Upp som en sol och ner som en pannkaka.

    
Gårdagens firande av den spanska midsommaren, Hogueras de San Juan, började väldigt bra. Ja, som en fin soluppgång. (Länk till och Hogueras de San Juan och de svenska midsommartraditionerna fanns i gårdagen inlägg och behöver ingen repris)
Och hela gårdagen var fin! Fram på kvällskvisten, då det började mörkna, drog vi oss precis som "alla andra" ner till strandpromenaden och havet.
På vägen dit tog vi en smärre omväg förbi området och kvarteren vid "Molinas del Calvario". Här har de boende en egen fest denna dag och de dukar långbord längs gatorna, som stängs av för biltrafik, och har knytkalas. Här har de som bor också gemensamt byggt figurer som vid midnatt rullas ner till stränderna för att eldas upp. 
 
En vacker soluppgång över Ålands hav.
 
Och det är ganska stora figurer som ska forslas till stranden för att eldas upp.
Just den jär figuren hade temat "bipolär".
 
"Saltets drottning", var med på ett hörn,  plus en hel del andra konstruktioner.
 
Fest, folk, fart och fullspikat var det längs  strandpromenaden och stränderna både inne i stan och de utanför. 
Och för att titta i lugn och ro på det som hände slog vi oss ner på favoritbaren "Keeper" där vi oftast brukar få ett bord på första parkett och med tillhörande soffa och god service.
Här satt vi länge så att mörkret skulle hinna lägga sig innan vi fortsatte bortåt Playa de La Cura för att se alla eldar, känna röken som låg tät och njuta av den fina stämningen.
Jag tycker det är så roligt att alla, gammal som ung,  är ute och har roligt tillsammans och inte är det vare sig bråk, skrik eller otrevligheter på stan utan alla kan trivas!
Visserligen rör sig polisen längs strandpromenaden och det mycket för att kunna ge en hjälpande hand. Och en sådan kom jag att få.
 
 
"Alla" är verkligen ute denna kväll och det är en fin stämning där 
 
 
 
Och en stund före midnatt, är jag på väg ner på stranden för att ta bilder och det på ett ställe vid en mur där jag ofta gått ner.  Men i dagsljus.  Nu misstar jag mig på avståndet till stranden och steget ner är mycket högre än jag beräknat så foten viker sig och jag faller ihop som ett korthus.
Smärtan är påtaglig i min högra fot och tårarna rinner för att det gör så ont.
Bosse är några steg framför mig och ser inte att jag ramlat och än mindre sitter på stranden helt oförmögen att ta mig upp.
Bredvid mig finns ett gäng spanska ungdomar som genast packar in is i plastpåsar och ger mig för att  dessa ska läggas på foten.
Ungdomarna kallar på polisen som undrar om jag behöver ambulans. Helt onödigt, men en taxi vore bra. Bosse har hittat mig där jag sitter nedanför muren och ger välbehövlig assistans till taxin.
Inser att jag har för ont för att åka hem och ber taxin köra till vårdcentralen.
 
 
Strax efter midnatt gör vi entré. Jag i rullstol.
Men mitt Europeiska sjukkort hade jag hemma. Inte bra, så Bosse skyndar hemåt för att hämta detta plus pass och försäkringspapper.
Detta Europeiska sjukkort är toppen! Nödvändig hjälp och vård fås kostnadsfritt med hjälp ab detta.
Jag träffar en läkere efter 20 minuter och har turen att hon dessutom talar engelska och det blir vidare transport med taxi till Quiron, privatsjukhuset. (Men man ska inte ta för givet att det är ok med SOS i Köpenhamn och det svenska försäkringsbolaget att man ska till ett privatsjukhus på deras bekostnad. Man bör ringa först och höra efter. På Quiron, med våra papper i ordning, kontaktade receptionisten SOS Köpenhamn och de gav ok. )
 
Den lokala vårdcentralen gjorde en bra och snabb bedömning av min skad. Röntgen behövdes.
 
Ingen väntetid alls på sjukhusets akutmottagning. Direkt placeras jag i rullstol, röntgen av foten, omlägggning, samtal med läkare, titt på röntgenplåtar och förhållningsregler. Sedan taxi hem.
Vi klev in i vår "sommarstuga strax före klockan 2 i natt och då hade alltsammans tagit under två timmar med taxitransporterna inräknade. Effektivt så det förslår.
Foten då? Jo, en kraftig stukning och ett ledband som i princip är av. Ont gör det verkligen och natte, trpts smärtstilande med behöver jag inte återuppleva.
Så nu hasar jag mig fram längs väggarna och helst inte alls. Men jag har suttit ute delar av dagen och bra så.
Och pannkakan? Jodå, Bosse ordnade en härlig pannkakstårta med jordgubbar. Till den drack jag mjölk.
Inser att kvällens mat bl.a. kötbullar, sill, lax och Jansson får nöja sig med vatten som tillbehör.
                                                              
I natt på Quironsjukhuset färdig för att åka hem.
 
 
Passar här på att önska alla läsare en riktigt trevlig midsommar.
Och trevligt blir det här också, men annorlunda.
 
 
 
 
                                                                                    
Fia

Ojojoj! Tala om otur, fast tur att du fick så snabb hjälp! jag trodde förresten inte alls att man överhuvudtaget fick använda Quiron på blå kortet!
Nåväl, en trevlig kväll hade ni ju innan och värre saker kan hända! Förstår dock att du har ont! Och onödigt var det!
Stora kramen till dig!

Svar: Nej, Quiron får man inte använda på "Blå kortet" då är det Torrevieja sjukhus som gäller. Men där är väntetiden på akuten nu mellan 7 och 10 timmar och har man då en egen reseförsäkring och SOS i Köpenhamn säger att det är ok så går det bra att bli behandlad vid Quiron. Ont har jag verkligen! Och jag sitter här och kan linka mellan terrassen, soffan och toa. Med hjälp...
Stor kram och tack för omtanken.
Ditte

Comsi Comsa


Nämen käraste Ditte vilken otur och så ont sånt gör. Tur du fick snabb och bra hjälp och att allt funkade. Nu får skadan läka i sin takt, hoppas fort.....

Stor kram och blomma till dig ♥

Svar: Tack för kram och blomma! Känns uppiggande! Men ont, väldigt ont har jag. Skönt med bra och fungerande sjukvård och att ha en bra försäkring är a och o. Annars kan man via EU sjukkortet få nödvändig vård på det allmänna sjukhuset och det är också säkert bra, men väntetiderna är längre.
Det kommer att ta tid att få foten läkt så jag får ställa in mig på det.
Men det går.
Stor kram från mig med foten i högläge.
Ditte

Ama de casa

Men aj, aj, aj... Stackars dig, och vilken otur! Tur i oturen att du fick en sån snabb hjälp, och att dom är så duktiga där på Quirón. Hoppas att värken ger med sig snabbt och att foten blir sig själv snart igen.
Kram!

Svar: Aj, aj, aj! Är helt rätt just nu. Och otur var det verkligen! Men snabb hjälp fanns att få så att ha en bra försäkring är värt mycket. Jag är supernöjd både med vårdcentralen och Quiron. Snabbt gick det också. Hoppas nu att smärtan snabbt går över, men så lär det inte bli. Kram och trevlig midsommarafton.
Ditte

Geddfish

Men, kära Ditte! Där gjorde du samma dumhet som jag, som jag gjorde i januari i år. Inget kul alls. Och jag, min fegis, ville inte röntga. För jag ville inte ha gips. Jag kan ju säga att NU är jag bra. Fy, fasen.
Men du hade alla papper i ordning och det var finfint. Jag har faktiskt pryat på SOS International en gång i tiden. Försäkringsbolagens förlängda arm.
STOR värmande kram till dig ♥ ♥ ♥

Svar: God kväll Gerd! Tusen tack för din värmande omtanke. Jag tänkte på dig idag att det måtte varit något liknande du gjort när du hade så ont och besvärligt. Jag hade alla papper i ordning och vi är alltid jättenoga med att ha gällande försäkringar och det är ju extar viktigt om am behöver se till att få den förlängd. SOS International är jättebra och väldigt smidiga att ha att göra med.
Tankar till dig min fina bloggvän.
Stor kram!
Ditte

Preciosa

Kära Ditte! Vad tråkigt! Jag mejlade nyss men så såg jag att du hade skrivit blogg om det.
På off sjukhuset är det alldeles för lång tid att vänta. Läste om upp till 10 timmar :(
Quirón är ju bra. Ingrid får ge dig min krycka!!! Finns nog hos Lex!
Kram P ♥♥♥

Svar: God afton bästa P! Jag har mailat dig. Stort tack för din omtänksamhet! Och jag fick hjälp både snabbt och väldigt bra sådan . Får se om jag ens kan gå med krycka innan vi åker hem, men bra i så fall om jag kan låna din någon dag . Annars får SOS ordna det hela. Stor kram ! ❤️❤️
Ditte

BP

Stackars, stackars dig! Är ju van att läsa om AMA:s sjukhusbesök, men inte om dina. Hoppas att det här besöket är det första och sista på Qiron. Är glad att du fick så fin och snabb service, men stukning och avslitet ledband - det gör ont, faktiskt mera ont än en bruten fot. (Som f d fotbollsspelare vet jag precis som du känner dig just nu). Hoppas Bosse tar med dig ut i rullstol åtminstone.

Partyt på stranden var fantastiskt och påminde mig mycket om Falleras i Benidorm i mars. Å vilka fina ungdomar att hjälpa dig med iskuber. Bra där, riktigt bra!

Nu hoppas jag att du snart kan gå åtminstone med kryckor igen...

Svar: Mina sjukhusbesök är få...Har varit, är det bäst att tillägga. Men ska jag bli sjuk eller drabbas av plycka kan det lika gärna ske här med god vård och ingen väntetid. Jag vet att du som fotbollsspelare vet att detta känns rejält. Själv har jag väl skadat mig en del gånger i friidrottens virvlar , men den sporten slutade jag med för så där en 45 år sedan.
Bosse är en klippa, men rullstolen får nog anstå åtminstone tlls på måndag och då kanske jag är färdig för kryckor.
Ungdomarna var så rara och inte alls tveksamma till att att stötta och hjälpa en äldre dam.
Horisontalläge är intaget med foten på en kudde högt upp och acn på.
Natti!
Tack för din omtanke!
Ditte

vivi

Men älskade Ditte...så tråkigt...
Tycker verkligen synd om dig med tanke på din redan lessna tå 😯😕
Hoppas att det fixar sig snabbt..💓
Massor av kramar och ha en trevlig midsommar trots allt. Själv är jag på väg till jobbet. Martina är hemma och har koll på hundarna när ubbe spelar schack med grannen.
Kom hem snart.💙

Svar: Ja, två lessna tår finns varav den ena är väldigt ledsen. Och det är den foten som nu är drabbad. Jag tror detta kommer att ta lite tid att läka, men jag är ju en envis typ. Nu kan jag vifta på ett par tår och det gick inte i morse så det går framåt. Minns vår midsommar i Stockholm 2002...Regn och alla restauranger stängda. Men det blev pizza hemma på Upplandsgatan. Mysigt blev det.
Tack för att du finns.
Och du, jag kommer nästa vecka.
Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Men snälla lilla Ditte! Det där var väl lite dumt, att gå så där snett! Men det är faktiskt det som är så himla typiskt! Det där med att man har gått där flera gånger förut... Lite som de säger att de allra flesta skadorna sker i hemmet.
Härligt att höra mitt i ditt elände att det fanns hjälpsamma ungdomar! Och att sjukvården var bra.
Hoppas att du snart är uppe på benen men som du nog vet lär det ta tid, det där. Önskar dig ändå en Trevlig Midsommar!

Svar: Hej Emma! Visst var det väldans tokigt! Och jag visste egentligen om kanten, men såg inte hur stort klivet var för det var ganska mörkt. Ont har jag och kommer att ha länge till, men det känns lite bättre och idag på kvällen kan jag röra ett par tår, framsteg.
Ungdomarna var väldans godhjärtade och vänliga och det kändes skönt. Är också glad över att sjukvården, både den kommunala vårdcentralen och sjukhuset (privat) fungerade så bra. En bra försäkring är mycket värd.
Vi har haft en bra midsommarafton här hemma och suttit ute och ätit gott. Och allt kunde varit värre.
Tacl för din omtanke.
Ditte

Ami

Men din stackare, vad är det du har hittat på!!
Förstår absolut att du har ont!
Krya på dig och hör av er om ni behöver hjälp med något!
Stor kram

Svar: Jag är ganska uppfinningsrik, men detta var inte alls planerat....Mer spontant! Ont har jag, men det är inte sämre och det känns bra. Både stukningen och ledbandet tar tid att få i form, men det går. Jag har inte tid med att vara "icke gångbar" mer än några dagar till.
Bosse har verkligen skött om mig och har klarat matlagningen idag galant; köttbullar och jansson och en pannkakstårta till lunch med jordgubbar. (Sill, lax och ostar har han ju inte lagat själv...)
Vi hörs av!
Stor kram!
Ditte

marga

Men kära Ditte, vad är det som händer? Et tu me Brute! Så olyckligt du föll, din stackare! Och med den smärtan, aj aj mycket ont. Får komma förbi och ge dig kramar och ett "get well soon"! Tur att du är envis som du skriver, men jag lider med dig. Vi ses snart! Kram!

Svar: Det var verkligen olyckligt och jag vet ju att muren sluttar här men i mörkret såg jag inte nivåskillnadens sorlek så det blev ett rejält tramp i klaveret. Ont gör det fortfarande men det är inte lika illa som igår. Trevligt om du kommer förbi! Välkommen! Här behövs uppiggande åtgärder!
Välkomna även till Torrevieja.
Kram!
Ditte

Eva

Men, dumma fot då! hoppas den frisknar till fort, måste vara frustrerande för dej som är ute och rör på dej varje dag :(
Eva

Svar: Detta var illa! Och jag lider av att inte kunna röra mig. Men det går inte att stödja på foten ens om jag uppebarar all energi jag har.
Nu kan det ju bara bli bättre...
Tack för din omtanke!
Ditte

Susan

Hola! Nämen attans vilken otur! Styrkekramar från Åsöberget!

Svar: Tackar! Behövs verkligen! Rejäl otur! Och ont har jag...kram!
Ditte

Anette

Fy vilket trist slut på en så fin kväll. Hoppas du snart är uppe och hoppar igen. ❤

Svar: Trist och ont! Men med en bra sjukvård underlättades det hela. Jag behövde inte alls vänta och fick smärtlindrng snabbt. Nu hasar jag mig fram...Men kommer inte från huset ännu. Tröstar mig med att det kunde varit betydligt värre.
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
MEN kära Ditte, vilken otur!
Tur att det är bra sjukvård i Torrevieja.
Förstår att Du har ont.
Sänder mina varmaste styrkekramar till Dig/A-K

Svar: God förmiddag! Otur var det verkligen. Och jag som ändå visste om muren och att den sluttar, men i mörkret såg jag inte lutningen och tänkte inte heller på den.
Bra hjälp och vård fick jag, men ont komer det att göra ett bra tag till. Foten går heller inte att belasta.
Men det blir väl bättre....
kram!
Ditte

Piedra

Aj aj aj, vilken otur med foten! Tur att du fick bra hjälp!
Kram ♥

Svar: Ont gör det förvisso och det kunde varit värre...Tid kommer det också att ta. God hjälp fick jag både på stranden av ungdomarna och av sjukvården och det betyder mycket och nu sköter maken om mig på bästa sätt .
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Men din stackare :) gör ont i mig men tårtan ser fin ut ändå :) hoppas du har mindre ont naw lider med dig Ditte hoppas dagen i ära ( igår) var bra ändå stor kram på dig

Svar: Jag blir ompysslad men ont gör det förvisso och jag kommer ingenstans. Men det kunde varit värre...Humöret är fortfarande ok men trist att inte komma ner till havet. Men kanske kan b ta ner mig per cykel...
Önskar dig en trevlig midsommardag.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Å nej vad trist med foten! Det sker ju på ett ögonblick sånt där... Tur att du fick bra hjälp i af och hoppas att det bättrar sig snart!

Svar: Jättetrist och ont! Och snabbt skedde det...Tid kommer det att ta men det gör i alla fall mindre ont nu och det är glädjande. Önskar er en fortsatt fin helg.
Ditte

Znogge

Men vilken otur :-( Skönt i alla fall att inget var brutet men en stukning och ett ledband kan göra minst lika så ont. Hoppas att det är snabbt övergående i alla fall.

Kram och krya på dig!

Svar: Verklig otur! Och mindre ont gör det men tid kommer det att ta. Kan ännu inte stödja på foten. Jag får snällt stanna där jag är...
Önskar dig en fortsatt trevlig helg.
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Men du, vilken otur!!!! Känner med dej!
Ja, EU kortet är bra. Vilket jag kommer att missa efter valresultatet här.
Krya på dej!

Svar: Visst var det en himla otur med foten! Och ont gör det! Men det blir bättre och bättre dag för dag...Vad gäller "Brexit" känns det illa. Och ingen vill nog lämna några förmåner som Norge och Schweiz har för de var aldrig med i EU från början...
Nu håller vi idag tummarna för Wales och hoppas de vinner.


Ditte

Veiken

Vilken otrolig otur du hade. Skönt att komma in till läkaren så snabbt, men det hjälper ju inte för smärtan! Det enda som hjälper nu är tiden och ett jäklar anamma och det vet jag att du har! Stor kram

Svar: Tiden och jäklaranamma är en bra kombo. Och visst var det en himla otur! Nu har jag inte lika ont och det är bra. Och jag tränar på...Stor kram!
Ditte

eva

Hej
vilket elände med din stukade fot

Här kommer en del råd som Helene säker kan hjälpa dig med också

https://www.verywell.com/the-police-principle-for-acute-sprains-and-strains-2696549

1. kompression (lindat) - viktigt - gärna en del högläge men kompression det viktigaste
2. gärna kryckor det första dagarna
3. tidig start av lite lätt träning - rörlighet och balans men en liten lätt belastning- skaffat ett träningsprogram

Kram från Eva
ps försökt att mail 2 ggr idag men det kommer tydligen inte fram. får felneddelande ds

Svar: Hek Eva! Ja, ett elände är det! Men nu gör det inte riktigt så ont längre. Bättre och bättre dag för dag och det har passerat två nätter. Råden ovan följs och det har gett resultat.
Lustigt att mailen inte kommer fran. Mailar dig och ser vad som händer...
Stor kram! Och humöret är helt ok...
Ditte

Musikanta

Jag tänker på den där gamla reklamsnutten på biograferna när jag var barn. "En olycka händer så lätt." Fruktansvärd otur - stukning som gör så ont! Fick en kraftig stukning när jag var i tonåren och den känns fortfarande av ibland när jag trampar snett. Hoppas smärtan går över i alla fall - men att gå som vanligt tar sin tid. Överansträng inte foten utan ta det lugnt!
Kram från Ingrid

Svar: Visst sker en olycka lätt och fort! Ont gjorde det verkligen. Men jag fick snabb och bra hjälp både på den lokala vårdcentralen och det spanska sjukhuset. DEn värsta smärtan är över, men det kommer att ta ett tag innan jag är på gång som vanligt igen. Du vet ju hur det kan vara....Jag tar det ganska lugnt och tränar lite lagom. Det reglerar sig själv när det blir alltför ont.
Kram!
Ditte

Malin

Vilken otur du hade, men tur att du snabbt fick hjälp och åkte till vårdcentralen. Hoppas att du nu är på bättringsvägen

Svar: Otur var det verkligen och ont har jag men nu är det bättre. Skönt så!
Ditte

Bosse Lidén

Aj aj! Stackars dig. Jag började på sista inlägget och trodde att du fått en kram av en brännmanet men var rädd för att du vält med en "vespa". Så snabbt en olycka kan vara framme. Blev ändå impad av att du fick hjälp så fort. Vad bra att kortet fungerar. Härligt att läsa om ungdomarna och att man umgås genom generationerna. Jag förstår att det gör riktigt ont och att det är trist just nu. Hur ser "gången" ut när det gäller läkningsprocessen? Jag hoppas den inte sträcker sig för långt. Att du får bort smärtan med hjälp av mellisar är första steget. Att Bosse tar på sig olika roller på ett briljant sätt och att ni tillsammans hittar surrogatupplevelser som får humöret att hålla sig över vattennivån. Du får gottgöra honom senare. :) Krya på dig kramar från en annan Bosse

Svar: Tack en "annan" Bosse för din omtanke! Ont har jag men foten är mycket piggare nu och jag har med hjälp av krycka lämnat terrassen och hittat små utflykttmål på nära avstånd. Hjälp fick jag snabbt och är så glad både över ungdomarna och sjukvården. Att ha en bra försäkring är också en fördel även om EU kortet ger rätt till nödvändig akut vård. men privatsjukhusen kommer därutöver.( Väntetiden är så mycket kortare där.) Läkningen lär ta 5-6 veckor, men kansk ekan jag skynda på den lite. Och nu smärtar foten mest om jag stödjer på den. I viloläge är det lugnt. Ganska...Bosse är bra på att hjälpa till att hålla mig på gott humör och det kan vara en utmaning. Jag är inte van att sitta still...Men jag kan planera vår resa söderut i Sverige och dte känns roligt. Måste ta mig en titt extra på Wallanders stad. Helt nödvändigt! Och lite till ska det väl också bli. Stor kram!

Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: