Benidorm! Vi ses igen...

    
Benidorm, slutstationen för oss denna dag. Vi hade tänkt oss en heldag den byttes mot tre och en halv timme.  Spårvagnen tillbaka till Alicante tar drygt 70 minuter och sedan skulle bussen tilbaka till Torrevieja passas. Så det blev till att ligga i. 
Vi klev av spårvagnen/tåget och drog oss raskt nerför backen mot havet och stranden. Jag var lite spänd på om jag skulle känna igen mig  för det var i början av 1970- talet ochmånga svenskar åkte då på charterresor just till Benidorm.
Vi närmar oss en av stadens fina och långsträckta stränder, Playa de Poniente
och höghusen vinkar välkomnande till mig.
Jag kan inte minnas att  alla dessa fanns här 1973.
 
Stranden här är lika lång som jag minns den och havet och himlen lika blå.
Det har gått 43 år sedan jag senast stod här på stranden.
Nja snarare låg jag och solade och brände jag mig säkert.
För brun ville jag ju bli. Tror resultatet mest blev rosa.
 
Benidorm är en stad längs "Costa Blanca, i provinsen Alicante och har drygt 80 000 invånare, turister inte
inräknade och hit kommer besökare alla tider på året även om högsäsongerna infaller under juli-augusti samt under påsken. Dessa perioder kommer också många spanjorer som har semesterlägenheter hit för sina semestrar. Över huvud taget är det många britter, skandinaver och människor från resten av Europa och andra delar av världen som söker sig hit. Man räknar med att Benidorm nu årligen tar emot 10 miljoner turister, en ansenlig skara. 
Fram till turisnäringens intågande i slutet av 1950-talet och början av 60-talet var Benidorm ett litet fiskeläge, men i samband med turismens intågande förändrades  mycket snabbt här liksom på andra orter i Spanien. Idag dominerar turistnäringen och många hotell, restauranger och skyskrapor har ändrat stadesbilden främst i västra delen av stan. I östra Benidorm finns  den gamla staden kvar med sina mysiga gränder, barer och restauranger och även där finns många mindre hotell.
Antalet campingplatser  runt staden har också byggts ut efter hand.
Flygplatsen i Alicante ligger ca 50 km söderut och goda buss/tågförbindelser gör det enkelt att ta sig till Benidorm .
Stränderna i Benidorm och längs kusten är räknade dför att vara några av Europas bästa
både vad gäller vattnenets kvalité och den service som erbjuds.
Både de två långa stränderna i stan, Playa Levante och Playa Poniente (båda över 3 km långa)
och den lilla stranden Mal Pas i stan har alla "blå flagg",
sertifiering för god service längs stranden och bra vattenkvalité.
 
Den "bruna" delen i kvadraten på kartan är gamla stan i Benidorm.
 
Om man nu inte vill tillbringa hela dagarna på stranden så finns det en hel del andra aktiviteter; vandringsleder i bergen,  mängder av olika vattensporter, kanske spela golf, hyra cykel och prova några av cykellederna, ta spårvagnen norrut längs kusten till Denia eller söderut till Alicante. Spårvagnen stannar på många platser så det är bara att kliva av och på där man tycker. Vad gäller snorkling så det ut att gå bra vid vid de mindre stränderna.
Runt Benidorm finns fem olika och stora temaparker om det skulle kännas lockande. (Flera av dessa rekommenderas om man reser med barn)
 
Genom min bloggvän BP som sedan många år tillbaka årligen besöker Benidorm hade jag fått några riktigt bra tips och hon har också i mars 2016 bloggat från och om Benidorm och har mycket att tillföra.
Vårt besök blev denna gången ganska kort och vi hann inte alls med det vi tänkt. Men vi började med ett av tipsen, vätskepaus på hotel Villa del Mar.
 
Hotel Villa del Mar har ett prefekt läge vid Playa de Poniente.
Och här blev det en ölpaus.
 
Hotellet är i princip ett "all inclusive hotell" och vi var nog de enda utan detta.
Jag lyckades få beställa ölen inne i baren, betalade dem och hade hoppats på attt få en tapa till. Men ingen framgång.
Delikata tapas fanns framdukade men de var bara till för "all inclusivegästerna" så vi fick inte den här gången förmånen att prova några.
(Vi hade planer på att övernatta här men rummen med havsutsikt var slut så då fick det vara så länge.)
Nu var vi lite småhungriga och hastade iväg till nästa tips, restaurang Paquillo. Perfekt beläget längs den stora strandpromenaden Armada Espanola nr 15.  
Här provade vi musslor och tack BP för detta tips.  Minnesvärt gott. 
Var så hungrig att maten inte fick en chans att vara med på bild...
Däremot fastnade B på bild tillsammans med den spanska flaggan.
 
Skyskrapan Intempo, en av Europas högsta bygnader, över 200 meter, syns vida omkring.
Byggnaden är byggt som två torn som sammanbinds.
(Den högra bilden är lånad från Benidorma hemsida)
 
Byggandet av Intempo, ett bostadshus,  inleddes 2006 när Spaniens ekonomi fortfarande var på topp och byggbranschen också. Från början var det tänkt att det skulle byggas 20 våningar men med den blomstrande byggsektorn slog man till på ytterligare 27 våningar. Men man hade missat att se till att även hissen skulle kunna gå ända upp.
Men idag sägs den finnas.
 
Besöket i Benidorm blev alldeles för kort och för att se lite mer av staden gick vi genom de gamla delarna på vägen tillbaka upp till spårvagnen. Dessutom hade vi  ett av BP rekommenderat "pitstop" kvar, Gambrinius.
Vår tid i Benidorm var ute för denna dag och spårvagnen tillbaka till Alicante väntade.
Men vi kommer tillbaka. Helt säket! En härlig njutflykt blev det.
För mig blev besökte också ett minnesvärt återseende och en nostalgitripp tillbaka till 1973.
Stort tack BP för din hjälp!  (Och jag hoppas du kan korrigera ev. sakfel.)
 
En av alla de mysiga gränderna i Benidorms gamla delar.
 
"Pitstop" på Gambrinius, inrymt i "El Jardin", ett hostel.
 
 
wiolettan

Härliga bilder. Den staden skulle jag vilja besöka, verkar vara mycket intressant att titta på och uppleva. Vilka gränder och vilka skyskrapor. Stränderna förstår jag också är en upplevelse.
Kan tänka mig att det känns lite märkligt att komma tillbaka till samma plats efter så många år.
Kram till dig!

Svar: Tack! Ja , Benidorm har klart ändrats under alla dessa år, men de gamla stadsdelarna är kvar. Många skyskrapor har byggts och kontrasterna är stora. Vi hade fina timmar här, men det kändes väl kort. Resan med spårvagnen från Alicante var en upplevelse i sig. Men vi får komma tillbaka.
Stor kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Benidorm är lite speciellt! Vi gillade stället, även om en del detaljer mer bidrog till skräckblandad förtjusning ;) Hur som helst så gjorde vi våra FREEDOM-tatueringar där, så Benidorm finns ju alltid kvar ;)

Svar: Kul med tatueringarna! Och visst är Benidorm speciellt! ag var ju där senast 1973 och inte mycket var sig likt. Jag gillar kontrasterna och gamla stan är ju väldigt mysig. Jag had efått bra tips av BP så vi hade koll på bra restauranger och vattenhål. Nog så viktigt. Vi gillade också resan hit längs havet, med spårvagnen från Alicante. Häftig natur!
Ditte

Eva`s blogg

Men va roligt att återkomma ibland kan man ha en bild som man tror det ser ut o sen är det inte så eller så är det likadant :) ser jätte fint ut verkligen :) förstår att det var en turne back time för dig/er :) trevlig kväll kram

Svar: Nycket har byggts i Benidorm sedan jag var där, men kontrasterna gillade jag. Gamla stan finns ju kvar och de vackra, långa, strändern amed vit sand och det klara blå havet. Även resan dit och tillbaka var jättefin.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Kul att ses idag!
Vilken härlig njututflykt! Synd att ni inte kunde bo på hotel Villa del Mar.
Ja det finns mycket fint att titta på i Benidorm!
Vi har varit där några gånger och det är så mysigt att strosa omkring i gamla stan och längs med strandpromenaden.
Ha det så bra!
Kram!

Svar: Resan till Benidorm med spårvagnen längs havet var ju väldigt fin i sig och vi hade mysiga timmar och had eju fått så bra tips att följa. Och det var ju så länge sedan jag var där . Kul att komma tillbaka. Hotel Villa del Mar får det bli nästa gång och vi vill ju ha ett rum högt upp med havsutsikt. Perfekt läge dessutom på hotellet. Kram!
Ditte

BP

Alltså efter det här inlägget förlåter jag dig nästan att du inte gillar Glenn Strömberg. Älskar honom och har träffat honm irl. En otroligt sypatisl och totalt divabefriad kille kan jag säga!

Nu till Benidorm. Tapas buffén på Villa del Mar INGÅR när man tar en drink, vilken som helst. Vi var ju inte hotellgäster heller, men uppmanades varje gång att ta för oss, vilket vi gjorde. Det kanske gäller bara under lågsäsong, men det skulle förvåna mig faktiskt. Så nästa gång ni åker dit - förhoppningsvis dröjer det inte 43 år - så tar ni bara en tallrik och äter tapasen.

Himla kul att ni gillade Paquillo - vår favo! Deras dorada, men framförallt musslorna är klara höjdare tycker vi.

Åsså Gambrinus - ja, där fick ni ju iaf lite skugga om ni satt ute och drack världens bästa öl - CruzCampo.

Intempo låg öde när vi var där i mars, och vi undrade vad de skulle göra med skrytbygget som fallerade tack vare hissarna - bland annat alltså.

Ditte - ni MÅSTE bara återvända till Benidorm - helst under försäsong och vara där några nätter på Villa del Mar. Stan har såååååååå mycket att erbjuda, som man inte kan utforska på drygt tre timmar. Å du - Villa del Mar har en Skybar också högst upp - hur coolt som helst när det är varmt och det inte blåser. Förresten är utsikten "åt andra hållet" över Benidorms takåsar inte så dumt alls. Jag menar vattnet och strandpromenaden kan man ju se när man promenerar där;-)

Du lyckades förresten även med att fota vår lägenhet, dä vi brukar bo. Både i första och andra bilden, men det är lite svårt att förklara vilken buggnad det är;-)

Tusen tack igen för länken. Har många fler tips till dig och Bosse:-)

Svar: Tackar! Och jag kanske ändrar mig vad gäller Glenn Strömberg. Är ganska flexibel, men hitintills har han inte imponerat på mig i tv- rutan. Vad gäller tapasen såg den härlig och kockande ut men nu fanns stora skyltar uppsatta om att buffén bara gällde de med "all inclusive kort". Jag var på väg dit efter att ha hämtat ölen men det stod en man och ville se korten...Men nästa gång kör vi på med tallrikar och tapas. Kanske kan hälsa från dig....(Skämt)
För tillbaka kommer vi absolut! Dina tips följde vi så gott det gick och vi hann.
Och vi låg i bra.
Musslorna var supergoda och givetvis ville vi prova ditt förslag och äta dem.
KUl att jag lyckades fota byggnade där ni brukar bo och dte helt utan att veta om det. Jag tog en hel del bilder även åt andra hållet men en del blev motljus. Utsikten ditåt var minst lika fin.
Vi uppskattade verkligen dina generösa råd och låg i för att uppleva och ta till oss det vi kunde på den korta tid vi hade.

Kan vara för att det är säsong nu. Det var många hotellgäster på plats...
Visst kommer vi tillbaka till Benidorm och ska då stanna några nätter och i höst blir bra, när det inte är så varmt. Svårt för mig med solen. Ser givetvis fram emot Skybaren på Villa del Mar och tar gärna emot fler tips. Jag ska givetvis då i god tid repetera dina matnyttiga och trevliga inlägg från Benidorm.
Cruz Campo provades också i skuggan på Gambrinio.

Ditte

Ama de casa

Härliga Benidorm! Vi har varit där flera gånger och stannat en natt eller två. Finns hur mycket som helst att se och göra, och framför allt att idka människoskådning från balkongen ut mot havet :-)

Dit kommer vi absolut att återvända många gånger :-)

Svar: Tanken var att vo skulle övernattat, men rummen på Hotel Villa del Mar med havsutsikt (BP hade rekommenderat detta hotell) var slut så övernattning får bli nästa gång, men det får bli i höst när man orkar ta sig runt mer. Nu var det varmt...Och resan dit med spårvagnen från Alicante längs havet var också väldigt trevlig.
Ditte

Comsi ComsaBenidorm ser fin ut och säkert finns det mycket att hitta på.... :-)

Kram ♥

Svar: Vi hade en trevlig dag, men tiden blev knappp denna gång. Vi återkommer dit , helt klart. Kram!
Ditte

Ami

Vad synd att ni hade så kort tid på er i Benidorm! Men det ligger ju bara ca 12 mil bort, så nästa gång får ni stanna lite längre!
Kram och trevlig lördag

Svar: Det blev kort om tid och eftersom det hotell vi tänkt oss och fått rekommenderat inte hade några rum lediga med havsutsikt så får övernattningen vänta. Men jag tror det får bli i höst när det inte är så varmt utan orken finns att röra sig mer. En fin utflykt var det verkligen och resan från Alicante längs havet var väldigt vacker.
Kram och trevlig lördag.
Ditte

Znogge

Benidorm verkar vara en trevlig stad! Själv hade jag en bild av staden som en ganska så tråkig turistort men så verkar det inte att vara :D

Kram

Svar: Tråkigt tror jag nog inte det blir här i stan! Men visst är det en turiststad! Stor kontraster och det gamla blandas med det nya. Härliga stränder och vatten om man vill sola och bada och mycket att se och göra.
Kram!
Ditte

Anonym

Så trevligt att få se bilder från Benidorm. Inte ett Benidorm som jag minns. Fanns inte många höghus 1970 😊.
Vi bodde i den gamla stadsdelen och Playa Lavente var vår strand.
Tror inte jag skulle känna igen mig om jag skulle återvända.
Ha det så skönt i värmen. Här är det lite mulet och + 15.
Hoppas på uppehåll då alla studenter går ut idag.
Många kramar till Dig och Bosse ( snygg rygga han hade)/A-K

Svar: Ja, Benidorm har förändrats och det som alla städer dit turister kommer. Jag kände igen mig i de gamla delarna. Var ju där 1973. Men vi får ta en ny vända dit i höst och bo kvar. Varmt är det här men lite vind. Några större ansträngningar blir det inte.
Låter skönt med +15, men hoppas på uppehåll.
Ryggan är med hem från Peking och är perfekt för utflykter....
Stor kram!
Ditte

Ann-Kristin

Vet inte vad som hänt. Måste numera fylla i mina uppgifter varje gång. Vilket jag glömmer 😄

Svar: Ser att det blivit så, men om du trycker på rutan "kom ihåg mig" när du fyllt i uppgifterna så bör de sparas. Tryck sedan där nästa gång. Hoppas det fungerar. Senare i sommar blir det byte av bloggportal och inte så mycket knasigheter.
Kram!
Ditte

Geddfish

Ett tips till den som tycker att man måste fylla i alla uppgifter alla gånger, är att bara kryssa i "kom ihåg mig?" så dyker uppgifterna upp!

Tack för trevligt inlägg om en stad jag aldrig varit i. Det finns mycket kvar att se, det förstår jag ;)
Åh, jag ville ha det lite varmare. Här lyser solen men det är bara 12 grader.
Trevlig lördag!
Kram ♥

Svar: Tack Gerd! Jag skrev just detta till AK, så hoppas det ska fungera. Kanske är det skillnad på om man kommenterar från dator, platta eller mobil. Benidorm besökte jag senast 1973 så det var roligt med en tur hit. Mycket hade förstås förändrats som på alla ställen dit det kommer många besökare. Men den gamla staden finns kvar, havet och stränderna också.
Själva resan med spårvagn hit från Alicante ängs havet var verkligen vacker i sig.
Jag kan gensast skicka värme för vi har gott om den.
Kram och trevlig lördag.
Ditte

Biggeros

Härligt, Ditte!! Det inlägget var både inspirerande som vanligt och därtill hissnande bilder på skyskrapor 😉Min mor var där på 70-talet när Benidorm blev ett känt turistmål. Jag har tyvärr inte hunnit med men det blir säkert en tur dit i framtiden 😙😚Många kramar och en trevlig lördag

Svar: Tackar! Kontrasterna är stora i Benidorm, men gamla stan ligger kvar som jag minns den och skyskraporna har tillkommit. Jag var där 1973, i samma veva som din mor och då var det ju till Benidorm, Mallis och Sitges man åkte. Och så Kanarieöarna förstås...Önskar dig också en trevlig lördag.
Stor kram!
Ditte

Piedra

Och tänk, jag som inte varit i Spanien sedan jag var två år gammal. Om man inte räknar ett par mellanlandningar på Madrids flygplats förstås, men det gör jag inte, för jag såg inget annat än flygplatsen.
Kram <3

Svar: Nej, man kan inte ta sig överallt...Jag har rest sedan jag var barn och det var ju länge sedan och fortsätter nog med det ett tag till.
Just här i den spanska sommarstugan/vinterstugan har det inte hitintills inte av at se oss så mycket omkring, men nu får det bli ändring på det.
I Madrid har jag dock ännu inte varit..
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Gillar Benidorm! Jörgen och jag var där på dagsbesök förra året. Som ett litet New York! Vi åt lunch på en av strandrestaurangerna och noterade att det var många människor i blandade åldrar som åkte förbi i permobiler. Vi satt och spekulerade och det var någon handikappkonferens i stan och tyckte att det var fantastiskt att så många yngre med barn som extrapassagerare så obehindrat och naturligt tog sig fram på strandpromenaden. När vi en stund senare vandrade iväg efter stranden fick vi förklaringen. Fanns ett ställe där man hyrde permobiler - alltså vem som helst kunde göra det utan att man hade något handikapp. ;) Plötsligt framstod alla "vardagshjältar" istället som latmaskar... :D

Kram//Susan

Svar: Kul att ni också tog en tur till Benidorm och vi kommer absolut tillbaka för en övernattning eller två. Tänkte också på dessa permobiler....Men jag hade hört att det till största delen är lata engelsmän utan funktionshinder som hyr dem och tar sig runt.
Så en hel del latmaskar finns det.
En mysig dag var det på alla sätt.
Kram!
Ditte

Veiken

Vilken tur att jag läste ditt inlägg om Benidorm och tittade på bilderna. Jag blev lite mer positivt inställd till den staden, tack vare dig! ;)
Här står bl.a Dublin på tur! :) Kram

Svar: Många av våra vänner här är väldigt förtjusta i Benidorm och där fins nog något för alla. Kontrasterna är slående. Vi var förtjusta i resan dit, men besöket blev alltför ort så vi kommer tillbaka i höst för en övernattning. Jga var där 1973 och mycket har ändrats, men gamla stan är kvar och stränderna och vattnet/havet här är vekrligen blått-blått och väldigt klart.
Dublin är härligt! Skulle gärna ta en vända både dit och till Irland igen. Länge sedan senaste gången jag var där...
Kul att få följa med på din resa.
Kram!
Ditte

Marja

Härliga stränder och fina bilder från en fin stad! :)
Kram!

Svar: Benidorm är mer än bara höghus och turister och vi kommer absolut tillbaka. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: