivna! Kramar

Svar: Tack för bra boktips! Henne har jag inte läst något av vad jag kan minnas...Får titta i min boklista....Ska imorgon skaffa mig Fyrvaktarens dotter. Foten blir bättre och bättre, men idag på hemresan i luften trilskades den en del. Och dte blev mycket att gå och stå...
Så imorgon blir dte måttlog fotträning.
Kram!
Och du, Birgitta Andersson kom från mariestad, min födelsestad.
Ditte

Ami

Så skönt att foten är bättre :)
Den där boken har jag också läst. Och jag kommer ihåg att den var bra!
Ha en trevlig onsdag
Kram

Svar: Foten är bättre och blir bättre för var dag. Mne jag belastar fel och då känns dte i stället i ryggen. Boken var bra, men jag tog för lång itd på mig att läsa den och hade fler böcker på gång undre tiden. Bra person och miljöskildringar men också väldigt detaljreika.
Kul att du ocskå tyckte om boken.
Kram från ett skönt Sommarstockholm.
Ditte

♀ Sara Ben's ♀

Vad coola målningar! Jag tycker faktiskt om sådant - samma sak med coola graffitimålningar. Så länge det inte är fult klotter så ser jag personligen inte det som skadegörelse. Tycker det är snyggt!:D

Vilket fint avslut på dagen!:D

Svar: Jag var fascinerad av målningarna och de var väldigt välgjorda med många detaljer. Dessa målningar prydde en grå murvägg så det var i mitt tycke inte skadegörelse.
Och visst blev det ett bra avslut på dagen.
Ditte

BP

Vilken fantastisk graffiti! Annorlunda och fräckt målad! Den andra väggmålningen skulle kunna föreställa David Bowie faktiskt.

Har läst hela den där Guillou-serien och måste säga att Brobyggarna är den bästa boken i serien. Gillade den skarpt och tyckte att den var väldigt intressant och baserad på en massa research. Om du inte gillar den, ska du inte läsa resten i serien. Böckerna är otroligt mesiga och har ingent tempo alls.

Svar: Visst var det läckra målningar. Instämmer helt,den andra målningen skulle mycket väl kunna föreställa David Bowie. Tänkte inte på det, men jag berördes av det jag såg. Jag gillade Brobyggarna men ibland kändes den väl detaljrik, men jag fascinerades av personbeskrivningarna som också var på detaljnivå.
Jag skulle nog ha läst den utan så många pauser och varvade med andra böcker. jt Att Guillou gjort en massa research inför dessa böcker vet jag och det märks ju i skildringarna. (Har haft kontakt med en av dem som hjälpt honom, dock i ett helt annat ärende...)
Får se hur det blir med andra böcker i serien men om du tycker de är tempolösa gör nog jag det också.
Ditte

Eva`s blogg

Skönt att det är bättre med din fot vila o vila o vila ;) fina bilder o vackra målningar förstår att du blir berörd utan att veta varför & det behöver inte alltid finnas ett varför ;) kram å fin kväll

Svar: Nejdå, det behöver inte alls finnas svar, man kan fundera ändå. DEssa målningar var verkligen häftiga och väldigt fint gjorda. Foten är mellan varven riktigt bra, men mycket är kvar för att den ska kunna användas som vanligt. Kvällen har varit jättefin och det är mysigt att nu vara hemma i Stockholm. Sitter fortfarande på balkongen och njuter av en skön kväll.
Kram!
Ditte

Marja

Jag har inte läst Brobyggarna, tror inte att jag skulle orka igenom den. Men visst är det en skön känsla när man kommit igenom en bok som gett lite motstånd.
Väggmålningarna är verkligen spännande och när du säger att du blev berörd har de ju verkligen nått sitt syfte. :) Jag hade nog också tittat länge på dem.
Skönt att foten läker bra, hoppas du är försiktig med den.
Kram!

Svar: Jag tog för lång tid på mig när jag läste Brobyggarna och hade andra böcker på gång samtidigt. Men boken hade verkligt detaljrika personbeskrivningar och likaså många detaljrika miljöskildringar. Ibland väl mycket i min smak. Boken är verkligen ett stycke historia och med bas i Norge så den gav mig en hel del och på olika sätt.
Visst är vägg/murmålningarna spännande! Och de berör! Väldigt detaljrika är de också.
Foten läker bra, men idag var det resdag så den har arbetat väl mycket med att stå, gå och flyga så i morgon blir dte inga stora utsvävningar.
Kram och natti.

Ditte

Susanne

Vad glad jag blir av att läsa att foten blir bättre och bättre! Förstår att du längtar efter att kunna promenera lite längre. Men otroligt häftig målning.
Klotter - Nej! Men vscjra målningar - absolut Ja!
Kram på dig vännen! ❤

Svar: Jodå, foten tar sig och det är bra. Men det dröjer innan jag kan studsa fram igen. Visst är detta häftiga målningar! Och när jag nu sett mer på den andra så tycker jag nog som BP att det kan vara David Bowie som varit i åtanke.
Stor kram till dig också.
Ditte

Znogge

Så skönt att det går på rätt håll med foten även om det kan ta sin lilla tid. Goda skratt kan man inte få för många av ;-)

Kram

Svar: Goda skratt piggar upp och att skratta gör en gott. Foten var samartbetsvillig igår på hemresan men den fick ligga i så ifag är det lugn och ro som gäller.
Kram!
Ditte

Ghugge

Härligt att din fot blir bättre..!;)
Förstår att du blev berörd av den häftiga konsten man behöver inte alltid förstå..utan kanske mer känna in sig i verken;)
Så härligt glada grannar ni kommer att få det kan vara värt mycket😊;)
Ha det gott!
Kram

Svar: Foten blir bättre dag för dag och samarbetade bra igår på hemresan. Men idag är det vila här på balkongen som gäller. Det var väldigt mycket jobb nerlagt på målningarna och jag antar att det tagit tid att få dem färdiga.
Och konstnärerna har fått måla utan att någon förstört för dem vilket är bra.
Ha det bra du också!
Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Det är härligt när folk får möjlighet att göra något snyggt av en trist vägg. Hoppas bara att de som är mindre begåvade inser att de faktiskt är mindre begåvade och inte tror att de kan förbättra väggmålningen.

Skönt att foten går åt rätt håll, så att säga.

Svar: Det här tycker jag blev väldigt fint och hoppas nu det får bestå...Och att ingen annan ska fixa något här på målningen. Jodå, foten går "åt rätt håll" och igår var det framåt.
Idag vilar den.
Ditte

wiolettan

Härligt att höra att läkningen går framåt och att du kan gå lite på foten. Rejäl stukning, bara den tar ju god tid på sig att läka. Ta det lugnt och överansträng dig inte.
Härligt att träffa goda vänner och få skratta tillsammans, det ger livet extra krydda.
Fina bilder du har tagit.
Målningarna var häftiga tycker jag, lyser upp en grå vägg bra.
Jag var med på en tur till Åland och med på fartyget var Jan Guillou som underhöll oss resenärer, eller rättare sagt berättade på ett trevligt och medryckande sätt om en del av sina böcker och hur de kom till.
Kram!

Svar: Tack för fina och uppmuntrande ord! Jodå, läkningen går framåt, men gårdagens hemresa blev lång för foten så idag har den semester.
Visst är målningarna spännande! Och jag kan tänka mig att de som passerar stannar upp och tittar. Många detaljer är det.
Vad trevligt att åka på den kryssningan där Jan Guillou var med och pratade om sina böcker och hur de komit till. Och en tur till Åland är trevligt.
Den resan missade jag...
Jag har dock varit på ett par andra författarkryssningar till Åland, men det var länge sedan nu. Kanske dags för en repris.
Kram och många tankar.

Visst är det befriande att både skratta och träffa vänner och det muntrar upp.
Ditte

Bosse Lidén

Det går framåt. Kanske inte i den takt du vill ha. :)
Jag tycker det är jobbigt med tegelstensböcker när jag ligger på rygg i sängen. Visserligen blir det styrketräning gratis men ...
Kram Bosse

Svar: Jag har suttit och läst annnars hade jag nog fått alldeles för starka armar.Och visst går det framåt, men i sakta takt. Alltid något!
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: