En resa i tid och rum

    
 Ett besök på ett fantastiskt moriskt/arabiskt tehus, Carmen del Campillo o de Los Moriscos  tog oss med på en resa i både tid och rum.Detta var en verklig njutflykt!
Vi blev hämtade av vännerna Horst och Carina och tillsammans med ytterligare vänner körde vi i samlad trupp (två bilar) mot orten Crevillente cirka 45 km nordväst om Torrevieja och ungefär lika långt från Alicante. 
Till saken hör att det är väldigt svårt att hitta till denna dolda pärla och att ta en noggrann titt på hemsidans vägbeskrivning lönar sig om man tänkt sig en tur dit.  Och ändå får man räkna med at köra fel.
Platsen ligger absolut "in the middle of no where" men har ändå alltid många besökare. Mun till mun metoden har fungerat för reklamen är helt obefintlig.  Ett tips är också att köra hit när det är ljust...
 
Här någonstans ska vi svänga av.
Inte ens med en GPS med inlagda koordinater var det  helt klart var man skulle svänga av.
Och när vi gjor det så blev vägen mindre och mindre och smalare.
Till sist var det en stig och där nägra små vita pilar visade vägen.
Vi hade tur och fick hjälp av några boende i området.
Det underlättade...
 
Den yttre entrén till området från parkeringsplatsen. 
 
Nästa ingång
 
Vackra utsmyckningar.
 
 
 Området är en morisk herrgård och består av många olika hus som mer eller mindre är sammanbyggda och omges av en ljuvlig trädgård eller park och som avgränsas av bersåer och större och mindre utrymmen som blir till extra rum.
Morer är den ursprungliga benämningen som användes av romarna på berber som bebodde det område som romarna kallade Mauretania, kungadömet vid medelhavets södra kust.
Ett annat namn på berberna var mauri och därav morersom dock var både av arabiskt och berbiskt ursprung.
Mauretania var beläget ungefär där dagens Algeriet och Marocko finns.
 
Själva namnet på tehuset är/var ägarens namn, Carmen av Campillo och los moriscos kallades de  muslimer som i slutet av 1400-talet tvingades konvertera till kristendomen.
Ett tehus är egentligen inte den rätta benämningen för detta är ett stort område med flera byggnader i morisk stil,  mer eller mindre sammanbyggda och till detta hör en jättestor helt ljuvlig trädgård som är uppdelad i många  bersåer, labyrinter och avskilda delar.
Kvällstid lyses trädgårdens alla utrymmen och husens alla rum och vrår upp av hundratals lyktor och ljus.
Arabisk musik hörs svagt från högtalare som sitter överallt, påfåglar "skriker" , människor sitter utspridda både i trädgården och inomhus och många sitter på marken på kuddar och röker vattenpipa.
 
 
Vi slog oss ner vid ett stort bord,  en för oss mer bekväm variant.
Karin, Horst, Stig, Carina, Bosse och Ingrid och jag som är ur bild.
 
I arabiska terum är alkohol förbjuden men förutom mängder av olika tesorter, en del väldigt söta,
fanns olika sorters juicer, även de välsockrade och givetvis provade vi arabiska bakverk.
Vad gäller sötman är det bara förnamnet...
 
 
Fotot är taget inifrån huset mot en av innergårdarna.
 
Dags att även gå in och se vad som gömmer sig...
Och det var en hel del.
"Resan" fortsätter med både tid och rummen i morgon.
 
                                                                                       
                                                                      
Ama de casa

Vilket läckert ställe! :-)

Vi har fått det rekommenderat, och även "varningen" om att det är svårt att hitta dit. Men vi har inte varit dit. Nån gång i framtiden, kanske? :-)

Svar: En tur hit rekommenderas verkligen! Jag har inte sett något liknande. Men ta även med en karta för GPS är inte tillförlitlig här.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Vilken njututflykt!
Tänk vad det finns någonstans/ingenstans 😄
Ser helt underbart ut och jag förstår att det var många intryck att ta in.
Ryser av bara tanken på bakverken, sötare
Än sötast kan jag förstå. Hade nog inte provsmakat någon.
Ser fram emot fler fina bilder.
Kram/A-K

Svar: Bakverken kan man hoppa över! Lätt! Men miljön, stämningen, trädgårdarna, husen- allt var så speciellt och vackert. En verklig njutflykt! Jag är så glad att vi fick följa med Carina & Horst hit. Men stället var svårt att hitta så bar att vi hade karta och fick hjälp av grannar till tehuset.
Mer kommer imorgon.
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Vilken cliffhanger. Nästan läge för en bloggtävling. :) Jag hade gärna sett stället och ivrigt fotograferat. Om mitt blodsocker åkte hiss ner skulle jag inte behöva oroa mig för att hitta något sött. :)
Kram Bosse

Svar: Nej då! Du hade absolut INTE behövt att oroa dig för blodsockret . Jag lovar. Jag provade en kaka och hade svårt att få den i mig. Detta var ett besök som var helt fantastiskt, men svårt att komma åt mer fakta om stället. Svårt även på spanska. Är lite hemligt.
Jag har aldrig sett elle ruppevt något liknande, Inte ens i Marakesh eller i något av de andra nordafrikanska länderna.
Grönskan i parken och miljön...Och nu är vi i Spanien. Är så glad att vi fick följa med våra vänner.
Kram!
Ditte

Ingrid

Ja det var en trevlig utflykt. Vilka fina bilder du tagit.
Resan dit har du beskrivit bra, den var inte lätt. Gps:en
ville bara ut på motorvägen hela tiden. Men efter 100
rondeller och en massa småvägar var vi framme. (ok, lite
överdrift)
Kram/Ingrid

Svar: Ungefär så var det! Ett läckert ställe! Har aldrig sett något liknande. En härlig njutflykt! Tack för igår! Mer kommer i morgon. Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Vilket helt fantastiskt ställe, väl värd att leta reda på.

Kram ❤

Svar: Absolut ! Väldigt hemligt men och de som hittat hit kommer tillbaka. Vilken miljö. Har aldrig sett liknande! Kram! ❤️😀
Ditte

Ami

Vi träffade Stig och Karin idag och de berättade vilket trevligt ställe det var!
Och det såg verkligen fint ut!
Kram och trevlig kväll

Svar: 👍 Hit är det absolut värt att ta sig och att ha med en bra karta. En GPS är på dessa småvägar inte så lyckad. Men vi kon gram. Rekommenderas verkligen ! Kram! 😀
Ditte

Anette

Åh, vad underbart fint.

Svar: Ja, detta var oväntat! Mitt ute i ingenting på en liten "kostig" finns detta fantastiska ställe och de som hittat hit bevara det väl.
Ditte

BP

WOW! Så himla läckert! Ett ställe väl värt att leta efter. Dessutom totalt otippat att det ligger just där. I Marakech eller Agadin samt på Malta har jag sett liknade tehus, men som sagt - hade nog inte tippat den delen av Spanien. Ser verkligen fram emot del 2:-)

Svar: Helt fantastiskt! Jag har varit i Marocko och i Marrakech och sett och upplevt en del men inte ens där besökte jag något liknande. Grönskan i trädgårdarna med dess labyrinter var så speciell. Har aldrig sett liknande. Men det kan ju finnas i Agadir och på Malta fast jag missat det....Väldigt roligt med detta fantastiska ställe och det är svårt att få fram fakta om ägaren...Eller mer historia. Del 2 kommer imorgon...
Ditte

marga

Oh, vilket härligt ställe! Du har verkligen fångat charmen med dina bilder! Roligt som Ingrid skriver, 100 rondeller! Förstår att det kändes så. Nog finns det njutflyktsmål alltid! Kram!

Svar: Tack! Mer kommer i morgon! Hit ska ni åka! Absolut! Och jag följer gärna med som någon form av vägvisare. Jag har sett mycket men detta var väldigt speciellt. En "oslipad diamant" som de brukar säga.
Kram!
Ditte

Ulla

Oj oj, det där stället ser verkligen fint ut! Dit ska vi försöka hitta vad det lider, maken och jag. Ser fram emot fortsättning på din berättelse.
Ulla

Svar: Dettta var verkligen något utöver det vanliga. Jag har rest mycket men något liknand ehar jag aldrig sett. Hoppas ni får möjligheten att ta er dit. Men man behöver en bra karta, GPS är inte bra just här. För många små vägar som blir till "stigar" och dt är inte det bästa en GPS vet. Mer kommer imorgon.
Ditte

Anonym

Hej Ditte!
Himla kul att ni hängde med oss på den här underbara njututflykten!
Verkligen glad över att vi hittade dit till slut!
WOW! Vilket härligt inlägg!
Har precis tankat ner våra drygt 150 st bilder från kvällen, så det kommer ett inlägg från mig också så småningom. Ja det var verkligen ett fantastiskt ställe, så mkt att se överallt!
Har aldrig sett ngt liknande.
Trevlig kväll!
Kram!
//Carina

Svar: Hej Carina! Tack för fina ord och tusen tack för att vi fick följa med! Vilken upplevelse! Jag har aldrig heller sett något liknande! Och med kartans hjälp och de som bodde i närheten kom vi ju fram. Väntar med spänning på ditt inlägg!
Jag har sovrat bland bilderna, hade nog 130, men rensat en massa. Mer kommer i morgon, interiören och en del historia.
Kram och tack för en fin och minnesvärd upplevelse.
Ditte

A-C

Hola!
Åh, vilket helt otroligt fantastiskt ställe ni besökte. Dit får vi absolut åka till hösten. Kram

Svar: Detta moriska tehus/herrgård rekommenderas verkligen. Men en bar karta behövs förutom en GPS som inte ville hitta dit. Kartan var bra att ha. Jag har aldrig sett något liknande och skulle gärna åka dit igen .
Kram!
Ditte

Susjos

Vilket spännande ställe! Visst är det Baklava de söta bakverken heter, vi brukar ibland bli bjudna på dessa små bakverk på jobbet av tacksamma patienter, konstigt nog så gillar jag dem, helst de med pistagenötter! Jag som inte gillar desserter så mycket...visst är det konstigt?!
Tack för tipsen om Kalifornien!!! Kram! ♥

Svar: Detta var verkligen en oas på alla sätt. Både ute och inne!Bakverken heter baklava och det hör ju till med både dem och te när man är på ett arabiskt tehus. Bakverken är ju små...
Kul att ni blir bjudna på jobbet och extra roligt när era patienter är så glada och tacksamma för att ni finn och kan ge så bra hjälp och stöd.
Önskar dig en trevlig tisdag som jag förstår är fylld av diverse inför resan.
DEt ska bli jätteroligt att hänga med.
Kram!
Ditte

Marja

Underbara fina byggnader, men påfågeln skulle jag nog inte vilja gå så nära. Vet inte varför jag tycker de verkar opålitliga.
Hoppas inte sockerchocken kändes alltför mycket. De där bakverken indränkta i socker- och rosenvatten är inte att leka med.:)
Kram!

Svar: Påfåglarna höll sig mest på taken och jag tycker också de är lite läskiga. DE jag har sett på Skansen kommer ju promenerands mot en. Även här i Torrevieja i Europaparken , promenerar de omkring. Och jag går inte nära dem. Detta moriska/arabiska tehus med sina trädgårdar och byggnade är helt fantastiskt och så många kommer hit trots att det är jättesvårt att hitta dit och att det inte finns någon direkt reklam.
Kul att prova både te och kakor när man är här. Det hör till. Och bakverken var små...
Kram!
Ditte

Mia

Vilken underbar miljö. Ser fram emot att få mer av detta.
Kram!

Svar: Det var helt fantastiskt! Och här kan man tala om en "oslipad diamant" vad gäller svårigheten att hitta hit. I övrigt var den smakfullt slipad på alla sätt. Väl bevarad också. Kram!
Ditte

Znogge

Vilket intressant och trevligt utflyktsmål. Sötman i arabiska bakverk är verkligen imponerande och jag minns att ögat ville mer än vad man fick i sig...

Kram och trevlig tisdag!

Svar: Besöket här var en sann upplevelse. Verkligen! På alla sätt! Men som Stig skrev så är det trevligt att prova både te och bakverk på ett arabiskt/moriskt tehus. Och kakorna var små...
Önskar dig ocks en fin tisdag.
Kram!
Ditte

Stig

Ja det var en fantastiskt utflyktsmål och fina bilder Ditte. Hit måste "alla" åka och glöm inte kameran för det gjorde jag. Tycker också att alla ska prova någon tesort - fanns säkert 30 - 40 olika sorter både svarta och grönap. Ta gärna och smaka på kakorna. Visst är de söta men inte värre än lördagsgodiset vi har hemma. På ett sånt här ställe tycker jag det är kul att prova något nytt och miljön inbjuder verkligen.
Kram
En som var med

Svar: Visst var dte en fantastisk utflykt! Har aldrig sett liknande trots besök i Marakesh och andra nordafrikanska städer. Visst ska man prova både te och kakor, det hör ju till. Och mijjön inbjöd verkligen till detta. Är det ett arabiskt/moriskt tehus så är det.
Många bilder tog jag och har rensat i omgångar...
Tack för en jättetrevlig eftermiddag och kväll.
Ditte

Veiken

Färgerna - dessa underbara färger! :)

Svar: Visst är det otroligt med färgerna! Man blir så glad av dem!Kram!
Ditte

Marianne

Detta ser intressant ut. Får passa på nån dag under hösten. Trevlig midsommar! Kram Marianne

Svar: Hit bör ni absolut ta er en tur. Verkligen spännande och så vackert, som att kliva in i "Tusen och en natt". Men ha en bra karta med...Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: