Det kan brännas ordentligt

    
 I Spanien, precis som i många länder, drabbas kusterna under sommaren av brännmaneters invasion.
Allra bäst trivs brännmaneterna i de kylslagna vatttnen runt Arktis, norra Stilla Havet och i norra Atlanten men de är inte så kräsna utan klarar sig också bra i varmare vatten. Och har de väl kommit till varmare vatten stannar de kvar.
I Sverige kommer maneterna ofta in till Bohuslän i slutet av maj, i Halland till midsommar och till Öresund en bit in i juli. Även i Östersjöns sydöstar delar kan maneterna trivs.
Vad gäller Spanien, liksom alla Medelhavsländerna uppmanas semesterfirare att vara extra uppmärksamma på brännmaneterna.
 
Brännmanet.
Den röda brännmaneten tillhör klockmaneten och
det är deras nässelgift som orsakar reaktioner hos människor.
Bild "lånad" från Wikipedia.
 
Den mänskliga påverkan på havet där föroreningar, överfiske (största orsaken) och den globala uppvärmningen har påverkat maneternas stora utspridning även till varmare vatten och till alla världshav.
Maneternas giftighet varierar och det är de klibbiga bränntrådarna fördelade i knippen med mellan 65 -110 trådar som bränns. Den enda del som inte "bränns" är den stora klockan på ovansidan.
Giftet utsöndras från alla tusentals nässelceller som finns både på trådarna och närmare manetens mun.
Även trådar utan manet och döda maneter kan brännas så det vill verkligen till att se sig omkring vid bad. Maneterna anfaller aldrig men  det är ändå lätt att nås av deras trådar.
Ett knep om det finns maneter, utom att låta bli att bada i havet, kan vara att smörja in sig noga med solkräm
Om olyckan varit framme och man blivit bränd av en manet så ska trådarna först plockas bort och helst med en pincett. Att skölja med saltvatten kyler och lindrar och har stora skador skett bör sjukhus uppsökas för ev. intag av antihistaminpreparat. Finns isbitar till hands hjälper de till att kyla ner det brända området.  Ibland, om stora områden på kroppen bränts kan även andningen påverkas och hjärt-lungräddning bör ges på plats.
Dödsfall till följd av brännskador av maneter är ovanliga  utan sker p.g.a drunkning eller hjärtinfarkr på djupt vatten. Men även kraftiga allergisa reaktioner kan orsaka dödsfall.
 
Bilden inte nytagen, men i Spanien.
Inga maneter just här...
 
Njutbart bad 2015 vid La Mata stranden .
 
Maneterna håller sig oftast runt en strand i ca. tre dagar innan de drar vidare. Men det beror också på hur vindarna blåser. 
I Spanien finns nu en "app" "Infomedusa" som kan berätta om hur förekomsten av maneter ser ut, men för närvarande är den endast tillgänglig för 107 stränder i södra Spanien , på Costa del Sol.
 
Har ni tips  om lindring om man nu  skulle bli bränd av en brännmanet? Kan tänka mig att det finns många huskurer?
 
Dessa vänner bränns inte...
Under dagen fick jag trevligt besök i "stugan" av vännerna Marga och Birgitta och vi kommer snart att i princip bli grannar, dock inte på samma gata. Jätteroligt!
Och vi hade mycket  praktiskt att ventilera. 
Ett jättetrevligt avbrott i mitt kurerande av foten.
 
Birgitta, Marga och jag har genomgång...
Mycket att tänka på är det .
 
 
 
Ann-Kristin

Gokväll!
Intressant detta om maneter. Det var mycket lärorikt för mig. Iofs badar jag inte så ofta i havet numera, och skulle nog avhålla mig att gå i om jag såg maneter.
Kul med besök av Marga och Birgitta.
Jag ser fram emot att få dem som grannar.
Många kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: God sen kväll! Jag ser också upp och ner om jag badar där maneter kan finnas och på många platser varnas det för dem. Jättetrevligt att M &B kom förbi och visst blir det roligt att få dem som grannar. Ja, jag lite längre bort då...Men nästgårds.
Förstår att detta känns bra för dig.
Kramar från oss till dig.
Ditte

Comsi Comsa


Har inget tips om man skulle råka trampa på en magnet, har lyckligtvis på något vis lyckats undvika detta...

Stor kram på dig och badet såg njutfullt ut. :-) ♥

Svar: Jag har bivit bränd i Bohuslän som ban och i Florida. Inga roliga minnen....Så nu ser jag både upp och ner när jag badar. Och tittar efter varningsskyltar. Skönt att du undvikit maneter....
Stor kram!
Ditte

Decdia

"Vänner" har lärt mig att man ska kissa på det området som har blivit bränt. :)

Svar: Så trodde man förr, men nu är det isbitar som kyler, ta bort trådar med pincett och massor av salt vatten som gäller. Men jag tror att man i bränt läge provar vad som....
Ditte

Ami

Otäckt med brännmaneter!
Jag har inga tips på hur man ska göra....men i värsta fall får man väl kissa på det brända området, som Diana säger ;)
Trevligt med vänner på besök!
Kram

Svar: Nej, kissa ska man inte enligt nya rön. Men däremot ta isbitar (???) badvakter ska helst utrustas med sådana och rejält med salt vatten. Men alla sätt är nog bra i ett bränt läge.
kram!
Ditte

znogge

Äldsta fröken brände sig på en manet när hon var på Sicilien. Det tog nästan åtta månader innan det började blekna... Inte helt kul precis.

Kram

Svar: Illa! Och åtta månader är lång tid och att sedan ha ont...Även om smärtan gav med sig så är det besvärligt. Och det är bra att varningar utfärdas för olika maneter är olika giftiga. När vi var i Malaysia avled två personer efter att de blivit rejält brända, chocktillstånd för kroppen. Viktigt är att inte bada när det är mörkt dör det kan finnas maneter för de syns då inte.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Inte kul alls med maneter. Har ofta sett spanjor ta upp maneterna ur vattnet med en håv eller en pinne och lägger dom sen på stranden för att torka, tills dom dör.
Trevligt att få besök av Marga och Birgitta!
Trevlig kväll!
Kram!.

Svar: Jättetrevligt att ha M&B på besök och nsart blir vi ju grannar, ja nästan. Roligt!Nu varnas det för att maneterna längs de spanska kusterna kommer att öka i sommar och många badvakter har fått extra info och viss utbildning för att kunna bistå de som bränt sig. Viktigast är att inte badda det brända med färskt vattten. Nu lär jag inte här i sommar drabbas av maneter och kanske har de försvunnit i september.
Kram från oss!
Ditte

Geddfish

Riktigt goda vänner bränns inte! Så sant.
Usch, då för maneter. Jag har aldrig råkat ut för detta och skulle förfasa mig om utifall.
Krya på dig, kära vännen! Kram ♥

Svar: Maneter är obehagliga och finns ju lite varstans och de breder ut sig. Minns maneter från Bohuslän då jag var liten. Blåste det nordanvind ökade de i antal...På många ställen längs stränder varnas det när maneter är i antågande, men det räcker inte alltid. Hos oss i Stockholms skärgård finns de inte. Men å andra sidan är vattnet där bräckt också.
Tack för krya på dig orden! De har hjälpt och jag gör framsteg.
Stor kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Varför föredrar jag att bada och simma i sjöar?

Svar: Förstår dig till fullo! Jag gillar havet, men inte maneterna.
Ditte

Anonym

Hola! Härligt med nya grannar och ett besök under konvalescensen! Kul att få ansikten på damerna som jag har hört talas om! ;) En och annan brännmanet har jag stött på under alla somrar på västkusten men aldrig bränt mig. Har dock för mig att min bror brände sig en gång när han var i 5-6årsåldern.

Igår hade vi spanienväder här i Estocolmo. Var och lyssnade på jazz på Mosebacketerrassen på eftermiddagen och på kvällen var vi och käkade för första gången på thaibåten nedanför er. Verkligen supergott och kommer att bli en favorit i repris snarast!

Kram//Susan

Svar: God kväll Susan! Jättetrevligt med besök av nya grannar och särskilt nu när jag själv inte är så flyttbar. Här varnas det nu för en ökning av maneter längs kusterna och det i samband med att dte blir varmare. Badvakterna har på en del ställen fått extra utbildning i att hantera brännsår av maneter.
Trevligt med värme i Stockholm och extra mysigt med jazz på Mosebacke, där sitter jag gärna en vacker sommarkväll. Skönt med gångavstånd!
Visst har Thaiboat god mat! Verkligen! Och miljön är så läcker.
Ha de´! Vi ses kanske snart!
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Läste i går att det är mindre maneter i år på Costa del Sol. Hur det är på vår kust vet jag inte. Hade nåt med salthalten i havet att göra. Läskiga men jag har förskonats.
Kul att se syrrorna i er patio som Lex säger!
Spännande tid framöver. Mitt fel nästan hahaha,...
Kram P ♥

Svar: Just nu varnas det för att antalet maneter kommer att öka eftersom det blir varmare här längs kusterna och en hel del badvakter har utrustats med pincetter och diverse medikamenter och fått extra info. Och visst är de läskiga....Jätteroligt att M&B är på plats och visst är det "ditt fel", men ett väldigt braigt fel.
kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Ja de där förbenade maneterna!

Sommaren 2012 semestrade vi intill Estepona. Det var många kalla havsvattendagar och de dagar när vattnet var varmt och badert tyckte maneterna det också och då kunde vi inte heller bada. Vi var glada för att vi hade en pool i området, om man säger så...

Tack för tipset om appen. Som vanligt finns inte appen för Windows, den finns endast för Android så jag kan ladda ned den på plattan i alla fall!

Uschliga djur!

Svar: Visst kan maneter förstöra mycket av badglädjen. Vi var i Malaysia och där dog ett par stycken när de badat och inte sett trädarna till giftiga brännmaneter. Hjärtat stannade av chocken så jag är väldigt försiktig om de är i närheten. Hoppas appen kan hjälpa.
Och i år verkar det bli gott om maneter längs de spanska kusterna...
Ditte

BP

Brännmaneter eller andra sorts maneter har vi bara råkat ut för en endda gång, å det var i Bulgarien, Sedan dess har vi slutat doppa oss i havet om man säger så utan använder pooler eller badkakret i stället. Vi är ju inga strandliggare ändå, så...

Hoppas foten återhämtar sig:-)


Svar: Nej strandliggare är jag inte, men gillar att snorkla och att bada i varmt och klart vatten. Men jag är numer väldigt vaksam på brännmaneter. Klart obehagliga. Minns barndomens somrar i Norge vid kusten och i Bohuslän och i det sammanhanget brännmaneter, särskilt vid nordanvind.
Foten gör framsteg och det känns bra. Gör minder ont, helt klart.
Ditte

kolonilotta

Fy vad det är otrevligt med brännmaneter!
Jag har bränt mig i Thailand flera ggr. Men inte så jätte allvarligt.
Aloevera hjälpte då.
Hoppas foten blir bra snart. Det måste vara himla besvärligt att gå omkring sådär i värmen.
Krya på dig vännen! Tänker på dig!
Kram

Svar: Alovera är ju bra mot det mesta och och kanske bra att ha med sig det om man badar dä r maneter kan finnas. Det och en pincett att plocka bort trådarna med bör nog ingå i strand/bad-utrustningen. Foten blir bättre för var dag, men det tar ju sån tid....Och jag är inte van att sitta still.
Tack för dina tankar. De piggar upp.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Dom är läbbiga brännmaneterna. Har bara blivit besvärad av dom en gång - på Menorca fanns det huuur många som helst! Anders blev stungen två gånger, men jag klarade mig. Dom syns ju knappt i vattnet heller... Hur man ska lindra svedan vet jag inte, men man kan ju se till att nån annan "tar skottet" eller så bada i poolen. Haha! :-)

Svar: Rekommenderat är nu att längs stränderna skylta om maneter varit synliga och det kan göra att människor blir mer uppmärksamma. Men de ökar i antal och spridningen i östar Medelhavet lär bli större i år än här i den västra delen. Men illa är det att de ökat så mycket. Vet de i Malaysia som avled av chocken efter att ha blivit rejält brända av trådarna som fanns kvar i vattnet och inte syntes. Maneterna var dock borta, men det hjälpte ju inte.
Ditte

Eva`s blogg

god morgon :) men usch då det har jag inte tänkt på nu blev jag allt lite rädd, är livrädd för maneter :( är sällan på djupt vatten är rädd för att vara för långt ute ...men gud va mysigt med besök av 2 väninnor o att du kunde tänka på annat än din lilla fot stor kram till fina dig :)

Svar: God förmiddag! Maneter är trist och nu ökar de dessutom både hemma i Averige där de finns och i länderan kring Medelhavet så det vill till att passa sig. På många stränder varnas det för dem och det är ju bra. Skönt igår med besök och det piggade verkligen upp.
Kram!
Ditte

Ghugge

Härligt med nya grannar och tack för en bra lexikon om maneter som jag inte visste något om!
Kram

Svar: Visst är det trevligt med nya grannar, de bor dock några hundra meter från oss, men i varje fall nästgårds. Ja, maneter får man nu vara vaksam med och skönt att de inte finns så högt upp längs Östersjökusten.
Kram!
Ditte

Lovisa

Fyyy är så rädd för brännmaneter! Mitt tips är helt enkelt att inte bada :P

Svar: De är obehagliga men finns ju inte alltid och överallt. Så att avstå att bada gör jag inte, men jag försöker ha koll om det finns brännmaneter och då badar jag inte. Och utanför Stockholm och norrut finns det inga...En klen tröst .
Men annars får det bli torrrsim.
Ditte

MariArne

Hej! Vljen otur du hade med foten. Hoqppas det läker ordentligt. Spara alla kvitton duktigt. Hemförsäkringen betalar. Anmäl också till olycksfallsförsäkribg om du har någn sådan. Du har 10 år på dig.

Apropå maneter så i Cairns så fanns det vinägerflaskor mot stingers på varenda strand. Som ett första hjälpenkit.

Va nu rädd om fossingen så att du snart är på bena igen.

Kram Marianne

MariArne

Hej! Vljen otur du hade med foten. Hoqppas det läker ordentligt. Spara alla kvitton duktigt. Hemförsäkringen betalar. Anmäl också till olycksfallsförsäkribg om du har någn sådan. Du har 10 år på dig.

Apropå maneter så i Cairns så fanns det vinägerflaskor mot stingers på varenda strand. Som ett första hjälpenkit.

Va nu rädd om fossingen så att du snart är på bena igen.

Kram Marianne

Svar: Visst var det osis! Ont gör det fortfarande men det är bättre. Och skönt att veta att vi är bra försäkrade, nog så viktigt. SOS i Köpenhamn har skött det hela galant och Quiron kontaktade dem genast och det är skönt. All support därifrån. De har även hört av sig per telefon och undrat om mer hjälp/stöd behövs. Jodå olycksfallsförsäkring har vi också så det blir nästa steg när jag kommer hem. Bra att du påminde om den! Tack!Vinäger mot maneter är också bra och i Cairns med dess kubmaneter så brukar personalen längs stränderna vara välutrustade. Minns att vi där köpte ett "kit", för säkerhets skull.
Jag är på benen och tränar rejält och visst blir foten bättre, men det tar ca 5-6 veckor innan den är i skick som ny.
Men jag är ju en envis typ...
Kram och tack för omtanke.
Ditte

FREEDOMtravel

Brännmaneter är otrevliga. Har alltid klarat mig undan dem, trots att det kryllade av dem i Tylösand (där jag spenderade somrarna som barn) varje år i augusti.

Svar: Visst är de otrevliga! Och kanske hade de i augusti hunnit lämna TYlösand. Minns med fasa barndomssomrar i Bohuslän och södra noreg då det ibland var ett tjockt täcke med brännmaneter i havet. Hemskt! Även när iv var på langkawi fanns det det vissa dagar gott om maneter i havet och när de försvann fanns långa trådar kvar som man knappast inte alls såg. Obehagligt!Här i Torre har jag baar sett ett fåtal... Skönt så.
Och I Stockholmstrakten och norrut finns de inte.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: