Sveriges största skärgård

    
 En tur ut i Stockholms vackra skärgård, även Sveriges största, är en verklig njutflykt och särskilt en vacker sommardag.
Vi var uppe tidigt och tog oss ner till Strömkajen i Stockholm, vid Grand Hotel. Först i kön, redan klockan åtta till  Sjögull, båten  som 45 minuter senare skulle ta oss upp till Yxlan i mellanskärgården, en resa på drygt två timmar. 
Vid Strömkajen är det sommartid alltid liv och rörelse och många som vill ta sig ut i skärgården. Till många öar kan man inte ta sig med bil och då är Vaxholmsbåten ett perfekt alternativ och i detta härliga sommarväder så är det en verklig njutning att sitta ute på däck och se öar, båtar, kobbar och skär passera.
Och har man inte turen att ha vänner som bor i skärgården så rekommenderas ändå en dagstur eller en tur med övernattning för det finns gott om vandrarhem i hela skärgården.
Waxholmsbolaget erbjuder många många turer både i norra, södra och mellersta skärgården. Även sidan visitskargarden.se ger många fina tips.
Stockholms skärgård innefattar drygt 24 000 öar, kobbar och skär och sträcker 150 km i nord-sydlig riktining sig efter Upplands och Södermanlands kust.
Man räknar med att det bor ca. 10 000 bofasta runt om i skärgården och att det minst finns 50 000 registrerade fritidshus, troligen betydligt fler.
Till flera öar finns bilfärjeförbindelser och det är även lätt att  bussar som  kör från Stockholm/Norrtälje/Nynäshamn och sedan med färjorna vidare ut till öar längre ut.
Men jag föredrar absolut en härlig tur med en skärgårdsbåt.
 
Underbart sommarväder i Stockholm och skärgården väntar på oss.
 
En knapp timme tar det till Vaxholm och då har båten ändå lagt till vid ett par bryggor.
Vaxholm är en skärgårdskommun och ett trevligt utflyktsmål några mil nordost om Stockholm och det är enkelt att ta sig dit med bil, buss eller båt .
Vaxholm ligger på Vaxön och det är därifrån namnet kommit.
Mysiga caféer, restauranger och butiker  finns det gott om och även bad och solmöjligheter. 
Är man i Vaxholm rekommenderas verkligen ett besök på den trevliga hembygdsgården
som ligger alldeles vid vattnet och serverar lättar luncher, sallader, jättegoda mackor och mängder av "på- plats-bakat" kaffebröd" inklusive tårtor. 
 
Båtarna lägger till inne i Vaxholm, vid Vaxholms hotel, en gammalt
och anrikt hotell som byggdes redan 1903. Hotellet erbjuder olika restauranger
och vill man övernatta finns drygt 40 rum till förfogande ohc en del av dem med balkong mot vattnet.
 
Mitt emot Vaxholms hotell, på ön Vaxholmen, ligger fästningen Oskar Fredriksborg.
Fästningen började byggas 1548 på uppmaning av dåvarande kungen Gustav Vasa och för att säkra
och skydda inloppet inloppet till Stockholm . 
Båtar går hela tiden från Vaxholm över till kastellet och många tar en tur över för att se på
både fästningen och muséet. Numer finna även rum i fästningen att hyra om man skulle vilja övernatta.
 
Båten tar oss vidare genom den vackra och grönskande innerskärgården och vi passerar ön Stegesund  och kör genom det smala Stegsundet., där det vill till att styra rätt för grunden är många.
Här passerar vi ett underbart hus där jag som barn och ungdom tillberingade en del härliga dagar hos goda vänner. Och huset är lika fint idag som det var första gången jag kom dit alldeles i början av 1960-talet.
 
Många roliga minnen har jag härifrån Stegesund och läget alldeles vid vattnet är helt perfekt.
 
Vi närmar ossi mellanskärgården och de "skarvförstörda" holmarna.
Det finns gott om små holmar längs kusten ända upp till Gävle och
som blivit helt förstörsa eftersom skarvkolonier valt att slå sig ner.
 
Skarvar är sjöfåglar och hör till pelikanfåglar. De har simhud mellan tårna, de dyker, flyger och livnär sig på fisk och de förstör träden med sitt träck.(bajs)
I våra svenska skärgårdar är det mest mellanskarven som finns och den breder ut sig så mycket den kan. Visserligen har den havsörnar och människan som fiende, men den tycks klara sig ändå. Skyddsjakt kan få förekomma ibland på vissa platser (jägare har tillstånd av länsstyrelsen att skjuta dem) men enligt EU:s fågeldirektiv får ingen allmän jakt förekomma.
 
Här har träden på ett par av holmarna vi passerar inga levande träd
eftersom skarvarna gärna tillbringar sin tid där för att spana efter fisk. 
Träden har blivit grå.
 
Och skarvarna är många och fler blir de...
 
Vi fortsättter vår resa, lutar oss tillbaka och njuter ytterligare någon timme av båtturen.
 
 
 
 
 
Ami

Så underbart vackert! Jag hade gärna läst mer och sett fler bilder från er härliga tur :)
Önskar er en fin eftermiddag
Kram

Svar: Stockholms skärgård är verkligen vacker och jag njuter av att ha möjligheten att komma ut här. Nu när vi inte längre seglar blir det inte lika ofta, men med Waxholmsbåt är det lätt att ta sig ut tilll öarna och man kan göra många fina turer även över dagen. Mer kommer...
Önskar er en fin kväll.
Balkonghälsningar från ett ljuvligt och somrigt Stockholm. Inte ett moln och +26 nu i kväll.
Kram!
Ditte

Inez

Underbara bilder!! :)

Svar: Tack! Och vi hade en underbar dag!
Ditte

Ama de casa

Stockholms skärgård är verkligen helt underbar! Vaxholm var vi ofta till på sommaren och minst en gång per år gjorde vi rundresan per bil via Värmdö och färjorna :-)

Härliga bilder!

Svar: Tack! Vi njuter till fullo av härlig svenska sommar när den är som bäst och det har den varit sedan vi kom hem i slutet av juni här i Stockholm. Någor undantag bara...Vi har ju seglat mycket i skärgården och nu när vi inte har båten kvar så är det så mycsigt att besöka vänne roch ta en skärgårdsbåt dit.
Mina föräldrar hade hus på Värmdö så då blev det varvet runt med värmdö och Vaxholm några gånger under sommaren och alltid med lunch på Vaxholms hotel.
Ditte

Iris

Njuter av att titta på dina underbara bilder från er skärgårdstur!
Kram

Svar: Vi har haft det så härligt! Och tur med vädret! Verkligen en "njutflykt". Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Visst är det fint i skärgården! Härligt med båttur :)

Svar: Stockholms skärgård är verkligen njutbartoch så lätttillgänglig. Hav, öar och båtar är delar av mina favoriter.
Ditte

Comsi Comsa


Härligt med båtturer... :-)

Kram ♥

Svar: Verkligen och vi har haft det så skönt ute i skärgården och vädret har helt klart varit det bästa. Kram!
Ditte

znogge

Vilken härlig tur att komma ut på och så vackra bilder!

Kram

Svar: Tack! Och jag tycker så mycket om blandningen av öar, vatten och båtar. Dessutom var det klarblå himmel och helt ljuvligt väder. Kram!
Ditte

BP

Många av motiven du valde känner jag igen. Vi bor ju nästan granne med Vaxholm och besöker orten och kastellet ganska regelbundet under sommaren. För jag tycker att Skärgården liksom orterna på öarna gör sig absolut bäst under sommaren, helst med en blå himmel som bakgrund. Vintertid är där väldigt tråkigt och mörkt.

Suveräna bilder förresten!

Svar: Tack! Ja, ni har ju nära tilll Vaxholm, denna pärla, och jag förstår att dte blir en del besök Vaxholm har jag sedan barnsben alltid återkommit till .
Smidigt att ta båten hit från stan, under en timme, så det är ju enkelt och mysigt att med ett besök här och båtturen får vi på köpet.
Sommartider är det ju finast, men jag har besökt mellan och ytterskärgården även under vår, vinter och höst och det har också haft sin charm. Båten som tar sig genom isen i en ränna...
Vi har en del vänner som har hus i skärgården och vi hälsar gärna på oavsett årstid, men sommaren är ju det abslout bästa tycker jag också.
Ditte

Piedra

Jag har faktiskt aldrig varit i Stockholms skärgård. Jag har varit i skärgården utanför Hälsingland och uttanför Göteborg men aldrig i Stockholm. Nåja, det kan ju ha någonting med min ovilja att åka båt att göra. Har bara åkt ut i skärgården när jag blivit mer eller mindre tvingad. Synd på ett sätt för det är väldigt vackert där, men jag undviker helst att åka båt.
Kram <3

Svar: Tycker man inte om båtar och båtlivet så förstår jag att du avstår. Hälsinglands skärgård är också fin, ja skärgårdarna längs hela svenska kusterna. Göteborgs skärgård är också väldigt vacker och mer kal än den vi har runt Stockholm. Kommer man över till Ålands och Finlands skärgårdar eller ytterskårgården i Stockholm är det också mer klippor som gäller.
Men man klarar sig utan båtar och skärgård också, finns så mycket annat fint .
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Tack du snälla för din kommentar jag svarade :) oxå med ett långt svar :) ja skärgården har jag alltid velat se så vem vet :) du bjuder ju ut mig där om så för ett tag o i bilder men det är ljuvligt att se o förstår att du njuter av det :) skön fredag kramen

Svar: Tack Eva! Jag hoppas nu att du vilar dig för det är ingen som tackar dig för att du sliter ut dig på ett jobb och med en samordnare som är snål och inte vill anställa folk. Hoppas nu du kan ta det lugnt och vila och inte alls tänka på jobbet. Vet att det tar tid...Men nu ska du tänka på dig. Önskar dig en bra fredag.
Stor kram!
Ditte

Biggeros

Jag har en pappa som hade sin förra båt i Vaxholm, men jag har inte haft den turen att få komma dit. Så trevlig båtrunda att få se skärgårdsöarna och det fina skärgårdshuset på Stegesund. Underbart ställe och dessutom ser det likadant ut sedan många årtionde tillbaka. Tråkigt att dessa skarvar kan förstöra dessa träd med natur. Tack för din fina beskrivelse och fina tips på färden. Trevlig fredag, Ditte <3

Svar: Kanske blir det en tur i denna fina skärgårdnästa gång du kommer till Sverige. Är det en vacker dag så är det en fantastisk uplevelse. Jag har många fina minnen sedan barnsben i skärgården och vi har ju även tagit oss runt här med egen båt, både motor och segelbåt. Men nu går det bra med en tur med Waxholmsbåten.
Skarvarna är trista och jag förstår inte att inte fler kan skyddsjagas...Men EU har sina bestämmelser....
Önskar dig också en fin fredag.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Vilken härlig njututflykt med många vackra bilder, sånär som på Skarvarnas tillhåll.
Tänk att få bo i ett så vackert rött hus.
De gånger vi åker med Birka eller ngn annan färja, så kan jag inte se mig mätt på alla vackra gamla hus i skärgården.
Nu är det städat och klart inför helgen. Skönt!
Sonen med familj kommer i morgon på besök innan de åker till Torre nästa vecka.
Önskar Dig och Bosse en trevlig helg.
Kram/A-K
Svar: Vi hade det så bra och att njuta av en båttur genom skärgården är så härligt. Birka går ju förbi Xylan och vi såg den. Ja, alla stora fartyg passerar här.Skönt att du fått städat, skulle behövas här också....
Men nästa vecka så...
Vi drar vidare imorgon och då norrut över helgen.
Önskar dig en fin helg!
Stor kram från oss båda.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: