I Roslagens famn...

    
 -"På den blommande ö, där vågoran kluckar mot strand....
Evert Taube är lika förknippad med Roslagen som med Bohuslän och detta kändes verkligen när vi närmade oss en av Roslagens många blommande öar, Yxlan, en bit ut i Stockholms vackra skärgård.
För 6000 år sedan hävde sig Yxlan ur dåtidens hav men inte förrän på Vikingatiden, 800-talet till 1100-talet e.kr, börjar Yxlan anta sin långsmala form. 
Var namnet Yxlan kommer ifrån vet man inte med bestämdhet men forskare har försökt att härleda det från trädet oxel och även från de fornsvenska orden för skopa  och smalt sund.
De första besökare som kom till ön var troligen jägare/fiskare och de såg möjligheter att kunna stanna och leva här.  Bra naturliga hamnar, möjlighet till odlingsmark och goda fiskevatten gjorde att se stannade kvar på ön. Vid Köpmanholm på norra Yxlan låg skutorna och väntade på rätt vind för att ta sig via farleden in till Stockholm så här uppstod ett naturligt samhälle och på 1600-talet öppnades ett gästgiveri här.
 
Fyren Yxlan finns på södra ön och  är i bruk och lotsar fartygen än idag genom Furusundsleden. 
Utsikten här uppe njutbar och jag kan se långt ut till havs.
Här passerar  alla stora fartyg/kryssningsfartyg och mindre fritidsbåtar som ska in till och ut från Stockholm.
 
Att navigera i Stockholm skärgård har alltid varit klurigt och det finns många grynnor som ligger och väntar på besök. En dansk segelbeskrivning från 1200-talet visar att människor på öar som finns omnämnda där har hjälpt sjöfarare med lotshjälp eller ledsagare som det kallades förr.
Yxlan ligger med sin västar sida i Furusundsleden, den stora farleden in till Stockholm (den östra sidan ligger mot Blidösund) och en lotsstation inrättades på 1600-talet och lotsarna fanns här fram till 1996 då lotsarna flyttades till Kapellskär, några mil norr ut.
 
Fin vy över Stockholms mellersta skärgård.

Skärgårdsbåten Sjögull tog oss från Stockholm, via Vaxholm, Ljusterö och upp till Yxlan. 
En härlig båtresa på drygt två timmar i det vackra sommarvädret.
 Vill man komma per bil till Yxlan så går det utmärkt för sedan 1954 finns det en bilfärja från över
från Furusund.Och sedan kan man fortsätta  köra över Yxlan och ta nästa bilfärja till grannön  Blidö.
I och med att bilfärjan kom så ökade också byggandet av fritidsbostäder.
(Idag ca 400 bofasta och 800 fastigheter som räknas som fritidsboende.)
 
Härlig lunch på altanen och därefter kaffe på bryggan. Bara att gå nerför backen...
Vi njuter för fullt av skärgårdslivet tillsammans med fina vänner och tiden går försvinnande fort.
 
 
Roland och Gullvi,(till höger) våra vänner, ordnar det mesta av det bästa för oss.
Bosse tittar längtande mot vattnet och båtarna.
 
För min del blev det också ett fotbad. Men vattnets temperatur på +19 gjorde att jag denna gång avstod
från en simtur. Och den hade alldeles säkert varit uppfiskande.
 
Läcker grillmiddag i underbar skärgårdsmiljö.
Vi njuter  av allt och har det så bra.
Ännu en "njutflykt" att lägga till minnesbanken.
Stort tack!
 
Båtresan tillbaka till stan blir en "lisa för själen". Vi lutar oss tillbaka på däck, tar ett djupt andetag, njuter på nytt av denna vackra skärgård, nu i skymningen. 
En skärgård som under årens lopp blivit en del av mig.
(Vi har ju haft segel och motorbåt under många år och tillbringar mycket tid just i Stockholms skärgård.)
 
 
 
 
 
 
Ami

Så trevligt! Förstår absolut att ni njöt av dagen!
Och visst är Sverige vackert när det är sommar och sol!
Önskar er en fin fredag
Kram

Svar: Vi hade en underbar dag, verkligen och skärgården är så vacker. Stockholm har haft fint väder ända sedan vi kom hem i slutet av juni och det vackra vädret lär fortsätta ett tag till. Skönt! Trevlig helg önskar vi er! Och fint ävder lär ni ju ha...
kram!
Ditte

Znogge

Den fyren är verkligen vackert belägen och jag tänka mig att utsikten var fantastisk! Vilken härlig och njutbar dag :D

Kram

Svar: Fyren är gammal men är fortfarande i bruk och syns om man tar sig över till Åland/Finland genom Furusundsleden. DEt var verkligen dint att stå där uppe och titta ut över havet. Vi hade en underbar dag i skärgården och hos våra vänner och vädret var helt perfekt.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Tack för två härliga och njutbara inlägg från Stockholms skärgård.
Vilken härlig dag ni fick tillsammans med era vänner!
Ha en trevlig helg!
Kram!

Svar: Vi har haft det fantastiskt och skärgården tycker vi så mycket om. Extra njutbart var det att vistas här i skärgården med vänner i detta vackra väder. Önskar er också en trevlig helg!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilka otroligt härliga bilder!

Men att du inte badade? Du är allt en riktig badkruka :-D

Svar: Tack! Vi had een underbar dag! Och Sverige är verkligen fantastiskt och särskilt när vädret är så fint. Vi har haft fint väder sedan vi kom hem i slutet av juni och det vackra vädret lär fortsätta. Bada? I detta kalla vattten! Jag vill helst ha +25 grader om jag ska bada. Men skulle jag behöva rädda något elle rnågon så hoppar jag förstås i även om det är kylslaget.
Ditte

Ruth i Virginia

Vilken härlig dag ni hade! Har tyvärr inga erfarenheter vad beträffar
skärgårdar, men jag njuter av dina bilder som är underbara (som vanligt)
P.S. "SJÖBRIS" rider väldigt högt?

Svar: Sjöbris är snabbgående och ligger därför högre än en del mer långsammare båtar. På längre sträckor i skärgården används ibland dessa mer snabbgående båtar och man kommer fram ett par timmar tidigare om man ska långt. Vi hade en underbar dag och vi tycker så mycket om skärgården och har vistats mycket här när vi uder många år hade båt.
Du har så många erfarenheter av så mycket annat och man kan inte hinna med allt.
Ditte

Musikanta

Jag har aldrig varit längre norrut i Stockholms skärgård än Sandhamn, så det var roligt att se dina vackra bilder från din skärgårdstripp. Och att träffa gamla goda vänner i sådan miljö är härligt!
Kram från Ingrid

Svar: Sandhamn är väldigt trevligt och där är vi då och då. Eftersom vi haft båt under många år så har vi sett det mesta av Stockholms skärgård från Landsort i söder till Arholma i norr och vi tröttnar inte på att vistas här.
Härliga dagar!
Kram!

Ditte

BP

Helt underbara bilder! Ni kunde inte ha valt en bättre dag med tanke på vädret. Helt fantastiskt faktiskt!

Svar: Tack! Och visst är skärgården extra njutbar i detta vackra väder! Vi njöt till fullo av allt!
Ditte

Marja

Vilken underbar utflykt och så härligt att du fick uppleva skärgården som du älskar. Fina blå bilder!
Kram!

Svar: Tack! Ja, det blev många blå bilder...Vi hade en jättefin dag och det var verkligen roligt att komma hit ut. Du vet ju att skärgården betyder så mycket för mig och på olika sätt....Kram!
Ditte

Kersti

Vilken härlig utflykt. det är alltid lika trevligt att komma ut i skärgården. Innan vi fick barn brukade vi alltid segla på semestern. jag var aldrig någon seglare. Tycker mest om att se på bilderna efteråt men jag kan sakna att inte kunna komma till de där avlägsna öarna. och vi hade flera riktigt härliga seglatser även om vi också hade många strapatsrika äventyr till sjöss.
Kram

Svar: Vad roligt att du också har seglat och upplevt skärgården på nära håll för dte är ju så speciellt. Och allla kan inte vara seglare....På sjön blir dte ofta en del strapatser. Känner igen mig där...
kram!
Ditte

Comsi Comsa


Så otroligt vackert...

Godnattkram ❤

Svar: Visst är Stockholms skärgård vacker och särskilt dessa vackra och soliga dagar. Ja, hela Stockholm är ju så fint...Stor kram och trevlig helg!
Ditte

Christina

Vad härligt med båt! Yxlan ser tjusigt ut på dina bilder. Jag gillar fyren, vet inte varför men jag har upptäckt att jag ofta tycker att gamla fyrar är vackra.

Må väl!
Kramar

Svar: Fyrar fastnar jag ofta också för och de har alla sin historia att berätta. Vi hade en jättefin dag och att tillbringa en dag både på en skärgårdsbåt och på Yxlan var helt perfekt. Så härligt!
Önskar dig en fin helg!
Kram!
Ditte

Susjos

Ser minsann Spillersboda på kartan, det är ju i "mina hemtrakter på landet". Vi har åkt och fikat vid Furusund ett par gånger och då har jag sett bilfärjan över till Yxlan. Skärgården är fantastisk, och tyvärr är jag dålig på att utnyttja alla dessa båtar som tar en ut i skärgården! Har varit i Sandhamn och firat en svåger för några år sedan, och min väninna har tagit mej ut till....vad nu ön hette?!!!....vi åkte en båt från Vaxholm, som kom från stan och gick vidare till den ö som jag nu glömt namnet på,där vi solade och hade det gott, det fanns en restaurang och en liten lantbod där också.
Fjäderholmarna har jag också besökt ett par gånger, men det blir alltför sällan! Minns att jag ätit så goda rökta räkor där!

Svar: Jadå, Spillerboda finns med och där passerar vi ju ofta på vägen till Kapellskär för vidare tur mot Mariehamn och besök hos släktingar. Stockholms skärgård är verkligen fin och särskilt dessa soliga och varma dagar.
Sandhamn är fint och det finns ju många öar att rikta in sig på så det är ju inte så märkligt att du glömt namnet på ön ni besökte.
Och Fjäderholmarna är det alltid trevligt att besöka...
Ditte

Anette

Underbara svenska sommarbilder 😊

Svar: Tack! Nu är verkligen sommaren som bäst här hemma. Men vi är nöjda för sedan vi kom från Spanien i slutet av juni har det bara varit vackert väder, med kanske något undantag, här i Stockholm. Hoppas det fortsätter.
Anette, det gick inte att kommentera ditt inlägg från Italien...
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Vilken underbar njututflykt ni hade.
Jättekul att studera kartan med alla öar.
Otroligt så många det finns.
Önskar er en trevlig helg i herrgårdsmiljö.
Kram/A-K

Svar: Här har du ju passerat många gånger när ni gett er av med Birka på de längre turerna eller bara till Åland. Stockholms skärgård är så fin och det är alltid en "njutflykt" att komma dit. Och nu bär det snart av mot nya mål och en herrgårdshelg känns väldigt trevligt det också.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Härligt härligt skulle nog kunna tillbringa en 2 veckor där :) såå underbart o ni gör rätt i att njuta av livet som ni gör kram å fin dag :)

Svar: Skärgården och särskilt i dettta vackra väder är helt klart njutbar och vi gör vårt bästa för att passa på att göra det bästa av dagarna. Kram och trevlig lördag.
Ditte

Piedra

Tack för intressant information som jag inte kände till - och tack för vackra bilder!
Kram <3

Svar: Tack för fina ord! Och vi hade verkligen en fin dag med härliga upplevelser tillsammans med vänner. Skärgården ligger mig ju varmt om hjärtat och har alltid gjort.
Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: