Svalkande och alldeles lagom

    
 Värmen och det vackra solskenet består och så kommer det att vara framöver och vamare blir det i juli och augusti, men den tiden är jag inte här.
Jag har då fått min dos så jag kommer inte alls att ha synpunkter på lite svalka hemma i Sverige. 
Så länge termometern inte passerar +30, så kan jag tycka att det är ok och det gäller nog var jag än är.
Jag vet ju att det är varmt  här i de spanska sommarstugetakterna den här tiden på året och det är ju frivilligt att vara här.
Å andra sidan behöver jag inte  direkt utföra några "stordåd" för de kan,  sparas till andra tillfällen.
Men att promenera längs havet och i stan, läsa spanska, lösa korsord, läsa böcker, utforska för mig nya restauranger och återkomma till "gamla", träffa vänner, blogga, göra utflykter, bada (för nu är det +25 i havet) och om eftermiddagarna/kvällarna se en och annan fotbollsmatch är alldeles lagom.
Kvällarna med sina +25 grader är njutbara och vi kan sitta länge på terrassen och filosofera och kanske ta ytterligare en promenad längs havet för att titta på folklivet.
Maten är viktig tycker jag och det var jag än är och här i Torrevieja varvar vi gärna med att äta lunch eller middag på "lokal" och hemma. ( Långkok hemma i köket blir det inte under den varma årstiden.)
Stekplattan, elektrisk variant, används flitigt utomhus och fungerar som en elgrill, förutom att det inte blir ränder på det som läggs på.
Fisk, kött, skaldjur och grönsaker av alla de slag är lätta att tillaga när man sitter där vid bordet. Bekvämt.  Enkelt och gott blir det. 
Och vissa dagar är det extra gott med svalkande mat som går att variera i det oändliga. 
Vad äter ni helst en varm dag? Är tacksam för förslag.
 
 
Lunch; serranoskinka, melon, avokado, tomater och mozzarellaost. Perfekt!
 
Förrätt:  iskall gazpachosoppa ( mixad soppa gjord på tomater, gurka, vitlök,
grönsaksbuljong,olja, basilika och kryddor)
 
 Någon varmrätt blev det inte, däremot en "kallrätt."
Sallad på räkor, vattenmelon, fetaost, avokado, tomater, lök, svarta oliver, gurka
och mango var svalkande väldigt fräscht och gott. 
 
 
Elina

Åh, älskar den soppan! SÅ himla fräscht såhär på sommaren.

Svar: Visst är gazpachon god! Och den här gjorde jag själv, lättgjord. Och nu i denna värme känns varm mat inte lockande.
Ditte

MariArne

Oj så gott det ser ut. Älskar räkor!
Kram Marianne

Svar: Ja, vi äter gärna kall mat nu när det är så varmt och varmt har det varit/är den här veckan. I kväll är det +29 nu klockan 21.40. Jag älskar alla skaldjur!
Kram och njut av Stockholm.
Ditte

Anonym

Låter väldig skönt och gott dessutom!
Kram

Svar: Vi har behagliga dagar och skönt med kall och sval mat som är lättlagad. Kram!
Ditte

Musikanta

Brukar inte behöv skriva hela namnet, e-postadressen och bloggadressen, så det blev Anonym den här gången.
Kram igen

Svar: Hej! Om du trycker i rutan "kom ihåg mig" till höger i kommentarsfältet så behöver du inte göra det...Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Så mycket god och svalkande mat!
Helt i min smak varma dagar.
Gjorde du soppan själv?
Kram/A-K

Svar: Gokväll! Fortfarande klockan 21.40 är det +29 grader och vi sitter ute. Saknar dig! Soppan gjorde jag själv och den blev riktigt bra. Kanske något att bjuda dig på också.
Kram!
Ditte

A-C

Nu är vi hemma igen o resan gick bra. Kändes ganska skönt med tanke på hur hett det var vår sista dag.
Ja, vi äter i stort sätt samma mat som ni under varma dagar. Vi brukar, när vi äter melon o serranoskinka, även då äta oliver, god spansk korv (Fuet tror jag den heter) samt typ manchego-ost. Ibland kan det även bli sill o potatis. Kram till er båda från oss

Svar: Välkomna hem igen! Ja, vi har haft hett och i måndags var det rekordvärme och inte kul alls tyckte vi. Igår lite svalare och behagligare. Nu, klockan 21.35, är det + 29....Och vi sitter ute. Oliver är gott till det mesta. Får leta efter fuet, för det gillar nog vi också. Manchego är så gott!
Vi hade ju våra potatisar som vi skördade i början av maj och de åt vi med sill. Extra gott med egna.
Många kramar till er och Ewa.
Vi ses i Stockholm.
Ditte

BP

Ja vad gäller livet och tillvaron har vi ju mycket gemensamt du och jag. Det har vi ju kunnat konstatera förut. Idag är inget undantag kan jag säga.

Vad gäller mat varma dagar så äter vi ofta tapas, fisk och/eller musslor samt sallader med ost och/eller skinka. Så äter vi nästan här hemma också - okej då, minus tapas då. Kalla soppor däremot är vi inte så förtjusta i. Å Gazpacho smakar lika gott varmt, men då under vintern såklart.

Svar: Många likheter har vi...Vad gäller kalla soppar är nog gazpachon den enda jag tycker om, ja förutom nypon, rabarber och jordgubbssoppa. Ja, tapas får ni kansk lämna därhän hemma. I alla fall oftast! Varm gazpacho vintertid gillas också.
Ditte

Comsi Comsa


På sommaren blir det mycket kall mat, rökt fisk och kanske en varm spenatsås. Sallader, gott bröd (mycket gott bröd blir det) :-) Sparris, frukt och goda ostar.

Kram ♥

Svar: Visst känns det bra med kall mat! Sparris kan jag bara äta lite av, är för trådigt för magen, men så väldans gott. Ostar och frukt kör vi på lksom gott bröd därtill. Känns som om vi är på samma spår...
Kram!
Ditte

Maria

GLASS ;-)

Maria

GLASS ;-)

Svar: Absolut! Det blir glass också....Men inte direk ttill middag eller lunch!
Ditte

Ami

Det såg väldigt gott ut!
Och det smakar godast med kall mat nu när det är så varmt!
Kram

Svar: Ja, det smakade braoch kall mat nu känns behagligt. Och allt finns ju att tillgå...Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

När det var riktigt varmt i Italien förra sommaren klarade vi inte av att äta (eller framför allt inte att laga!) varm mat! Då gjorde vi kallt plockbord varje kväll: bröd, kallskuret kött, ostar, röror, grönsaker, melon osv.

Svar: Ja, det är ungefär som vi gör och utbudet av varor här är ju bra och stort. Förstår att ni hade dte hett och kanske ingen ac heller...
Och mätt blir man ju...
Ditte

Anonym

Har inget kök för närvarande, så det blir en hel del kall mat (har ett litet kylskåp i
rummet, där jag bor f.n.) Gazpacho är en av mina favoriter. Melon ÄR sommar;
cantaloupe och honeydew. Tomater med mozzarella och basilika. Yumyum!

(Titta in hos "Life in the suburb" och följ med på vandringar i Shenandoah
National Park (Blueridge Mountains). Tjusiga foton av Annika.

Svar: Ser att vår mat i dessa varma tider stämmer väl överens. Och många gånger gäller även här" less is more". Ska absolut titta in hos Annika.
Ditte

Anonym

Åh så gott det såg ut! Nu blev jag ju sugen på melon och räkor!.
Såg La Syrra och dig på paseon idag, vi tutade med ni hörde inget!
Ha det så bra!
Kram!

Svar: I värmen är det gott med svalkande mat. Och vi varken hörde eller såg er igår....Kram!
Ditte

Susjos

Men oj så gott allt såg ut! Perfekt mat en varm dag! Älskar gazpacho soppan, den är ju suverän att äta en varm dag!
I Grekland på semestern blir det alltid grekisk sallad till lunch och en kall Mythos, kanske lite bröd och tzatsiki också.
Fortsätt njut av värmen på terassen på kvällarna!!!! kram

Svar: Din grekiska lunch känner jag igen och den har jag ätit många gånger när jag varit i Grekland. Väldans gott och man behöver ju inte byta ett vinnande koncept. Här blir det mer spanskinspirerade varianter, men fetaost köper jag för den bryter av så bra till vattenmelon och serranoskinka.
Idag är det lite svalare och en del moln och det är bara skönt.
Men kvällarna är så sköna och det är dessutom tämligen myggfritt.
kram!
Ditte

Marja

Helt perfekt mat i värmen och läckert och svalkande ser det ut också, vilket ju är viktigt.
Så härligt att det är så varmt i havet att du kan bada. :)
Kram!

Svar: Jag har inte badat än men inom kort blir det....Kall mat nu känns helt lagom och det finns gott om bra, lokala varor i butikerna. Och mycket god frukt! Kram!
Ditte

Ama de casa

Det där såg verkligen smarrigt ut :-)

Vi äter oftast en lite stadigare lunch och sen bara lite plicketiplock på kvällen :-)

Svar: En stadigare lunch blir det också ibland men jag kan äta kallt både till lunch och "middag " och oftast slinker även ett par tapas ner under dagen...lätt hänt. Men att äta tung mat nu kvällstid i värmen känns lite i överkant.
Ditte

Susan

Hola! Äter helst kallskuret när det är varmt - har min "favoritplato" som jag brukar sno ihop om det blir hemmalunch: Spansk korv, jamon serrano, några goda ostbitar efter humör, körsbärstomater, avocado med olivolja, salt och svartpeppar samt aceitunas de abuela från fredagsmarknaden. Kanske några bitar vattenmelon också. Dricker till det min egen, sockerfria variant av tinto verano: rött vin, pressad citron, bubbelvatten och krossad is. :)

I Estocolmo är det 15 grader och duggregn. :(

Kram//Susan

Svar: Ja, ungefär som din lunch ser våra också ut. Får inhandla dessa oliver på nytt i morgon. De är försvinnande goda!Tack för ditt tinto veranorecept. Ska förstås provas. Och socker behöver jag ju inte som finns i den köpta varianten.
Väntar nu lunchgäster! Lite mulet här och det känns bara bra.
Kram!
Ditte

Mia

Ljumma kvällar och havet nära - underbara ingredienser i sommaren! Men också maten förstås. Gazpacho känns som en alldeles ypperlig rätt när dagarna är riktigt varma, så den delar jag gärna med dig. Men jag tycker också att lax med en salladsblandning med avsvalnad potatis och en kallrörd örtsås smakar gott. Det finns allt bra mycket av livet goda. :)
Sommarkram till dig!

Svar: Tack för laxtipset! Lax finns det gott om här, men den har väl kommit resande förstås. Och färsk potatis kan jag ju glömma. Ja, färsk är potatisen men inte som den svenska med tunt skal som är så god. Önskar dig fina dagar.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Är det riktigt varmt så är det ofta kall mat eller grillar köper färdig kyckling med olika grönsaker till tzasiki o ja massa gott :) omelett ...tycker inte min aptit är på topp varma dagar ...finns massor av gott :) kram å fin dag

Svar: Visst finns det mycket gott att äta dessa varma dagar. Och både frukt och geönsaker känns fräscht och gott är det. Nej, så mycket mat behövs inte i värmen. Vi har lite moln idag och det är rktigt skönt.
Kram!
Ditte

Biggeros

Jag äter även mycket sallad, kalla rätter och gazpacho. I hettan passar det utmärkt med kallskuret😊 Vi åkte förbi Turillo i all hast. Förutom lite lunch. Där var det molnigt och bara 13 grader. Vilken skillnad. Nu är jag i Zaffra och här är det betydligt värmare. Ha det bra i sommarhettan min fina Ditte😚😙

Svar: Det låter som vi är hanska lika vad gäller maten i värmen. Och varm mat känns inte så lockande just nu. Vad skönt med lite svalka i Turillo. (Tittad epå den spanska väggkartan så nu vet jag läget och har även hittat Zaffra)
Vi har lite molningt idag och även svalare. Skönt!
Önskar dig det bästa fina bloggvän.
Kram!
Ditte

Piedra

Mm, vad lunchen ser god ut! Det är precis sådant som jag gärna äter en varm sommardag. Eller melon och skinka, som jag lärde mig i Italien.
Kram <3

Svar: Melon och skinka är väldigt gott och idag blev det en del av lunchen. Varm mat kan jag hoppa öer dessa varma dagar. Kram!
Ditte

Znogge

Jag är flexibel med maten sommartid och värmen påverkar inte så mycket. Men mustiga soppor och matiga grytor blir det i alla fall inte! Jag vill i alla fall ha en rejäl sallad till.Grillat kött eller fisk passar alltid bra men även en pizza slinker ner...

Kram

Svar: Jag påverkas ganska mycket i matväg om termometern närmar sig +30 och vill gärna äta något lättare. Lite grillat är alltid gott och fisk också, men även här kan en pizza åka ner. Men nu passar jag på med alla goda och fräscha frukter, grönsaker, ostar och charkuterier. Och i morgon blir det nyinköp av goda oliver på marknaden.
kram!
Ditte

Timeoftiger

Underbara matbilder! Helt enligt min diet, som jag på sistone har slarvat med.

Svar: Tack! Och nu i värmen smakar dte bra med "lättare" mat. Fräscha råvaror är det gott om.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: