HOPPA PÅ och HOPPA AV

    
Idag bev vi med busstur, "hoppa på/hoppa av"  i Stockholm och det var en ren slump.
En bra slump dessutom! Mycket har vi sett och gjort i Stockholm men en liknande busstur har vi inte tagir. (Båtturer under broar och liknande har gjorts.)
Däremot har vi provat liknande "hoppa av/på bussar" i andra städer vi besökt i världen så när vi nu fick chansen och en biljett så tackade vi och tog emot.
Ibland blir det möten och ett sådant blev det när vi passerade det stora  kryssningsfartyget Norwegian Star som låg inne i I Stadsgårdshamnen.
Vi kom i samspråk med ett par gäster från fartyget och de hade reste en del på sina hop-on/hop off biljetter men eftersom de gäller i 24 timmar (kostar 280 kronor) så föreslog de att vi kanske kunde utnyttja dem, för själva skulle de inte hinna.
Och tacksamma var vi! 
Bussen, av "open air" modell, alltså  en dubbeldäckare med öppet tak, har 21 olika hållplatser runt om i Stockholm och vi klev på vid Hötorget, hållplats nummer 18. (Hörlurar finns att tillgå så guidning på åtta språk ingår)
Nu är det så att det finns både gröna och röda bussar  där man kan hoppa på och av och efter visst klurande kom vi på att vi var röda. 
(Dessa hoppa på/av finns även till sjöss och man kan också kombinera buss och båt)
 
Norwegian Star kom i morse till Stockholm och
avgick sent på eftermiddagen för vidare resa på Östersjön.
 
 Vi startade vid Hötorget och färden gick mot Kungsholmen. Rådhuset passerades och bussen fortsatte längs Mälarens vatten, Norr Mälarstrand, fram till stadshuset, den sista hållplatsen med nummer 21. 
 
Stockholms stadshus är ritat av arkitekt Ragnar Östberg och invigdes 1923.
Stadshuset är byggt i tegel och av mer än åtta miljoner tegelstenar.
Det höga tornet är 106 meter och har det svenska riksvapnet, tre kronor, i toppen.
 
Vasagatan, Stockholms centralstation, är hållplats nummer 1. Så här började vi om.....
 
"Hötorgsskraporna" och Sergels torg var stopp nummer 2.
 
Stopp nr 3 var operan som denna vecka pryds av "regnbågsflaggan".
 
Grand hotell och Strömkajen passerades på väg mot Gamla stan.
 
Stockholm slott har legat här vid Norrbro sedan  slutet av 1200-talet och
slottet i sitt nuvarande utförande har funnits sedan början av 1700-talet.
Det gamla slottet "Tre kronor" förstördes i en brand 1697.
 
Gamla stan och med Storkyrkan i bakgrunden.
 
Bussen körde vidare mot Södermalm, vilket inte är enkelt nu när Slussen byggs om och mycket trafik dirigeras om. Ett stopp blir det vid Stadsgården och Vikingterminalen för där går det bra att ansluta till "Hop on/off" båtarna. 
Trots smalt och trassligt att ta sig fram lotsar chauffören skickligt bussen upp till Fjällgatan (Södernalm) där man alltid har en storslagen vy över Stockholm och Stockholms inlopp. 
 
Inzoomad vy från Fjällgatan, uppe på Söders höjder och in mot City.
 
En bit av  Stockholms inlopp.
Det stora fartyget vid kaj är Cinderella, Vikinglinjens kryssningsfartyg till Åland.
 
Vi lämnade bussen vid Medborgarplatsen och gick hemåt och då hade vi ännu inte sett vare sig Djurgården (Stopp vid Skansen och Nordiska muséet) eller Östermalm. (Stopp vid Historiska muséet, Strandvägen, Karlaplan, Humlegården eller Stureplan)
Men biljetten gäller i 24 timmar så skulle andan falla på så har vi även morgondagen på oss.
 
Vad vi tyckte om turen? Ja, är man turist i Stockholm och har ett par dagar på sig så ger turen helt klart en bra överblick över staden.  Det var svalt och luftigt att sitta på övervåningen och ha Stockholm under och framför sig. (De flesta bussar vi såg var fyllda med turister och idag var vi nog de enda svenska resenärer ombord.)
Men kanske kan man som gott alternativ utrusta sig med en bra stockholmskarta,  ett SL kort (blir billigare) och själv uppleva Stockholm via buss, båt, spårvagn och tunnelbana.
 
 
 
BP

Idag har du då verkligen lekt turist på hemmaplan. Klockrent faktiskt! Å vädret kunde ju inte varit bättre för den turen. Har faktiskt aldrig gjort en stadsrundtur med en Hop on-Hop off buss, varken här eller utomlands, men jag ser fördelarna, speciellt om man sitter på övre däck.
Toppen bilder från vår härliga huvudstad.

Svar: Vi har gjort turer i andra städer när vi rest och besökt en större stad för första gången och det ger en bra överblick och är praktiskt om man inte har så mycket tid. Och man ser ju bra örån övervåningen.
Tror inte att jag själv köpt dessa biljetter men nu fick vi dem och trevligt hade vi under resan.
Toppenväder dessutom!
Ditte

Comsi Comsa


Vad du än tar dig för så får du det till att låta som ett stort äventyr. :-)

Stor kram på dig ♥

Svar: Oj, då! Så var det inte riktigt, men det var väldigt trevligt att bli med biljetter till bussen och vara turist i stan. Det blev en trevlig tur i alla fall. Stor kram och natti. ❤️
Ditte

Torrebloggen

Vilka härliga bilder från er "hoppa på/hoppa av" busstur!
Kram!

Svar: Det blev en trevlig tur och väldigt spontant med biljetterna vi fick. Och detta hade vi inte tidigare gjort i Stickholm. I och för sig guidade jag på bussar och båtar under studietiden och åkte då runt mycket men det är länge sedan. Nu var vi turister bland alla andra och det var kul. Kram!
Ditte

Marianne

Hej Ditte! Var ni i Sydaftrika nån gång? Kram Marianne

Svar: Vi har ännu inte varit där men det finns på listan över resor vi vill göra inom en inte alltför lång framtid. Men vi vill hitta något som blir en helhetsupplevelse och det ska nog gå. Har ni också siktet mot Sydafrika? Kram!
Ditte

Musikanta

Kul idé! Får nog hoppa av och på tunnelbanan nästa gång jag är i Stockholm istället och se lite andra vyer än de vanligaste. Trots att jag bodde i Stockholm under tre år när jag var ung är det mycket som jag inte har sett. Men det är klart att jag inte skulle tackat nej till en biljett på den här bussen om någon gav mig en :-).
Kram från Ingrid

Svar: Vi hade verkligen tur spm fick en biljett för jag hade nog inte nu efter nästan 50 år i Stockholm köpt mig en på egen hand. Jobbade under studietiden som guide på bussar och båtar och lotsade runt turister även från kryssningsfartyg så Stockholm kan jag. Men roligt är det alltid att ta sig runt i Stockholm för det finns så mycket att se och jag hittar ofta nya saker.
TRor det kan vara en god idé för dig att ta en buss från början till sluthållplatsen vid tillfälle för man ser mycket då och likaså kan man nu ta sig runt i stan per bår med SL kortet och dte är jättetrevligt.
Kram och trevlig lördag.
Ditte

Marja

Jag har åkt sightseeingbåtar, men aldrig bussar. Härom dagen såg Johanna och jag en sightseeingbuss som också gick i vattnet... en blå liten buss. Jag har försökt googla på den men inte hittat något.
Kram!

Svar: Den har jag också sett men ännu inte provat . Men jag har vänner som åkt med den så jag återkommer om namnet. Bussturen var trevlig och vi såg bra från övervåningen. Och tur att få biljetter gratis...Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Finns inget bättre än hop-on-hop-off bus sightseeing.
Man får en idé av vad man vill se mer av. En city tour var
det första maken och jag gjorde, när vi kom till en ny stad.
Endera det, eller en spårvagns-metroresa till ändstationen
och sen stanna vid ett stopp som såg intressant ut på återvägen.

Du, Ditte, den där turen var fantastisk. Sååå underbart att få vara med.
Dina foton är super-super!

Svar: Tack, Ruth! Vad trevligt att du var med oss. Kände nästa på mig det. Vi har ofta tagit liknande turer i för oss nya städer vi besökt och det är ett bra sätt att snabbt få en överblick av en stad, eller som ni gjort ta spårvagn eller metro och se var man hamnar.
Och har man ont om tid så ser man också snabbt vad man vill se mer av när man fått en överblick.
Båtturer i städer men vattenvägar tycker vi också om.
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Så trevligt att åka runt i sin egen stad med turistbuss. Någon guidning behöver du ju inte. Du kan ju din stad utan och innan 😊
Så många fina bilder du tagit.
Tack för rundturen.
Kram/A-K

Svar: Gmorron! Det blev väldigt lyckat att se stan lper buss igen, var många år sedan jag själv guidade och kul att vaar turist i egen stad.
Stor kram och trevlig lördag.
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ..men va roligt att hålla på sen en dag :) att bara komma ut är ju bra här i skåne finns ett kort heter sommarkortet så kan dem åka runt hur mkt som helt i hela Skåne så många gör det på sin semester :) trevligt å kram på dig

Svar: Jag har läst om Skånekortet och Pågatåget och kanske kan det vara något för oss senare i augusti då det förhoppningsvis blir en tur till Skåne. Och ute är vi mycket...
Stor kram!
Ditte

amadecasa.blogg.se

Perfekt ju! Tycker dom där hop-on-hop-off är superbra, och att få biljetter sådär var ju toppenbra :-)

Fast när vi åkte hop-on-hop-off bussen på Isle of Man så var det lite överdrivet att kalla den turen så, eftersom det bara gick två bussar om dan. Haha! Men dom stannade till lite längre på intressanta platser i alla fall :-)

Härliga Stockholmsvyer igen!

Sen blev jag sugen på att kryssa igen :-)

Svar: Att kryssa gillar vi också och nu var det ett tag sedan, men den senaste resan var på 10 dagar från Amsterdam och in i de flesta norska fjordarna, olika på upp och nervägen. Vi kom ända upp till Polcirkeln och en liknand resa rekommenderas verkligen. Några kryssningar på Medelhavet och Atlanten har det också blivit under årens lopp, liksom i Indiska oceanen.
Kan tänka mig att ni blev lite besvikna på Isle of Man , två bussar...Ja, man kan inte alltid lyckas.
Ditte

Helena FREEDOMtravel

Kul idé att testa! Kan nog tänka mig att det är ett bra sätt att få överblick över staden om man är turist! Hälsningar från Polen!

Svar: Vi har i olika städer ganska ofta tagit en liknande buss elle rbåttur och det är ett bra sätt att få en överblick över en "ny" stad. I London har det förstås blivit den vanliga dubbeldäckarna men ofta fungerar detta bra med hop off/on bussarna. Nu var detroligt att vara turist bland de andra i Stockholm och vi fick ju biljetterna av turister så det passade bra.
Önskar er fortsatt fin vistelse i Polen.
Ditte

Biggeros

Tack för bussturen!! Även din fina reklam för Stockholm😉Trevligt att få se Sveriges huvudstad så där från första däck. Trevlig lördag och många kramar😘😘

Svar: Det var riktigt roligt att vara turist i egen stad och på en "hop off/on buss". Nu blrv det inget hoppande för vår del utan mer en transportsträcka och trevligt var det. Fint sommarväder också! Stor kram!
Ditte

Malin

Vad härligt att få vara turist i sin egen stad för ett par timmar och något spontant/överraskande möte. Önskar dig en fortsatt trevlig lördag och helg.

Svar: Det var riktigt roligt att vara turist bland alla de andra och att få biljetterna till bussarna var ju en generös gest. Och Stockholm är alltid en häftig stad. Önskar dig också en fin helg.
Ditte

Decdia

Jag hade nog aldrig klarat av att vara chaufför i en storstad, hade haft magsår inom en kvart. Haha!
Men vad skoj att testa något nytt och se saker från en annan vinkel.

Svar: Nej, det kan vara klurigt men jag kör en hel del bil i stan och det fungerar. Men buss, en dubbeldäckare, dessutom är ju lite annat. Och visst var det roligt att vara turisti egen stad.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: