Resan i tid och rum fortsätter

    
 Del 2. (Del 1 skrevs igår den 20/6)
 
Jag har försökt att få fram mer fakta om detta speciella och otroligt spännande moriska/arabiska tehus men inte lyckats.  Tehusets hemsida bjuder på en del info, men inte just om historien bakom eller något om ägaren och varför det ligger just här.
En teroi jag läste var att Carmen, en spansk medborgare, vars namn finns i tehuset, konverterade till islam och öppnade sitt hem här för vänner.
 
Morer kallades de muslimer som under den den snabba islamiska landsutvidgningen, mellan åren 632 och 750 e. Kr. intog den Iberiska halvön och  sedan levde där till 1300- talet. De flesta av dessa var inte araberutan kom från angränsande delar av västra Nordafrika.  År 711 e.Kr. räknas som det år då morerna erövrade det då kristna Hispana på Iberiska halvön. 
Beteckningen morer har ofta använts som en beteckningpå muslimer i största allmänhet men numer används ordet i svenskan mer för att beskriva arkitektur, konst, tyger m.m . som skapats under eller påverkats av den islamska utbredningen både på den Iberiska halvön, men även i Nordafrika, på Malat och på Sicilien. 
 
 
Morisk arkitektur används för att beskriva den muslimska byggnadsstilen i Nordafrika och de delar av Spanien och Portugal som dominerats av morer mellan 711 e. Kr. och 1492 när det sista muslimska fästet Granada i kapitulerade. Flera moriska byggnadsverk finns bevarade  bla. Alhambra i Granada, klocktornet Griralda i Sevilla  och katedralen La Mezquita i Cordoba. (Finns många fler...)
de judar och muslimer som inte konverterade tvingades till landsflykt i Spanien. 
 
 
Vilken dörr ska jag välja?
 
 
Vacker fönsternisch.
 
Färgglatt!
 
En av alla trappor till övervåningarna och sedan möts man av ännu fler trappor och rum. 
 
Här i beduintältet  på taket var det ett sällskap som slagit sig ner.
 
Byggnaderna är många och taken och terrasserna överlappar varandra.
Men till sist hittade jag en trappa ner. 
 
 
 Skymningen sänkte sig sakta och vi samlade ihop oss själva,  alla tankar och upplevelser och började bege oss hemåt. Och hemresan, när vi väl trasslat oss ut på en lite större väg gick galant. 
En verkligt missesvärd upplevelse är det att ha varit här på tehuset, Carmen del Campillo o de Los Morìscos.
Tack alla för en jättefin eftermiddag och kväll! 
 
 
                                                                
A-C

Tack för ännu fler fina bilder från detta fantastiska ställe. Längtar efter att själv få åka dit senare i år.
Här är det ommålning av huset som är på gång, blir ingen förändring utan vi har valt samma färg som tidigare. Men det blir ju nymålat och fräscht. Ha en fortsatt bra dag. Kram från oss två till er båda.

Svar: Detta tehus/ moriska herrgård är verkligen värt ett eller flera bsök och en bra karta behövs för att lättare hitta. Men nu är vi flera som kan hjälpa till med vägbeskrivningen. Då förstår jag att ni har sysselsättning ett tag framöver om ni målar. Extra armstyrka blir det också. Och så fint det kommer bli!
Hoppas nu också på bra målarväder.
Kramar från oss till er.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Vilket otroligt vackert ställe! Morerna intog ju ön och höll sig kvar länge men verkar ha varit ganska krigigt här och där. Kristna lyckades få ut dom till sist men hur kom katolikerna in i bilden :-D Ja jag har försökt läsa det där en gång men fattade inget :) Eller var det för tråkigt :-) Nog med dagens fajter.
Vacker arkitektur och konst är det i alla fall.
Kram P ♥

Svar: Dessa kristna var katoliker. Och visst är religion, och har alltid varit, föremål för stridigheter. Nåja, inte buddisterna då, men i övrigt. Hela stället är verkligen speciellt och otroligt vackert.
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Ett väldigt speciellt ställe. Undra varför de inte har en bättre skyltning. Eller är det generellt för trakten/landet?
Kram Bosse

Svar: Nej då! Skyltning här finns annars men ägaren vill ha det så...Ingen reklam finns heller och de som en gång hittat hit återkommer för det är verkligen on otroligt vacker oas men mitt ute i ingenstans. Man kan inte ens från den smala, knappt körbara kostigen , se att det döljer sig en herrgård innnanför grönskan och murarna.
Jag tror inte heller att man vill ha alltför många besökare eftersom stället då skulle förlora mycket av sin charm. Nu får en vara envis för att hitta hit...
Kram!
Ditte

Znogge

Kan tänka mig att det var en upplevelse. Visst är det så att man gärna vill veta mer om platser man besöker. Historien är en viktig del av upplevelsen...

Kram

Svar: Här har jag försökt att rota, men det är ganska hemligt. TRor ägaren/ägarna vill ha det så för det görs heller ingen reklam för dett fantastiska tehus ute i ingenstans och ändå hittar folk hit. Men trångt blir det ju inte...Ngra läste jag hade itrrat med bil i timmar för att hitta rätt eftersom deras gps bara ville till motrovägen och hit är det knappt körbart sista biten. Kram!
Ditte

Inez

Vad fina bilder! :)

Svar: Tack! Ja, hela området var verkligen speciellt och så fint.
Ditte

Veiken

Det är otroligt att inte fler hittar dit, fast det är skönt att slippa trängas med en massa andra när man njuter av något som det här.
Jag kom att tänka på Mohrens sista suck när jag läste dina inlägg. Du vet säkert att det är ett gammalt studentspex. Min pappa var musiker och bland hans vänner fanns många sångare och skådespelare. Jag minns en gång när hela Stora Teaterns ensemble kom hem till oss efter föreställningen och min mamma hade fixat nattskaffning! Rätt som det var fick någon för sig att de skulle spela Mohrens sista suck.Rekvisita togs från väggar och hyllor! Jag har faktiskt en liten snutt film från den kvällen. Jag undrar vad våra grannar trodde och tyckte då. Ett härligt minne poppade upp tack vare dig! Kramar

Svar: Vilket underbart minne du nu kunde plocka fram! Härligt! Jag gläds med dig. Och jag hade gärna sett "Mohrens sista suck". Ingen reklam görs för detta tehus och det ligger helt bortom allfartsvägarna och det är så ägarna vill ha det. Nu finns gott om plats för alla och det är en stor del av tjusningen. Man tassar tyst omkring i trädgården och husen och njuter. Eller slår sig ner där det känns behagligt.
Stor kram! Och jag ler när jag tänker på dina minnan...
Ditte

Anette

Intressant läsning och vackra bilder. Dit skulle jag gärna resa.

Svar: Tack! Allt var väldigt intressant och spännande och i en mycket vacker miljö. Jag återkommer gärna hit!
Ditte

Ama de casa

Verkligen ett superläckert ställe! :-)

Svar: Ja, det är det verkligen! Väl värt en resa eller två. (Andra gången är det ju lättare att hitta.)
Ditte

BP

Helt otroligt vackert ställe. Där skulle jag kunna tänka mig att bo och bara njuta av arkitekturen och alla utsmyckninga.

Tack för infon också. Den liksom "bekräftar" min kommentar från igår:-)

Svar: Detta ställe rekommmenderas verkligen! Hoppas ni får chansen till ett besök. Jag återkommer gärna hit och det flera gånger. Jag hann absolut inte se klart på allt som fanns.Och nu hittar jag hyfsat vägen. En fördel.
Ditte

Eva`s blogg

Ja man kan ju undra varför men kanske just för dem som hittar dit berättar vidare för andra eller så kanske det bara är så men vackert o intressant må jag säga :) tack för turen kram å fin kväll

Svar: De som varit här berätttar för sina vänner och på så sätt kommer nya besökare. Och har man varit här såå kommer man garanterat tillbaka. Ägaren har ingen reklam och det är bra för nu är det fortfarande unikt trots att det är många besökare och så även kvällstid. Stor kram!
Ditte

Musikanta

Roligt att se dina bilder från tehuset. Jag har inte varit i Spanien sen 1957 då jag liftade med en amerikan från London till Fuengirola och tillbaka igen. Vi hann med Madrid och Sevilla också. Då var Fuengirola en liten fiskeby med ett torg där byborna gick runt på lördagskvällen. Fast tyskarna började bygga hus vid stranden. Några stora hotell fanns däremot inte.
Kram från Ingrid

Svar: Kan känna igen mig från det du beskriver från Fuengirola. Var på Mallorca, Palma, 1959 första gången och sedan har det bllivit resor dit och till olika delar av Spanien under många år. Var i Funengirola och Marbella 1961 och då var dessa också små byar. Spanien har verkligen mycket kultur att erbjuda. Sevilla är ju en underbar stad och likaså Madrid. Ja, det finns många pärlor runt om i Spanien.
Tehuset var en spännande och interessant upplevelse och bekäget just ute i ödemarken och folk kommer dit. Ingen reklam finns och det är dessutom svårt att hitta dit. Men så intressant på alla sätt.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Oj! Mycket historia ( som inte var min starka sida i skolan) blev det i kväll till ett trött huvud efter att tillbringat några timmar med barnbarnen.
Men vilket otroligt hus. Verkar jättestort och vackert. Otroligt fina bilder!
Dit skulle jag gärna tänka mig att åka. Hoppas de i så fall även serverar kaffe och inte bara te 😄.
Många kramar till er/A-K

Svar: Gokväll, från Casa Dibos terrass, Njutbart att sitta ute och fotbollllen Spanien- Kroatien ser vi på dessutom. Förstår att ditt huvud behöver rast och ingen lektion i historia. Men vi kan ta en repris vid tillfälle.
Du skulle absolut gilla detta ställe för det är verkligen speciellt. Jag har öfrsökt förmedla lite av känslan.
Nej, kaffe finns inte men juicer av olika slag...
Ha det bra! Vi hörs!
Stor kram från oss.
Ditte

Susan

Hola! Intressant och lärorikt inlägg! Blir nyfiken på morernas historia och ska leta mer info. Vi var ju i Bocairent i somras som tydligen var morernas sista, nordliga fäste. Blir nog ett besök till tehuset i oktober. Får väl som "sockeröverkänslig" ta med mig en flaska vatten och några goda, salta oliver som färdkost. ;)

Kollar just på Kroatien - Spanien. Kul att ha ett BRA forbollslag att heja på!

Kram

Svar: Vi tittar också på matchen, men Spanien får ligga i lite mer för att vinna.Detta tehus/herrgård rekommenderas verkligen. Helt fantastiskt, men tyvärr finns ingen direkt info om den på nätet. Ägaren vill ha det så och reklam finns inte heller, dock en hemsida. Bra karta rekommenderas! Och att komma när det är ljust.
Ja, sockrigt var det, men det hör ju till i den arabiska kulturen. Tror nog man kan få te utan sötma och det fanns ett 30 - tal att välja på. Morernas historia är väldigt spännande men jag kan bara ta med en liten del i ett inlägg på bloggen.
Kram och ha det bar! Vi hörs och ses!
Ditte

Susjos

Spännande historia och fantastiska bilder på detta tehus. ..å matchen mellan Spanien och Kroatien fortsätter, nu hoppas vi att Spanien får in ett mål...eller hur?!

Svar: Detta tehus är en upplevelse på många sätt. Och ag är jätteglad att vi fick flja med vänner dit som är bilburna. Spanien fick inget mer mål och missade sin straff. Men de är ju klara ändå för att gå vidare. Och Kroatien spelade bra. Undrar hur det går för Sverige mot Belgien i morgon. En öppen fråga...
Ditte

Torrebloggen

Härliga bilder! Ja det fanns så mycket att se och upptäcka överallt.
Ett helt otroligt ställe!
Snart är mitt inlägg klart...
Tack för trevligt sällskap idag!
Kram!

Svar: Tack! Vad roligt att ditt inlägg snart är klart och det ska bli roligt att läsa det. Inläggenblir ju olika trots att man varit, sett och upplevt liknand esaker. Visst är det ett otroligt ställe! Och så roligt att vi fick följa med dit.
Tack själva för idag!
Jättetrevligt!
Kram!
Ditte

Fia

Vilken spännande njutflykt! Morer, moriscos och mozarabes läste jag mycket om i början av mina spanskastudier för länge sedan, roligt med påminnelsen. Tehuset har jag hört talas om men helt glömt bort! Det ska jag absolut lägga till min "utflyktslista".
Välkomna hem till vackert sommarstockholm,förstår att det snart drar ihop sig till Sverigeresa.
Kram

Svar: Detta var verkligen en njutflykt och det är väl värt att ta sig en tur hit. En upplevelse ! Carina har lagt ut bra kartor och vägbeskrivningar dit och det behövs. Vi ser fram emot att komma hem till ett somrigt Stockholm men vi har lite tid kvar. Nu har dte heller inte varit alltför varmt så jag har kunnat vara ute, dock i skuggan, men det har varit behagligt. Passar mig med ca +25.
Vi ses och hörs!
Kram!
Ditte

Marja

Ett vackert och spännande hus... och mystiskt förstås. :) Jag har varit på Alhambra, en mulen och kall dag, och var inte så imponerad. Jag hade väldigt höga förväntningar, men jag tyckte att det mesta var stängt för renovering. Men den moriska stilen är vacker med mosaiker och färger.
Tack för fina bilder! :)
Kram!

Svar: Alhambra kan var så vackert! Men då vill det till att vädret är fint och att inte så mycket renoveras som tar bort det vackra. Här var det ju i mycket liten skala och detta är ju ett privathus men ett stort sådant med en underbar trädgård med många rum även i den.
Jag åker gärna tillbaka.
Kram!
Ditte

Piedra

Vilken spännande tur vi fick följa med på! Tack!
Kram <3

Svar: Besöket här var verkligen spännande och ett stort stycke historia. Roligt att du ville följa med.
Kram!
Ditte

Geddfish

Härligt reportage i ord och bild!
Fullspäckat med intryck.
Oj, så många underbara ställen det finns att besöka.
Solig gomorronkram ♥

Svar: Tack! Ja, det finns mycket att se och uppleva och på många platser. Besöket här var speciellt av så många orsaker och historiens vingar var hela tiden med.
Här är det också vackert väder idag och med +25, som passar mig bra och lite vind. Skönt!
Önskar dig en trevlig onsdag!
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Jag gillar det moriska inflytandet i Spanien. Och som du vet, intresserar mej historia också.
De levde ju bra tillsammans tills Ferdinand och Isabella gjorde sitt. Tänk vad religion kan styra.
Har också en viss förkärlek för dörrar.
Ha en bra dag!

Svar: Jag vill lära mig mer om det moriska inflytandet för detta är ju så spännande. Ja, vi gillar ju historia båda två.Och att religion styr! Om den inte fanns så vore det helle rinte så många krig runt om i världen.
Besöket här på "tehuset" är verkligen minnesvärt.
Önskar dig em trevlig midsommar!
Ditte

Lena i Wales

Försvann min kommentar???

Svar: Nej då, men det är knasigt ibland med kommentarerna. Tyvärr inget jag kan påverka...
Ditte

Ghugge

Spännande och intressant läsning med så vackra bilder. Kan förstå att det var givande att vistas i detta vackra tehus! Tack för att vi fick följa med!
Kram!

Svar: Tack! Jätteroligt att du ville föja med! Och besöket är verkligen minnesvärt på många sätt. Kram!
Ditte

Ami

Ser verkligen trevligt och annorlunda ut!
Såg vägbeskrivning inne hos Carina!
Kram

Svar: Bra med vägbeskrivningen för lätt attt hitta är det inte. Man får vara lite ihärdig. Och jag rekommenderar verkligen ett besök.
Kram!
Ditte

Ewa Lindeberg

Fantastiska bilder! Tur att jag kommer till Torrevieja igen i oktober så kan Anna-Carin och Krister och jag ta oss en biltur dit. Jag förstår inte hur du hittar alla roliga och udda ställen.
Man kan läsa mer om den moriska historien i Herman Lindqvist bok "Historien om Spanien"
en lättsam och lärorik bok.
I morgon är det midsommarafton så nu gäller det att träna inför morgondagens knäböj i "små grodorna.........."

Hälsningar
Ewa

Svar: Hej Ewa! Tack för fina ord! Och visst ska ni ta er hit till "tehuset"! Absolut värt ett besök. Vi blev medbjudna av Carina och Horst och för egen del hade jag bara hörrt diffust talas om detta ställe.
Jag ska absolut läsa Herman Lindqvists bok "Historien om Spanien" för historia i alla de former intresserar mig.
Bra att du ligger i hårdträning inför midsommardansen för den kan vara nog så krävande för kroppen.
Önskar dig en fin midsommar!
Hälsningar och kram!
Och du! Hoppas vi sesi här i höst!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: