Den rosa lagunen

    
Idag passade det bra med en förberedande utflykt och det fick bli per cykel. Det är lätt att per cykel ta sig runt både inne i centrum av Torrevieja och i omgivningarna. Inne i stan är gatorna visserligen ganska smala men varannan är i stort sett enkelriktad och då har vi lärt oss åt vilka håll vi ska titta.
Vi har också sedan tiden i Peking cykelsadeln så lågt att det enkelt går att stanna cykeln vid gatukorsningar utan att stiga av och det underlättar mycket.
Dessutom tycker jag bilister och mc-förare tar stor hänsyn till cyklister.
(Ett förbehåll finns i lättheten att cykla; det är att cykla till La Mata, fem kilometer norrut. Den cykelturen tar på krafterna för det är en hel del uppför både dit och hem men samtidigt också en hel del sköna backar att susa utför i.)  
Vi trampade iväg lite åt nordväst mot "Laguna Rosa", den Rosa saltsjön och passerade på vägen en del av det  salt som utvunnits härifrån.
Saltet höjer sig som "toppar" där det ligger och väntar på transporter runt om i världen. (Mycket av saltet går till vägsalt)
Torrevieja kallas också för Saltstaden eller som norrmännen säger "Saltbyen" och saltet är tillsammans med fisket viktigt för staden. (Vill du läsa mer och detta och hur saltet utvinns så finns det här.)
 
Saltet ligger i kanten av sjön och väntar på transport.
 
Vattnet i sjön är verkligen salt och man räknar med att  salthalten är 15-18%. Medelhavets vatten beräknas som jämförelse innehålla 3% salt. 
Saltet anses av många ha en läkande effekt på kroppen och särskilt på lederna så en hel del människor komme rhit för att bada.
Viktigt är att ha med sig dunkar med färskt vatten eftersom sjöns vatten är väldigt salt och svider efter ett bad. Även badskor rekommenderas eftersom saltet också finns på botten och det blir väldigt vasst att trampa på.
 
Vacker växtlighet längs stigen mot sjön.
 
Saltet finns även i strandkanten och den rosa färgen är påtaglig.
 
 
 
Vattnets rosa färge kommer från en sorts snäcka som bara kan leva om vattnets salthalt
överstiger en viss procentsats, vilket det alltså gör här i sjön.
 
Något bad blev det inte för min del, men en trevlig cykeltur längs sjön och genom de trevliga bostadskvarteren i omgivningarna blev en utmärkt runda. Och hemvägen gick längs "Via Verde", den gröna vägen, en av de få cykelvägar som finns. Visst var den grön men även den hade tydliga rosa inslag.
 
Fin utsikt i skuggan från en bänk där en matsäck av "lightvarianten" dukades upp.
Det tar på krafterna att utflykta...
 
 
 Inlägg 99/100 i utmaningen #Blogg100.
                                                                            
 
 
 
Ama de casa

Vi har testat att bada i rosa sjön en gång, men yeclar vad stelt det var att åka hem! ;-) Nöjer mig med promenader efter gamla järnvägen nuförtiden :-)

Svar: Bad här blir det inte för mig men det är fint att att se det rosa vattnet och det räcker bra med andra som badar. Och "Yeklar" vad stelt det måtte varit om ni inte hade färskvatten med er att skölja med...Fint att gå eller cykla längs den gamla järnvägen.
Ditte

Ruth i Virginia

Så vackert att titta på, men inte att bada i.
Låter som en jättefin cykeltur.

Undrar om Svenska Flaggans Dag firas av den svenska kolonien i Torre?
Var med på en massgymnastikuppvisning på Sthlm Stadion en gång i tiden.
Jag blir alltid rörd, när jag ser svenska flaggan. Gul och blå!

Svar: Jag tittar gärna här vid den rosa sjön, men bada gör jag inte. Och en skön cykeltur blev det. Vad gäller Svenska Flaggands dag eller nationaldagens firande här så tror jag säker att det är lunch någonstans för de som vill. VI ska luncha med vänner och det hade vi gjort även om det inte var denna dag.
Spännande med en gymnastikuppvisning på stadion i Stockholm denna dag och visst är svenska flaggan vacker.
Men att dte nu är nationaldag har jag lite svårt att förstå. Jag tycker det kunnat vara just Svenska Flaggans dag för då visst man ju vad som firades. Som nationaldag är det mer ovisst. Man vet inte varför den firas och olika tankar finns.
Ditte

Susjos

Låter som en toppencykeltur! Att cykla är ju ett fantastiskt sätt att ta sig fram, vi har planer på att cykla över Golden Gate bron längre fram här i juni!
Häftigt med allt salt och rosa vatten!
Ha en skön kväll!

Svar: Att cykla gillar jag, både här, i Stockholm, i Peking och i städer iv besöker. Minns att jag åkte rullrskridskor i Golden Gate Park midsommarafton 1979 och en bit ut på Golden Gate Bridge. DEt var svalt så en fleecetröja var på...
Häftigt att cykla ver denna bro.
Det rosa vattnet är verkligen läckert , men om det gör någon nytta att bada där vet jag inte...
Sitter på terrassen och det är +25 nu vid 21.30 så det är helt ok.
Ditte

Veiken

Rosa Lagunen = Spaniens Döda hav, fast inte riktigt så salt! Den rosa färgen är läcker! Kramar

Svar: Lite så! Men jag gillar nog Döda havet bättre. Ja, inte namnet då...Den rosa färgen är verkligen häftig.
Kramar i kvällen!
Ditte

Comsi Comsa


Vilken fin cykeltur. Men rosa vatten? Nä det vet jag
inte om jag vill bada i... :-)
Ja, naturen har sina egna egenskaper.

Kram och en fin kväll ❤

Svar: Jag badade inte, men vattnet med sin salthalt lär vara bra för ömma kroppar och leder. Häftigt är det och jag badar inte där...
Men naturen har sin gilla gång.
Kram!
Ditte

Fia

Fantastiskt vackra bilder från Saltsjön! Jag har bara badat benen där men, det var skönt! I Döda havet var jag i helt och det var litet otäckt tyckte jag! Imorn och några dagar framåt blir det svavelvatten :-)
Kram!

Svar: Tack! Döda havet har jag provat, men där var det inte så stenigt/saltigt att komma i, men lite läskigt var det. Trevligt för er med en tur till lite svavelvatten. Tror nog ni får många andra upplevelser också.
Ha det bäst!
Stor kram!
Ditte

Anonym

Hola! Har badat där. Ascoolt - man flöt som en kork! Skulle dock gärna ha haft en rulle silvertejp med mig och förseglat vissa delar. Sved... ;)

Idag gjorde jag och Jörgen utflykt till Norrtull där vi vandrade runt på gatorna. Köpte även nya cykelskor till J inför Vätternrundan. Föredrar utflykter i asfaltsdjungeln pga av min pollenallergi - "spenaten" är körd just nu. Blev en lunch i lä i solen på Rörstrandsgatan. Nordanvinden har inte varit nådig här idag. Iskallt!
Kram//Susan

Svar: Jag nöjer mig med att titta på andra som badar där. Har provat Döda havet och jag tror det var bättre. Dessutom färskvattenduschar när man kom upp. Men du är en modig typ. Trevligt med Norrtull, bodde ju ett par år på Uplandsgatan....
Och visst saknar jag asfaltsdjungeln och Stockholm. Absolut! Och jag har inga allergier.
Mysigt med lunch på Rörstrandsgatan.
Här har det i princip varot vindstilla och nu kl 22 är det +25.
Saknar dig här.
Kram!
Bosse hälsar till er båda och jag också förstås.
Ditte

Ruth i Virginia

Du nämner Golden Gate. Skrev just på Susjos blogg och varnade henne
om sommarvädret i San Francisco; lägsta sommartemperaturen av alla
städer i USA i sommartid. Ama och Anders var där i juli, och blev "indimmade".
Men på andra sidan GG bron blir det vanligtvis soligt.

Svar: Jag hade fleecetröja denna midsommarafton och det var kyligt, bara +8 grader. Minns det tydligt. Men vi åkte sedan vidare till Hawaii och de olika öarna och stannade där i tre veckor så värmen fick vi.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Vilka vackra bilder! Jag har läst saltets historia som Anders Trense skrivit om och han säger att det är en encellig alg som heter Dunaliella som gör den rosa färgen. Dessutom lägger en läbbig mygg ägg där som när larverna kläcks blir dom röda i slutet av sommaren. Hemska bett av dessa myggor. Jag skulle inte vilja bada där :-)
Det rosa blomträdet är otroligt vackert. Vad kan det vara tro?
Kram ♥

Svar: Tack! Ja, det blev en trevlig utflykt. Jag funderade också på de vackra rosa träden kan heta men vet inte. Kanske någon läsare vet.
Sjön är fascinerande, men jag skulle inte bada här. Och saltets historia är intressant.
Kramar från terrassen i den ljumma kvällen med +25.
Kram!
Ditte

Anonym

Vilket härligt rosa inlägg!
Jag gillar att gå ut på den vita "skaren" som bildas av saltet!
Kram!

Svar: Tackar! Jodå jag gick ut på dne vita skaren, men skor på...Kram!
Ditte

Torrebloggen

Anonym igen!
Vilket härligt rosa inlägg!
Jag gillar att gå ut på den vita "skaren" som bildas av saltet!
Kram!

Svar: Ibland blir det så at man bli anonym. kram!
Ditte

Preciosa

Hej igen!
Bladen se ut som det skulle vara ett ovanligt fint exemplar av Nerium Oleander?
Kram P ♥

Svar: Pratad ejust med de spanska grannarna och visade trädet. De föreslog också nerium oleander. De har ju dessa hos sig men i mer röd färg. Då är ni två, så vi kör på det. Kram!
Ditte

BP

När jag läste texten undrade jag just varför vattnet är rosa. Å såklart fick jag svaret av dig:-)

Vilken härlig cykeltur med fantastiska bilder. Yummie, yummie säger bara.

La Mata eller Laguna Rosa låter lite som Döda havet.

Svar: Tackar! Ja, bilderna härifrån känns inte helt äkta, men det är de. Sjön är rosa!Döda havet har jag badat i och det var lite läskigt för man flöt som en kork. Men rosa var dte inte. Och sötvattenduschar fanns på stranden. Badar man här får man ha med eget sötvatten.
Ditte

TantGlad

Förstår det vart en trevlig cykeltur, för vem skulle inte njuta av den här cykelturen. Man får ju uppleva så mycket genom att cykla.

Det rosa vattnet var spännande. Ser romantiskt ut.

Ha det så gott, och tack för en trevlig tur och vackra bilder.

Stor kram.

Svar: En trevlig cykeltur var det och varmt! Men kul att ta sig runt lite. Den rosa sjön är vacker, men väldigt salt så jag skulle inte vilja bada där. Men det kan nog vara en upplevelse i sig. Har badat i Döda havet så jag nöjer mig med det.
Kram och trevlig ny vecka önskar jag dig.
Ditte

Gemsofmylife

Men vad vackert !!!
Lite som den blå lagunen på Gotland :)
Men rosa är vackert !
Hoppas du njuter och har det bäst fina Ditte längtar tills vi ses !!
Så mycket att prata om
❤️❤️❤️

Svar: Längtar också! Men tid kommer...Jag har dte bra , men läntar till och efter Stockholm. Här vid den Rosa lagunen är det vackert och sjön är verkligen rosa.
Och visst påminner det lite om den blå agunen på Gotland. Men där är det inte så salt vatten att det gör ont...
Stor kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Waow, vilken fantastisk rosa färg! Väldigt speciellt!

Svar: Ja, den "Rosa sjön" är väldigt speciell och rosa är den verkligen. Men jag avstår bad i den..
Ditte

Marja

Vilken härlig rosa färg på vattnet! Jag skulle inte ha något emot ett bad i saltvattnet, det skulle kanska vara bra för mina eksem på armarna.
Och så hittade du matchande rosa blommor också. :)
Kram!

Svar: Det lär vara hälsosamt för det mesta att bada här, men man får ha med sötvatten i stora dunkar att skölja av sig med. Säkert skulle dina eksem bli bättre av ett dopp här. Och visst matchade blommorna fint! De var så vackra!
Kram!
Ditte

Anonym

Gomorron!
Jag har badat där en gång för länge sedan tillsammans med Lisen.
Efter att vi badat där åkte vi direkt till havet och skjölde av oss det värsta saltet, sen dusch hemma.
Önskar er en bra nationaldag. Vi firar nog inte den ute på stan utan det blir framför TV:n i kväll.
Många kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: God förmiddag bästa AK! Oj, du har badat där i sjön! Bra gjort! Jag avstår nog detta!
Här blir det restauranglunch ute med vänner och i kväll ser vi nog på firandet från Skansen.
Jag är lite kluven till denna dag efetrsom man hastigt bytte från Svenska Faggans dag till nationaldag. Men vi slulle väl ha en....
Hade varit mer lämpligt med midsommarafton, för då firas det liksom.
Men ett glas bubbel och jordgubbar kan vi gärna slå till med.
Många kramar till dig från oss båda-
Ditte

Christina

Underbart vatten, det där skulle jag vilja uppleva i verkligheten och nu blir jag så nyfiken på hur den där snäckan ser ut som du skriver om... jag får klicka på din länk och se om den finns där. Det är något visst med vatten och snäckor :) Ovanligt med en insjö som är salt, för visst är det väl en sjö du beskriver?

Ha en fortsatt fin vecka och tack för att vi fick följa med på den här resan!
Kram Christina

Svar: Jadå, detta är en sjö som har väldigt salt vatten. Och just denna speciella snäcka ger sjön dess rosa färg. och sjön är verkligen rosa...Vatten och snäckor är speciellt, men här är det väldigt salt att bada och man bör ha med sig färskvatten att skölja av sig med.
Önskar dig också en fin vecka och trevlig nationaldag. Roligt att du följde med.
Kram!
Men jag har inte tänkt att bada där.
Ditte

Ami

Visst är den rosa sjön tjusig! Ser nästan lite overklig ut!
Och cykel är ett perfekt sätt att ta sig fram på när man vill iväg på lite längre turer!
Önskar er en fin måndag
Kram!

Svar: Den rosa sjön är verkligen speciell och även växtligheten här uppe. Det är också fint att cykla runt i bostadsområdena här upp och många har verkligen gjort sina hus och trädgårdar så fina. Kul med lite tips. Önskar er också en trevlig måndag!
Kram!
Ditte

Znogge

Det är oftast trevligt att ta sig fram via cykel. Man kommer snabbt fram och får gratis motion. Den rosa sjön ser verkligen vacker ut!

Kram och trevlig nationaldag!

Svar: Visst är cykrl perfekt om det nu inte är så långa transporter det är frågan om, för då är jag nog för bekväm. Men att cykla ett par, tre mil är helt ok. Men inte här mitt på dagen då det är alltför varmt. Den rosa sjön är verkligen speciell och vattnets färg är inge synvilla heller.
Önskar dig en trevlig nationaldag.
Kram!
Ditte

wiolettan

Så vackra bilder och intressant läsning.
Rosa vatten. Det har jag varken hört talas om eller sett. Riktigt tjusigt ser det ut.
Roligt att kunna cykla runt och se så mycket fint.
Trevlig dag och kram till dig.

Svar: Tack för fina ord! Och välkommen tillbaka igen! Vattnet här är verkligen rosa, det är ingen synvilla. Det är en snäcka som lever här och bara finns där det är hög salthalt som ger vattnet den röda färgen.
Vi cyklar gärrna och med cykeln är det lättare att ta sig längre sträckor.
Önskar dig också en trevlig dag!
Kram!
Ditte

Eva – People in the Street

Oj så läckert! En rosa sjö! Den skulle jag vilja uppleva och få bada i :)

Svar: Den Rosa sjön är verkligen rosa och dte är ingen synvilla. Jag vet de som badat i den, men om de blev friskare vet jag inte. Men säkert en spännande upplevelse.
För egen del hoppar jag över just det...
Ditte

Ghugge

Så intressant och otroligt vackert! Har aldrig sett något liknande..
Fina bilder och intressant text!
Har du hissat svenska flaggan...?
Kram vännen

Svar: Tack! Ja, den Rosa sjön är fascinerande! Och dte är väldigt vackert här. Nej, ingen svensk flagga hissad. Men jag har tittat på firandet på Skansen och "eftersnacket" om varför dagen firas och det var intressant. Och fester gillar jag och festligt har vi haft det idag.
Kramar!
Ditte

Margita

Häftigt med den rosa sjön!

Svar: Den är verkligen speciell och området här är så fint i sig.
Ditte

Anonym

Wow! Vilka bilder. Där skulle jag vilja ligga i vattnet.
Kram Bosse

Svar: Bosse! Du är inte så anonym...Området här är väldigt fint och sjön är så rosa som den verkar. Ingen synvilla!
Kram!
Ditte

Timeoftiger

En rosa sjö, verkligen någonting för mig!!!

Svar: Tänker extra på dig varje gång jag passerar där. För den är verkligt rosa!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: