Festligt, trevligt, gott och nyttigt

    
Mycket forskning finns det och av de mest skilda slag. Och det kommer ständigt nya rön.
Ja, de kommer nya i så rask takt att det verkar helt osannolikt att de "gamla " ska ha hunnit utväderats och prövats och resultat hunnits få innan nya bankar på dörren. 
Titta bara på alla bantningsdieter! Hur kan det finna så många? Tidningarna svämmas över att dieter på ena sidan och rejäla desserter, tårtor och kakor på nästa.  Aningens motsägelsefullt.
Och man kan ju aldSrig äta mer än man gör av med utan att gå upp i vikt.
Men bortsett från det så är det känt sedan länge att den asiatiska maten överlag är väldigt hälsobefrämlande. Exakt på vilket sätt är inte helt enkelt att få fram men man vet att en hel del sjukdomar som finns i västvärlden inte finns i Asien. Däremot finna andra.
Eftersom jag nu är i ett land vid Medelhavet viss del av året så gläds jag givetvis åt när det står att läsa på flera ställen att "medelhavkosten" tillsammasn med ett måttligt (????) intag av rött vin i samband med mat lär vara ett effektivt sätt att förebygga sjukdomar.
Inga nymodigheter direkt nymodigheter i länderna kring Medelhavet har man ju ätit "sin mat" länge.
Eventuellt kan man också leva längre om man äter den och om det är bra eller dåligt kan nog skifta.
Och vad består då medelhavskosten av?  Säkert varierar detta men mycket grönsaker, ( baljväxter) frukt och nötter ingår. Smör byts ofta fin olivolja och örter, vitlök och kryddor ersätter en del salt. Mejeriprodukter ätes i mindre skala och fisk och kyckling äts några gånger i veckan, däremot äts "rött kött" mer sällan.
 
 
Det lär vara själva sammansättningen av maten i länderna kring Medelhavet som gör maten extra sund och då särskilt kombinationen olivolja med sallad/grönsaker lksom att kombinera nötter och avokado med grönsaker.
Just kombinationen sägs ge en kemisk reaktion i kroppen när det omättade fettet i olivoljan slår sig samman mednitritet i grönsakerna som lär sänka blodtrycket.
Hur det nu än är så är jag i alla fall väldigt förtjust i denna "medelhavsmat, " och mår bra av den.
Och tycker man något är bra så mår man oftast bra av dte också...nog så viktigt.
 
Apropå mat...
Idag fyllde vännen Carina år och vi samlades några stycken för att äta lunch tillsammans på den mysiga restaurangen Mundo Pequeno i Torrevieja, "den lilla världen", tillika en av våra kvartersrestauranger.
 
Carina, födelsedagsbarnet, längst till vänster; Ewa, Anna Carin, Bosse, Krister och Horst. 
Ingrid är utom bild men var också med.
Gott och väldigt trevligt!
 
God mat var det och vi varierade oss en del i beställningarna, men visst var det med influenser av medelhavsköket.
 
Sallad med lax, mango, getost och valnötter.
Väldigt fräscht och min favorit.
 
Tapastallrik med lite av varje från det spanska köket bl.a. friterade lökringar
serranoskinka, manchegoost, räkor, och kycklingvingar och en fin räkmacka med handskalade räkor.
 
Lasagnen, kanske inte så spansk, men dock en medelhavsrätt
och fisksoppan som kryllade av grönsaker.
 
Idag kommer mina vyer att vidgas med ett dagslångt studiebesök som jag verkligen ser fram emot så jag återkommer med inlägg om detta på torsdag. 
 
                                                                                 
Biggeros

Så trevligt att få följa med dig om medelhavsmat och nyttigheter. Vi äter mycket grönsaker och inget bröd/ris/potatis/pasta och inget socker. Vi varierar mellan vitt/rött kött ( lagom är bäst), fisk och kalkon/kyckling. Tallriken med lax finner jag som ett gott exempel till sund mat. Ser fram emot till ditt studiebesök. Många kramar tills dess

Svar: Jag tror ju att "lagom" är bäst och man vet oftast själv vad kroppen mår bra av. Och sedan är det viktigt att kombinera maten på ett "bra sätt" och att röra på sig. (Menar inget hurtbulletänk, utan lagom där också. Men lederna gilllar att vi rör oss och hjärnan och hjärtat...)Jag äter bröd till frukost, men inte som här i Spanien till alla måltider och jag äter pasta, potatis och ris, men i måttliga mängder. Kött, skaldjur och fisk finns ju med liksom mycket frukt och grönsaker. Här är ju utbudet så bra hela året och de har heller inte åkt särskilt långt utan mycket är närodlat.
Det blev en lång dag idag, men väldigt rolig och fylld av för oss nya upplevelser.
kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ....mat i min stil och man äter ju så mkt gott i grönsaksväg i varmare länder ,det smakar så mkt bättre :) ser så gott ut :) va skoj med studiebesök följer ;) kram å fin dag till dig

Svar: Man äter ju även "med ögonen" och jag vill också att maten ska vara fin att titta på förutom att smaka gott. Och just utbudet här hela året av fräscha råvaror inbjuder till att det blir mycket grönsaker och frukt. Vi har haft en lång och jättenbra dag.
Kram!
Ditte

Susanne

Det finns så mycket med länderna runt medelhavet som passar mig som handen i handsken.
Tror min kropp skulle må kanon av att bo där! 😄
Kanske ska köpa oss en lägenhet och göra som er när pensionen närmar sig.
Svar: behandlingen kändes.... Men kanske inte riktigt lika mycket som första gången.
Och det är ju positivt. Betyder det att läkningen startat lite smått kanske? Hoppas det!
Idag är det hur som helst vilodag med en god bok.
Ska bli spännande att höra om din dag sen 😊
Stor varm kram och tack för din fina omtanke! ❤

Svar: Både maten, värmen, miljön och ljuset här är har ju positiv inverkan på hälsan och många mår bättre av att vistas här. Vi pendlar ju och trivs med det och vi är inte här under i juli, augusti och halva september för det är i mitt tycke för varmt och jag gillar Stockholm och är gärna hemma i Sverige då.
Vad skönt att din behnadling var något mindre smårtfylld igår. Och kanske är läkningen i gång. Skönt du du vilar dig i form idag och tillåter dig det.
Stor kram!
Ditte

Anonym

Gomorron!
Åh, så mysigt att fira Carina på kvaterskrogen. De flesta maträtterna har jag provat. En liten rättelse det är friterade lökringar på tapastallriken 😊.
Blir spännande att läsa vad du ska på för äventyr idag.
Kram/A-K

Svar: God sen kväll! Vi hade en jättetrevlig eftermiddag på Mundo och både mat, service och miljö där är ju bra och trevlig. Aha, är det lökringar....Ska ändra.
Dagens äventyr är avklarade och det blev en låååång dag men väldigt trevlig.
Inlägg kommer.
Kram!
Ditte

Ami

Så mycket gott ni stoppade i er :)
Och visst är det trevligt att äta gott tillsammans med goda vänner!
Ha en trevlig tur!
Kram

Svar: Det blev en god och bra blandning! Och trevligt hade vi.Det blev lång dags färd idag mot natt...
Kram!
Ditte

Ghugge

Medelhavskosten är säkerligen mycket nyttig. Tycker att vi har tagit till oss en hel del därifrån
och det är bra. Intressant med det där att man bör äta olika livsmedel i kombination med varandra för att kroppen skall kunna ta till sig näringsämnen, mineraler och vitaminer maximalt är något jag skulle vilja veta mer om. Skall kolla på nätet! Men som du säger gillar man och mår man bra av det man äter är det i regel också bra för kropp och själ.
Undra också vad det är för äventyr du är på idag...spännande!?
Kram


Svar: Jag har fått en artikel tillsänd från tidningen "Må Bra" där en god vän till mig som är professor i klinisk fysiologi/närongslära på Karolinska Institutet och som forskat mycket om ämnet är intervjuad. Jag kan skicka den till dig för vidare läsning. En början i alla fall. För visst är det spännande.
Dagens äventyr blev väldigt trevligt och en ny upplevelse. Inget avancerat men väldigt roligt och kul att vidga vyerna.
Det blev en heldag, 12 timmar var vi borta så nu väntar MR Blund.
Kram!
Ditte

Bp

Säg som så - att följa alla dessa olika dieter som ändrar sig stup i kvarten har jag aldrig gjort. För vad gäller mat är det lagom av allt som gäller tycker jag. Är ingen lagom person annars, men just mat ska vara lagom.

Svar: Ja, här gäller nog "lagom är bäst". Jga är heller ingen "lagom" person men vad gäller mat så...Att jag sedan föredrar medelhavsmaten och den asiatiska gör ju inget...
Ditte

A-C

Javisst är det gott med medelhavsmat. Tack för en trevlig em igår. Hoppas ni haft en underbar dag idag. Vi var till Cabo Roig idag där blev det dopp i havet för K o E. Lunch intogs på rest. Punta Prima. Kramar fr oss

Svar: Tack för igår! Jättetrevligt och gott!Bad låter hurtigt! Men kansk ebörjar det snart även bli badbart för mig och +25...
Mysigt med en tur till Cabo Roig och lunch i Punta Proma. Låter spm em "prima" dag.
Vi har haft en lång, trevlig, varm och händelserik dag som varit jättebra på alla sätt. Men väl varmt...
Kramar till er
Ditte

Anna, Travel on a Cloud

Åh, medelhavsmat som är så gott! Tror också på att den utgör en särskilt bra och nyttig
kombination. För mig blir det dock lite bökigt att inte längre tåla vitlök och gluten. Men det mesta går ändå! Så mysigt födelsedagsfirandet ser ut. Jag ser också fram emot att läsa om studiebesöket! Kram från ett svalt Strängnäs

Svar: Jag skickar genast lite värme för den har vi haft rejält av idag. Vi har ju varit på reande fot så kansk blev det väl varmt därför. Trevligt har vi haft och sett och upplevt mycket har vi också gjort. En lång dag blev det, men tur att man är ganska pigg ändå.
Rapport kommer!
Ditte

Kersti

Å vad det ser gott ut. Minmage börjar nästan kurra. Tur då att jag strax ska bege mig till Brasserie Bobonne och den årliga middagen med fotoklubbens styrelse.
Mycket grönt äter vi och mer och mer sällan kött eftersom två av barnen är vegeterianer. Jag känner också att jag mår bra av att äta mer grönt, nötter och bönor och mindre kött.
Kram

Svar: Vad trevligt med Brasserie Boubonne! Här har jag ännu inte varit, men restaurangen finns med på min lista. Hoppas få läsa om ditt besök vid tillfälle. Jag tror oftast man vet vad man mår bra av och jag mådde extra bra av den kinesiska och asiatiska maten men en blandad "medelhavskost" gillas också.
Kram och trevlig kväll!
Ditte

wiolettan

Tack för informationen om mat och nyttig mat framför allt. Fina bilder du visar där maten verkligen kommer till sin rätt.
Forskare och deras rön. Jag tycker att det ändras ideligen och ibland så är det nyttigt att dricka kaffe och ibland inte, som ett exempel. Tror nog att ingen överdrift åt något håll är modellen. Grönsaker och frukt älskar jag och förhoppningsvis är det nyttigt.
Kram till dig.

Svar: Jag tror man ska göra som man själv tycker är bäst för det kommer rön så ofta och kort efteråt anses det helt fel...Frukt och grönt tycket jag mycket om och likaså skaldjur. Och jag mår bra av det så det ingår ofta i det vi äter. Kyckling också...
Kram!
Ditte

Maria

Medelhavskost är gott. Extra gott när den intas vid Medelhavet!!
Kram

Svar: Instämmer till fullo! Och jag prövar mig fram...Kram!
Ditte

Marja

Jag gillar också medelhavsmat, särskilt grekisk mat, eftersom jag varit mycket i Grekland. Den asiatiska maten innehåller ju mycket grönsaker och fisk, men riset hoppar jag över för det är väldigt blodsockerhöjande. Dina matbilder ser väldigt läckra ut.
Ska bli spännande att få ta del av ditt studiebesök! :)
Kram!

Svar: Jag äter helst inte så "tung" mat och därför passar medelhavsmaten mig bra och ännu bättre den asiatiska. Men ris äter jag , har inga problem med blodsockret och det har ju inte de flesta asiater heller. Men hos oss är det ju lite annorlunda med den saken. Dagen "studiebesök", "studieresa" var givande, och väldigt roligt med många uplevelser. Rapport kommer.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Alltså... det produceras extremt mycket forskning av lite olika orsaker, bland annat eftersom forskare vill göra karriär och då måste man publicera mycket... Ibland blir det lite för mycket istället för kanske färre studie med hög kvalitet ;) En ny studie kullkastar ju inte de gamla. Istället försöker man ju göra metaanalyser där man systematiskt går igenom all forskning på ett område och på så sätt kommer fram till vad den sammanvägda forskningen säger. När det gäller näringslära ändras rönen inte speciellt fort alls, även om tidningarna kan få en att tro det... Medelhavskosten ligger väldigt nära de nordiska näringsrekommendationerna,och så har det varit under lång tid.

Svar: Visst är det så! Fick just att mail av min väninna som är professor i klinisk fysiologi och har sysslat med mycket näringslära i sin dag och hon instämmer också i detta med balanserad kost och "medelhavskosten" får oss att må bättre. Men nytt är det inte. Och tidningana vill sälja och forskarna publicera. Att man sedan ska röra på sig är också en viktig faktor som ibland glöms bort eller också bir det för extremt.
Men spännande är detta med matens inverkan på vårt liv och leverne.
Ditte

marga

"Väldans" gott på kvartersrestaurangen! Och mycket trevligt er det ut! Ser fram emot mina kommande besök där. Hittills har de serverat så god mat. Spännande vad ditt dagslånga studiebesök ska handla om! Kram!

Svar: Väntar på er! Ohc mysigt att kunna gå tillsammans vid tillfälle till Mundo. inlägg om "studieresan" kommer. En lång dag blev det, men jättetrevlig.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Tack för en jättetrevlig e.m på Mundo igår! Det var kul att ses igen!
Hoppas ni hade en trevlig utflykt idag!
Kram!

Svar: Tack själva!Vi har haft en toppendag, men den blev lång och stundtals varm. Sett och upplevt mycket har vi förvisso.
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Visst är maten runt Medelhavet fantastiskt god! Man kan verkligen frossa i solmogna grönsaker, oliver, kött, fisk - och alla underbara ostar! För mig som har ätit mig frisk från allergier och ständiga magproblem är de spanska råvarorna ljuvliga! Lite ljus, värme och promenader på det så mår man som en prinsessa! Och att man är är utomhus större delen av dygnets vakna timmar! Precis de här ingredienserna är våra kroppar anpassade för under många tusentals år och därför mår vi bra av att leva så. Inte konstigare än så.

Hoppas att du har en härligt njutflykt!
Kram//Susan

Svar: Instämmer helt! Och sedan lite motion på det så blir det än bättre. Promenader går alldeles utmärkt...Vi har haft en jättebra dag, men varm och lång.
kram!
Ditte

Susjos

Mums så gott! Ja, lagom är bäst, vad gäller allt! Men det är ju så svårt att inte äta för mycket...hihi!
Ha det gott i värmen! Kram

Svar: Vi åt verkligen gott och detrevligt var det att ses. Vosst är det lätt att äta för mycket av det goda då och då, men å andra sidan finns ju promenader.....Varmt har vi! Och vi har det bra också...
Kram!
Ditte

Znogge

Just Medelhavsdieten har man hört talas mycket om och maten verkar vara god, nyttig och balanserad. Annars tycker jag att det nästan har en tendens till att det går mode i vad man ska äta eller inte äta. Lagom är kanske bäst ;-)

Kram

Svar: Mat är ju på modet och man kan knappast slå på teven utan att det visas mat och och i nästa ögonblick talas det om viktnedgång. Man kan bli trött...Lagom av allt tror jag mest på. Och man kan ju inte ta in mer kalorier än de man gör av med utan att öka i vikt. Nåja, tränar man så väger musklerna också...
Och att äta lite av varje och kanske minska sockermängden totalt sett.
Kram!
Ditte

Anette

Mums för Medelhavmaten , asiatiskt är också gott och den svenska husmanskosten ska inte glömmas. Alla är nyttiga på olika sätt och i lagom mängd.

Svar: Håller helt med dig och en lagom blandninga tycker jag också är bäst. Svensk husmanskost har mycket gott att erbjuda.
Ditte

Ama de casa

Vilket trevligt firande av Carina! Himla god mat där på Mundo :-)

Ska bli spännande att se vad det blev för utflykt :-)

Ha en härlig dag!

Svar: Det blev en trevlig eftermiddag och god mat intogs också. Idag vilar jag mig i form...
Ditte

Fia

Din rubrik passar fint in även på tillvaron här i Reykjavik! Vi har provat olika fiskrestauranger med stort nöjdhetsindex. Ikväll ska vi testa lamm som också lär vara ett "måste". Vi njuter annars av fantastiska naturupplevelser, frisk luft och underbara människor!
Kram!

Svar: Vad fint ni har det! Och mer lagom värme som skulle passa mig bättre. Förstår att naturen är fantastisk! Har bara sett bilder från Island och läst om det.
Härligt att prova på det som går och att äta gott är ju en stor del av resan. Hoppas få höra mycket mer om er resa.
Island finns även på vår "lista".
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: