Resmål värda ett besök; fyra bland många...

    
Att Spanien under våren och sommaren ökat i popularitet bland turister är helt klart och den svenska resetidningen Vagabond (ingen betald reklam) har plockat ut några favoriter i olika delar av Spanien;  Malaga, Sitges, Mallorca och San Sebastian; resmål värda ett eller flera besök.
Och det finns förstås många, många fler. 
En god början är att ha ett utgångsläge för att sedan ta sig vidare  i Spanien, ett land  som erbjuder mycket av det mesta.
Sitges, Mallorca och Malaga har jag besökt i olika omgångar men San Sebastian väntar på oss.
 
 Till Spanien och just Mallorca gick den första resa jag gjorde utanför Norden och det var redan 1960 och turismen var i sin verkliga linda.
Senare i livet har Mallorca fått många besök av mig liksom öarna Ibiza, Menorca och Formentera.
Även de olika Kanarieöarna, med "lagom" klimat hela året har under många år varit populära turistresemål, även för mig, liksom många platser både större och mindre på det spanska fastlandet.  
 
Tidningen Vagabond ger följande tips:
I södra Spanien, på Costa del Sol, är Malaga en bra början och när man vill vidga sina vyer är det lätt att ta sig vidare mot Granada och Sevilla, häftiga städer med många kulturarv och mycket att se.
Från Malaga går ett pendeltåg längs kusten mot Fuengirola och det är enkelt att ta sig en dagstur dit. Vill man vidare till Marbella eller Nerja går det bussar rån Malaga. Men enklast är förstås att hyra bil för att ta sig runt.
Hotell som Vagabond rekommenderar i Malaga är boutiguehotellet Milino Lario, men det finns förstås många fler.
Vi bodde hos vänner i Fuengirola  och väldigt praktiskt med tåget in till Malaga,
en resa på ca. 30 minuter.
 
Mysiga gränder, många trevliga restauranger och mycket att se och uppleva.
 
 Malaga är Picassos födelsestad och ett besök på Picassomuséet är givet.
 
 Sitges, en "gammal, charmig turistort",  ca 30 minuters resa söder om Barcelona har kommit i ropet igen. Sitges är en ganska liten stad med ca 30 000 invånare utanför turistsäsongen och har behållit sin småskalighet.  Jag var här 1971 och förstår att jag inte skulle känna igen mig där idag. 
Det finns gott om stränder i och runt Sitges, 17 stycken, så de lär räcka till för hugade sol och badgäster. Hotell,  restaurang och nöjeslivet verkar ha något för alla.
 En lunch på Club Nautic de Sitges och ett boende på Hotel Calipolis är Vagabonds förslag. Men det finns så många fler....
Vy över Sitges.
Bild "lånad från den lokala turistbyrån där.
 
 Mallorca, denna vackra och gröna ö har något för alla och hit kommer besökare i stora skaror från hela Europa, ön är mer populär än någonsin. 
Man har numer plockat bort många av de tyska och engelska håll-i- gång-pubarna och ersatt dessa med spanska restauranger och spansk kultur och Mallorca 
  Storsdadsliv, stränder,  kultur, matupplevelser och vacker natur går  hand i hand och det går att hitta sin egen oas vare sig man väljer att stanna i Palma eller bo mer ute på landet. Avstånden är korta. 
Vagabond dristar sig till att göra en jämförelse mellan Barcelona och Palma och kanske ligger det något i det.
Båda städerna är absolut värda besök.
 
Hamnen i Palma och katedralen som syns över hela stan  i bakgrunden.
 
 I nordvästra Spanien, nära den franska gränsen vid Atlantkusten, ligger den ännu oslipade diamanten, San Sebastian. (Våra spanska grannars hemvist.)
Här är kultur och mat viktiga saker och många anser att detta är världens bästa matstad och här finns 14 restauranger med Michelinstjärnor varav tre med toppbetyget tre stjärnor.  I år är San Sebastian också Europas kulturhuvudstad. Det är en ganska stor stad, ca 190 000 invånare, och förutom det vanliga restaurangutbudet är det gott om  "pintxosbarer".  På dessa barer  serveras "tapas" på "pintxos", en sticka. (Pintxos betyder sticka eller något vasst.)
En pintxos har nästan alltid en bas av liten bit tunt bröd och detta toppas sedan t.ex. färska sardiner, krabba, korvar, torkad skinka och ofta bacalao, saltad torsk och en baskisk specialitet. Dessa pintxos måste vara nygjorda så de serveras efter hand de är klara och ofta från en bricka så gästerna tar det de vill och sedan när de ska betalas räknas antalet stickor.
Till pintxos dricks ofta sherry, öl, cava, en torr cider eller ett fruktigt rödvin från det närbelägna  Riojaområdet.
Maten är alltså väldigt viktig i San Sbastian  och det ett stora kulturutbud lockar turister dit, liksom olika typer av surfing och inte minst staden i sig och de vackra omgivningarna. 
 
San Sebastian med Playa de la Concha.
Foto "lånat" från turistbyrån i San Sebastian.
 
 
 
wiolettan

Oh, så intressant och berikande och till på köpet vackra bilder.
Spanien, Mallorca, konstigt det är helt nytt för mig. Har inte besökt dessa vackra platser. Kanske att det blir någon gång, vem vet.
Läste att du hade ramlat och gjort illa foten. Hur är den nu? På bättringsvägen hoppas jag.
Kram!

Svar: Tack, foten är på bättringsvägen men den bär mig inte än. Ordentlig stukning och ett trasigt ledband. Har idag tränat att gå utan krycka och det går kortare sträckor. Men jag har inte värk när den inte belastas och det är skönt. Tack för din omtanke!
Kram!
Ditte

Znogge

Spanien är ett land som tilltalar mig mer och mer, mycket tack vare allt som ni skriver och berättar om i era bloggar. Själv har jag bara besökt Ibiza och Mallorca så nästa steg får kanske bli fastlandet... Barcelona har jag pratat om i evigheter men något har alltid kommit i mellan...

Kram

Svar: Barcelona är spännande, verkligen. Men nu är jag lockad av att ta mig till San Sebastian. Våra spanska grannar (på ena sidan) är därifrån så vi får bra hjälp med fina tips. Och en riktig mat och kulturstad är det. Överlag har Spanien mycket att erbjuda i form av det mesta.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Ja resetidningen Vagabond brukar ha riktigt bra artiklar och reseguider!
Det finns så många fina och vackra smultronställen här i Spanien!
Svårt och välja......
Ha det så bra och vi önskar er en trevlig hemresa i morgon!
Kram!

Svar: Ja, vi brukar pernumerera på den och nu har jag under ett år vunit den. Kul läsning! Och fina resmål finns i så många länder. Men man får ta några i taget. Och till San Sebastian ska vi. Har ju tur att där få bra guidning av våra spanska grannar. Ha det bra ni också!
Och resan går säkert bra.
Vi ses och hörs!
Kram!
Ditte

Mia

Dessvärre har jag inte varit i Spanien, men det är härligt att resa också i tanken, så tack för alla fina turer. En dag kommer det att bli ett besök och du får mig verkligen att känna att Spanien är något fint att ha kvar.
Kram till dig i den härliga junikvällen!

Svar: Spanien kommer att finnas kvar och här finns mycket av det mesta. Och jag delar gärna med mig. En väldigt bra sak med bloggar är ju att man kan resa tillsammasn med varandra och se och på så sätt uppleva mycket både hemma i det vackra Sverige och utanför landet. Och jag njuter nu att läsa och se bilder från och om Sverige.
Stor kram!
Ditte

BP

Sitges och San Sebastian har jag inte besökt - än. Men svågern och svägerskan var i San Sebastian och älskade staden. Förstår det efter att ha läst din text och tittat på den fanstastist vackra bilden.

Svar: För oss blir nästa resa till San Sebastian och särskilt efter att ha tillbringat aftonen med våra spanska grannar som bor där. Men om det blir i sommar elle ri början av hösten är en öppen fråga. Och tänk allla restauranger....
Blir bra med ett besök även i Bilbao då vi är i trakterna, finns en hel del där också.
Kanske blir det en tur även för er.
Ditte

Ruth i Virginia

Önskar jag hade tagit tillfället att resa till San Sebastian.
Det ser så otroligt vackert ut, och så intressant kulturmässigt.
Goda vänner fr Sverige, bodde på Majorca under vintern i flera år.
Don och jag var ditbjudna på hans 70-årsdag. Åkte omkring en hel del.
Vi flög till Barcelona och var där ett par dagar. Gillades i högsta grad.

Granada och Sevilla var fascinerande städer. Ja, Spanien är full av resemål.


Svar: Mallorca är och förblir en stor favorit hos mig. Min första utlandsresa, utanför nOrden gick ju hit och jag har nog varit ett 15 tal gånger på ön. Så vacker! San Sebastian lockar mycket och extra i år när staden är Europeisk kulturhuvudstad och många evenemang händer. Roligt att du och Don var på Malloeca och tyckte om ön. Barcelona är också väldigt trevlig, men ett atg sedan nu som jag var där.
Granade har jag besökt flera gånger och Sevilla finns på min reselista precis som Madrid. Men först ut blir San Sebastian.
Ditte

Ama de casa

Det finns sååå många fina, vackra och intressanta ställen att besöka runt om här i Spanien. Vi kommer att fortsätta att utforska detta fantastiska land så mycket vi bara kan :-)

Svar: Ja, vi har mycket kvar. Just nu lockar San Sebastian och Bilbao mycket. Har tillbringat en del av kvällen med våra spanska granar som i vanliga fall bor i San Sebastian och fått många bra tips. Perfekt! Och bra guidning av dem får vi på plats. Så det är bara att åka.
Och så mycket det finns att se här . Ja, överallt egentligen...
Ditte

Ami

Visst är det roligt att se sig om! Och i norra Spanien var vi mycket förr när Max växte upp!
Kram

Svar: DEt verkar finnas mycket att se på den västra sidan och San Sebastian är ett klart resmål för vår del i höst eller kanske i sommar. Har tillbringar en del av kvällen med våra spanska grannar som är just därifrån så det känns extra roligt. Och bra guidning får vi där. Kul att ni sett mycket och varit i norra Spanien. Jag har mest hållt mig på Medelhavssidan men det ska det ändras på.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll , sen kväll!
SAN Sebastian verkar otroligt intressant .
Kanske kan bli ett resmål framöver.
Önskar er en bra hemresa.
Kram/A-K

Svar: Tack! Visst verkar San Sebastian häftigt! Nu i kväll har vi pratat med våra spanska grannar än mer och visst blir det ett besök där i sommar eller höst. Absolut!Kan inte missas! Natti, i den sena kvällen.
Kramar från oss.
Ditte

Comsi Comsa


Det finns flera fina ställen i Spanien, har upptäckt Spanien igen genom bloggar..... godnatt kram zZzzzZzzz ❤

Svar: Absolut! Och det är en av tjusningarna att färdas med varandra via bloggarna och att man får se, uppleva och ta del av mycket. Godmorgonkram!
Ditte

Christina

Å, vilka fina utflyktsplatser du berättar om! Om jag fick välja en så blev det nog Picassomuseet :)
Tack för fin guidad tur!

Ha en fin dag! Kramar

Svar: Tack! Picassomuséet har jag återkommit till många gånger och Malaga i sig är en stad som har mycket i konstväg och väldigt vacker arkitektur. Förstår verkligen ditt val.
Önskar dig också en fin dag!
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Skönt att du inte har värk när du belastar foten. Picassomuséet lät spännande.
Kram Bosse

Svar: Picassomuséet var en upplevelse och Malaga är det absolut. San Sebastian ska få ett besök i höst, här finns mycket att se och upptäcka inom alla områden.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: