The Liebster Award

    
 

 
Min blogg, "Mitt i... möten och vardagsbetraktelser" har tillsammans med fem andra resebloggar fått en utmärkelse av den härliga och stimulerande resebloggen New York - My bite of the Big Apple.
Tanken bakom The Liebster Award är att upptäcka och lyfta fram andra resebloggar/bloggar genom att först själv besvara 11 frågor om resor,  skicka frågorna vidare och då också nominera några andra resebloggare/bloggare som i sin tur besvarar frågorna och låter stafettpinnen gå vidare. 
Givetvis går det bra att formulera egna frågor om resor.
 
 Här är frågorna som jag fått;

#1 Vart gick ditt livs första resa?
 
Mitt livs första resa gick till Norge som liten baby, men av den minns jag ingenting och det kom att bli många resor dit under årens lopp. (Min mamma var norska och min pappa arbetade delvis i Norge)
Den första mer riktiga utlands resa skedde när jag som 11-åring för första gången flög. Resan gick till Mallorca en charterresa och året var 1960.  Vi åkte bil till Malmö, flög med ett tvåmotorigt plan utan tryckabin och mellanlandade i Basel i Schweiz för att tanka och fortsatte sedan till Palma de Mallorca. En nätt resa på åtta timmar. Jag hade örsprång hela tiden och var ledsen för att det gjorde så ont. 
Inte uppskattade jag heller värmen på Mallorca och ville helst äta glass, bada och vara i skuggan.
Dock har det senare i livet blivit många resor tillbaka till Mallorca. 
 
Mellanlandning i Basel, på en militärflygplats, där min pappa fick gå genom flera passkontroller
för att hitta glass åt oss.Jag behövde muntras upp för värken i öronen var svår.
Minns också min fina rosa/vitrutiga "Bardotklänning" med skumgummiunderkjol.
 
Palma de Mallorca.

#2 Vilket färdsätt föredrar du och varför? (Flyg, tåg, bil, cykel etc.)
 
 Numer flyger när jag ska ta mig längre bort än till grannländerna dels för att det dels är bekvämt och dels för att det går snabbare. Tåg åker jag gärna i Sverige och även när jag förflyttar mig inom ett lan eller till grannländer.
Under ungdomsåren blev det en hel del tågluffningar och jag har även rest runt i Europa med bil, men detta lockar inte längre.
Att cykla när jag är på plats eller att ta mig runt på scooter är trevligt.
I Grekland har båtluffning varit semesterformen under många somrar, men det var då det...

#3 Vilka är dina tre bästa
packningstips?
 
Ta med 1/3 av det du tänkt dig och res lätt, gärna med bara handbagage eller en lätt väska, plus en liten ryggsäck där du har biljetter, pass, pengar och ev. medicin.  
Väskan i sig kan väga en del så se över det.  (Det mesta kan du köpa på plats och tvätterier finns på de flesta ställen)
Packa smart; rulla kläderna, lägg saker i skorna, använd tunna packpåsar för bättre ordning, ladda ner böcker och ev kartor i förväg på telefon eller padda. Ta bara med kläder/skor du använder och trivs i.
Ta bara med små förpackningar av shampo, tandkräm, hudkräm osv. Kan köpas under vägs.
Ett badlakan som är snabbtorkande och av lätttvikt har varit en trogen följeslagare här.  
Beroende på resmål;  ett par saronger är användbara till det mesta på en badsemester och till kallare trakter är en vindjacka liksom en tjockare tröja bra resplagg.

#4 Vilket resmål tycker du att fler borde upptäcka och varför?
 
Svår fråga för jag har många och om fler borde upptäcka dem så får de inte vara alltför avlägsna. Jag är ju en stor Asienfantast och väldigt förtjust i att resa runt i Kina, där södra Kina är väldigt speciellt. Tibet är otroligt häftigt och nog den mest spännande resa jag någonsin gjort.
New York, staden där jag bodde i ett år och återkommit till många gånger har ett speciellt utrymme i mitt härta. Och så kommer det att förbli.
 Men nu till frågan. Stockholms skärgård är lätttillgängligt, rogivande (om man vill) och väldigt vackert.
 
Stockholms södra skärgård.
 
Normandie i norra Frankrike; härliga skaldjur, calvados, långa vidsträckta stränder, vacker natur
och med en historia vi alfrig får glömma som härrör sig till andra världskriget.
 
På stranden i Arromanche.
 
 Spanien ligger mig varmt om hjärtat på många sätt; kultur, historia, stränder, vingårdar, gamla städer byar, vacker natur på många ställen och god mat. Att bege sig utanför de större turistområdena ger oanade upplevelser där precis som i andra länder. Men å andra sidan där det finns mycket att se dit har turisterna redan hittat. Sådant sprider sig. 
 
 #5 Ditt knäppaste reseminne?
 
New York, året är 1979, vi är på väg från Bronx Zoo och har klivit på fel tunnelbanetåg och passerar Harlem, på den tiden tämligen osäkert. En man med nerdragen mössa kliver på tåget. Jag och J står vid ena utgången och j viskar till mig att killen är en rånare och vill ha våra pengar och han känner ett hårt föremål mot kroppen. Kanske en pistol? Jag blir varnad av J vad som händer.  Men snart  trycker mannen upp mig mot väggen i tåget och väser i mitt öra att han vill ha mina pengar. Resten av människorna i vagnen sitter och stirrar på oss.
I detta läge blir jag helilsken och ryter att han ska ge fan i att gå omkring och råna folk och skaffa sig ett hederligt arbete i stället. Tar fram min plånbok och håller för sedelfacket. Hade inte mer än några dollar där, resten var i mina skor....Visar att det inte finns några pengar. Han vill då ha min kamera, men jag tvärvägrar.
Just då stannar tåget vid en hållplats och mannen försvinner ut i vimlet.
Fortfarande ilsken anmäler vi hotet när vi stiger av till polisen, men där hade jag inget medhåll. De tyckte jag skulle gett bort pengarna eftersom ett hot ska tas på allvar. Och i ilskan tänkte jag inte på det....
Men slutet gott...
 
#6 Vad är det första du gör när du checkat in på ditt hotellrum?
 
Tittar på badrummet och utsikten, känner på sängarna och känner in stämningen.

#7 Vad är det värsta du varit med om under en resa?
 
En övernattning på ett hemskt flygplatshotell i Honolulu på väg till Fidi. Planet skulle komma från Vancover och var försenat ett dygn. Rummmet var hemskt, heltäckningsmaten skulle man helst flyga över, i grannrummet höll en man på att misshandla sin fru och vi satte fram sängarna för den tunnna dörren så ingen skulle slå in den. 
(Flygbolaget hade inkvarterat alla passagerarna här) Inte en blund i ögonen.
Vi hafe bråtton till Fidji eftersom vi skulle ivög på en kryssning bland atollerna och desssutom skulle gifta oss. Och det kryssningsfartyget skulle inte vänta på oss.
Men vi hann till Fidji och hade 12 h på oss innan gartyget skulle avgå i sället för planerade 36. (Men en del papper skulle ordnas innan i huvudstaden Suva.)
 
Jodå, vi hann... Och vigsel blev det i solnedgången på en strand.
Och borgmästaren i Suva kom per sjöflygplan.

#8 Vilka tre länder har den godaste maten?
 
Svår fråga för det finns så mycket god mat och jag tycker ofta att matupplevelsen är halva resan. Men jag väljer Kina, Thailand och Vietnam.

#9 Om du hade obegränsat med pengar, hur skulle det förändra ditt resande?
Redan nu försöker jag hitta bekväma flyg med korta stopp (om det är några) och jag betalar gärna lite extra för bekvämare platser (mer plats för benen).
Med mer pengar skulle jag resa oftare och på kortare resor inom Europa och jag skulle också på långflygningarna utanför Europa betala mer för att flyga businessclass.
Jag har några resmål på min "bucketlist", de flesta utanför Europa, och skulle genast planera in dem.

#10 Vart går din nästa resa?
 
Inte helt klart ännu,men San Sebastian i Spanien ligger bra till, liksom Island och innan dess
 blir det en del resor inom Sverige nu i sommar.

#11
Om du bara fick resa till en enda plats resten av ditt liv, vilken skulle du välja?
Antarktis får det bli.
 
 
 Dessa 5 bloggar fick också varsin Liebster Award av "New York - My bite of the Big Apple.

People in the Street: Drivs av Eva, som inspirerar stort med både vackra foton och inlägg med inlevelse. Följ med till alla möjliga resmål, med fokus på New York, Kanada och hennes sagolikt vackra hemtrakter i Norrbotten.

City Lover Reser: Här bloggar Dita om sina resor, som gärna går till storstäder, som Amsterdam och Edinburgh. (Me like!) Hon reser också gärna med tonåringar och delar med sig av såväl fina bilder som intressanta tips.

Mitt i ... Möten & Vardagsbetraktelser: Ditte är, enligt sin egen beskrivning, en "resglad pensionär med gott om energi och som gärna antar utmaningar i de flesta former". Säg någonstans där hon inte har varit! Humor är ett härligt inslag i hennes personliga inlägg.

Annikathailand Huay Yang Thailand: Annika är en svensk kvinna som slagit ner bopålarna i Huay Yang. Och nog blir man sugen på att göra detsamma! Här bjuds man på allt från trädgårdsbilder till lokala frisörtips. Läsaren får också via film följa med på hennes strandpromenader. Då och då drar hon och maken iväg på motorcykelsemester.

Lena i Wales: En svenska i (som namnet antyder) Wales där hon bjuder på massa matnyttiga inlägg. Här finns verkligen en bredd, med historisk kuriosa, språklektioner (hur många konsonanter kan ett ord innehålla?) och matrecept. Lena ordnar även guidade rundturer IRL.
 
 
Jag ger nu, helt utan inbördes ordning en Liebster Award till följande rese och utlandsbloggar som jag tycker förtjänar mer uppmärksamhet. Om någon redan fått en "award" får ni glädja er åt dubbel ära.
 
- På resande fot ; Birgitte bor i Jerez i Spanien och skriver om Jerez, resor i Spanien och andra resor.
 
- Veiken´s Blog; Solveig är en resglad mormor och farmor med humor och lätt till skratt och som gärna reser både i Sverige och utomlands. Följ med!
 
- Sol som sol;  Emma bor sedan ett par år på den spanska solkusten och skriver om livet och händelser där både till vardags och fest. Och alltid händer det något.
 
Här är mina 11 frågor till er:

#1 Vart gick ditt livs första resa?

#2 Vilket färdsätt föredrar du och varför? (Flyg, tåg, bil, cykel etc.)

#3 Vilka är dina tre bästa packningstips?

#4 Vilket resmål tycker du att fler borde upptäcka och varför?

#5 Ditt knäppaste reseminne?

#6 Vad är det första du gör när du checkat in på ditt hotellrum?

#7 Vad är det värsta du varit med om under en resa?

#8 Vilka tre länder har den godaste maten?

#9 Om du hade obegränsat med pengar, hur skulle det förändra ditt resande?

#10 Vart går din nästa resa?

#11
Om du bara fick resa till en enda plats resten av ditt liv, vilken skulle du välja?
 
Stort tack än en gång till resebloggen New York - My bite of the Big Apple .
Titta gärna in där för härlig inspiration, trevlig läsning och många bra resetips. 
 
 
Marja

Grattis till din Award! Så kul att läsa svaren på frågorna. Lite läskigt med rånförsöket på tunnelbanan och typiskt att ingen vågade göra något för att hjälpa dig.
Fint kort av er på Fidji!
Kram!

Svar: Tack! Ja, der var roligt att få den. Svaren fick jag klura på, men fick till det till sist. Och jag tror knappast att någon i Stockholm på en tunnelbana heller skulle röra ett finger. Men jag tror jag skulle....Fidji är minnesvärt och vår resa där och runt jorden var fantastiskt.
Kram!
Ditte

BP

Stort GRATTIS till awarden. Måste säga att jag verkligen älskade dina svar. Men mest var jag nog impad över att du illustrerade dina svar så fint med gamla och nyare bilder. Du måste ha järnkoll på ditt fotoarkiv (i motsats till mig alltså). Å du är dig otroligt lik måste jag säga. Bra jobbat där;-)

Bilden med glassen och självklart vigseln på stranden är mina favobilder!

Svar: Tack! Och vad gäller svaren är det ju en avvägning. personligt men ändå inte för orivat....De gamla bilderna fick jag ta foto på fotot men det blev ok.
Vilken komplimang att jag är mig lik, men idag hade jag inte vat en rosa/vitrutig "Bardotklänning" men då var det högsta mode.
Och jag vet att jag var så ledsen här när jag åt glassen, men pappa lyckades ta sig genom kontrollerna på militärflygplatsen och köpa glass utanför. Han hade kunnat gå genom eld och vatten för mig. Och han gjorde det nog även för andra, det vet jag.
Spännande fotboll! Håller tummarna för Wales!
Ditte

Ami

Stort grattis! Jätteroligt!
Och jag tycker bilderna när ni gifte er är så fina!
Kram

Svar: Tackar! Det var ju speciellt att hinna i tid till Fidji och träffa borgmästaren innan kryssningsfartyget skulle ge sig iväg. Men allt ordnade sig och allt blev väldigt minnnesvärt.Kram! (Med armen på en kylklamp och foten i högläge)
Ditte

Anna, New York - My Bite of the Big Apple

Åh, så roligt och intressant det var att läsa dina svar på mina ibland kluriga frågor. Jag är verkligen imponerad av att du svarade så fort och med så väl valda bilder. Underbart att få se bilder på dig som barn och ta del av alla historier. Likaså blev jag imponerad av ditt otroliga mod där på tunnelbanan i New York. Haha, jag gissar att rånaren verkligen kom av sig vid ditt oväntade motstånd. Fantastiskt modigt av dig! Men i sådana situationer handlar man ju ofta på ren instinkt. Asien återstår fortfarande för mig att upptäcka, både vad gäller resmål och maten där. Antarktis var ett spännande val också på sista frågan. Jag skulle verkligen vilja veta mer! Kram från Strängnäs

Svar: Tack Anna, för dina fina ord och det var väldigt upplyftande att få utmärkelsen av dig.Det tog tid att fundera och leta bilder men det var jätteroligt och tiden har jag ju. Är inte ännu så rörlig direkt.
Mycket har hänt genom åren och jag är ju numer pensionär, ganska pigg tycker jag själv och hoppas på många fler resor även om tiden inte längre är oändlig.
Tunnelbaneupplevelsen var stark, men jag blev så himla arg. Inte hade vi mycket pengar heller. Klart det varit mer förnuftigt att lämna plånboken. Men...
Asien är vi väldigt förtjusta i och det blev många resor där under de fyra år vi bodde i Peking. Avstånden blev ju inte så långa och vi passade på så mycket vi hann och kunde.
Asien kommer du att hinna med..
Antarktis kvarstår! Mycket annat också.
Kram från mig.
Ditte

Anna, New York - My Bite of the Big Apple

Tillägg från mig: Måste säga att era bröllopsbilder år så fina! Och vilken tur att ni hann ... Ser fram emot att följa dina vidare äventyr och är extra glad över att vi delar kärleken till New York. :)

Svar: Kärleken till N.Y. delar vi helt klart. Och jag gläds så över dina inlägg och bilder däärifrån färör det känns då som om jag är där på nytt. Visst var det tur att vi hann fram till Fidji, fick pappren vi skulle ha, träffa borgmästaren och hann med den fina kryssningsbåten, modell mindre, 58 passagerare.
Jodå, vigsel i solnedgången blev det också på en underbar liten ö. Minnesvärt!
Ditte

Comsi Comsa


Grattis till awarden , så roligt att läsa dina svar.
Kram på dig, förresten så har jag blivit stucken på foten, har inte svullnat upp än så jag hoppas det bara är en mygga. Men kliar det gör det... ❤

Svar: Tack! Roligt att du tyckte om att läsa svaren. Nu vet du lite mer.Illa att du blivit stucken! Men prova att lägga en kylklamp på bettet ett tag.
Har du alsolsprit så kan du drönka in en kompress med det eller ta aloeverasalva som kyler och dämpar klådan.
Hoppas det var en mygga och ingen geting.
Kram!
Ditte

Eva – People in the Street

Grattis till awarden, den var du värd! Tack för de fina orden om People in the Street, det värmer :) Synd att du redan fått en utmärkelse, annars hade du varit självskriven på min lista! Får se hur jag lägger upp den då nog de allra flesta bloggar som jag följer regelbundet hunnit få awarden redan ...
Vilken tur du hade i New York!! Jag hade nog bara slängt grejerna på rånaren!

Svar: Tack! Jag läser din blogg och uppskattar den väldigt mycket. Roligt att jag kunde fått vara med på din lista också. Du får klura på hur du lägger upp det hela men du kommer nog på något. I N.Y. had ejag verklig tur men det var ju så här i efterhand väldigt dumdristigt. Men jag blev så arg....Och då är jag inte all "leka med".
Ditte

Ama de casa

Grattis till den välförtjänta Awarden! :-)

Rolig läsning - gillar bilderna från första resan allra mest. Är förtjust i välbevarade svartvita bilder :-)

Svar: Tack! Ja, dessa svartvita bilder är nostalgi. Härliga minnen! Och resan också!
Ditte

Susjos

Grattis till utmärkelsen och tack för ett underbart inlägg! Så många spännande resor du har gjort! Så fina bilder, inte minst de från mitt födelseår 1960! Så tjusig din mamma är! Må så gott! Hälsningar från Santa Barbara

Svar: Tack! Det var jätteroligt och även att tänka tillbaka på reseminnen. Det är väl då man börjar bli gammal när man mer ser bakåt....Måste ändra på det. Men å andra sidan är jag ju gammal nu, i "prästbetyget", men det gör inget.Tänk att du föddes 1960! Mamma var en tjusig kvinna och väldigt klädintresserad och det förblev hon till sin död.
Oh, tack för hälsningen från Santa Barbara. Nu blir jag nästan tårögd igen.
Minns 1979...Och där! Den resan ni gör nu.
Det blev en ytterligare sådan resa senare med döttrarna 1990. (Hawaii inkluderad, plus Vegas och Grand Canyon för där var vi också 1979)
Önsakar er en fortsatt härlig resa och njut.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Åh vad intressant att läsa dina svar! Och helt fantastiskt att se bilderna från resan till Mallorca 1960! Kul att du fått in dem i datorn! Jag har inte scannat in några gamla bilder tyvärr...

Svar: Tack! Nja, bilderna fån resan till Mallorca är inte scannade utan jag tog foton av de gamla svartvita och det gick hyfsat. Har inte scannat in några foton från gamla album.Tiden som pensionär är begränsad du vet....
Ditte

Eva`s blogg

GRATTIS det är du värd! jätte roligt att läsa en del av det har jag läst innan o vackra bilder stor kram å fin lördag

Svar: Tack! Jadå, vi har ju följt varandra ett tag så du känner ju till en hel del. Önskar dig också en trevlig lördag.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Grattis till The Liebster Awarden!!!!
Kram!

Svar: Tackar! Ja, det var roligt och även att fundera mer över resor och annat i samband med det. Kram!
Ditte

Veiken

Oj så rolig läsning! Trevligt att du valde ut mig! Jag antar gärna utmaningen, men det blir inte den veckan som kommer - något är på gång!
Det handlar om öl och whiskey!
Kramar!

Svar: Vad roligt att du är på! Härligt! Och ta det när du hinner! Vi ser fram emot detta!Kul att "något" är på gång! Öl, och whiskey verkar väldigt spännande.
Ha det bäst, vad det nu blir.
Kramar!
Ditte

Malin

Grattis! Och tack för att vi får ta del av ett axplock av dina reseminnen i svaren! Om jag ens hinner uppleva hälften av allt du upplevt, sett och gjort är jag nöjd

Svar: Tack! Jag startade ju tidigt med resandet och har ju nu som du vet uppnått en "aktningsvärd ålder" . Och visst hinner du. Du är ung!
Ditte

♀ Sara Ben's ♀

Så fint med en utmärkelse sådär!:D Grattis! Det förtjänande du! Det var intressant att läsa dina svar. Och snällt av dig att själv uppmärksamma ngr fler. Det behövs mer länkkärlek och upplyftande än konkurrens ^^ Bra initiativ:D

Svar: Tack! Ja, det var väldigt roligt! Ja, mina svar kanske gjorde att du och andra fick veta lite mer om mig. Bloggvärlden tycker jag är givande och det är roligt att hitta nya bloggar och jag läser gärna bloggar av olika slag.
Komkurrens har jag inte tänkt på. Men det är väl min höga ålder som spökar där...
Ditte

Fia

Varm grattiskram! Så roligt att se foton från första mallisresan, minns mycket väl att du har berättat om den! Skumgummiunderkjolen!!!
Roliga frågor du fick och intressanta svar du levererade tillsammans med dina underbara bilder!
Ha en bra helg, här kom just en rejäl åskskur, härligt!

Svar: Tack för din kram! Uppskattas mycket! Ja, denna resa har vi pratat om flera gånger...Och skumgummiunderkjolen! Du hade ju också...Det var roligt men lite knepigt att fnula på svaren och att välja bilder. Men jag är ju envis...
Önskar er också en bra helg.
Kram!
Ditte

Piedra

Grattis till utmärkelsen!
Kram <3

Svar: Tack! Det var roligt och så även att fundera över resor och upplevelser. Kram!
Ditte

Christina

Det där med skumgummiunderkjol blev jag nyfiken på. Hur ser en sådan ut och vad är poängen med skumgummi? Har aldrig sett eller hört talas om sådana underkjolar förr.

Fint att få läsa om dina resminnen och grattis till utmärkelsen!

Ha en fortsatt fin vecka!
Kram Christina

Svar: I slutet av 1950 talet och en bit in på 1960-talet var dessa skumgummiunderkjolar väldigt populära. Det var stort mode i att klänningar och kjolar skulle "stå ut" och då kunde man köpa underkjolar i tunt skumgummi som gjorde att det blev så. Om du ser klänningar som Auderu Heppern, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Marlyn Monroe m.fl. och många svenska artister och skådespelare hade under dessa år så stod alla kjolar ut en bit. Man kunde också ta stärkelse och stärka vanliga underkjopar för att få samma effekt men det blev väldigt stelt. Klänningens mönster fick namnet av skådespelerska Brigitte Bardot som bar detta mönster på sina klännngar.
Liebster Award var det roligt att få och likaså att fundera ut svaren på frågorn aoch leta bilder.
Önskar dig en trevlig helg.
Kram!
Ditte

Kersti

Grattis! Verkligen välförtjänt. Alltid lika roligt att läsa här hos dig. Ska klura lite på frågorna. Är på torpet med långsam och opålitlig uppkoppling. En träning i tålamod helt enkelt.
Kram

Svar: Tack! Alltid roligt när du tittar in. Aubergineplantan är kvar i Spanien och tar sig bra, är omplanterad i ny kruka med rejölt med jord och tas om hand av min duktiga "trädgårdsmästare". Den andra plantan ska hämtas hem och tas om hand av mig här för den har varit inackorderad.
Jag skulle behöva träna mitt tålamod för nu är det inte alls bra med trasig fot och en getingstucken underarm...Men det blir väl bättre.
Kram från mig.
Ditte

Annukka

Grattis till nomineringen, hoppas att du vinner! Du är verkligen berest. Intressant läsning. Funderade själv på frågorna.

Svar: Tack! Det har blivit en del resor genom åren, men jag känner lite att jag tacklat av. Kanske är det åldern....Kul att du funderade på frågorna. Hade tänkt skicka vidare till dig men vet ju att du jobbar så mycket och kansk einte hade tid. Men det var kanske helt fel tänkt....
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: