Se upp och se ner!

    
Nu finns tanken på att lite bättre ordning ska upprätthållas på stränderna längs Costa Blanca.
Främst gäller det att komma tillrätta med hugade strandbesökare som i den tidiga gryningen bär ner sina solstolar, parasoller, bord och handdukar för att markera en plats på "första linjen" nära vattnet. När detta är gjort så går man hem igen för att återkomma några timmar senare.
Känns fenomenet igen från t.ex. hotell? (Ja, det finns hotell som tar bort handdukarna på markerade stolar efter 10 minuter om ingen kommer, vilket jag tycker är helt perfekt. Det finns ju de som bokar och sedan tillbringar en kort stund på dne markerade platsen.)
På flera av stränderna inne i städerna börjar det bli trångt nu i juni och detta tilltar ju längre sommaren lider och "alla" vill ju ha en så bra plats som möjligt.
Torrevieja har i princip i flera år haft förbud mot att boka en plats på stranden utan att själv använda den, men det har tills nu inte lett till böter.
 
Trångt blir det på stränderna inne i stan, här Playa de La Cura och
inte alltid lätt att hitta en plats vid 10 tiden på förmiddagen.
Mycket packning är det som är med....
På stränderna utanför stan är det mer hott om plats och jag vet inte om böter förekommer där.
 
Nu har det i alla fall hänt att n man från Madrid fått böta 150 euro för att ha bokat sin plats utan att själv utnyttja den just då. Det hela överklagades men beslutet ändrade inte. Mannen påstod sig ha varit ute och simmat....
Troligen en mycket lång simtur.
Orsaken till förbudet mot "reservering" är att alla ska ha liknande möjligheter til att få plats på stranden och har man hela strandutrustningen på plats ska platsen också utnyttjas direkt. 
Att det sedan försvårrar för morgonens städpatrullerna kan ju också ses som en anledning till det arla reservationsförbudet.
Önskar nu bara att detta inte är en enångsföreteelse utan att detta i så fall följs upp.
 
Playa de Los Locos i Torrevieja och är finns det lite mer utrymme...
 
För min del kan jag nog tycka att jakten på hundägare som gör sina behov på trottoarerna är ett större problem-
Det gäller att se ner när man är ute och går. Det är allltså olagligt att inte göra det många kommuner.
Böter för hundägare som inte tar upp efter sina telningar finns fastställada på mellan 500 och 1500 euro, men jag har då inte läst eller hört talas om att det finn civila poliser  i någon större utsträckning som  tar sig an detta och här skulle kunna få in mycket pengar till sina kommuners kassor.
 
Strax norr om Torrevieja finns många fina och långsträckta stränder och i Guardamar de Segura anses en av de bästa finnas.
Men här precis som vid alla stränder världen över är det viktigt att följa de säkerhetsförskkrifter som finns vad gäller badning. Och ofta på välbesökta stränder finns det ett tydligt flaggsystem. Vid grön flagga är det helt ok att bada med givetvis ska man se upp, vid oragnge flagga är det tillåtet att bada men extra försiktighet ska vidtagas. Är det röd flagg så råder badförbud och det kan bero på olika undervattenströmmar, stora vågor eller andra förhållanden som kan utgöra fara i vattnet.
Förra året utdömdes tre böter för att badande entusiaster struntade i att det visades röd flagg och detta är något som ansvariga myndigheter tänker utvidga. 
I mitt tycke är det också ett viktigt att tydligt markera vad som gäller eftersom folk som ger sig ut i havet trots röd flagga sätter både sina liv och andras på spel och dessutom kostar räddningsinsatserna stora summor.
Sunt förnuft bord råda, men så är ju inte alltid fallet.
 
Fina långsträckta stränder med se upp med flaggvarningarna.
 
Och visst kan det var skönt med ett dopp i havet
för solar gör jag inte.
 
 
 
wiolettan

Märkligt att vissa inte kan följa de regler som finns. Reglerna är ju till för att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt.
Synd att inte överträdelser följs upp, men det kanske inte finns tillräckligt med tid och resurser till så´nt.
Jag har varit på många resor till många länder men aldrig för att ligga och solbada så jag har inte drabbats av detta men jag förstår att det är jobbigt och inte rättvist heller. Jo, nu ljuger jag, har faktiskt legat på en badstrand utanför Lissabon i Portugal. Jag låg under ett parasoll, tror jag, så skulle jag ner till vattnet och ta mig ett dopp och blev så förskräckt då sanden höll på att bränna sönder fötterna, Lite överdrivet, men jag blev så överraskad och förvånad att sanden var så het. Så dum och ovetande var jag.
Ha det fortsatt underbart.
Kram.

Svar: Tid tror jag det finns och resurser också för det skulle gge mycket klirr i kassorna och det är behövligt. Numer solbadar jag aldrig, men det har jag gjort alltför mycket i mitt liv, däremot simmar jag gärna om vattnet håller sina +25.
Kan förstå att du blev överraskad där i Portugal med brännande sand under fötterna.
Ha det bra hemma och nu hoppas jag att det på din blogg finns lite att läsa.
Kram från mig.
Ditte

Ami

Ja, nu börjar det bli överfullt på stränderna! Men jag håller med om att det vore bättre att jaga hundägarna som inte plockar upp efter sina pälsbollar!
Ha en trevlig kväll
Kram

Svar: Visst börjar det bli trångt på stränderna inne i stan men La Mata är ju mer långsträckt och inte så fylld. Men hundlortar kan jag vara utan och det är ju inte hundarnas fel. Dock de som bada trots röd flagg är ju själva ansvariga. Trevlig kväll och vi ses snart hoppas jag.
Ditte

Ama de casa

Javisst är det dåligt att boka plats på det där viset. Precis som jag höll på att reta ihjäl mig på lunchrestaurangerna i Stockholm i "rusningstrafik" när folk hängde sina jackor på stolarna för att boka plats...

Sen tycker jag gott att dom kan jaga lite felparkerare också! Känner mig lite ensam om att göra det... ;-)

Svar: Felparkerarna borde också sättas åt...Men kanske hunlortarna som ligger kavr och de som badar vid röd flagg är än värre. Med tanka på spaniens ekonomi så borde det bli krafttag både här och där...
Ditte

Comsi Comsa


Antar de får in bra med böter. :-)
Ägare som inte plockar upp hunbajset skulle
tvingas äta upp det. He he :-) Fast man kan inte gärna tvinga strandbokare äta upp sanden, hi hi hi.. var jag rolig nu? :-)

Kram ❤

Svar: Nu var du rolig! Jag tycker nog både att hundägare som inte plockar upp efter sina telningar och de som badar trots röd flagg borde få höga böter. Men då krävs förstås att myndigheter också är med på det. Undrarvar haken är...Att boka strandstolar är ju inte lika obehagligt....
Kram!
Ditte

TantGlad

Ser sååå otroligt mysigt ut där på stränderna. Nog längtar man allt att få lägga sig och njuta på en sandstrand. Man får väl sola med måtta . Det är ju inte ofarligt precis. Men man kan ju ha en parasoll med sig.

Konstigt att inte människor respekterar regler. Skulle väl alldrig ens tänka tanken att inte lyda och följa de regler som finns oansvarligt tycker jag.

Svar: ja...till hösten byter jag till ett jobb där jag arbetat tidigare och i 18 år. Det känns bra.

Ha det gott nu fina du, och en stor varm kram.

Svar: En hel del stränder är fina men nu börjar det bli trångt på stränderna inne i stan. Och här har nästan alla minst ett parasoll med sig. Men jag kan inte vara på standen i sanden för solen är för stark. Men jag njuter på ett "vattenhål" i skuffan och vid stranden. Visst borde det vara lätt att respektera enkla regler och man kan undra varför så inte sker...Folk plockar upp efter sina hundar om någon annan ser dem, men annars är det lätt att smita. Inte alls självklart.
Roligt att efter sommaren komm tillbaka till ett jpbb där du tidigare varit...Spännande och roligt!
Önskar dig en fin kväll.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Jag brukar tycka att det är ganska irriterande med såna där handduksbokningar faktiskt. Fast iofs bor vi sällan på såna hotell. Hundarna låter inte heller så kul. När vi reste runt i Europa märkte vi att det var ganska vanligt med "hundstränder", dvs en liten strand i någon ände där hundarna får bada.

Svar: Här får hundarna inte bada längs stränderna och det tycker jag är bra. Kanske finns det någon enslig strand där det går bra...Handduksbokningar på hotell numer börjar avta eftersom handdukarna tas bort allt oftare. Irriterande är det och särskilt om dessa som bokat inte använder sina solstola.
Men bokningar här inne i stn på stränderma har varit länge, men nu har det blivit böter. Lite fåningt när man har överseende med hundskitarna som ju är värre för alla.
Ditte

BP

Håller helt med dig! Det där förbannande paxande av första parkett platser på stranden är oförskämd! Å det är ju de armbågande tyskarna som uppfunnnit det hela. Å de kan gott få böter. Å Curan är ju bara en pytteliten strand dessutom. (Vi har varit i Torrevieija en gång för två år sedan.)

Vad gällar all hudbajs så har Benidorm och speciellt Cala de Finestrat också satt upp stora skyltar med avskräckande bötesbelopp. Men inte en kotte kollar ju. Men jag måste medge att det faktiskt har blivit bättre där.

Guardamar de Segura är vår favo strand näre Torrevieija. Dessutom finns där en liten "hydda" med Costa Blancas bästa sardiner. Testa:-)

PS. Kolla din mejl! Vad gäller Paquillo så ta INTE kött utan Dorada på meny del dia!

Svar: Tusen tack! Har tittat på mailen och skrivit ut. Blir toppen. Rapport kommer. Cura stranden är jag inte på, sitter bredvid i skuggan men om jag ska bada så blir det La Mata eller guardamar eller söder om stan. Mer gott om plats och bättre vatten. Får hitta sardinhyddan vid tillfälle.
Även hör i Torrevieja tycker jag det blivit bättre med hundbajset, men det är långt kvar. Civilklädda poliser skulle snabbt få in pengar här. Och kan inte ägarna betala får det väl bli städning av hundbajs på offentliga platser...
Ditte

Susjos

Att ligga så trångt på stranden och detta paxande är inte kul! Nej ,lite " space" vill man ha på stranden, vi får se hur det ser ut på Karpathos i september...
Börjar det bli varmare i havet nu?
Må så gott!

Svar: Havet är nog varmare nu, helt klart. Men ännu inte min temperatur. Och ska vi till en strand så blir det den kilometerlånga La mta stranden. Men nu är jagju inte på stranden, men badar gör jag och har då tillhörigheterna på en strandbar i skuggan. Karpathos i sepember tror jag är helt ok. Där finns ju inte så långa stränder utan många små vikar. Vet att vi hyrde scooter och tog oss runt.
Ditte

MartinaOlsson

hej! allt bra? :)

Svar: Absolut! väldigt bra!
Ditte

Anonym

Det finns alla sorters människor och hundägare. Själv gillar jag att hitta de där små vikarna där det inte vimlar av tvåbenta varelser. Leka sardin har jag aldrig gillat. Är ju uppvuxen på stränder som älskas av "alla".
Kram hostiga Bosse

Svar: Hej Bosse! Instämmer till fullo men jag kan titta på skådespelet från "ringside". Är absolut ingen sardinmänniska. Kram! Och krya på dig!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: