Sveriges vackraste park?

    
Jag är i Ockelbo i Gästrikland, en ort, fem mil norr om Gävle för att besöka Wij Trädgårdar som för några år sedan utsågs till Sveriges vackraste anlagda park. 
Namnet Ockelbo, "svällande trakt" förekom redan i början av 1300 -talet och då som "De Oklabo" och ingick i ett gammalt sjönamn och har betydelsen svälla - öka och snabba växlingar i sjöns vattenstånd kan ha avsetts och "bo" på slutet har betydelsen bygd eller trakt.
 
Välkommen till Wij Trädgårdar!
 
Lite historia förstås...
Wij stångjärnsbruk och säteri anlades på 1600-talet och var då en del av det som långt  senare kom att bli Ockelboverken och hit hörde också flera stångjärnsbruk.  
Wij stångjärnsbruk ägdes en tid av Sven Bröms och därefter av hans dotter Catharina som var en viljesark,  envis, kunnig och inflytelserik kvinna och på denna tid var det ovanligt med kvinnor som hade något att säga till om, men det hade Catharina. Hon tog plats.
(Ett stångnjärnsbruk är ett bruk där man smider eller valsar järn till "stångform", stänger som sedan fördes ut i handeln och avsikten med att framställa stångjärn var att sänka kolhalten så att järnet skulle bli mer smidbart. )
 
 Wij Trädgårdar är anlagda vid det gamla säteriet och har skapats och blivit möjliga genom entusiasten och trädgårdsmästaren Lars Kranz. (Lars Kranz var tidigare ansvarig för de biodynamiska odlingarna på Rosendals trädgårdar i Stockholm , men lämnade arbetet där för att arbeta med planläggningarna av Wij Trädgårdar)
 
Det fanns mycket outnyttjad mark på säteriets ägor som var så Lars Kranz med flera entusiaster blev tillfrågade om de kunde medverka till att "göra något av" detta stora område. Och så skedde för här på Wij i Ockelbo skapades ett unikt centrum för nordisk trädgårdskultur.
"Wij Trädgårdar" är en stor verkstad med livet som material.".
 
Sommaren 2003 var Wij Trädgårdar uppbyggd i liten skala och man beräknades har 25 000 besökande.
Året därpå ökade antalet besökare till 50 000 och dsedan har besöksantalet stadigt ökat och det är lätt att förstå orsaken till det.
Vi hade förmånen att ha beställt en guidad tur där Lars Kranz, med stor entusiasm och glädje, tog oss med på en 90 minuters fantastisk vandring genom de sju trädgårdarna.
  • rosenträdgården, med över 250 olika sorters park och buskrosor
  • landskapsparken
  • köksträdgården
  • skogens trädgård
  • örtagåden
  • barnens trädgår.
För att läsa mer om de olika trädgårdarna och alla rosor, växter så titta gärna in på Wij Trädgårdars hemsida.
 
Jag tar er nu med på en mycket förkortad vandring i några dessa vackra trädgårdar.
Och har ni ännu  inte besökt Wij Trädgårdar så gör det! Absolut en njutflykt!
(Obs! Inget sponsrat inlägg)
 
 
 
" Vi bjuder in rosor från sydligare breddgradersom aldrig bott i Ockelbo"; så var mottot och utmaningen från  Lars Kranz . "Och detta var ett bra sätt att visa världenatt en glänta i Ockelbo, i norra Gästrikland har tillräckligt med kvalitéerför att hysa kräsnakulturrosor.
 
Drygt 250 roskändisar finns i Wijs rosenträdgårdar.
 
En liten del av köksträdgården med bl.a många olika sorters sallader.
Mycket av grönsakerna som odlas på Wij Trädgårdar säljas vidare till restauranger
i Gävle och närbelägna orter och en del behålls förstås i Ockelbo.
 
Lars Kranz fångade allas intresse för allt han berätttade.
Och vi ville bara höra mer...
 
En del av barnens trädgårdar.
 
Vilken fantastisk tanke! "Att sjunga en poetisk sång om Ockelbo".
 
 
Här har en myr med sina karakteristiska växter byggt upp.
 
Och visst fanns det ett par hjortron på myren.
 
 
 
 
 
 
Birgitta

En sån jättefin skildring av Ockelbo och Wij Trädgårdar du levererar. Har länge tänkt att nån gång åka dit, bor ju inte så långt ifrån. Nu har förhoppningsvis ditt vackra och informativa inlägg givit inspiration till att genomföra det än så länge bara tänkta besöket! Jättefina bilder och intressant information. Kram!

Svar: Tack! Ja hit bör du åka och det snarast. På hemsidan ser du när Lars Kranz visar runt och det är en höjdpunkt bland fler. Hit kommer jag gärna också tillbaka. Kram!
Ditte

Veiken

Man blir glad över när trädgårdar sköts så väl och blir så uppskattade. Vi var i Norrvikens trädgårdar för några år sedan. Vi var nog 20 r för sent för det skulle behövas många gröna fingrar där. Kramar

Svar: Wij Trädgårdar är ett stort område med många trädgårdar i trädgården och allt är otroligt välskött och här fins så mcyket att se och uppleva och i en verkligt historisk trakt. Kanske ska du ta hand om Norrvikens trädgårdar så att ordningen blir återställd...
Kramar!
Ditte

Comsi Comsa


Har inte varit i Ockelbo men skulle gärna velat se den parken.

Stor kram ❤

Svar: Wij Trädgårdar är absolut värt ett besök. Och jag kommer att återvända. Stor kram!
Ditte

Comsi Comsa


Har inte varit i Ockelbo men skulle gärna velat se den parken.

Stor kram ❤

Svar: Wij Trädgårdar i Ockelbo är absolut värt ett besök och via hemsidan ser man när Lars Kranz guidar och det är en upplevelse i sig att höra honom. Vilken entusiast!Stor kram!
Ditte

znogge

Vilken spännande tur på alla vis! Sprang du på Daniel ;-)

Kram

Svar: Ja, hela resan var väldigt bra. (Även om jag hade ansvaret...)Nej, någon prins såg jag inte till....
Kram!
Ditte

BP

Innan jag såg ditt inlägg förknippade jag två saker med Ockelbo - båtar och kronprinsessans man som kommer därifrån. Nu vet jag tre saker om orten.Fantastisk trädgård med 250 sorters rosor. Helt otroligt! Å köksträdgården verkar ju inte vara liten den heller. Man måste verkligen vara entusiast att bygga upp en sådan trädgården och sedan lyckas med den också. Eloge!

Svar: Jodå, båtar och prins Daniel och Ockelboverken (sedan gammalt)Men nu finns även Wij Trädgårdar med när man tänker på Ockelbo. Instämmer helt där med dig, inte mycket jag visst om Ockelbo. (Jag kände till Wij men hade inte varit här på besök)
Jag lyssnade på Lars Kranz, en sann entusiast, för många år sedan, på Rosendahls Trädgårdar i Stockholm och den guidningen minns jag än idag. Han lyckades få en stor grupp tonåringar att första detta med biodynamisk odling och vitsen med växter på ett underhållande sätt.
På Wij Trädgårdar hade jag kunnat stannat länge och extra länge i rosenträdgården.
Ditte

Ami

Så vackert! Har aldrig varit där! Men jag förstår att det var mycket intressant som ni fick lära er.
Och hjortron är ju så gott!
Kram

Svar: Det var verkligen vackra trädgårdar och väldigt roligt att lilla Ockelbo i Gästrikland med sina 5000 invånare och Wij TRädgårdar har lyckats med att bli utsedd till Sveriges vackraste. Och vackert var det. Ett jättestort område dessutom...kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Som trädgårdsentusiast har jag ju så klart hört talas om både Wijks trädgårdar och Lars Krantz, undrar om jag inte har sett honom på någon mässa också? Men jag har tyvärr inte varit där själv - synd och skam! För vackert är det! Och det var en makalös sallatsodling! Inte ett ogräs!

Svar: Får du möjlighet så besök gärna Wij Trädgårdar, det var verkligen en sann upplevelse. Ogräs, såg jag inga...
Och innan du ev. kommer dit så titta gärna på hemsidan så att det passar med att Lars Kranz guidar.
Ditte

Kersti

Ytterligare en sak som länge stått på min att göra lista. Kan kanske bli på nästa tur med hojen.
Kram

Svar: Vilken god idé! Jag tror du verkligen skulle tycka om Wij Trädgårdar, här kan man gå länge. Och en guidad tur med Lars Kranz är guld värt. (Han guidar grupper då och då, tiderna står på hemsidan.)Kram!
Ditte

Marja

Vilken härlig park/trädgård som verkar innehålla allt. Tack för rundturen. :)
Kram!

Svar: Det var så vackert här och allt var verkligen så genomtänkt. Helt unikt!Kram!
Ditte

Ama de casa

Såg fantastiskt ut! Ser att många har annat än trädgårdar förknippat med Ockelbo. Jag tänker - som dom flesta andra - på prins Daniel som verkligen har satt orten på kartan på ett förtjänstfullt sätt, men även på den orangea snöskotern vi hade när jag var liten. Det var en Ockelbo. :-)

Svar: Jodå, Ockelbo har en hel del...Ockelboverken, snöskotrarna, båtar, prins Daniel, Wij Trädgårdar , bra restauranger, vacker natur.....
Och Wij trädgårdar var verkligen värda ett besök.
Ditte

Eva`s blogg

men wow jag älskar allt i naturen o parker trädgårdar att kunna vistas i dom och njuta är sommar för mig :) så jag bugar o tackar dig för att du delger dig av allt detta vackra :) kramen

Svar: Wij Trädgårdar var verkligen vackra och här fanns så mycket att se. Vi hade dessutom förmånen att ha Lars Kranz som varit med och byggt upp allt som guide och det gav mycket. Roligt att du tyckte om inlägget.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Verkar vara en fantastisk park! Där har vi inte varit. Hälsningar från Tjeckien!

Svar: Absolut värt ett besök här i Wij Trädgårdar. Hoppas ni har det toppen!
Ditte

Helena FREEDOMtravel

Hamnade min kommentar i skräpkorgen...?

Svar: Nej då, inte alls.
Ditte

Fia

Så trevligt inlägg om Wij trädgårdar! Nu fick jag lära mig nåt nytt igen!
Och hjortron......mitt absoluta favoritbär!
Vi är hemma igen efter ett par dar i Sthlm där vi bl a avnjöt en fantastisk middag på Mäster Anders och en underbar stockholmspromenad. Stockholm är verkligen en härlig sommarstad!
Kram!

Svar: Tack! Wij Trädgårdar är verkligen besöksvärda och det var väldigt trevligt att se mer av Gästrikland.Så många hjortron fanns inte, men några til "skådebröd" i den anlagda myrmarken. Jaär är också väldigt förtjust i hjortron, men numer blir inga "färska". Tyvärr!
Vad trevligt att dagarna i Stockholm blev så bra och att ni hade tur med vädret.
Stor kram!
Ditte

Tove Olberg

Hej Ditte :-)
Tittar in för att uppdatera mig; Du håller stilen med härliga inlägg&bilder. Varmt grattis till Liebster Award, välförtjänt ... getingstungen här och var till trots!!!!
Som pärlor är hjortron så även du!
Stor kram!! Hälsa B :-)

Svar: Kära Tove....Tusen tack!
Saknar dig så!
Vi hörs och ses! Mycket att ta igen!
Stor kram!
Ditte

Geddfish

Härligt inlägg om parken och Ockelbo. Jag härstammar faktiskt från Kilafors och Ockelbo. Kommer inte ihåg att jag sett parken dock, när jag besökte min morfars bror när jag var liten.
Kram!

Svar: Tack! Jag tror inte Wijs Trädgårdar fanns då. De öppnade 2003 och planerades kanske ett par år innan. Men kommer du förbi åt detta håll så rekommenderas verkligen ett besök. Jag kommer att återvända.
Roligt att du är från dessa trakter. Då är du hemma här, kan man ju lugnt säga.
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Du fick i alla fall i detta blogginlägg mig att bli sugen på en tripp dit någon gång. Välskötta trädgårdar är som balsam. Motsatsen är däremot deppig att tänka på.
Kram Bosse

Svar: Wij Trädgårdar var verkligen balsam för hela kroppen och för alla sinnen. Jag åker gärna tillbaka. Och motsatsen kan vi lämna därhän...
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: