Talande portar och dörrar

    
Dörrar och portar kan öppnas, stängas, lämnas på glänt eller låsas och om de är låsta kan det vara bra att ha en nyckel till hands.
 Om nyckeln inte skulle fungera eller ha förlorats kan det var en god idé att ha en i reserv för att bryta sig in är bökigt för ibland är det med dörrar och portar som med oss människor; de kan gå i baklås och man kommer ringenstans. 
En del lås är också kodade och kan ställa till det om koden byts utan att man vet om det eller fått tillgång till den nya. 
Likheterna mellan en person och dörr/port ser jag  ofta och det är spännande att försöka se de variationer och möjligheter som kan anas 
Att en person kan vara som en "öppen bok" sägs det då och då. Någon som är lätt att läsa av och tyda, men ibland krävs det mer eftertanke och funderande. Och en bok är lätt att stänga, öppna och ofta att ta med sig. 
Så är det inte med med dörrar eller portar. De är mer permanenta men likheterna finns kvar. 
 
Fiskaren har öppnat sin lilla dörr och det är lätt att titta in och igenom båten. 
 
Ett axploxk av dörrar/portar jag såg på Tabarca och helt omedvetet började jag fundera på mig själv och på vänner i min närhet vilken eller vilka portar de skulle passa in på. 
Svåra/lätta att öppna, stänga och låsa? Gnisslande? Drabbade av sjukdom? Glada eller ledsna? Tankarna blev många och fantasierna också.
 
En port till ett hus omgiven av sten. Vacker i sitt enkla utförande. Vad finns här inne?
Och om man vill så går det som med brunnen, bra att lägga locket på.
                 
I mitt tycke vackra dörrar/portar. 
Båda är nygjorda men den vänstra i gammal stil och 
 i den högra mer modern och där har man valt att låta kvistarna i träet komma fram.
(Något vi såg på flera dörrar på Tabarca.)
 
En liten vit dörr med ett ankare ovanför.(Ursprungligen en religiös symbol)
Ankaret är hoppets symbol, den fasta punkten när stormvindarna blåser. 
 
En modern och ny dörr i trä med aluminiumram.
Kanske en säkerhetsdörr?
 
Även fönster kan tala....
 
En öppning  i stadsmuren på Tabarca med havet skiftande i olika blå nyanser
inger en känsla av frihet. Och det gör det också att kunna öppna och stänga en dörr. 

Apropå dörrar! Häromdagen fick vi besök utanför vår grind. En holländsk man förklarade med en karta i handen att han haft inbrott kvällen innan. (Han sa sig bo i närheten av oss, men det husnummer han nämnde finns inte, det visste vi )
Mannen sa att han hade fått ytterdörren förstörd och ringt försäkringsbolaget som skickat dit någon med en ny dörr som skulle betalas kontant. (Vi vet att det inte finns självrisk här och att man inte själva betalar)
Kontanter saknades och holländaren hade kunnat ta ut 600 euro vilket inte räckte till den nya dörren.
Firman som levererat dörren hade då på kvällen tagit med sig nycklarna och låst så mannen med fru och barn fick tillbringa natten i trädgården. Till saken hör att eftersom vi visste att huset inte fanns kunde det inte heller finnas en trädgård.
 Holländaren tyckte vi skulle bistå tills försäkringsbolaget hjälpt honom. Men icke!
Vi hade blivit varnade för denne man och han har i flera år rört sig runt i stan så det blev ingen framgång. Och antagligen prickade han av på kartan var han varit för att inte återkomma.
Tyvärr missade jag att ta ett foto på honom. Hade varit bra att kunnat lämna det vidare ...
Det finns familjer som låtit sig luras, lätt gjort, när de varit vänliga och hjälpt till med pengar och tyckt synd om mannen. Så varningar är på sin plats. 
 
Rättelse från gårdagen. Detta är alltså en gråtrut och ingen fiskmås. Kännetecken är den röda fläcken på näbben. Tack Ama för detta!
 

 
 
Inlägg 97/100 i utmaningen  #Blogg100.                                                             
 
A-C

Tack för de fina dörr-bilderna! Imorgon kommer vi tillbaka till kära Torre igen. Var lite osäkert in i det sista om vi skulle komma iväg eller inte. De franska flygledarna hotade med strejk men den är nu avblåst. Hoppas vi hinner ses, kom inte ihåg när ni åker hem. Kram till er båda från oss//Anna-Carin o Krister

Svar: Välkomna tillbaka! Nu har ni det nog varmare än det är här. I kväll är det +24 hos oss på terrassen och behagligt. Skönt att strejken är avblåst så hoppas nu ni kommer som planerat.
Vi stannar tills slutet av juni så det vore jätteroligt att ses.
Kramar från Bosse och mig.
Ditte

Maria

VIlka härliga tankar om människor och dörrar! Det satte verkligen igång min fantasi!!
Och vilket luring!! Så trist att de finns överallt - personer som drar nytta av andras välvilja.....
Önskar dig en härlig fortsatt fredag!
Kram

Svar: Visst är det spännand eatt se sambandet mellan människor och dörrar/portar och kanske fönster. Fantasin kan dra iväg. Denna holländare är en luring som härjat i många år och oftast utan framgång, men några har blivit lurade för att de trott på hans historia. Och helt otrolig är den ju inte.
Kramar från mig på terrassen i den ljumma kvällen.
Ditte

Comsi Comsa


Det stämmer bra detta med
människor och dörrar. 😄
För det mesta behöver vi en kod för
att öppna. 🤔
Bedragare härjar, lät du honom veta att du visste att huset
inte fanns?

30 graders Kvällskram, imorgon kommer vi ner till 20 grader å det är faktiskt skönt. ❤

Svar: Jag finderade en del på detta med människor och dörrar och nu särsilt när jag såg så många olika och vackra. Vad gäller "bedragaren" så lät jag honom inte veta att han var ute på fel spår vad gällde huset...Men det gav mig ett klart övertag i samtalet.
Du har det varmare än hos oss, här är det nu +24 och det räcker.
Stockholms +30 är mycket så +20 känns bättre.
Natti!
Ditte

Susjos

Spännande tankar om dörrar och människor, fina dörrar på bild. Mindre rolig historia om dörrlurendrejaren, vilken historia!!!!
Ha en skön kväll! Kram

Svar: Dörrar är spännande och symboliken blir vad man gör den till. Och det går ju bra att se bara dörrarna. Jag gillar dörrar, fönster och portar så det är lätt att tankarna drar iväg och fantasin också. Den bedragande holländaren är trist och jag grämer mig att jag missade att fota honom. Men nästa jag jag ser honom så...
Dock lär han inte visa sig på vår gata igem.
Sitter ute och njuter av den vackra kvällen.
Önskar dig en lugn jobbnatt! Men kanske blir det full fart...
Ditte

Anonym

Gokväll!
Har nu premiärbadat i poolen med + 25 gr, helt godtagbart 😊. Atlas var fört i och då kunde ju inte matte vara sämre.
Många tankar kring dörrar blev det för fin del. Undrar varför så många dörrar var blåmålade förr?
Vilken tur att vi kom att tala om denne man pga att mina grannar blivit lurade, så att ni var förvarnade.
Många kramar/A-K

Svar: Vad skönt med +25 i poolen. Klart badbart även för mig som numer är badkruka. Jättebra att du hade varnat oss för denne dörrbedragare. Mne trist att jag inte var snabb med kameran. Men jag känne rigen honom så nästa gång fastnar han på bild, helt klart.
Sitter fortfarand eute på terrassen och det är skönt med +24. Ganska myggfritt också.
Kram från oss båda.
Ditte

Anette

Det här inlägget gillar jag verkligen, utom möjligen lurendrejaren. Jag är barnsligt förtjust i portar, dörrar och grindar 😊. Trevlig helg., Ditte

Svar: Tack! Jag tittar ofta efter dessa och fantasin drar iväg...Den här bedragaren är en lisa i stan och trist att jag inte var snabb med kameran. Han har åkt fast, men snart varit ute igen, vilket r trist.
Önskar dig också en fin helg.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja så fina bilder och dörrar...Vackra!!
Apropå dörr så har nu porten blivit utbytt i det ockuperade huset och det är som ett mirakel!! Kraftig gallergrind med ö-vakningskamera...Vad sägs om det? Och alla troligen utslängda.

Tänk att den där mannen kan fortsätta i all evighet! Han borde ju ha betat av alla områden nu. Och alltid samma visa...nånting med utelåst eller inlåst eller liknande :-) År efter år.
Han blir fast i bland men släpps...för låg summa...
Kram P ♥

Svar: God sen kväll! Ja, I och jag funderade när vi passerade huset för det såg tomt ut . Troligen har ditt brev satt fart på de som har "hand om det". Och det inte en dag för tidigt...Toppen! Synd att jag missade att ta ett foto på honom. Man hade kunnnat varna andra genom att lägga ut det. Men vi var ju varnade och hade nog inte gått på det ändå...
Har tränat upp visst kritiskt tänkande under åren och resorna.
Kram!
Ditte

BP

Vilka djupa tankar du har tänkt idag;-)

Men du har rätt - om man ser dörrar eller hus så undrar man ju ofta vem som bor bakom där.

Bedragaren - ja dessa svin finns ju överallt. Vi har ju irländarna här som vill asfaltera alla garageuppfarter i stor-Stockholm mot förskott av 10 000 kronor minst under sommaren så...

Svar: Jag har funderat en del idag och då kan det dra iväg åt det djupare hållet. Men tolkningen är ju fri...Har nu flera i min närhet som drabbats av cancer och där kom också dörrarna in i tankarna.
Och just att tänka om, hur och varför sätter också fart på fantasin vare sig det gäller portar elle rinte.
Vad gäller mannen utanför hos oss var dte bara synd att jag inte var snabb med kameran. Trpr absolut polisen här hade uppskattat det fotot. Irländarna i Sverige är ju en visa...Helt vansinnigt!
Ditte

Anonym

Det är fantastiskt vilken fantasi människor har för att komma på hur de ska lura andra. Synd att du inte tog ett kort och gav det direkt till polisen. Det är ju bedrägeri i sin prydno!
Visst är människor som dörrar - vissa förblir stängda trots att man ofta knackar på. Bakom andra står det någon som öppnar innan man ringer på eller knackar.
Kram från Ingrid

Svar: Jag fann mig inte tillräclkligt snabbt här med ett foto. Men jag känner igen mannen och ser jag honom igen ska han förevigas på foto. Helt klart!Du förstod mig verkligen i det här med dörrarna...
Kram från mig.
Ditte

Anonym

Hola! Vackra portar! Holländaren känns igen. Har inte mästerbloggaren från Marquesa fd La Mata träffat på honom - eller har jag drömt det? Här hemma händer det spännande grejor mitt i allt pollensnörvlande. Mejlar!
Hälsa Bosse!
Kram//Susan

Svar: God kväll! Synd att jag missade att ta foto av holländaren. Men jag komme rinte att missa det om jag ser honom igen. Vet inget om att Mr L träffat på honom....Men jag vet så lite så...Kanske hade detta också varit ett uppdrag för dig under täckmantel...
Roligt med spännande saker hemma. Hoppas det är trevliga sådana.
Längtar hem just nu...
Bosse hälsar till er båda!
Kramar!
Ditte

znogge

Dörrar är väldigt spännande och man undrar vart de leder till eller varför de plötsligt stängts... Mycket är så klart en tolkningsfråga och ligger i betraktarens ögon.

Kram

Svar: Visst är det bra med saker och ting som fritt kan tolkas! Och både dörrar, portar och fönster tittar jag gärn apå och fantiserar om vem som bor där och vilken historia som kan fnnas. Mest för ros skull. Men jag gillar symboliken mellan människa och dörrar av olika skag och den komplexitet som finns.
Kram!

Ditte

Anonym

Intressanta tankar om dörrar och portar. Visst stämmer det att man kan jämföra människor med dörrar... jag har nog dörren lite på glänt, inte för att jag är särskilt välkomnande, utan för att jag alltid behöver ha en fri väg ut. När jag målade hus i bildterapin, målade jag alltid en öppen taklucka på husen.
Så ruskigt med den där bedragaren.
Ha en skön helg! Kram!

Svar: Jag har också min dörr på glänt, vill ha en öppning. Dörrar, portar, grindar och fönster tittar jag gärna extra på och jag funderar på vilken jag är. Tror det varierar efter humör.
Taklucka såg jag ingen, men det är ju också en öppning. Tror vi är lika vad gäller att vilja ha en väg ut.
Bedragaren har härjat i många år, men vi hade blivit varnade. Och många har ju gett honom pengar för de tyckt synd om honom.
Önskar dig en skön helg.
Kram!
Ditte

Marja

IHej... det är jag som är anonym ovan...

Svar: Tack, jag förstod nästan det.
Ditte

Ama de casa

Vilka fantasieggande tankar :-)

Fy vilken skurk! Synd att du inte tog nån bild, fast då kanske han hade gått och blivit våldsam, så det var nog likaså bra. Bra att du går ut med en varning här!

Apropå gråtruten... Nån nytta ska jag väl ha av min utbildning även om jag har lagt den yrkeskarriären bakom mig :-)

Svar: Visst är det roligt med dörrar. Funderade vilken jag var och kom fram till att det nog varierade. Skurkar finns det ju och vad gäller fotot så kan jag satsa på det om jag ser honom igen. Då blir det inte så uppenbart. Mannen har ett väldigt karakteristiskt utseende.
Fåglar är inte mitt område så jag är tacksam för all kunskap jag kan få. Och gråtrutar kommer jag numer att känna igen. Och fint att du vid behov tar fram och delar med dig av dina kunskaper.
Ditte

Veiken

Otroligt fina bilder på vackra dörrar och en tänkvärd text därtill. Hmm... jag undrar vilken dörr jag är, men ska inte gräva ner mig för det. Jag är som jag är och kan tyvärr inte göra något åt det. Haha
Folks fräckhet övergår faktiskt mitt förstånd ibland. Tur att ni inte gick på gubbens fantasier och lurendrejerier! Kram

Svar: Tack! Ja, dörrar är spännande. Jag försökte tänka vilken jag var och kom fram till att det kunde variera. Men jag brukar ha öppningar.Och visst är vi som vi är. Sett och hört det mesta har vi också. Ja, fräckheten kan man träffa på överallt. Men så lättlurad är jag inte och jag hade blivit varnad...
Kram!
Ditte

Biggeros

Vilken tur att ni inte lät er luras av en sådan lustigkurre. Försöka duger...
Jag är även en människa som undrar vad som döljer sig bakom dörrar och fönster. Väldigt trevligt att få se. Kram på dig och en riktigt trevlig lördag😙😚

Svar: Nej, vi lät oss inte luras men jag vet andra som tyckt synd om honom och det har han då utnyttjat. Vi hade också blivit varnade. Men jag är på min vakt. Visst är det spännande med dörrar, grindar, portar och fönster. Och just vad som finns bakom. Funderade också på vilken dörr jag var, men jag vill alltid ha en öppning.
Önskar dig också en fin lördag.
Kram!
Ditte

TantGlad

Tycker du skriver tänkvärt om dörrar och portar. Har själv tänkt såna tankar. Tycker att du har jättefina bilder på dörrar /portar. Själv gillar jag även grindar, för det är så spännande med grindar. Lite mystik tycker jag.
Nu får du Ha en trevlig kväll. Själv ska jag fortsätta att fixa lite i min trädgård. Blir nog ett glas vin åxo förstås. Är ju helg hehe.

Stor VARM KRAM till fina du.

Svar: Visst är det roligt med dörrar, portar och fönster. Även grindar tycker jag om men på Tabarca hittade jag inga grindar. Här i stan är det gott om dem och många verkligen fina. Önskar dig en trevlig eftermiddag och kväll och förstår att du njutit till fullo i trädgården bland dina blommor. Och ett glas vin smakar förstås bra.
Stor kram till dig!
Ditte

Bosse Lidén

Både tänkvärt och sevärt blogginlägg. Det finns så många rum hos alla människor. De finaste rummen är kanske de mest hemliga.
Kram Bosse

Svar: Tack! Jag tror också att det finns många hemliga rum hos oss människor och det kan vara där man hittar det bästa.Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: