Vi reser vidare

    
Till Forsbacka, ett brukssamhälle ett par mil väster om Gävle i Gästrikland, strategiskt placerat vid Storsjöns utlopp i Gavleån.
Detta är en gammal trakt och ortnamnet finns belagt från mitten av 1500-talet då kronan och bönderna hade ålhus i ån.
Ett ålhus är som en stor ålkista, men den flyttas inte. Här fångas ål som vandrar ner mot havet och ålhusen är därför placerade vid strömmens utlopp i sjöar. Ålkistorna är oftast uppförda i timmer med en gallerbotten och försedd med en lucka så att vattnet kan stängas av vid vittjningen.
 
I Forsbacka stannade vi för ett trevligt lunchstopp på Forsbacka Wärdshus,hotell och restaurang.
Värdshuset med anor från slutet av 1700- talet var från början en tjänstemannamäss för järnbruket i Forsbacka och hade dessutom ett utskänkningstillstånd redan 1782. 
 
Forsbacka Wärdshus.
 
Här är det möblerat i gammal stil och och med målade bilder på väggar och i taket
som visar hur livet och arbetet var på bruket och i Forsbacka.
 
 
 Vid brukets grindstuga anlades ett litet "brännvinsställe" med utskänkningstillstånd 1782 och det var lite märkligt eftersom kung Gustav III hade infört kronobrännerier 1775. Ett kronobränneri var statens anläggning för brännvinsbränning och genom att införa dessa ville kungen minska hembränningen och öka statens inkomster eftersim det nu skulle batalas skatt på spriten. Även importförbud av brännvin infördes. REdan 1787 stängdes de flesta kronobrännerierna för effekten av dem var minimal.
 
Men, i grindstugan här på Forsbacka kunde brännvin serveras därför att brukets dåvarande ägare, Johan av Nordin upprättade ett avtal mellan sig själv, sin vän landshövdingen samt kronobränneriet i Strömsbro, som Nordin också råkade äga. Så inga problem!
 
Vi var här för lunch men varje lördag mellan klockan 14 och 17 dukas det också upp en stor kakbuffé, "afternoontea".
Tyvärr hann jag bara passera godsakerna....
 
 
 
 
Johan Palmborg, Forsbacka Wärdshus ägare, berättade värdshusets spännade historia för oss.
Efter en god lunch och rundvandring blev det dags att fortsätta resan.
 
Forsbacka värdshus har också figurerat i filmsammanhang.  Ingmar Bergmans tv serie, "Den goda viljan" handlar om Forsbacka. Erik Bergman, Ingmars pappa, var präst här  mellan 1913-1918 och serien bygger på brev, foton dagböcker. I serien är Forsbackas namn utbytt mot Forsboda och ingen inspelning har skett här eftersom Bergman tyckte att samhället hade förändrats alltför mycket.
 
Men några scener ur Astrid Lindgrens bok, som sedan blev film, "Är du inte klok Madicken"  är inspelad på Forsbacka Wärdshus.
"Jungfrun Alva som arbetar i Madickens familjen  vill så gärna dansa och Madickens pappa tar med henne till en bal. Där rynkar alla på näsan åt Alva, hon anses inte fin nog för att få vara med på en bal. Alva är ledesn för att hon inte får dansa. Men Madicken finner på råd och går ut på verandan och berättar historien för sotaren. 
Sotaren som fått ett par glas innanför västen känner sig morsk  och går in i salen och bjuder upp Alva som får dansa. Lyckan är gjord! För Alva!
 
 
 
 
 
 
Bosse Lidén

Vad många frestande godsaker på bilderna. Bäst jag lyder Solveig som ropar att maten är klar. Bergmans åsikter var säkert lag. :)
Kram Bosse

Svar: Jadå, det var det! Hann ju inte med ett smakprov så jag får ta det nästa gång. Lunchen var bra och miljön förde mig tillbaka till 1700-talet och historiens vingslag kunde kännas.
Jag kunde föreställa mig Alva, jungfrun i Madicken, när hon var här på bal och dansade med sotaren....
Bäst du lyder Solveig...
Kram!
Ditte

Gittan

Det såg ju gott ut och synd att du bara fick gå förbi men ni verkar ju ha det riktigt mysigt ändå. Kram.

Svar: Jag får prova "afternoontea" nästa gång för det kommer att bli en sådan. Hela miljön var så trevlig och detta är ju gamla trakter som har sin historia. Kram!
Ditte

Viola

Ja, hur hamnade jag hos dig. Du hade kommenterat hos någon och jag såg Ditte och
blev nyfiken. Nu har jag suttit och läst hos dig en bra stund.
Jag har också varit i Dalhalal och lyssnat Malena Erhman. Då regnade det i två timmar.
Vi hade regnkläder med oss men skorna blev nästan fulla av vatten. Men föreställningen
var toppen. Det är några år sedan och även då tog hon sig ett dopp och några simtag.
Det här med minnet - jag kan inte komma ihåg vem som uppträde tillsammans med henna.
Jag gillar din skildring av värdshuset. Vi har länge pratat om att göra en Sverige-resa så där en vecka, men det har inte blivit av.
Det där kaffebordet kanske är bra som ögonfröjd. men maten är halva nöjet när man är
ute och reser.
Ha det bra och på återseende.
Kram Viola


Svar: Välkommen till mig! Vad trevligt att du tittade in!Dalhalla var en fantastisk upplevelse och roligt att höra att du också varit där . Mindre roligt med regn förstås men föreställningen är så bra så man kan klara det mesta, även regn i skorna.
Sverige har så mycket fint att erbjuda och Forsbacka Wärdshus var en glädjande överraskning på alla sätt. Samhället verkade också fint, en gammal trakt är det ju.
Kakorna tittade jag på men kanske smakar jag några nästa gång.
Lunchen var väldigt god och i trevlig miljö-
Ha det bar du också och välkommen tillbaka.
Kram!
Ditte

Irene

WOW! Vilket kakbord!!

Svar: Ja, det var det! Och allt hembakat!
Ditte

BP

Vilket vackert ställe med intressant historia! Älskar sådana gamla byggnader och blir glad när ägaren liksom för traditionen vidare om man säger så.
Otroligt fina bilder!

Svar: Tack! Det var första gången jag var i Forsbacka men absolut inte den sista och Forsbacka Wärdshus har verkligen en unik historia och det på flera sätt. Och här var ägaren mån om att berätta en del av byggnadens och omerådets historia för oss.
Ditte

Geddfish

Fint och läckert reportage!
Tack för bildvisning!
Kram ♥ ♥

Svar: Tack! Ja, det finns många pärlor runt om i Sverige at upptäcka. Kram!
Ditte

Ami

Åh, så mycket godsaker som var uppdukat där! Synd att du inte hann få i dig en smakbit!
Så roligt att få veta att några scener ur Madicken är inspelade där. De filmerna kan man se om och om igen...även som vuxen!
Kram

Svar: Här var det gosaker i stora lass och allt bakat på plats. Men jag får återkomma. Var väldigt nöjd med lunchen i denna härliga millö. Och jag kunde iktigt se scenen ur Madicken i samband med lunchen, Alva på bal.
Forsbacka är ett härligt ställe .
Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Det där kakbordet. Undrar om jag hade kunnat hålla fingrarna i styr?! Tveksamt om jag hade kunnat det på den sista bilden också. Jag längtar så efter att få plocka en bukett med vildblommor!

Svar: Kakbordet va inbjudand och det var hela miljön på Forsbacka. Man kunde verkligen känna historiens vingslag i salarna och i omgivningarna. Just nu är det så vackert här hemma med alla ängsblommor och jag hade gärna plockat några, men vi skulle ju vidare.
Kan förstå att du längtar efter svenska ängsblommor. De är ju så fina...
Ditte

Susan

Hola! Vilken fantastisk miljö i Forsbacka! Kul att få lite historik också. Kakbordet hoppas dessvärre över här - är ju "absolutist" ;) Tack för snabbtitten idag och den muntligt målande beskrivningen av ditt helgjobb! Ler fortfarande... :) Jag pinnade på med en himla fart hemåt och klarade mig nästan från regnet.

Efter kontorschefsjobbet i eftermiddags blev det som vanligt Lokestisdag på Hoahoas kvarterskrog. I morgon ska det städas och packas inför sommarstugeavfärd på torsdag morgon. Ja, och Agnes ska transporteras till sitt "kattspa" på Bjurholmsplan. ;)

Kram från Åsöberget

Svar: Jättetrevligt att du tittade förbi! Och skönt att du nästan slapp regnet. Visst har jag haft en bra helg! Vilka upplevelser! Mysigt med Lokes! Här blev det Thaiboat med ena dottern på eftermiddagen och ett rese- event på Rival framåt kvällen. Väldigt trevligt båda.
Du verkar fullt sysselsatt inför resan, men du hinner nog i mål till torsdag.
Kramar från oss.
Ditte

Birgitta

Kul med en djupdykning i Forsbacka. Där fanns våra morföräldrar i ungdomens dagar. På Forsbacka värdshus ägde "nära anhörigs" bröllopsfest rum för massor av år sen.
Kram!

Svar: Det var det verkligen och jag kommer att återvända hit och till trakten runt om. Så mycket att se och uppleva och med en spännande historia- Vad roligt att du så väl känner till Forsbacka, men jag kan ju förstå att det är så.
Och nu vill jag se mer av Gästrikland!
Kram!
Ditte

Annorlunda

Mina frågor till er! .. Hoppas att ni svara på dom! UTMANING - Frågor! 1. Har du några sommarplaner? .. ​2. Vilket är ditt drömresmål och varför? .. 3. Vad är ditt favoritmärke och varför? .. 4. Vad är du mest nöjd med hos dig själv? .. 5. Vad shoppar du helst på nätet? .. 6. Vilka appar använder du mest? .. 7. Vad önskar du att du vore bättre på? .. 8. Vem SMS:ade du senast och vad skrev du? .. 9. Vad skulle du göra om du vann 1 miljon? .. 10. Vilken film eller serie skulle du vilja leva i? .. 11. Vilken är din favoritmiddag? .. Mina frågor till er! .. Hoppas att ni svara på dom! .. Hur mår du? Hur känns det att vara veckans blogg? .. Vad kommer vi att få läsa om i din blogg? .. Vilket är ditt bästa inredningstips, generellt? .. Hur spenderar du helst din lördagskväll? .. Vilka andra bloggare hittar du inspiration ifrån? .. Dela med dig av en dold talang du har! .. Vart befinner du dig i livet om 10 år? .. Vad är framgångsreceptet för dig och din blogg? .. Nämn 3 saker som du önskar dig just nu! .. http://nouw.com/annorlundaannorlunda/profile
Sprid utmaningen vidare och så vidare!

Svar: Många frågor var det, men just nu har jag så mycket annat om mig att jag inte kan ta mig tiden att svara.
Ditte

Ama de casa

Vad fint - och vilka godsaker! Hur kunde du bara passera dom? Bussen lär väl inte ha åkt utan dig? ;-) Du kunde åtminstone ha tagit en doggybag... :-D

Svar: Nej då, de hade inte rest utan mig. Men jag återkommer snart till Forsbacka och då ska jag pröva några av godsakerna. Forsbacka med värdshuset var verkligen fint och kräver en retur.
Ditte

Susjos

Va kul att få se bilder från Forsbacka , har passerat ortsskylten många gånger, men har nog aldrig varit där? Bodde i mina tonår i Hofors. Gick gymnasiet i Sandviken, och i land åkte vi till Valbo för att handla, och IKEA låg där, i Valbo alltså!

Va kul att du gillade Grand Hotells frukostbuffé , inte minst Gustavskorven!
Sv:tyvärr hann vi aldrig in på Cesars palace i Las Vegas, det får bli nästa gång!
Hälsningar från Santa Monica!!!

Svar: Ni kan ju inte hinna med riktigt allt på er härliga "roadtrip", men jag tycker ni sett och upplevt otroligt mycket och än är det en del kvar. Santa Monica är fint/roligt och kanske blir det lite shopping, eller en prommis på Rodeo Drive i LA. Forsbacka var trevligt och jag återkommer absolut både dit och till desa fina trakter. Väldigt roligt att höra att detta varit dina hemtrakter. Nu har jag fått se en del av dem.
Önskar er fortsatt fina dagar!
Ditte

Anette

Vilken trevlig minisemester du är ute på.
Fylld av trevligheter
Ha det fortsatt bra på turen. :)

Svar: Verkligen! Men kanske inte bara semester för jag har jobbat under resan. Väldigt trevligt i alla fall och roligt att titta mer på Gästrikland. Mycket finns att se där!
Ditte

Lena i Wales

Mycket intressant, både historik och fina bilder.
Roligt att du tog upp filminspelningarna, gav minnen.
Vilket värdshus och vilka godsaker. Där hade jag gärna stannat till. Synd att du bara gick förbi godsakerna eller kanske inte!?! Jag blir så sugen på kakor när jag ser bilden.
Underbar bild från Dalhalla nedan, ljuset är underbart!
Ha det trevligt!

Svar: Tack, Lena! Hela resan var väldigt intressant och jag hade förmånen att få lotsa gästerna genom upplevelserna. Forsbacka Wärdshus är verkligen trevligt och med mycket historia runt sig och hit kommer jag snart tillbaka. Får testa något från den läckra kakbuffén då.
Dalhalla var magnifikt och en otroligt bra konsert. Minnesvärd!
Ha det bar du också!
Ditte

We are Nodes

Vilken fin blogg du har och många intressanta inlägg! Roligt att träffa dig igår på Travel Massive-eventet och tack för hjälpen med att ta bilden vid trappan! Fortsatt lycka till med bloggandet!

Svar: Tack! Det var jättetrevligt att ses igår och hoppas att någon bild gick att använda. Ska titta in till er nu.
Ha det bra och vi ses säkert igen.
Ditte

marga

Lärorikt för oss som nästan är "ortsbor" att få veta mer om Forsbacka. Och så jättefina bilder, Ditte! Mormor arbetade som telefonist på bruket i början av 1900-talet. Morfar hade nån typ av anställning på kontoret tror jag. Vi har mycket anknytning till Forsbacka. Birgitta skrev, såg jag, nära anhörigs bröllopsfest på värdshuset. Det var min bröllopsfest anno 1970. Festandet tog slut efter 12 år. Har varit där två gånger till på bröllopsfester för lika länge sen. Men kakbuffén såg ju lovande ut! Så roligt att resan inkl allt gick så bra! Kram!

Svar: Jag förstod ju att både du och Birgitta hade stor kännedom om Forsbacka och Wädshuset och nu vet jag att det också var anknytning. Intressant! Det skulle jag vetat innan....Aha, din bröllopsfest här! Verkligen en fin miljö och vackra omgivningar!
Kakbuffén såg jag bara, men den ska provas vid nästa besök och lunchen vi fick var riktigt bra.( Vi var ju många som skulle ha mat samtidigt och lohistiken gick ihop)
Resan inkl. allt gick väldigt bra.
Och nu kommer snart mer från era trakter...
Stor kram!
Ditte

Ann-Kristin

Hola Ditte!
Så mysigt det såg ut med Forshaga. Vilken trevlig miljö att äta lunch i. Hoppas att lunchen var lika god som det frestande kak- och tårtbordet.
T o m jag skulle nog kunna får ner något från det bordet 😊.
Jag kommer nog att vara tyst i några dagar pga barnvakteri.
Kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Hola!Forshaga var verkligen trevligt och väldigt roligt att det finns så mycket historia här i väggarna.
Lunchen smakade bra men nästa gång ska jag se till att det blir smakprov på kakbuffén. DEn såg verkligen lockande ut.
Lycka till nu med barnvakteriet!
Stor kram från Bosse och mig.
Ditte

Piedra

Åh, sicket vackert värdshus! Tänk jag som växte upp inte så fruktansvärt långt därifrån och ändå har jag aldrig varit där.
Kram <3

Svar: Forsbacka wärdshus är jättetrevligt och så även hela orten. Kanske kan det bli en tur dit nu för din del.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: